Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lis 2016 14:25 

Cześć. Czy może ktoś polecić w miarę tani transfer z lotniska w kierunku Grand Baie?

Jak na razie tyle udało mi się znaleźć:
http://www.taxismauritius.com/index.htm#transfer_rates : 70 EUR

Ostatnio edytowany przez Roku, 04 Mar 2019 19:32, edytowano w sumie 1 raz
Nieaktualna lub błędna treść zawarta w poście - aktualizacja lub poprawa danych.
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#2 PostWysłany: 22 Lis 2016 14:40 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
niebieski
Hej, zerknij sobie tu: http://www.mauritius-buses.com/airport-bus/
PS. I wstaw w temacie z jakiego lotniska :)

#3 PostWysłany: 22 Lis 2016 16:09 

Dzięki za podesłanie strony :). Przyda się przy wyszukiwaniu połączeń na Mauritiusie. Jak widzę ostatnie autobusy odjeżdżają o 19:45 natomiast ląduje na miejscu o godzinie 22:05 :(.

Czy macie do polecenia jakiś transport którym można o takiej godzinie wydostać się z lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Gru 2016 15:18 

makkay napisał(a):
Cześć. Czy może ktoś polecić w miarę tani transfer z lotniska w kierunku Grand Baie?

Jak na razie tyle udało mi się znaleźć:
http://www.taxismauritius.com/index.htm#transfer_rates : 70 EUR

Kiedy lecisz?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Sty 2018 15:33 

MaciekM napisał(a):
Hej, zerknij sobie tu: http://www.mauritius-buses.com/airport-bus/
PS. I wstaw w temacie z jakiego lotniska :)

Generalnie polecam stronkę jak i busy na Mauritiusie, ale... nie w kontekście wydostania się z lotniska.
Po porannym przylocie i odnalezieniu przystanku autobusowego (mała wiatka na przestronnym parkingu) czekaliśmy na autobus 198, który teoretycznie jedzie bezpośrednio do Port Louis (tam mieliśmy w planach przesiąść się w kolejny autobus w kierunku północnym). Na autobus czekaliśmy około 40 minut i nie przyjechał ani razu :cry: . Bardzo często jeździły za to busy do Mahebourga, pojawiała się też jedna linia do Flic-en-Flac ;). Z racji że nie uśmiechała nam się przesiadka w centrum wyspy zdecydowaliśmy się na wspólny przejazd taksówką z inną parą (targujcie się ;) )
Na trasie widzieliśmy "nasz" autobus 198 (kursujący od Mahebourga do Port Louis) pełny lokalnych mieszkańców - zapewne zmierzających do pracy w stolicy. Kierowca chyba odpuszcza przystanki po drodze jeśli ma komplet :lol:
Być może sytuacja wygląda inaczej w ciągu dnia - my wylądowaliśmy na wyspie około 7 rano czasu lokalnego.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Mar 2018 01:13 
Awatar użytkownika

Loty: 53
Kilometry: 142 596
niebieski
My lądujemy o 14:00 i chciałbym się dostać do Pereybere na północy. Ze strony https://www.mauritius-buses.com/routing/request wynika, że autobusy odjeżdzają co 15 min 8-) Ktoś jechał autobusem do Port Louis i dalej na północ?

#7 PostWysłany: 02 Kwi 2018 17:49 

Jechałam autobusem z lotniska do Port Louis i faktycznie było tak, że podjeżdżało mnóstwo autobusów w różne miejsca ale tego do Port Louis nie było. Za to każdy z konduktorów namawiał na podwózkę (nawet jeśli jechali w przeciwnym kierunku) i w końcu się skusiłam. Podrzucili mnie za darmo przystanek i kazali wysiąść - tam już autobusy do Port Louis zatrzymywały się co chwilę. Nie wiem o co chodzi, bo na rozkładach linia zatrzymuje się na przystanku koło lotniska... ale anyway - udało się dotrzeć na miejsce. Niektóre autobusy do Port Louis są ekspresowe i w znacznie lepszej kondycji, z klimą. Warto poczekać, bo w normalnym droga się dłuży, przystanki są co chwilę i duży tłok.
W Port Louis autobus wysadził nas niedaleko dworca, trzeba było dojść kawałek (ja akurat miałam niewielki bagaż) - uciążliwość polega bardziej na różnicach wysokości chodników, kiedy walizkę trzeba znosić i podnosić. Autobusy ekspresowe do Grand Baie jeżdżą z dworca po lewej stronie, bodajże pierwszy przystanek od strony ulicy Trunk Road, wyraźnie oznaczony. Stamtąd można dojść bądź podjechać parę przystanków lokalnym, jeżdżą bardzo często.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Sty 2019 20:05 

Cała Afryka używa whastappa i przed wyjazdem polecam umówić kierowcę sobie.
Ogólnie ponoć na lotnisku trasę do okolic Grande Baie wyceniają na 2000-2500 rupii.
W necie można wynaleźć za 1500-1800 - odzywałem się, ale o targowaniu nie było mowy.
W końcu znalazłem Mauritius Taxi - telefon +230 59760800 - koszt 1300 rupii - jakieś 33-34 euro.
Kiero czekał z kartką z moim nazwiskiem na lotnisku.
Firma koncesjonowana, kierowca nawet za bardzo cen nie zna - wie ile mamy zapłacić, ale sam ceny na wycieczkę nie umie wycenić.

W drogę powrotną miałem również korzystać z ich usług, ale właściciel hotelu się zainteresował... więc ja tradycyjnie: tam płacę 1300, jak znajdziesz lepiej to skorzystam z Twoich usług. A on, że nie - cena 1600 rupii i nie ma negocjacji. To sztywna cena i nikt nie pojedzie.
Afryka - i się nie chcą targować. Lipa.
Na szczęście rozmowę słyszał pracownik, który po cichu... zagadał, że załatwi kolegę za tą cenę.
I załatwił.
Totalnie po cichu pojechaliśmy na lotnisko eleganckim samochodem również za 1300 rupii.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Ella uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 28 Kwi 2019 20:50 

HON fly4free
Update co do transferu z / na lotnisko autobusem : jest to absolutnie wykonalne (bez dużego bagażu), tyle że nieco męczące i czasochłonne, ale za to też można poobserwować trochę ludzi i zobaczyć "prawdziwe" oblicze wyspy.

Autobusy 198 formalnie jeżdżą w obie strony przez lotnisko, ale w praktyce tylko NIEKTÓRE rzeczywiście o nie zahaczają, większość jeździ z pominięciem lotniska od razu do /z "Majo", nie ma żadnego klucza. Autobusy bywają mocno zatłoczone na tej trasie.

W przypadku przejazdu z lotniska do Port Louis rozwiązaniem alternatywnym (już wspominanym tu) jest podjechanie dowolnym innym autobusem (te kursują co kilka/kilkanaście minut) do pierwszego skrzyżowania i przejście na przystanek w stronę miasta (najlepiej podpytać miejscowych, bardzo użyteczna znajomość francuskiego!). Bilet kosztuje 34 MUR, jedzie się ok. 70-80 minut w zależności od warunków ruchu, przy czym pierwsza część trasy się mocno dłuży, potem autobus jedzie już głównie ekspresówką do stolicy. Autobus kończy kurs w centrum miasta, ale NIE JEST to główna stacja autobusowa. Jeśli ktoś jedzie dalej na północ, czy w innym kierunku, to trzeba będzie całkiem ładny kawałek przejść w stronę targu i potem za nim jest duża stacja, z której odjeżdża większość autobusów. Nie polecam tego z większym bagażem.

W drodze powrotnej kierowca i konduktor od razu mnie uprzedzili, że autobus nie będzie jechał przez lotnisko, ale wszyscy są tam generalnie bardzo pomocni więc na jakimś przystanku już w okolicach lotniska przerzucili mnie (bez konieczności zakupu nowego biletu) do innego autobusu, który akurat tam stał i ten jechał przez lotnisko. Jeszcze raz powtarzam, bardzo przydaje się znajomość francuskiego, bez tego będzie raczej trudno się bardziej konkretnie porozumieć ze zdecydowaną większością kierowców/pasażerów.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 26 Lis 2019 20:01 

Loty: 77
Kilometry: 234 709
Serwus,
skorzystałem z rady jednego z poniższych postów i polecam.
W końcu znalazłem Mauritius Taxi - telefon +230 59760800 - koszt 1300 rupii - jakieś 33-34 euro.
Ja z nim pojechałem z lotniska do Radisson Azuri za 1800 rupii gdzie wszyscy chcieli 2000-2200 ( oczywiście wszystko dogadałem w PL przez wylotem via WhatsUpp)
Dogadałem również z nim wycieczkę po wyspie ok. 10% taniej niż konkurencja, także polecam wszystkim.
Antek
ps. Faktycznie, targowanie na Mauritiusie idzie ciężko....... :shock: :shock:
 Profil Relacje PM off
Dududu lubi ten post.
Ella uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 08 Kwi 2022 02:12 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Czy te 1300 rupii to lotnisko - Port louis?
Czy ktoś zna ceny w kierunku Tamarin/LE Morne

#12 PostWysłany: 09 Maj 2023 10:25 
Awatar użytkownika

złoty
Z lotniska odjeżdża tylko jeden autobus 198, to linia przelotowa Port Louis - Mahebourg, cena 44 rupii do Port Louis. Przystanek znajduje się kilkaset metrów od terminalu, na sąsiednim parkingu. Po wyjściu z terminalu od razu skręć w prawo, przejdź parking, który jest tak jakby pod wiaduktem, a następnie przejdź pod wiaduktem. Po wejściu na bardzo duży parking idź w kierunku baru, za którym znajduje się przystanek. Nie ma rozkładu, ani informacji jakie autobusy się zatrzymują (tak zresztą jest w całym kraju).

Załącznik:
busstop.jpg
busstop.jpg [ 62.5 KiB | Obejrzany 2130 razy ]

Załącznik:
airportbus.jpg
airportbus.jpg [ 74.73 KiB | Obejrzany 2116 razy ]

Autobus jedzie ok. 80 min, jest ciasny i niewygodny. Nie ma miejsca na duży bagaż - no chyba że na kolanach.

W Port Louis autobus kończy/ zaczyna trasę na ul. Deschartres, to w sąsiedztwie Victoria Bus Terminal (Głównym Dworcem w mieście)

Jest strona z rozkładem autobusów (kursujących po całej wyspie):
https://www.mauritius-buses.com/airport-bus/ lub
https://www.mauritius-buses.com/
ale mało pomocna bo musisz znać nazwę przystanku, a takowych nigdzie nie ma. Wszyscy na wyspie mówią po angielsku i francusku trzeba się pytać.

#13 PostWysłany: 23 Lis 2024 17:37 

niebieski
Jest inny przystanek z którego można bez problemu dojechać np do Port Louis. Na mapie Google trzeba wybrać HM98+H2Q, A10, Plaine Magnien, Mauritius
https://maps.app.goo.gl/RSTQ5WhBZnnJcHmf9?g_st=ic
Przystanek nie jest oznaczony, ale w Google Maps jest zdjęcie tego miejsca. Jeśli chcemy aby mapa nas prowadziła to trzeba wybrać dojazd samochodem, bo dla pieszych to jakieś głupoty pokazuje. Bilet do Port Louis kosztuje 44 MRU płatne gotówką u konduktora w autobusie. Autobusy jeżdżą w ciągu dnia co chwilę.
 Profil Relacje PM off
bim-bam lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość