Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 17 Gru 2025 15:25 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
niebieski
Doskonale rozumiem na czym polega statystyka. Dopiero jak podajesz w przeliczeniu na 100.000 to ma to sens.

Pozdrawiam

Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN
#62 PostWysłany: 17 Gru 2025 15:48 
Awatar użytkownika

złoty
@becek, ale te morderstwa nie są rozłożone równo po całym kraju, sprawdź ile osób ginie rocznie w centrum Kapsztadu ?, i wtedy będzie odpowiedź czy można uniknąć niebezpiecznych miejsc w RPA, a tak ogólnie to polecił byś Kapsztad i Wybrzeże na południowy wschód od niego czy nie ?
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 17 Gru 2025 16:03 
Awatar użytkownika

srebrny
ja wszystko polecam, byłem tam parę razy
chodzi mi o świadomość niebezpieczeństwa, które takie tematy rozmydlają
" byłem , nic mi się nie stało, przesadzają , kraj jak każdy inny"
otóż nie, nie jak każdy inny
a jak jesteś świadom zagrożeń, to tam wszystko można robić
byle z głową :mrgreen:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#64 PostWysłany: 17 Gru 2025 17:10 
Awatar użytkownika

Loty: 763
Kilometry: 1 119 474
HON fly4free
jprawicki napisał(a):
Na pewno nie jest to kraj tak bezpieczny jak Polska. Czy bardziej niebezpieczny dla turysty niż duże miasta Europy Zachodniej? Nie wiem. W Londynie kradną na potegę, w Paryżu, Mediolanie, Rzymie, Barcelonie, wszędzie. Na południu Włoch i na Kanarach okradają samochody na potęgę jak coś w nich zostawisz.

Kamieniem to się rzuca w innych okolicznościach, jakby co

Porównywanie niebezpieczeństw RPA do europejskich to czyste nieporozumienie. Zresztą ja uznaje strachy z cytatu za wyimaginowane w dużym stopniu

W Europie można zostać okradzionym w RPA - stracić życie - całkiem łatwo.

Wydaje mi się, że w RPA ryzyko jest w dużym stopniu zarządzalne. Generalnie ostrzegają cię.

Straszenie Townships to jest w ogóle nieporozumienie - część z nich jest diabelnie niebezpieczna, cześć totalnie bezpieczna.

Mnie akurat okradziono na kilka sekund w bezpiecznej Botswanie, w RPA nie miałem ani jednej sytuacji choćby bliskiej niebezpieczeństwu.

Wypada jednak dodać, że są miejsca, także w metropoliach, gdzie i w nocy jest zupełnie bezpiecznie.

Tyle tylko, że w takim np Harare czy Gaborone można w miarę spokojnie chodzić w nocy praktycznie wszędzie

Ale już w Lusace - niekoniecznie, zresztą tam po 22 policja wyłapuje pieszych.

I jeszcze jedno. W takiej Zambii jeśli ktoś zostanie okradnięty a wokół są ludzie to chętnie pomogą złapać przestępcę i z przyjemnością go potem pobiją przed oddaniem policji. W RPA szansa jest mniejsza, dlatego, że przestępca może mieć broń
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 19 Gru 2025 20:43 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 136 218
niebieski
kumkwat_kwiat napisał(a):
@pieronsky
Niestety ale nic nowego nie napisałeś, podobne uwagi można znaleźć w większości miejsc i relacji traktujących o podróży do tego kraju. Dobry research przed wyjazdem to podstawa i już wiadomo, jakie trasy lub drogi są absolutnie no-go. Ja im więcej czytałem tym bardziej mi się oczy otwierały (oczywiście bilety dawno kupione :). Wszystko poszło bez problemu. Niestety ty tyle szczęścia nie miałeś.

Statystyki są nieubłagane. Polska jest stosunkowo bezpieczna, a w RPA co tydzień dokonuje się podobnej liczny morderstw co w Polsce przez cały rok (w PL 559 za 2023, RPA ok 26k rocznie). Moim zdaniem problem z RPA dla podróżnych jest taki, że jeśli coś się dzieje to już na powążnie, żadne "prezesie poratuj piątakiem na piwo". Są osoby które z takim bagaże nie są w stanie komfortowo podróżować. U mnie w ekipie też takie były, a po moich opowieściach część znajomych stwierdziła, że "nigdy w życiu by się tam nie wybrała". Taki urok miejsca.

Moim celem nie było pisanie niczego nowego i odkrywczego, a po prostu moje własne wrażenia i odczucia, które być może ktoś uzna za przydatne.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 08 Maj 2026 14:17 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
Jak widać, zagrożenia są różne:
https://wiadomosci.wp.pl/rpa-znalezli-c ... 973731872a

#67 PostWysłany: 24 Maj 2026 18:09 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
Niestety i w Krugerze zdarzają się napady:
Cytuj:
W Parku Narodowym Krugera w RPA zamordowano emerytowane małżeństwo turystów. Ciała 71-letniego Ernsta Maraisa i jego 73-letniej żony Diny sprawcy wrzucili do rzeki w rejonie Crook’s Corner, gdzie występują krokodyle. Napastnicy są poszukiwani.

https://wiadomosci.wp.pl/turysci-zamord ... 820111968a
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 25 Maj 2026 13:27 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
niebieski
Na ichniejszych stronach piszą, że ślady prowadzą do Mozambiku i że to pierwszy taki przypadek w historii parku. Prawdopodobnie trafili na kłusowników...

Eh...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości