Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Sty 2018 12:53 

Cześć, a czy ktoś orientuje się, czy wejście na górę synaj wiąże się z dużymi kosztami? Słyszałem że trzeba jakiegoś przewodnika wynajmować? Da się tego uniknąć?
 Profil Relacje PM off  

Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN
Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊 Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊
#2 PostWysłany: 26 Lis 2024 14:44 
Awatar użytkownika

Czy w tym temacie są jakieś świeże informacje? Jakoś mało na ten temat... Jedynie co, to poczytałem opinie na google.maps...
O ile rozumiem trzeba podjechać (jak się wynajmuje samochód) na parking przy klasztorze św. Katarzyny.
I stamtąd trzeba (a może nie trzeba?) wziąć przewodnika, który poprowadzi na szczyt... Da się wejść bez przewodnika? Czy ktoś to sprawdza, że się idzie bez przewodnika?
Trasa - różnie podają - od. 2-ch do 4-ech godzin (w jedną stronę).
Trzeba wziąć ciepłe ubrania - bo na górze (interesuje mnie pocz. maja) ok. 2...5 stopni Celsjusza...
Pytanie: czy można tam dojechać bez problemu z Kairu (własnym samochodem)?
Czy są jakieś blokady/posterunki?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lis 2024 17:10 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Co prawda bylam tam pare lat temu, ale watpie by cos sie zmielilo. Bez przewodnika sie nie da. Nie przejdziesz przez punkt kontrolny. Nie kosztuje duzo, nie pamietam ile, ale bylo to jakies 20 EUR chyba. Przewodnik poprosi o napiwek po zejsciu. Bylam w listopadzie, wejscie w dzien, nie bylo zimno. Jesli idziesz na wschod slonca to ubrania cieple wskazane. Pod szczytem kupisz kawe, herbate i jakies snacki.
Wypozyczonym autem dojedziesz. Ja jechalam z Hurgady. Spalam w St Catherine w podlym hotelu.
Po drodze sa checkpoints na autostradzie
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 26 Lis 2024 17:43 

złoty
Byłem w 2022r. i było dokładnie tak jak pisze poprzedniczka.
Jazda wynajętym autem z Sharm el Sheik. Im bliżej klasztoru tym dokładniejsze kontrole.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 27 Lis 2024 11:33 
Awatar użytkownika

O.K. Dziękuję... To trochę rozjaśnia...
Z Hurghady jedzie się 8...9 godz. - trochę długo...
Nie ma promów samochodowych z Hurghady do Sharm-El-Sheik ?
Osobowe widzę, że coś pływa...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Maj 2025 22:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Decyzja egipskiego wymiaru sprawiedliwości niesie ze sobą również ryzyko poważnego pogorszenia stosunków grecko-egipskich, gdyż całkowicie przeczy zapewnieniom złożonym osobiście przez prezydenta Egiptu es-Sisiego w Atenach na początku tego miesiąca.

https://www.tovima.com/politics/egypt-c ... s-concern/

Oczywiście plotki chodzą ze wmieszane w tym jest Patriarchat Moskiewski, ale kto by pomyślał ze Ruskie chcą więcej
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Maj 2025 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 9 422
Zeus napisał(a):
Oczywiście plotki chodzą ze wmieszane w tym jest Patriarchat Moskiewski, ale kto by pomyślał ze Ruskie chcą więcej

Na tym forum wiele osób ma obsesję na punkcie Rosji więc takie plotki pojawiają się przy każdej możliwej okazji.
Sprawa bardziej przypomina sprawę świątyni Hagia Sophia i można to podsumować jako:
Islam górą, I co nam zrobicie?
Chrześcijaństwo tutaj ma się nam podporządkować.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lut 2026 21:33 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Planuję ferie na Półwyspie Synaj i chciałbym wejść na Górę Mojżesza/Synaj. Wiele firm organizuje nocne wejścia na wschód słońca ale nie potrafię namierzyć kogoś z wejściem dziennym. Istnieje taka możliwość? Wolałbym wejście nawet wcześnie rano ale w dzień.

#9 PostWysłany: 11 Lut 2026 22:21 

niebieski
Ja jechałem tam z Dahab w listopadzie/grudniu 2019w grupie z innymi ludźmi. Wejście nocne na wschód słońca.
Pamiętam, że pytałem w różnych agencjach o wejście dzienne, bo choć warto zobaczyć wschód słońca, to nie byłem jeszcze wtedy pewien czy chcę zarywać nockę...
Wszędzie mówili, że możliwy jest tylko wyjazd nocny.
Możliwe, że wejście dzienne można jedynie zorganizować we własnym zakresie samodzielnie tam dojeżdżając (wynajmując samochód) i również samodzielnie wynajmując przewodnika.
 Profil Relacje PM off
Piccolo lubi ten post.
Piccolo uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 12 Lut 2026 01:32 

Loty: 223
Kilometry: 394 032
Najpraktyczniej wynająć auto w Sharm..., zanocować w okolicy św. Katarzyny, oczywiście zobaczyć klasztor. Wcześniej jest punkt kontrolny, gdzie trzeba skorzystać z przewodnika za parę euro, który właściwie jest zbyteczny, no ale taki wymóg, ale to nie problem bo czekają na turystów nie z BP :D Ja zdecydowanie polecam iść w dzień, my ruszyliśmy około godziny 9, na parkingu wracały resztki tłumów nocnych turystów. Byłem trzy lata temu, napotkałem na szlaku 18 turystów na wejściu i zejściu, więc super, aby delektować się nieziemskimi widokami, bez zakłóceń :lol: Na powrocie polecam odbić w kierunku Taby w rejon Saladin Marine Castle, takich widoków Egipt nie ma nigdzie, no i oczywiście pozniej koniecznie nocleg w Dahab, jest klimat nocny
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 13 Lut 2026 00:52 

niebieski
Jakieś 3 kilometry od klasztoru był beduiński camp z tanimi noclegami
 Profil Relacje PM off
Piccolo lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Lut 2026 09:29 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Dzięki wszystkim za sugestie.
Problem mam taki, że mimo wszystko noclegi ogarnięte w Sharm i stąd muszę startować. Widziałem to tak by ruszyć z hotelu nawet o 6:00 i po dotarciu do klasztoru zdążyć go zwiedzić przed zamknięciem i potem na górę. Będę z rodzinką i muszę to jakoś ogarnąć raczej "wygodnie".
Jakich pieniędzy należy się spodziewać za przewodnika na górę przy 3ch osobach?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość