Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Gru 2024 13:49 

- Nie, to był tytuł wiadomości.
Pytanie brzmiało: z uwagi na rozbieżne informacje bardzo proszę o odpowiedź:
- czy konieczne jest szczepienie przeciwko żółtej febrze przy wjeździe do RPA (Kapsztad).
Będę podróżował samolotem Ethiopian Airlines z Warszawy z 1,5 godzinną przesiadką w Etiopii (Addis Abeba) - oczywiście bez opuszczania lotniska.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 29 Gru 2024 16:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️ Poszukaj słońca w Egipcie ☀️🌴 4* hotel z all inclusive i prywatną plażą za 1833 PLN 🌊🏝️
#22 PostWysłany: 29 Gru 2024 13:57 
Awatar użytkownika

srebrny
@Mariusz Zyngier To teraz ich zapytaj czy w przypadku spędzenia w ADD ~22h z powodu spóźnienia na lot do CPT certyfikat szczepienia będzie wymagany. Będziesz miał komplet wiedzy.

#23 PostWysłany: 29 Gru 2024 14:56 

Tak zrobiłem i czekam na odpowiedź. Oczywiście dam znać.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 29 Gru 2024 16:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 19 Sty 2025 14:02 

3 instytucje i 3 różne odpowiedzi:
- You don't need a yellow fever vacation card. (Kerebih Kassa <Kerebihk@ethiopianairlines.com)
- Przewoźnik nie udziela tego typu informacji i zawsze powinien to sprawdzić pasażer. Tak jak napisałam wcześniej, szczepienie jest zalecane, nie jest obowiązkowe. Wszelkie aktualne informacje są dostępne na stronach rządowych.
(Agnieszka Musielak Ulaszewska Ethippian)
- Republika Południowej Afryki wymaga zaświadczenia o szczepieniu na żółtą febrę, w sytuacji przyjazdu z kraju, który uznawany jest w kontekście tej choroby za kraj wysokiego ryzyka. Informacja - w następującym linku: https://www.southafrica.net/gl/en/trave ... quirements.
Z relacji osób przyjeżdżających do RPA wynika, że kontrola szczepień nie jest szczególnie sumiennie egzekwowana na przejściach granicznych. Niemniej jednak w celu uniknięcia potencjalnego problemu podczas przekroczenia granicy, warto zaopatrzyć się w potwierdzenie szczepienia w tzw. żółtej książeczce, jeżeli w Pana sytuacji byłoby to konieczne (wcześniejszy pobyt w kraju wysokiego ryzyka). (Ambasada RP w Pretorii Wydział Konsularny)
ZASZCZEPIEM SIĘ i po problemie - zaznaczam, że nie chodziło mi o to by się nie szczepić, tylko o rzetelną informację :)
 Profil Relacje PM off
lukket lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 23 Sty 2025 16:03 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
W ciągu ostatnich 10 lat byłem kilka razy w RPA i nigdy nie sprawdzali szczepień. Sprawdzali mi dwa razy bagaże w CPT i pytali skąd przyleciałem ale żadnych papierów nie chcieli. Za każdym razem w miarę bezstresowo.

Pozdrawiam

J.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość