Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Wrz 2017 18:16 

Najciekawaszą jak dla mnie wyspą jest Santo Antao. Dość nieodkryta, mozna na nią dotrzec jednie promem z Mindelo.
Promy odplywaja rano o 8 z portu w Mindelo. Koszt - 8€/os. Płynie się okolo 1h10min. Nie trzeba wcześniej kupować ani rezerwować biletów. Ile osób przyjdzie do portu, tyle popłynie. Nie ma z tym jakiegoś problemu.
Po wyspie jeździ sporo alugerow (ichnich autobusów) na trasie Porto Nova-Ponta do Sol. Koszt przejazdu to 4€/os. Do Ponta do Sol jedzie się max 1,5h. Droga jest dosyć kręta i tylko jej pierwszy kawałek jest nowy. Widoki są piękne.
Przemieszczanie po wyspie na tej trasie nie stanowi najmniejszego problemu. Alugery jezdza od rana do nocy. Jednak w poźniejszych godzinach jadąc np z Paul do Ponta do Sol trzeba się juz liczyć z tym ze autobus nie odjedzie dopóki się nie zapełni i trochę czasu to moze zająć. Kierowcy zwykle widząc turystów (choć jest ich tam niewiele :P ) pytają czy chcesz jechać tym autobusem jak taksą. Jeśli nie zbierze się określona ilość ludzi to tak czy tak kierowca moze podrzucić w jakieś miejsce. Np trasa Paul-Ponta do Sol kosztuje 10€ w opcji taksówki, 1,5€/os w opcji autobusu.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 27 Lut 2020 01:17 

złoty
Aktualizacja z lutego 2020:
- prom z Mindelo do Porto Novo kosztuje 800 escudos. Są po trzy kursy dziennie w każdą stronę: o 7, 11 i 15 z Mindelo i o 9, 13 i 17 z Porto Novo. Aktualny rozkład można sprawdzić na https://www.cvinterilhas.cv/home Warto po drodze przyglądać się morzu - widzieliśmy z promu latające ryby, morskiego żółwia i stado delfinów :)
- aluguer (minibus) między Porto Novo a Ribeira Grande (centralny punkt komunikacyjny w północnej części wyspy) kosztował 400 escudos. Z Ribeira Grande do Ponta do Sol, gdzie jest większość miejsc noclegowych, 50 escudos. Jeżdżą często, bez rozkladu, ale z reguły kierowcy nie czekali do pełnego zapełnienia, tylko ruszali z kilkoma pasażerami dobierając potem następnych po drodze.
Dość łatwo złapać także aluguer do Ribeira Grande z dolin po zakończeniu wycieczki. Zjeżdżaliśmy tak z Vale de Paul, Cha das Pedras (boczna dolina odchodząca z Coculi), Ribeira da Torre (z Xoxo). Cena z reguły 100-200 esc od osoby, chociaż raz łapiąc aluguera okazało się, że złapaliśmy darmowego stopa :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Paź 2023 17:59 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
czy na miejscu też jest podzial na krajowych i zagranicznych? czy to jakaś nowość

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-10-09 175752.png
Zrzut ekranu 2023-10-09 175752.png [ 130.78 KiB | Obejrzany 2251 razy ]

#4 PostWysłany: 24 Paź 2023 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 425
Kilometry: 667 983
srebrny
Nie pamiętam czy jak kupowałem pół roku temu to był taki podział. Niemniej. Jeśli jest na stronie, to kupując na miejscu na pewno się tego nie obejdzie.

#5 PostWysłany: 05 Sty 2024 14:52 

Jaki jest stan dróg na Santo Antao? Czy jazda do największych atrakcji wypożyczonym na Sao Vicente autem typu Panda albo Kia PIcanto wchodzi w grę czy nie bardzo? :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Sty 2024 21:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem jak zachodnia część wyspy, ale wschodnia na luzie.
Niemniej - poza głównymi drogami - to wąskość, nie stan nawierzchni jest problemem.
Paolo_ lubi ten post.
Paolo_ uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 06 Sty 2024 23:51 

złoty
Najpierw sugerowałbym sprawdzić, jaki jest koszt przewozu promem auta z Sao Vicente na Santo Antao i czy wypożyczalnia na to pozwala (niektóre wypożyczalnie wykluczają promy). Może się okazać, że lepszym pomysłem będzie wypożyczenie auta na Santo Antao.
Co do stanu dróg, to (z tego co pamiętam z lutego 2020) główna droga wzdłuż wybrzeża jest dobra albo bardzo dobra. Droga przez góry z Porto Novo do Ribeira Grande w dużej części z tradycyjną nawierzchnią brukową, ale spokojnie do przejechania osobówką. Drogi w głąb dolin do Xoxo i w dolinę Paul też były OK. Tak samo z Ribeiry Grande do Cruzinhi - ale tu jeżeli chcesz przejść rewelacyjną trasę pieszą z Cruzinhi do Ponta do Sol, to i tak musisz skorzystać z taxi albo busika, bo start i koniec są w różnych miejscach
Droga z Porto Novo do Tarrafal była w 2020 w dość dużym fragmencie odremontowana (dalej tradycyjną metodą układania z bruku), ale ostatni odcinek był fatalny, całkiem terenowa jazda. Prace toczyły się dalej, więc przypuszczam, że do tej pory skończyli remont.
 Profil Relacje PM off
Paolo_ lubi ten post.

#8 PostWysłany: 07 Sty 2024 00:44 

meczko napisał(a):
Najpierw sugerowałbym sprawdzić, jaki jest koszt przewozu promem auta z Sao Vicente na Santo Antao i czy wypożyczalnia na to pozwala (niektóre wypożyczalnie wykluczają promy). Może się okazać, że lepszym pomysłem będzie wypożyczenie auta na Santo Antao.
Co do stanu dróg, to (z tego co pamiętam z lutego 2020) główna droga wzdłuż wybrzeża jest dobra albo bardzo dobra. Droga przez góry z Porto Novo do Ribeira Grande w dużej części z tradycyjną nawierzchnią brukową, ale spokojnie do przejechania osobówką. Drogi w głąb dolin do Xoxo i w dolinę Paul też były OK. Tak samo z Ribeiry Grande do Cruzinhi - ale tu jeżeli chcesz przejść rewelacyjną trasę pieszą z Cruzinhi do Ponta do Sol, to i tak musisz skorzystać z taxi albo busika, bo start i koniec są w różnych miejscach
Droga z Porto Novo do Tarrafal była w 2020 w dość dużym fragmencie odremontowana (dalej tradycyjną metodą układania z bruku), ale ostatni odcinek był fatalny, całkiem terenowa jazda. Prace toczyły się dalej, więc przypuszczam, że do tej pory skończyli remont.

Jeśli ceny na stronce CV Interilhas są legitne to koszt z promem będzie wyższy niż jakbym wynajmował na miejscu, ale na tyle nieznacznie że chyba wygoda wygra. Będę miał trochę bagażu + będzie możliwość powrotu późniejszym promem bez dopłacania kolejnej doby za wypożyczenie na Sao Antao (wtedy już by się nie opłacało), tak to musiałbym dymać z samego rana żeby zdążyć na poranny. Tylko faktycznie muszę ogarnąć firmę co na to pozwoli.

Te trasy które wymieniłeś myślę że w zupełności wystarczą, nie planuję się przemieszczać daleko na zachód. Z dodatkowych miejsc to myślałem żeby odbić z trasy z Porto Novo do Ribeira Grande w kierunku Pico da Cruz, na google mapsach wygląda na do zrobienia :) Druga dodatkowa trasa którą chciałbym zrobić to z Ponta do Sol na Fontainhas, tutaj podejrzewam że może być gorzej? Z tego co wyczytałem nie jest to łatwa droga.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Sty 2024 13:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Radzę tylko odpowiednio szybko wziąć się za rezerwację, bo aut nie mają za dużo. Ja pisząc ~miesiąc wcześniej, musiałem wybrać wypożyczalnię z najgorszymi opiniami, bo pozostałe - lepiej oceniane - nie miały już auta 5cio osobowego dostępnego w tym terminie (pomimo low-seson),

Trasa z Ponta do Sol na Fontainhas jest super wąska. Jadąc tą trasą, w ~1/3, stwierdziłem, że droga wygląda jak serwisowa i nie wiem czy można nią legalnie jechać; zostawiliśmy auto na większym poboczu i resztę przeszliśmy pieszo. Później okazało się, że trasą jeżdżą lokalne osobówki, a nawet spore śmieciarki, więc spokojnie do zrobienia.
Niemniej - trasa jest świetna do pieszych wędrówek; bardzo prosta technicznie, stosunkowo krótka i bardzo widokowa. Piesza wyprawa będzie znacznie ciekawsza.
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 07 Sty 2024 17:04 

złoty
Tak, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zaparkowanie w Ponta do Sol i przejście się do Fontainhas pieszo. A jeszcze lepszym zrobić sobie całodniową pieszą wycieczkę z Cruzinhi do Ponta do Sol, z obłędnymi wręcz widokami, ale to już wysiłkowo na poziomie odpowiadającym przeciętnej górskiej turze.

Do wsi Pico da Cruz szedłem pieszo, ale pamiętam, że droga nadaje się do przejazdu autem (asfalt albo bruk albo jedno i drugie), zresztą prowadzi w miarę po równym południowym brzegiem krateru. Ze wsi jest dosłownie 10 minut spacerową ścieżką na szczyt o tej samej nazwie, też można wejść dla widoków. Warto też zaparkować w okolicy skrzyżowania z główną drogą i przejść się na północ brzegiem krateru Cova de Paul i początkiem szlaku do doliny Paul. Nawet jeżeli nie planujesz schodzić, to można w miarę po płaskim dojść do miejsca, gdzie zaczyna się strome zejście do doliny - też niesamowity widok!

Ceny na stronie CV Interilhas sa legitne, więc możesz liczyć, że tyle właśnie zapłacisz. Nie mam pojęcia, czy przewóz samochodu wymaga rezerwacji.
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 25 Mar 2024 18:47 

Jeśli chodzi o Fontainhas, jako że byłem z dzieckiem to zamiast swoim autem lub na piechotę zdecydowałem się na trzecią opcje - parking w Ponta do Sol i dojazd taxą. Przez pół godziny nikt nie chciał nas wziąć, w końcu zgodził się kierowca aluguera i to aż za 1500 CVE w dwie strony. W trakcie jazdy przekonałem się dlaczego :) Nawet gdybym miał 4x4 to bym tam sam nie wjechał, dodatkowo po drodze są jakieś roboty drogowe a tutaj ziom zapierdzielał sporym busem. Także jest też taka opcja ale trochę strach i nie wiem czy drugi raz bym się zdecydował :D
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Maj 2024 19:48 

Będziemy na Cabo Verde w lutym przyszłego roku. Głównie na Santo Antao - ponad tydzień. Czy warto wypożyczać auto czy spokojnie można się poruszać miejscowym transportem? Ile może kosztować wypożyczenie auta? Interesują nas głównie trekingi. Czy możecie polecić jakieś strony z opisami tras trekingowych... Z góry dzięki za wszelkie informacje.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Maj 2024 22:32 

złoty
Jeżeli interesują Was głównie trekkingi, to lepiej korzystać z transportu zbiorowego (alugueres - czyli busików) plus taksówki tam, gdzie nie ma połączeń, bo większość ciekawych wycieczek to trasy, gdzie nie wraca się do punktu wyjścia - np. kilka wariantów zejścia z centralnego płaskowyżu i krateru Cova czy przejście z Cruzinhi do Fontainhas i Ponta do Sol. Przy zejściach z Cova robiliśmy tak, że braliśmy rano taksówkę na górę do punktu wyjścia, a potem po zejściu w bocznych dolinach już bez problemu dało się złapać aluguer.
Generalnie transport publiczny jest absolutnie bezproblemowy wzdłuż głównej drogi wzdłuż wybrzeża między Porto Novo a Ribeira Grande i Ponta do Sol, trochę rzadszy, ale też bez problemu można coś złapać w bocznych dolinach (Xoxo, Paul, Coculi). Starą drogą przez Cova jeździły na tyle rzadko, że rano nie chcieliśmy czekać i braliśmy taxi. Do Tarrafal (bardzo polecam) jeździł jeden aluguer z Porto Novo rano, skomunikowany z pierwszym promem z Mindelo.
Co do opisów - korzystaliśmy z przewodnika wydawnictwa Rother, ale jest tylko po niemiecku i chyba francusku, nie ma wersji angielskiej. Oprócz tego bardzo przydatne są mapy.cz albo maps.me, warto sobie też przepatrzeć wcześniej planowaną trasę na Google Maps na zdjęciu satelitarnym. Trochę opisów i relacji znajdziesz po różnych blogach. Kilka pomysłów możesz zaczerpnąć z mojego wątku tutaj: santo-antao-piesze-wycieczki,357,149495
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 21 Maj 2024 15:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Stanek3 napisał(a):
Czy możecie polecić jakieś strony z opisami tras trekingowych... Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Aplikacja alltrails.

#15 PostWysłany: 25 Sty 2025 11:46 

srebrny
czy na te treki zalecacie buty trekkingowe czy zwykłe adidaski są ok? widziałam, że to z reguły są wybrukowane szlaki, ale może się mylę.
Interesują mnie głównie szlaki:
Cruzinha-Ponto do Sol
Coculi – Figueiral de Cima - Chã de Pedras-Corda
Cova – Cidade das Pombas

#16 PostWysłany: 25 Sty 2025 20:16 

złoty
Adidaski powinny wystarczyć, tylko z porządną, nie za cienką podeszwą, bo chodzi się w dużej części po twardych kamieniach.
No i w zależności od preferencji i wytrzymałości kolan może się przydać kijek trekkingowy, bo robi się dość duże przewyższenia, zwłaszcza na zejściach z Cova w dół.
 Profil Relacje PM off
maxima uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 05 Lut 2025 00:53 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
za bilety nosferry płaciłem 1500 CVE w jedną stronę, kupowane dzień przed w kasie w porcie w Mindelo
bilety można zmieniać do 30 minut przed odpłynięciem promu
nie wiem jak w inne pory roku ale w styczniu mocno kołysze i sporo ludzi używa intensywnie torebek

aluguer z Porto Novo do Ponta do Sol 500 CVE (podwozi pod adres)
taxi z Ponta do Sol do krateru Cova koło 3500 CVE
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 06 Maj 2025 23:52 

srebrny
prom po 1500 CVE, kupowany ok 40min przed odpłynięciem w każdą stronę. Płatność revo bez problemu, kurs lepszy niż w bankach czy na ulicy
aluger z/do Ribeira Grande 450 CVE podwozi pod hotel.

Generalnie są obecnie 4 kursy z/na Santo Antao.
chcąc płynąć porannym promem do Mindelo alugery jadą tylko o 7, potem już tylko taxi (4500CVE) albo trzeba płynąć popołudniowym promem.
Prom odpływa z Porto Novo do Mindelo o 9 i 10, i potem o 16 i 17

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość