Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lut 2026 22:07 

KIEDY: grudzien 2024, więc niektóre informacje mogą już być nieaktualne (sytuacja polityczna była wciąż napięta w tym czasie)

1. Kurs oficjalny został wyrównany z czarnym rynkiem, a wręcz na czarnym rynku banknoty poniżej 100$ były kupowane taniej niż w bankach. ETB upadł i wszystko to co lokalne było bardzo tanie. Przykładowo: noclegi w spelunach wyszły od 0,8$ do 1,5$ za osobę; zupa 1,20$; minibusy międzymiastowe 0,50$-2$.

2. Etiopia wyprodukowała zbyt wielu przewodników, a że turystyka miała kryzys to wprowadzili w wielu miejscach politykę obowiązkowych tour guidów i nawet jak ktoś miał swojego przewodnika to musiał wziąć lokalnego, bo jest kolejka (oczywiście nie twierdzę, że nie da się tego obejść). Taka praktyka obowiązkowych przewodników była praktykowana w:

# Abuna Yemata - nie podeszłam do tematu, znam z relacji innej osoby, że wykłóciła wejście bez przewodnika. Do pozostałych kościołów nie było obowiązku przewodnika.

# Zamek Gonder - wstęp 200ETB i guide 800ETB. Próbowałam się wykłócić, że go nie potrzebuje. Skończyło się na tym, że przewodnik sam za siebie zapłacił żeby mnie oprowadzić ;/ zapewne fakt, że byłam sama jako dziewczyna pomógł. Dodam, że okazało się, że zamek (jak i całe miasto) to wielki plac budowy. Myślę, że z jednej strony ciężko tam chodzić bez przewodnika w trakcie prac renowacyjnych, z drugiej trochę bez sensu. Ale możliwe, że już ogarnęli i warto zwiedzić zamek (ale przewodnik jest zbędny).

# Siemien Mountains (tu jest też obowiązkowy scout ze strzelbą) nawet jak nie robiłyśmy trekkingu tylko chciałyśmy wjechać zobaczyć małpy to nam wcisnęli obstawę w postaci obowiązkowego guida i scouta, którzy siedzieli 2h na łące gdy my spacerowaliśmy wśród małp ;/ I nawet jak chciałyśmy zabrać poznanego na mieście przewodnika z uprawnieniami to nie musiałyśmy wziąć przydzielonego przewodnika przez park.
Suma fixed kosztów w Siemien Mountain National Park Office SMNPO:
- wstęp - 90ETB od os
- pozwolenie na wjazd samochodu - 20ETB do podziału na grupę
- Scout - 8000ETB do podziału na grupę
- guide - 13000ETB + tax = 1430ETB do podziału na grupę
O opłacie za samochód i podatku za przewodnika zapomnieli wspomnieć, ale denerwowali się, że nie mamy przygotowanej wyliczonej gotówki..
Dodatkowo musicie zorganizować transport. Żeby było pod górkę, to turyści mają zakaz wjazdu do Parku Narodowego TukTukiem. Można to obejść przechodząc pieszo i tuktuk wjedzie osobno (bo tuktuki mogą tam jeżdzić, tylko nie z turystami). Można też spróbować autobusem do Janamora, ale podobno jest tylko 1 dziennie ok 7-8 (w tym wypadku należy załatwić wszystkie formalności dzień wcześniej i spotkać się z przewodnikiem i scoutem przy busach, bo SMNPO otwiera się o 8:30). Jak byłyśmy w parku ok, 10 przejeżdżał zielony bus i nie wiem czy był to ten i tak długo się zapełniał, czy jednak jest ich więcej. Opcje do sprawdzenia, my wzięliśmy auto za 60$ na 3 os.

3. Danakil Depression - standardowa i normalna cena to 300$ (oczywiście można zapłacić więcej, bo sky is the limit). Ale da się taniej:
- Fish +251 914430313 - zadeklarował, że dla grup z Polski da cenę 275$ (nie wiem czy musi być komplet w aucie, ale polecam gościa)
można też pisać z wieloma organizatorami informując, który termin Ci odpowiada i dla ilu osób i może się tak udać, że ktoś ma puste miejsca w samochodzie i będzie schodził z ceny last minute, ale musisz być gotowy dostać się do Semery.
- Hotele w Mekele sprzedawały wycieczki ze startem tam i taką grupę też spotkaliśmy, ale było to w tamtym czasie pół-legalne/zapewne związane z łapówkami.

4. Tigray churches - zrobiliśmy kamping na górze gdzie znajduje się Miryam Korkor/Daniel Korkor, który zorganizował nam Fish za 15$ od os przy grupie 3 os. W cenie był transfer z Hawzen tuktukiem, tragarz który wniósł i rozłożył sprzęt (2namioty, materace, śpiwory), bilet wstępu na górę (300ETB/os) i towarzystwo Fisha jako przewodnika (kontakt do niego w pkt3). Wyżywienie we własnym zakresie. Dodatkowo można dać lokalsom zarobic na wnoszeniu waszych rzeczy (tip based) + tip dla księdza.

5. trasa Axum > Gondar - nie było w tym czasie bezpośrednich autobusów - jechałyśmy minibusami z 5 transferami (bus Axum > Shire (120ETB), Shire > May Tserbi (200ETB), May Tserbi > Adi Arkay (tuk-tuk, my autostop), Adi Arkay > Debark (250ETB), Debark > Gondar (200ETB). Zatrzymaliśmy się w Debarg: start o 6am czas 9h, kolega 2 dni później 12h. Jest ryzyko że nie uda się w ciągu 1 dnia do Gondar. Zależy od szczęścia i zapewne należy przycisnąć i na przesiadkach nie robić przerw na kawkę.

6. Couchsurfing - ciężko było znaleźć na CSie kogoś kto nie jest związany z turystyką i nie zawsze to, że jest na CS oznaczało, że da ceny minimalne. Było tylko kilka osób które podpowiedziały jak przycebulić. Anyway, warto kierować się zasadą, że im więcej kontaktów z którymi rozmawiasz tym większe możliwości negocjacji.

7. Mając zniżkę Ethiopian Airlines najtańsza opcja lotów była w biznes klasie fixed date. Bilet ekonomiczny był w statusie flexible dates dlatego wychodzi drożej.

8. Jedzenie nisko oceniam, dla mnie też zbyt pikantne. Zupy były akceptowalne. Wszyscy przeszliśmy zatrucie pokarmowe. Dodatkowo kilka tyg przed Wielkanocą jak i XMAS Etiopijczycy poszczą i serwowane jedzenie jest bardzo ograniczone.

9. W żadnym innym kraju nie spotkałam z żebractwem dzieci na taką skalę.

10. Noclegi: gdziekolwiek nie pojedziecie to pytajcie lokalsów o noclegi dla lokalsów, bo często nawet nie ma ich na google maps a co dopiero na bookingu - oczywiście standard lokalny jest podły :)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Siemien Mountains
Etiopia.png
Etiopia.png [ 486.48 KiB | Obejrzany 107 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN
All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość