Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Paź 2025 21:27 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Jazda zwłaszcza wynajętym samochodem po Kairze jest bez sensu, i szkoda płacić za ten czas wynajmu. Korki momentami są bardzo duże, a Uber jest tak tani że szkoda tego stresu, nawet jeśli będziecie musieli wziąć dwa auta to i tak wyjdzie tanio. Tam gdzie się da jeździć metrem, gdzie się nie da po prostu Uber. Działa w większości przypadków bezproblemowo.
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Lato w Turcji z all inclusive 🌊☀️ 4* hotel Grand Viking za 2529 PLN Lato w Turcji z all inclusive 🌊☀️ 4* hotel Grand Viking za 2529 PLN
Przygoda czeka! 🐪🛕 Kair, Sri Lanka i Malediwy w jednej podróży za 2879 PLN 🍹⛵ Przygoda czeka! 🐪🛕 Kair, Sri Lanka i Malediwy w jednej podróży za 2879 PLN 🍹⛵
#22 PostWysłany: 13 Paź 2025 09:02 

Jak jest z parkowaniem to nie wiem bo nie jeździliśmy autem ale też wydaje mi się, że szkoda płacić za czas wynajmu. Uber działa bardzo dobrze i jest bardzo tani. Metro też jest śmiesznie tanie a podróżuje się nim całkiem przyjemnie.

Tylko na lotnisko zamawialiśmy taxi chyba przez booking - o różnych krzywych akacjach uberowców na tej trasie się naczytaliśmy i nie chcieliśmy ryzykować.
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 14 Paź 2025 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
lukket napisał(a):
Jazda zwłaszcza wynajętym samochodem po Kairze jest bez sensu, i szkoda płacić za ten czas wynajmu. Korki momentami są bardzo duże, a Uber jest tak tani że szkoda tego stresu, nawet jeśli będziecie musieli wziąć dwa auta to i tak wyjdzie tanio. Tam gdzie się da jeździć metrem, gdzie się nie da po prostu Uber. Działa w większości przypadków bezproblemowo.

Od siebie dodałbym jeszcze że na ulicach w Kairze widziałem całą masę samochodów, autokarów / innych środków lokomocji które jeździły bez... świateł w nocy / po całkowitym zachodzie słońca.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#24 PostWysłany: 14 Paź 2025 16:28 

HON fly4free
piwili napisał(a):
Ruchu ulicznego się nie boję, jeździłem już w takich miejscach. Nie wiem tylko jak tam jest z parkowaniem, czy nie będzie z tym problemu? No i zawsze jest ryzyko jakiejś stłuczki itp. i straty czasu z tym związanej...
Co byście radzili?

Jak przedmówcy, po samym Kairze bez samochodu - ryzyko uszkodzenia samochodu jest podwyższone a w razie jakiegoś wypadku czy stłuczki turysta będzie na 99% automatycznie winny i cieżko bez znajomości lokalnych procedur oraz pomocy będzie się z tego wygrzebać.

Uber i inne apki działają dobrze, chociaż warto się w części nastawić na płatność gotówką nawet jeśli apka teoretycznie daj możliwość zapłaty kartą. Potem kierowcy dzwonią albo już w trakcie jazdy mówią, że chcą gotówkę; niepotrzebnie tworzy to zamieszanie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
piwili uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 14 Paź 2025 19:47 
Awatar użytkownika

Loty: 470
Kilometry: 496 855
niebieski
@piwili chociaż osobiście sam jestem kartowy, to w przypadku Ubera / Careem, zdecydowanie polecam wybierać opcję "gotówka". Miałem taki przypadek, że kierowca przejechał obok Nowego Muzeum Egipskiego bez zatrzymania, rozpoczął przejazd, pojechał gdzieś jakiś kawałek od hotelu, zakończył przejazd i tyle z tego było - kasa z karty poszła. Oczywiście reklamacja do Curve i następnego dnia zwrócili, gdzie Careem na reklamację odpowiedział po 3 miesiącach i co prawda też zwrócił, ale na konto Careem w funtach egipskich. Jak wybierzesz gotówkę, to już takiego oszustwa nie dadzą rady popełnić. Warto też planować sobie podróż. Jeśli wiesz, że jutro o 10:00 chcesz jechać pod piramidy, to zarezerwuj już dziś. Trochę drożej, ale na 100% przyjeżdżają na czas, czekają i nie ma problemu. Jak próbujesz złapać od ręki, to raz miałem tak, że dwie godziny nie mogło mi znaleźć kierowcy (nikt nie akceptował, pomimo że autka na mapie jeździły). Gdy rezerwowałem na konkretny dzień i godzinę, bez problemu, miło, przyjemnie. Polecam też brać lepsze auta. Niewiele więcej to kosztuje, ale przynajmniej mają klimę. W tych najtańszych - zapomnij.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 07 Maj 2026 12:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

6 maja 2026 r.: W środę kolejka jednoszynowa East Nile Monorail powitała pierwszych pasażerów, co oznaczało rozpoczęcie działalności w ramach pierwszej fazy najnowszego projektu ekologicznego transportu w Egipcie.

Ten bezzałogowy system łączy Nowy Kair z Nową Stolicą Administracyjną (NAC), a jego celem jest usprawnienie dojazdów do pracy dla pracowników i mieszkańców.

Minister transportu Kamel al-Wazir przeprowadził inspekcję, aby monitorować rozpoczęcie usługi, która działa codziennie od 6:00 do 18:00. Trasa obejmująca 16 stacji obejmuje:

• Al-Mousheer Tantawy

• One Ninety

• Szpital Sił Powietrznych

• Al-Nargis

• Investors

• Al-Lotus

• Golden Square

• Beit Al-Watan

• Meczet Al-Fattah Al-Alim

• Dzielnica R1

• Dzielnica R2

• Dzielnica biznesowa

• Miasto Sztuki i Kultury (przejazd na LRT)

• Dzielnica rządowa

• Meczet Masr

• Miasto Al-Adala

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość