Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Maj 2026 00:14 

Dzięki za porady typu nie chodź, nie noś, albo coś kręcisz.. chciałem jedynie napisać wszystkim aby na siebie uważali w tym bandyckim kraju. Nie utrwalam stereotypów tylko napisałem jak to na miejscu obecnie wygląda w Cape Town. A w temacie wypożyczalni - mogę polecić First Car 👍
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
M_Karol uważa post za pomocny.

All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN
All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN
#42 PostWysłany: 14 Maj 2026 17:51 

barson napisał(a):
Dzięki za porady typu nie chodź, nie noś, albo coś kręcisz.. chciałem jedynie napisać wszystkim aby na siebie uważali w tym bandyckim kraju. Nie utrwalam stereotypów tylko napisałem jak to na miejscu obecnie wygląda w Cape Town. A w temacie wypożyczalni - mogę polecić First Car 👍

Brales ubezpieczenie przez Discover Cars czy wynajem DC a ubezpieczenie w First Car?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 17 Maj 2026 22:41 

Dzielnice w okolicach lotniska są najbardziej niebezpieczne w Kapsztadzie. Polecam mocno przyłożyć się do tego przed wyjazdem, no i pytać miejscowych. Mam same dobre doświadczenia z Afrykanerami i innymi białym (tzw. Anglikami). Na zamożniejszych czarnych również można liczyć. To jest świetny kraj, ale nie można całkowicie wyłączyć się od myślenia jak np. w Tajlandii.

Natomiast co do wypożyczalni - bardzo mocno nie polecam Bluu Car Rental
Odbiór miałem w Johannesburgu, zwrot w Kapsztadzie. I to w Kapsztadzie pracownicy popisali sięarogancją i chamstwem.

Wynajdywali zarysowania od krzaków na lakierze. Na trzy mieliśmy nagrania, że były przy odbiorze. Na czwarte nie mieliśmy nic (wypożyczyliśmy ogromną Toyotę Hilux). Odbieraliśmy auto na ciemnym parkingu w Johannesburgi podczas Load Shedding przy ograniczonym zasilaniu na lotnisku.

Natomiast najbardziej najbardziej zirytowało mnie postępowanie już po szkodzie. Zawinęli całą kaucję (18000 ZAR) i wysłali lipny rachunek by zgadzał się na tę kwotę. Następnie przez miesiąc nie reagowali na wiadomosci email. Mamy twoje pieniądze, więc pisz sobie...
Dopiero interwencja Bookingu podziałała. I przesłali rozliczenie bardziej odpowiadające prawdzie zwracając połowę kaucji (a ja za zapłaciłem za dwa przewalutowania).

Natomiast boksuję się z tematem do dzisiaj. Korespondencja z Bluu jakbym pisał z ograniczonymi intelektualnie. Odwracanie kota ogonem, nieodpowiadanie na zadane pytanie, zaprzeczanie najoczywistszym faktom.
Na wystawcę karty nie można liczyć (mBank) a sprawa z ubezpieczenia ciągnie się niemilosiernie.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 18 Maj 2026 15:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Juz to kilka razy wrzucałem gdzies w innych wątkach. Co kilka miesięcy jest nowy raport. Jak ktos chce sie zapoznać gdzie biją najbardziej... to dane sa...
https://globalinitiative.net/wp-content ... 2026-1.pdf
Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 25 Maj 2026 13:37 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
niebieski
Ciekawy raport o gangach. Szczególnie niektóre nazwy są ciekawe. Poza tym jak się człowiek wczyta to wie gdzie kupić pewne substancje na miejscu ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość