Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Safari
#101 PostWysłany: 25 Wrz 2025 07:33 

Loty: 114
Kilometry: 239 036
niebieski
Witam, spędzę około tygodnia w Nairobi i chciałbym zorganizować safari 3dniowe, czyli dwie noce. Orientujecie się ile aktualnie trzeba liczyć za taką przyjemność?
 Profil Relacje PM off  

All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN
All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN
#102 PostWysłany: 25 Wrz 2025 13:28 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
niebieski
Sprawdź najpierw, co oferują w poszczególne dni, bo może się okazać, że pierwszego tylko transfer, drugiego trochę pojeździcie po parku, lunch, kawa, parę minut w aucie, wieczorem pokaz Masajów, a na trzeci śniadanie, ze dwie godziny wśród przyrody, lunch do powrót.
 Profil Relacje PM off
Mihal09 uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 25 Wrz 2025 13:53 

Loty: 114
Kilometry: 239 036
niebieski
@FUX nawet taka opcja by mi pasowała, bo sam nocleg wśród przyrody dla dzieciaków juz jest atrakcją. Natomiast co zaczynam szukać to rozstrzał jest ogromny. Z tego co znalazłem to do większości parków dzieciaki do 8 lat mają wjazd free. Dalej natomiast ciężko mi stwierdzić, jaka byłaby ok cena.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 25 Wrz 2025 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Wszystko zależy gdzie to safari będzie. Na przykładzie Masai mara w agencji polecanej mi parę postów wyżej: trzy dni wyjazdu to tak naprawdę jeden dzień w parku plus dwugodzinna wizyta w parku pierwszego dnia wieczorem. Jeśli nie zajmujecie wszystkich miejsc w samochodzie (bodaj 7-8) to przejazdy są dość mozolne z postojami, rozwożeniem gości po różnych kwaterach itp. Śpi się w campach poza parkiem.
W wysokim sezonie sam wjazd do parku to 200$ za osobę dziennie, do tego agencja życzyła sobie 250$/os. za całą resztę -noclegi przejazd i wyżywienie.

Odpisują szybko na WhatsApp z ustaleniami. Już niezależnie od agencji, jeśli chodzi o mnie -byłem zdegustowany podejściem do zwierząt w parku, łamaniem zakazów wjazdu, gonitwami samochodów za najlepszym ujęciem itp. Może miałem za duże wyobrażenia.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 03 Paź 2025 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 1419
Kilometry: 2 923 380
platynowy
Od 1 października 2025 r. zmieniły się koszty biletów wstępu do kenijskich parków narodowych i rezerwatów. To pierwsza tak duża podwyżka od blisko 20 lat. Parlament przyjął Wildlife Conservation and Management Regulations 2025, a Kenya Wildlife Service (KWS) ogłosiła nowe ceny, które dotyczą turystów krajowych, regionalnych i zagranicznych.

Wzrost jest znaczący. W wielu parkach nawet o 70 proc. w stosunku do wcześniejszych stawek. Dla przykładu:

Amboseli i Lake Nakuru: 90 dol. dla turysty zagranicznego (wcześniej 60 dol.)
Nairobi National Park: 80 dol. (wcześniej 43 dol.)
Tsavo East i Tsavo West: 80 dol. (wcześniej 52 dol.)
Mount Kenya, Meru: 70 dol. (wcześniej 52 dol.)
Hell’s Gate: 50 dol. (wcześniej 26 dol.)
Masai Mara: 200 dol. (wcześniej 80 dol. ) !!!!!

Mieszkańcy Kenii i obywatele regionu EAC zapłacą zdecydowanie mniej, np. 1,000 KSh (ok. 8 dol.) za Nairobi National Park. Dzieci do 5. roku życia, seniorzy powyżej 70 lat oraz osoby z niepełnosprawnościami mogą wejść za darmo.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
j_a uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 03 Paź 2025 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Masai Mara w wysokim sezonie kosztowała już 200 USD/dzień rok temu, w niskim 100.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 03 Paź 2025 15:32 
Awatar użytkownika

Loty: 1419
Kilometry: 2 923 380
platynowy
W maju 2024 płaciłem 80 usd, ale ok do czerwca 2025 było 100usd.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 05 Paź 2025 09:57 

niebieski
A to jest bardzo ciekawe, bo ja w lutym 2024 płaciłem w Masai Mara 100 USD/os (Sekenani i Talek Gate) :? Luty to niski sezon, w sumie niezły czas, tzw. mała pora sucha, przerwa w deszczach. Wysoki sezon to 1.06-31.12. Widzę, że opłaty ustalają od 01.01-31.12 danego roku.

https://www.masaimara.travel/park-entry-fees.php
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 12 Paź 2025 12:58 

niebieski
Przypomniałem sobie, że jeśli nocuje/nocowało się na terenie parku opłata za wjazd była trochę niższa, stąd w tamtym okresie mogła być różnica 80-100 USD. Nocowaliśmy w Masai Mara niedaleko bramy ale jednak na zewnątrz. Nie wiem czy i jakie dodatkowe opłaty są doliczane przez hotele na terenie parku, w sumie wobec kwot jakich zwykle żądają dodatkowe parędziesiąt dolarów nie robi różnicy ;)
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 02 Lut 2026 22:21 

Cześć,

pozwolę sobie odświeżyć temat, bo w 2 osoby planujemy wyjazd (edit: we wrześniu) do Kenii na ok. 14-16 dni i chcielibyśmy podpytać bardziej doświadczonych o sensowność planu + ewentualne korekty (szczególnie safari i logistyka).

Wstępny plan:

Dni 1–3/4 – przelot z Europy z przesiadką i stopoverem (Stambuł / Doha / ZEA – zależnie od linii Etihad/Turkish/Qatar) do Nairobi
Ok. 5-6 dni – Nairobi i okolice
Ok. 5-6 dni – Diani Beach (ewentualnie inna plaża koło Mombasy), powrót

Safari – wstępne założenia na zasadzie podnajmowania lokalnych agencji (nie planujemy wynajmować auta etc.):
Nairobi
1 dzień – Nairobi National Park (krótki game drive, „na start”)
1-2 dni na samo Nairobi (miasto, Giraffe Centre, Sheldrick)
2–3 dni inne safari – rozważam w następującej kolejności:
Amboseli (Kili)
Masai Mara
ewentualnie Lake Naivasha / Hell’s Gate / Ol Pejeta

Po Nairobi:
Przejazd w kierunku wybrzeża
2 dni safari Tsavo West / Tsavo East
Dalej chill i plażowanie (3 ostatnie dni)

Pytania:
Czy zestaw Nairobi NP + Amboseli + Tsavo nie jest zbyt podobny (powtarzalność safari)?
Co lepiej połączyć, żeby było bardziej „różnorodnie”?
Czy sensowny jest wariant safari z Nairobi z zakończeniem w Mombasie/Diani, bez wracania do Nairobi?

Czy Tsavo lepiej robić:
po drodze z Nairobi na wybrzeże
czy jako wycieczkę z Diani (wtedy pewnie jeden dzień pociągiem Nairobi - Mombasa z uwagi na widoki)?

I ostatnie pytanie o logistykę / bagaż:

Planujemy podróż z normalnymi walizkami, więc czy można zabrać normalne walizki na safari, tj. na ile jest sens i czy agencje oferują przewóz bagażu osobno albo przechowanie/przewiezienie w razie chęci przejazdu Nairobi -> Tsavo -> wybrzeże

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i doświadczenia – co zmienić, co odpuścić, co warto dodać.

Ostatnio edytowany przez Przekliniak, 03 Lut 2026 09:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 03 Lut 2026 01:45 

niebieski
Podstawowe pytanie, kiedy planujesz ten wyjazd (pogoda)?

Trochę pojeździliśmy po Kenii.
https://portalpodroze.pl/kenia-parki-narodowe/

Co do Twojego planu
-Samo Nairobi odpuściłem, koncentrowałem się na parkach;
-park w Nairobi podobnie- nie jest zły, ale inne bardziej mnie przekonywały;
-na Giraffe Centre namówiła mnie małżonka, było fajnie. Jeśli weźmiesz hotel niedaleko lotniska, łatwo tam dojechać. Podobnie dobry wyjazd jest w kierunku Masai Mara i Mombasy (Amboseli)

2-3 dniowe safari z Nairobi to moim zdaniem tylko Amboseli.
Druga opcja to Masai Mara oraz Nakuru Lake po drodze (nieduży park do zwiedzenia w jeden dzień, ale sporo zwierząt i dość łatwo dostępny), ale to moim zdaniem jest za krótko.

Tsavo nie dałem rady, to duży park i faktycznie sensowniej chyba zrobić z Diani/ Mombassy. Przeloty Nairobi-Diani są sensowne cenowo i wygodne, jazda autem zajmuje dużo czasu, ta trasa jest zapchana. Pociągu nie rozpatrywałem.
Sądzę, że można zrobić trasę Nairobi-Amboseli- Tsavo- Diani/ Mombasa i wrócić do Nairobi samolotem. To może być sensowne rozwiązanie, dwa tygodnie to nie jest dużo. Moje podejście może być trochę inne, koncentrowałem się na fotografowaniu zwierząt, to był mój zasadniczy cel. Plażowanie było niewielkim dodatkiem.

Ogólnie to co widziałem:
Amboseli- rewelacyjne widoki na Kili, słonie, trudno o drapieżniki;
Masai Mara- drapieżniki, liczba zwierząt zależy od okresu- Wielka Migracja;
Nakuru- mały ale łatwo dostępny park, trasa wokół jeziora, sporo zwierząt ale trudno o drapieżniki.
Hells Gate i Aberdare to są przede wszystkim krajobrazy, przy czym HG nie zrobił szczególnego wrażenia.
 Profil Relacje PM off
shagrat lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 03 Lut 2026 09:42 

j_a napisał(a):
Podstawowe pytanie, kiedy planujesz ten wyjazd (pogoda)?.

Faktycznie, najważniejsze mi gdzieś umknęło :D
Planujemy we wrześniu, raczej bliżej początku niż końca.

j_a napisał(a):
2-3 dniowe safari z Nairobi to moim zdaniem tylko Amboseli.
Druga opcja to Masai Mara oraz Nakuru Lake po drodze (nieduży park do zwiedzenia w jeden dzień, ale sporo zwierząt i dość łatwo dostępny), ale to moim zdaniem jest za krótko.

Tsavo nie dałem rady, to duży park i faktycznie sensowniej chyba zrobić z Diani/ Mombassy. Przeloty Nairobi-Diani są sensowne cenowo i wygodne, jazda autem zajmuje dużo czasu, ta trasa jest zapchana. Pociągu nie rozpatrywałem.
Sądzę, że można zrobić trasę Nairobi-Amboseli- Tsavo- Diani/ Mombasa i wrócić do Nairobi samolotem. To może być sensowne rozwiązanie, dwa tygodnie to nie jest dużo. Moje podejście może być trochę inne, koncentrowałem się na fotografowaniu zwierząt, to był mój zasadniczy cel. Plażowanie było niewielkim dodatkiem.

Ogólnie to co widziałem:
Amboseli- rewelacyjne widoki na Kili, słonie, trudno o drapieżniki;
Masai Mara- drapieżniki, liczba zwierząt zależy od okresu- Wielka Migracja;
Nakuru- mały ale łatwo dostępny park, trasa wokół jeziora, sporo zwierząt ale trudno o drapieżniki.
Hells Gate i Aberdare to są przede wszystkim krajobrazy, przy czym HG nie zrobił szczególnego wrażenia.

Dziękuje za link i dobry opis. O Nakuru wcześniej nie myślałem z uwagi na jego umiejscowienie (patrzyłem głównie na te wzdłuż południowej granicy), ale po researchu zastanawiamy się nad zastąpieniem Nairobi NP, zwłaszcza że samo miasto planujemy raczej jako miejsce przylotu i ew. zaopatrzenia/miejsce organizacyjne. Samolot na Diani to też jakaś opcja do przemyślenia, chociaż zastanawiałem się nad możliwością transportu "przez parki narodowe" i ew. powrotu pociągiem z uwagi na czas i fakt, że większość parków jest de facto pomiędzy Diani a Nairobi.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#113 PostWysłany: 03 Lut 2026 11:09 

niebieski
Naszą logistykę przygotowywaliśmy pod kątem wynajętego w Nairobi auta oraz jak wspominałem, parków i zwierząt. Sądzę, że znajdziesz kogoś, kto zrobi np. tygodniowy przejazd z Nairobi do Mombassy przez Amboseli i Tsavo.

Z drugiej strony, to w Masai Mara we wrześniu właśnie są duże stada, najlepsza okazja obejrzenia wielkiej migracji.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 03 Lut 2026 18:34 

niebieski
Byliście już kiedyś "na safari"?
Potrzebujecie zaplanować i porezerwować wszystko z wyprzedzeniem?
Bo jeśli nie, to sugerowałbym zrobić Amboseli i po tym zdecydować czy/gdzie chcecie więcej. Zwłaszcza, jeśli zobaczycie tam wszystkie zwierzęta na którym będzie Wam zależało.
Żeby nie okazało się, że wysypiecie furmankę kasy na łącznie 8 dni w parkach, w pierwsze 2 odhaczycie praktycznie wszystkie futrzaki i od 4tego będziecie już tylko się męczyć jazdą po wertepach, bo słoń widziany po raz setny już nie będzie robił wrażenia...
Ja uwielbiam zwierzynę i tamtejsze klimaty, ale nie ukrywam że zazwyczaj po 3cim dniu już emocje trochę opadają. Wiadomo, zawsze może wydarzyć się coś niespotykanego, ale też nie mówimy tu o tanich rzeczach... Oczywiście każdemu wg potrzeb, ale może właśnie nie warto przelicytowywać zanim się je dobrze pozna?
Co do parków to w Nairobi byłem tylko jeden dzien przy okazji przesiadki i zrobił na mnie słabsze wrażenie niż Ambo czy Tsavo. Ambo zdecydowanie najkorzystniejszy krajobrazowo, choć w moim przypadku w Tsavo było więcej ciekawej zwierzyny.
Moim zdaniem bez sensu jechać z Nairobi do Diani, żeby stamtąd ruszyć do Tsavo. Nie wiem jak w drugą stronę, ale 3 lata temu bez większego problemu można było dogadać Tsavo z Diani z finishem w Nairobi.
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 04 Lut 2026 01:14 

niebieski
Co do preferencji, sposobów zwiedzania i co kogo interesuje to się nie wypowiem, bo rozumiem że każdy może mieć inne podejście. Mam natomiast małą uwagę, w Amboseli jest mała szansa na zobaczenie lwa, lamparta, nosorożca, nie wspominam nawet o niektórych antylopach, itd. Z różnych względów. Czasem któreś z tych zwierząt się pojawi, ale to jak wygrana w Lotto. Trudno, delikatnie mówiąc, będzie zobaczyć te wszystkie zwierzęta, o których się czyta przed wyjazdem i ogląda na filmach.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 05 Lut 2026 19:37 

QbaqBA napisał(a):
Byliście już kiedyś "na safari"?
Potrzebujecie zaplanować i porezerwować wszystko z wyprzedzeniem?
Bo jeśli nie, to sugerowałbym zrobić Amboseli i po tym zdecydować czy/gdzie chcecie więcej. Zwłaszcza, jeśli zobaczycie tam wszystkie zwierzęta na którym będzie Wam zależało.
Żeby nie okazało się, że wysypiecie furmankę kasy na łącznie 8 dni w parkach, w pierwsze 2 odhaczycie praktycznie wszystkie futrzaki i od 4tego będziecie już tylko się męczyć jazdą po wertepach, bo słoń widziany po raz setny już nie będzie robił wrażenia...
Ja uwielbiam zwierzynę i tamtejsze klimaty, ale nie ukrywam że zazwyczaj po 3cim dniu już emocje trochę opadają. Wiadomo, zawsze może wydarzyć się coś niespotykanego, ale też nie mówimy tu o tanich rzeczach... Oczywiście każdemu wg potrzeb, ale może właśnie nie warto przelicytowywać zanim się je dobrze pozna?
Co do parków to w Nairobi byłem tylko jeden dzien przy okazji przesiadki i zrobił na mnie słabsze wrażenie niż Ambo czy Tsavo. Ambo zdecydowanie najkorzystniejszy krajobrazowo, choć w moim przypadku w Tsavo było więcej ciekawej zwierzyny.
Moim zdaniem bez sensu jechać z Nairobi do Diani, żeby stamtąd ruszyć do Tsavo. Nie wiem jak w drugą stronę, ale 3 lata temu bez większego problemu można było dogadać Tsavo z Diani z finishem w Nairobi.

Hej, w Afryce subsaharyjskiej jeszcze nie. Dotychczas krótkie tripy po Północnej Afryce/Sri Lance. Wiadomo, że wcześniejszy plan na wrzesień był naszym celem aby uniknąć potencjalnych problemów, ale po analizie prawdopodobnie będziemy chcieli wziąć osobno Masai Mara i ew. Nairobi PK, póżniej drogę z Nairobi do Diani przez Amboseli i Tsavo/Taivo. W maksymalnej wersji to wyjdzie pewnie około 6 dni, jeśli odpuścimy drogę na rzecz pociągu - 3 dni. Pytanie, na ile jest szansa na "last minute" we wrześniu ;)

Tsavo z Diani po analizie faktycznie traktujemy jako opcję mocno awaryjną.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 08 Mar 2026 23:30 

niebieski
Kierowca ubera pomógł nam ogarnąć safari samodzielnie. Na zdjęciach dane kontaktowe. Pewnie można by jeszcze ponegocjować cenę Jeepa, ale jakoś nie było ciśnienia.
Wynajem Jeepa 4x4:
400$ przy safari 1 dniowym
600$ przy safari 2 dniowym - z tej opcji skorzystaliśmy.
W aucie 6 wygodnych miejsc.
Start / Meta - Mombasa.
Wejściówka do Tsavo East 80$ osoba - płaci się za bilet na równe 24h - więc te safari 2 dniowe i tak nie trwa więcej niż 24h w parku.
Nocleg - co tam Sobie znajdziecie - my spaliśmy w Voi Wildlife Lodge - 200 usd za dobę za pokój 2os - z wyżywieniem.

Przy założeniu że macie 6 osób, wychodzi:
600$ (auto) + 6*80$ (wstęp do parku) + 3*200$ (nocleg) = 1680 $ = +- 280 usd osoba.

Załączniki:
a1.jpeg
a1.jpeg [ 469.9 KiB | Obejrzany 317 razy ]
a3.jpeg
a3.jpeg [ 141.34 KiB | Obejrzany 317 razy ]
a2.jpeg
a2.jpeg [ 148.06 KiB | Obejrzany 317 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#118 PostWysłany: 20 Kwi 2026 02:00 

@pozeracz_owiec da się to ogarnąć dużo taniej. W Masai Mara zapłaciliśmy 140 USD na takiego jeepa z miejscowymi przewodnikami Masajami, bilety do PN nam załatwili po taniości. W Amboseli byliśmy wypożyczonym autem, wzięliśmy przewodnika lokalnego (pracownika PN) za kilkadziesiąt USD. Ja prowadziłem auto, on wskazywał gdzie jechać i opowiadał. Safari nie musi być drogie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#119 PostWysłany: 20 Kwi 2026 08:45 

niebieski
Mnie się wydawało, że ceny wstępu są dokładnie określone
https://www.masaimara.travel/park-entry-fees.php

Zaintrygowałeś mnie tym "załatwili po taniości".
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 20 Kwi 2026 16:39 

niebieski
tomeki napisał(a):
@pozeracz_owiec da się to ogarnąć dużo taniej. W Masai Mara zapłaciliśmy 140 USD na takiego jeepa z miejscowymi przewodnikami Masajami, bilety do PN nam załatwili po taniości. W Amboseli byliśmy wypożyczonym autem, wzięliśmy przewodnika lokalnego (pracownika PN) za kilkadziesiąt USD. Ja prowadziłem auto, on wskazywał gdzie jechać i opowiadał. Safari nie musi być drogie.

Dzieki za cynk. Domyślam się że cena nie była rewelacyjna, ale nie miałem żadnego porównania za ile można wyrwać. Więc warto pisać nawet takie ceny jak ja, żeby kolejni mieli jakikolwiek punkt odniesienia ;]
W naszym przypadku stwierdzili że dziecko (9 lat) ma wstęp do Parku za darmo ;) a cennikowo od 5 roku życia powinno już płacić
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość