Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 08 Wrz 2015 12:43 

Z informacji Ambasady Tanzanii w Berlinie:
An International Certificate for vaccination for yellow fever is required to enter Zanzibar.
 Profil Relacje PM off  

🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍 🌸🇫🇷Dzień Kobiet w Paryżu za 889 PLN 🌸🇫🇷 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel Mercure 😍
Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu Złap oddech na Cyprze za 523 PLN 🌤️👣 Loty - dla wszystkich - z Warszaw i 3 noce w hotelu
#22 PostWysłany: 08 Wrz 2015 15:46 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
Lądowałem w Dar es Salaam 9.08.2015. Lot z Warszawy z przesiadką w Doha. Na lotnisku w Dar es Salaam stał człowiek w białym fartuchu i sprawdzał książeczki z szczepienie na żółtą gorączkę. Ja miałem. Kolega nie miał. Na pytanie o szczepienie odpowiedzial, że nie jest obowiazkowe, tylko zalecane. Gość go przepuścił bez problemu.
Tak więc różnie to bywa. Hakuna Matata :-D
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Wrz 2015 15:48 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
Za wizę w Dar es Salaam wszyscy płaci gotówką
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Sty 2016 10:05 

niebieski
W styczniu 2016 na lotnisku w Zanzibarze nikt nie pyta o żółtą książeczkę. 50 usd gotówką- wiza, karteczka wypełniona w samolocie, którą rozdają stewki. Ta karteczka też nie jest dokladnie sprawdzana, czysta formalność. Generalnie totalny luz na lotnisku i trochę balaganu ale ogólnie bardzo szybko załatwiają sprawy. Mam wrażenie , że kasę za wizę biorą do swojej kieszeni bo żadnego znaczka nie wkleja tylko stawia pieczątkę i dlugopisem wpisuje 50 usd. Lot miałem z Omanu.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Sty 2016 13:35 

akot- ja z rodziną przylatuje na zanzi 29.01. Mediolan- Oman- Zanzi. Książeczki jednak już w posiadaniu. Dylemat wciąż z malarone......... Jeżeli wolno kilka pytań:)

1.Miałeś analogiczną trasę? Jak wrażenia?
2.Gdzie w Nungwi można wymienić walutę? Mam ciągle dylemat jak podzielić budżet- ile usd, a ile tzs(mailowo w rezerwowanych bungalowach, sugerują, że chętniej przyjmą USD), cały czas korzystniej jest płacić tzs, duże są różnice np. na posiłku?
3.Ile kosztuje taxi z lotniska do Nungwi- 4 osoby?

Z góry dzięki za odpowiedzi :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 10 Sty 2016 15:25 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
W czerwcu zeszlego roku bylam m.in. na Zanzibarze. Pamietam bardzo zly przelicznik na dolary, bardziej oplacalo sie placic w szylingach (bilety i inne codzienne wydatki). Pokoje rezerwowalismy w dolarach i w takich placilam. Taksowke mielismy z hotelu i byla ona znacznie tansza niz taksowka w miescie no i oczywiscie kierowca wiedzial gdzie jedzie. Moze warto porownac ceny.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 14 Sty 2016 13:53 

niebieski
Kilka świeżych informacji z Zanzibaru. Przelot przez Budapeszt, Dubai, Muscat. W Oman air bardzo malo miejsca na nogi (boeing 737) ale jest system rozrywki indywidualny. W Muscat na lotnisku nie da się zgubić, wszystko dobrze oznakowane. Bylismy 1-8 stycznia. Zanzibar cudowny, spokojny, tubylcy "pełna kultura", super przyjaźnie do nas nastawieni.
Lotnisko na Zanzibarze- wypisana karteczka, którą dają w samolocie, paszport,50usd, robią zdjęcie i po sprawie. Moment to trwa. Wszystko bardzo sympatycznie i z uśmiechem.
taxi lotnisko -nungwi 40 usd, z powrotem 30 usd, za 100 usd można wynająć taksi na caly dzień, obwiezie po całej wyspie(jozani, rock restaurant itp). Jest sporo taksówkarzy, są symaptyczni i nie nachalni.
Lokalne wycieczki na snurkowanie slabe, rafa nie żyje. Nie warto, jak ktoś snurkowal w Egipcie będzie bardzo zawiedziony.
Plaże w okolicach Nungwi cudowne , nie do opisania, to trzeba zobaczyć.
Jedzonko dobre, ceny 10000-18000 za danie, piwo lokalne 4000 w knajpce przy plaży, 3000 w sklepie.
W centrum Nungwi ( przy placu naprzeciwko szkoły mozna zjeść obiad za 10000 szylingow).
Tanie soki z owoców 3000-4000 szylingow.
W knajpach i sklepach przyjmują dolary w przeliczeniu 2000szylingow-1 dolar
Na lotnisku w kantorze przelicznik 1usd-1900 szylingow, w nungwi 1-2000, w Stone Town 1-2100, w nungwi
jest wymiana przy plaży w biurze podróży i w centrum w informacji turystycznej.
Widzielismy slownie 2 komary w ciagu 8 dni-wleciały do pokoju ale szybko zostały unieszkodliwione. Poza tym nigdzie nie ma komarów. Malarone braliśmy, ale po dwóch dniach przestalismy.
Słońce piecze niemiłosiernie, kremy z filtrami najwyższymi konieczne. Można kupić na miejscu. Z filtrem 60 na bazarze 10000 szylingow, w Polsce chyba taniej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
balajanek uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 18 Sty 2020 19:26 

Loty: 61
Kilometry: 128 945
Odgrzeje kotleta ?
Lece w marcu na Zanzibar z przesiadka w Nairobi 10h.
Robic szczepienia czy nie? Niby na stronach pisze ze jeśli nie jest się powyżej 12h w krajach w których zolta gorączka występuje to nie trzeba.
Druga sprawa czy jeśli bym nie opuszczał lotniska to ma to jakieś znaczenie i jak będą patrzyć na Zanzibarze że nie mam szczepienia i nie wychodzilem z lotniska?

Czy koszt 50$ szczepienie na lotnisku jest dalej aktualny?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Sty 2020 12:45 
Awatar użytkownika

srebrny
po 7h przesiadce w ADD i przylocie z DAR na ZNZ nikt nie pytał o żółtą książeczkę. W DAR pytali tylko czy poniżej 12h w ADD i zapraszamy.

#30 PostWysłany: 29 Sty 2020 17:01 

Loty: 61
Kilometry: 128 945
Cytuj:
Szanowny Panie,
Ponieważ międzylądowanie nie trwa dłużej niż 12 godzin, nie ma obowiązku szczepienia. W razie problemów proszę dzwonić na nr dyżurny, który będzie na stronie.
Z poważaniem,
Grzegorz Kacprzyński

Taka też odpowiedź dostałem z ambasy RP.
A jak wygląda temat na powrocie gdy mam 4 godziny czekania w Dar?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Cze 2022 15:18 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
Mam zapytanie, czy faktycznie przy wypływaniu promem z Zanzi do Dar El Salam sprawdzają i wymagają żółtą książeczkę? skoro można do Dar poleciec z Europy i wowczas nie jest wymagana? lot z Polski przez Qatar

#32 PostWysłany: 23 Cze 2022 15:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Mi sprawdzano szczepionkę po przylocie z MCT w DAR. A DAR - ZNZ nikogo nie interesowało. Musiałem tylko wypełnić kwitek "Zanzibarski" gdzie będę nocować.
To w 2018
 Profil Relacje PM off
Grzes830324 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 23 Cze 2022 17:16 

Byłem na Zanzibarze i w kontynentalnej Tanzanii w tym roku, w maju. Przy wejściu na prom z Zanzi sprawdzali jedynie paszport czy dane się zgadzają z danymi na bilecie. Nikt nie sprawdzał ani nie pytał o żadne szczepienie ani o żółta książeczkę.
 Profil Relacje PM off
Grzes830324 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 23 Cze 2022 22:16 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
Zeus napisał(a):
Mi sprawdzano szczepionkę po przylocie z MCT w DAR. A DAR - ZNZ nikogo nie interesowało. Musiałem tylko wypełnić kwitek "Zanzibarski" gdzie będę nocować.
To w 2018

Zeus ale miales przesiadke dluzsza niz 12 godzin w Omanie?

#35 PostWysłany: 24 Cze 2022 07:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@Grzes830324 z 16-20h w MCT
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 02 Paź 2022 15:47 

Loty: 50
Kilometry: 132 366
witam serdecznie,

mam info z 2021 (jak ponizej)
Turyści, którzy przejeżdżają z Tanzanii lądowej na Zanzibar (lub odwrotnie) również powinni mieć przy sobie potwierdzenie szczepienia na żółtą gorączkę. W praktyce osoby nieposiadające ważnego zaświadczenia o szczepieniu przeciwko żółtej febrze mogą być poproszone o zaszczepienie się w granicznym punkcie medycznym. W takich sytuacjach należy poinformować urzędników granicznych, że jest się świadomym, kiedy szczepienie jest wymagane.

I pytanie czy aktualnie jak pojedziemy na safari do Tanzanii z Daar to musimy na powrocie i pozniejszym transferze na Zanzibar robic szczepienie na zolta febre i co z zoltymi ksiazeczkami.
Z tego co kojarze przeciez nie ma zadnych wymaganych szczepien.

Dzieki i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 02 Paź 2022 17:53 

Zbanowany
niebieski
@frondi

Byłam i nikt nie pytał. Poza przylotem z kraju zagrożenia, gdzie się przybywało nawet w tranzycie, więcej, niż 12 godzin, to szczepienie na żółtą gorączkę nie jest wymagane. Tak było i nadal obowiązuje. ;)

http://www.tanzaniatourism.go.tz/uploads/Yellow_Fever_entry_requirements_in_Tanzania_mainland_(1).pdf

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 08 Gru 2023 10:12 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Dzisiaj się pytali czy mam, zalecali się zaszczepić, oferowali zrobienie na miejscu za 50 dolarów, ale puścili bez szczepienia dalej.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 08 Gru 2023 11:19 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
My byliśmy na Zanzibarze i na kontynencie na safari z Dworczykiem bez żadnych szczepień. Teraz na Kenię robimy żółta i cholerę.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 08 Gru 2023 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 166
Kilometry: 342 852
srebrny
@FUX Sorry za lekki offtop, ale jestem ciekawy, co Cię skłoniło? Aż taka różnica jest między Kenią a Tanzanią w tym temacie?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości