Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Lis 2024 18:53 
Awatar użytkownika

złoty
Mam wieczorno-nocną (przylatuję LOTem) 6h przesiadkę na CAI - pewnie przez potrzebę analogowego check-inu będę musiał kupić wizę i wyjść z airside. Jest coś w okolicy ciekawszego od kiepskich saloników na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN
#22 PostWysłany: 02 Sty 2025 01:41 
Awatar użytkownika

złoty
Sam sobie odpowiem - jakoś nikt nie odpowiedział, więc zostałem na lotnisku...

Przesiadka w Kairze nie jest taka zła jak się ma następny lot EgyptAir - Jest ich biuro transferowe tuż przed schodami na górę. Przejście obok kontroli paszportowej jest szybkie - ale i tak na wejściu i wyjściu trzeba pokazać kartę pokładową. A lotnisko nie jest tragiczne - dużo do chodzenia, w kilku miejscach troszkę mylne oznakowanie, poza tym jest ok. Tylko trzeba uważać na meleksy, których kierowcy mają niespełnione ambicje rajdowe - co w wąskich korytarzach bywa lekko problematyczne…

Przy przesiadce na innego przewoźnika niż MS jest gorzej - nie da się ominąć zakupu lokalnej wizy. Ponieważ miałem dużo czasu, poczekałem z 15 min i kolejki do kontroli się rozładowały - przede mną była jedna osoba. A i małe ostrzeżenie, kolejka do okienka dla C oraz Star Alliance Goldów poruszała się najwolniej...
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 03 Sty 2025 04:47 

srebrny
Da się też bez wizy zrobić transfer na inna linie, niż MS.
Oczywiście dużo więcej kręcenia się i tipy miłe widziane 😉
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Sty 2025 11:44 
Awatar użytkownika

złoty
@jacek96
Załącznik:
Capture.PNG
Capture.PNG [ 118.31 KiB | Obejrzany 1098 razy ]

:D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 03 Sty 2025 20:46 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek96 napisał(a):
Da się też bez wizy zrobić transfer na inna linie, niż MS.
Oczywiście dużo więcej kręcenia się i tipy miłe widziane 😉

Kilka dni temu przerabiałem tranzyt po przylocie LO na kolejny lot wykonywany przez ET (ten sam terminal 3). Wystarczyła mi wydrukowana z neta karta pokładowa w formacie pdf i obeszło się bez kupowania wizy i tipów.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 03 Sty 2025 22:04 

srebrny
@abelincoln
Powiem, trzeba znaleźć pomocnika na lotnisku, który pomoże Ci to ogarnąć.
Po prostu chodzić i pytać, aż się ktoś pomocny trafi.
 Profil Relacje PM off
abelincoln lubi ten post.

#27 PostWysłany: 08 Sty 2025 13:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Natomiast na locie powrotnym już się nie udało bez wizy. LO bowiem podczas odprawy online informuje, że po kartę pokładową należy udać się do check in. Trzeba więc kupić wizę w okienku (25 USD) i dopiero można udać się po kartę pokładową i z powrotem pod gate.
abelincoln lubi ten post.

#28 PostWysłany: 08 Sty 2025 13:27 
Awatar użytkownika

złoty
...tak samo miałem z A3
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 18 Wrz 2025 16:44 

srebrny
Przylatuję do Egiptu z Doha QR - terminal 2 , 23:05.

Kolejne lotu do wyboru (pewnie T3)

LH o 1:35
Aegean o 4:40
ITA 4:35

Podejrzewam, że przesiadka na LH o 1:35 jest raczej niewykonalna i że przy takiej przesiadce potrzebna jest wiza ?

#30 PostWysłany: 19 Wrz 2025 14:03 

HON fly4free
@SPLDER: przesiadki na LH bym nie ryzykował, chociaż jest wykonalna spokojnie w przypadku braku opóźnień, ale prościej będzie wyjść z lotniska (czyli wiza) i wejść jeszcze raz w T3. Możesz próbować się bawić w transfer bezwizowy, ale to zwłaszcza między terminalami jest w CAI skomplikowane i nieprzewidywalne - dużo zależy od humoru czy woli pracowników itp. Może trwać chwile, może trwać dwie godziny, może okazać się akurat niemożliwe.
Ja bym dla spokoju brał A3, ewentualnie LH zakładając wizę i brak bagażu do odebrania / nadania.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 19 Wrz 2025 17:52 

srebrny
To jest najgorsze lotnisko pod względem przesiadek ever.
Jak trafisz na "dobry Pan" to ktoś Ci pomoże.
Jak trafisz na "zły Pan" to visa + bujanie.

Nie polecam nikomu i nie warto w żadnym wypadku jak jest jakikolwiek inny wybór.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 04 Paź 2025 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Czy ktoś kojarzy, czy jest możliwość transferu bez wykupowania wizy między terminalem S (sezonowym) a terminalem 3? Ew. czy 4,5h wystarczy na przesiadkę?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 04 Paź 2025 22:20 

HON fly4free
4,5 h wystarczy.
Na jednym bilecie czy osobnych?
Jeśli loty MS to powinno dać się zrobić bez wizy.
Jeśli różnych linii to raczej stawiałbym na wizę: j.w. pisaliśmy - to zwykle prostsze i wydajniejsze niż liczenie na łaskę urzędników/ochroniarzy itp., którym na ogół też trzeba coś odpalić za "przyspieszenie" procedowania.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 27 Paź 2025 04:34 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Miałem napisać że coś się chyba zaczyna cywilizować w CAI, ale to chyba wciąż trochę za dużo powiedziane ;)

Wylądowałem w Kairze z JED w seasonal terminal, bez karty pokładowej na lot LH. Od razu po wejściu obsługa wyłapywała pasażerów tranzytowych, i zostaliśmy zawiezieni busikiem na przyloty w T3. Przy przejściu koło stanowiska Egyptair pokazałem check-in confirmation w aplikacji, bardzo miły oficer zaprosił mnie do biurka, wpisał do książki i gdzieś mnie zgłosił.

Następnie kazał mi czekać w pobliżu do 5:00 (lot 6:15). O 5 przyszedł gość z obsługi, wziął paszport, wyprowadził mnie do stanowisk check-in do landside, wydrukował karty, i nawet pozwolił nadać podręczny do luku, po czym zaprowadził mnie dalej do gate.

Na moje pytanie odpowiedział że właśnie tak wygląda możliwość transferu bez karty pokładowej na inną linię niż Egyptair, także jeśli ktoś będzie próbował odsyłać na drzewo to można próbować się upierać przy swoim, albo tak jak pisali poprzednicy szukać kogoś bardziej kumatego z obsługi. Całość transferu między terminalami bez czekania zajęła mi jakieś 1- 1,5h.
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość