Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lip 2015 21:15 

Loty: 23
Kilometry: 76 062
Cześć Wam. Mam (mamy) mały dylemat. Wraz z dziewczyną chcemy lecieć do Azji na przełomie lutego i marca, wylot byłby około 28.02.2016, powrót raczej przed Wielkanocą, tak żeby po prostu na święta być w domu. W tym roku byliśmy w Indonezji, więc jako tako świeżakami nie jesteśmy. Problemem pozostaje cel naszej podróży- mamy przed oczyma kilka krajów i nie wiemy co wybrać. Nasze wspólne cele to- plażowanie (pasują Tajlandia i Filipiny, może Malezja), zwiedzanie (bardzo chcielibyśmy zobaczyć Angkor), wszelakiej maści dobre jedzenie (niestety w Indonezji szału nie było, choć mi tam smakowało ;) ), fajnie by było zahaczyć na kilka dni o jakiegoś azjatyckiego molocha, np. Hong Kong lub Singapur. W grę wchodzi również Wietnam i objechanie go z północy na południe, a później Angkor Wat i powrót przez Laos. Co z cenami w wyżej wymienionych państwach? Mam porównanie tylko do Indonezji. Zdaję sobie sprawę że musimy patrzeć na pogodę i pory deszczowe.

Jak kształtują się ceny np. noclegów na Filipinach, ktoś był tam w ostatnim czasie i może porównać z cenami np. w Indonezji? Zdaje sobie sprawę że ceny na booking.com nijak mają się do cen na miejscu- przekonałem się o tym na Bali.

Nasza ostatnia podróż trwała ~3 tygodnie, jednak odliczając loty samolotem i podróżowanie przez Jawę rozklekotanym busikiem, to nota bene trwała dobrych kilka dni krócej. Miesiąc to już trochę więcej czasu, i mimo iż nie zamierzam niczego planować "na ostatni guzik", to chciałbym żebyście pomogli mi nakreślić ogólny plan podróży. Wiadomo- żeby wiedzieć co i jak ;)
 Profil Relacje PM off  

Mekka globtroterów 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2922 PLN 🔥😍 Mekka globtroterów 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2922 PLN 🔥😍
Urlop w Egipcie 🌴 5* resort z all inclusive i aquaparkiem nad Morzem Czerwonym za 1960 PLN 👙 Urlop w Egipcie 🌴 5* resort z all inclusive i aquaparkiem nad Morzem Czerwonym za 1960 PLN 👙
#2 PostWysłany: 20 Lip 2015 21:34 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
niebieski
Akurat nie mam porównania do Indonezji gdzie jeszcze do tej pory nie byłem ale na Waszym miejscu wybrałbym Tajlandię plus ewentualnie Kambodżę skoro chcecie zobaczyć Angkor Wat Oba kraje tanie , na pewno się nie będziecie nudzić , macie plaże , wyspy , ciekawe zabytki , duże miasto Bangkok , który uwielbiam i mógłbym tam spędzać wiele czasu Możecie się też wybrać do innych większych miast w okolicy jak Kuala Lumpur czy Singapur Na pewno traficie na jakieś tanie loty w Air asia Jedzenie w Tajlandii przepyszne , noclegi tanie , poruszanie się tanie i bardzo łatwe , bilet też się znajdzie w dobrej cenie
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Lip 2015 21:42 

W Tajlandii nie byłem, ale byłem na Gili w Indonezji i był to mój pierwszy i ostatni raz tam. Hordy turystów, ceny z kosmosu i pełno śmieci przy plażach. Możliwe że sytuacja zmienia się z roku na rok i te Gili teraz to nie te same Gili co kiedyś. Wielki minus. Jak tak ma wyglądać w Tajlandii to trzeba się będzie grubo zastanowić ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Lip 2015 21:51 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
niebieski
W Tajlandii czy Kambodży na pewno będzie dużo turystów Tego się nie ominie Byłem na kilku wyspach i raczej nigdzie nie spotkałem się z syfem , brudem podobno ładne są też wyspy w Kambodży ale nie byłem Możesz też się wybrać na Filipiny Pewnie będzie spokojniej , mniej ludzi zwłaszcza na mniejszych wysepkach , plaże piękne ale jedzenie na pewno dużo gorsze niż w Tajlandii ale też jest super
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Lip 2015 22:04 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
polecam polecieć na Filipiny -> plażowanie
następnie liniami Cebu na Tajwan - > genialne jedzenie i piękne góry
dalej VietJet do Ho Chi Minh City, skąd blisko już do Angkor
albo FlyVair do Bangkoku :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Lip 2015 22:07 

Dobra opcja. Tylko czy damy radę nakreślić taką siatkę lotów w danym terminie i w zadowalających cenach.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Lip 2015 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Hej!
Jeżeli i tak planujecie być w Kambodży (Angkor), a przy tym nie lubicie głośnego tłumu imprezowiczów, to gorąco będę polecać kambodżańskie wyspy. Niekoniecznie samo Koh Rong, bo tam już powoli docierają tłumy, ale Koh Rong Samloem, Koh Russei, Koh Ta Kiev... do wyboru do koloru. Jest przepięknie, spokojnie, no i niedrogo :D
A jeśli już ewentualnie ten kawałek Azji Wam wpadnie w oko, to również - Laos. Spędziłam tam w tym roku NIESTETY tylko tydzień, ale skradł moje serce jak mało które miejsce na ziemi. Jeszcze nie tak rozdeptany jak Tajlandia, duuuuużo mniej komercyjny, pełen przepięknej natury i wspaniałych ludzi, z wyjątkową kulturą i pysznym jedzeniem... Laos mogę reklamować godzinami :D
Wyprawa przez północną Tajlandię, Laos i Kambodżę zajęła nam w tym roku dokładnie 25 dni, bez biegania z językami na plecach, a zobaczyliśmy tak wiele i tak różnorodnych rzeczy, że mogę z czystym sumieniem polecić taką trasę. W Waszym terminie to te rejony będą super pogodowo, a i wydacie mniej niż w Indonezji. Trochę prywata ;), ale jakby co to trochę informacji i zdjęć na zachętę jest w mojej forumowej relacji z tejże podróży ;)
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off
Trentine lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 24 Lip 2015 19:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Tydzień temu wróciłem z północnej Tajlandii i krótkiego wypadu do Kambodży. Osobiście w planie podróży zawsze bardzo mi pomaga http://mandalay.pl. Swoją drogą żal czytać, że Gili tak podupadło, parę lat temu to była naprawdę czysta, śliczna wyspa, choć resorty były już w budowie.

Trudno mi coś polecić, bo wszędzie jest super, ale może taki the best of, czyli lądowanie w Bangkoku, wypad do Siem Reap na Angkor, potem jakieś wysepki na Morzu Andamańskim (z miejscówek polecam Railay i Koh Lipe), przejazd przez kontynentalną Malezję (w drodze np. Penang, Kuala Lumpur, Cameron Highlands) aż do Singapuru i powrót samolotem do Bangkoku.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Wrz 2015 23:10 

niebieski
Przelom lutego i marca to dobry czas na Wietnam. Nawet juz w gorach dacie rade wszystki zobaczyc bez marzniecia. Ceny nizsze niz w Indonezji. Kraj zdecydowanie mniej oblezony masowa turystyka niz Indonezja pomiedzy Bali a Lombokiem.
Latwo sie podrozuje po Wietnamie. Mysle ze jest wart spedzenia tam calego miesiaca ze wzgledu na duze zroznicowanie atrakcji. Zobacz sobie zdjecia pod takimi haslami:
- Ha Long Bay
- Mui Ne
- Bac Ha, Can Cau Market, Sapa
- delta Mekongu

Po drodze masz jeszcze Hoi An - miasto krawcow gdzie mozecie zamowic praktyczne pamiatki z wyjazdu :) ktore moga byc naprawde bardzo szykowne i swietne jakosciowo za niewielkie pieniadze - to bonus wyjazdu do Wietnamu.

Wietnam jest bardzo niedoceniany. Mozecie tez powtorzyc Indonezje mniej ekspolorowana no Sukawesi z wyspami Togian oraz Tanah Toraja tylko sprawdzcie dokladnie czy to juz koncowka pory deszczowej na Sulawesi bo w okolicach bali przelom lutego i marca juz jest OK.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lut 2017 22:37 

Cześć,

zwracam się do was z prośbą o doradzenie przy wyborze +/- miesięcznych wakacji w Azji dla dwóch osób. Do tej pory zwiedziliśmy Bali, prawie całą Malezję (Kuala Lumpur - Perhantiany - Cameron Highlands - George Town - Langkawi) oraz Tajlandię (Bangkog i wyspę Phi Phi). W tym roku chcielibyśmy również wybrać Azję z uwagi na możliwość długich wakacji przy umiarkowanie niskich cenach.

Zależy nam na wypoczynku, rajskich plażach, zwiedzaniu, przemieszczaniu się z miejsca na miejsce, objazdówce - mniej więcej na tym samym co oferują wyżej wymienione miejsca. Oczywiście organizacja wszystkiego we własnym zakresie.

Termin: od początku Lipca do początku Września - długość pobytu minimum miesiąc.

Wstępne cele:

1. Filipiny - bardzo chcielibyśmy polecieć na Filipiny ale przejrzałem trochę informacji odnośnie terminów i wiele źródeł odradza ten kierunek w czasie naszych (Polskich) wakacji. Mam tutaj pytanie do osób które były w tym czasie - Czy jest szansa na ładną pogodę bez ryzyka tajfunów? Czy są jakieś regiony (wysypy) na których będzie zagwarantowana dobra pogoda? Przeglądając forum nie trafiłem na żadną relację w tych terminach (i tutaj moje obawy się potwierdzają).

2. Indonezja

3. Wietnam/Kambodża

Czy macie jeszcze jakieś propozycje? Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki i podpowiedzi dotyczące wyboru miejsca.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości