Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Kwi 2026 20:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Odświeżę trochę temat. Powoli dojrzewam do decyzji o podróży do Ameryki Południowej - nie będe ukrywać, że wcześniej się trochę bałem - naczytałem się, że w Am. Pd. sam scam i jak jesteś gringo to najlepiej nie wyściubiaj nosa z hotelu, a jak już musisz, to zapłacisz za wszystko miliony monet :lol:

Wstępnie pomyślałem o 3 opcjach:
* Kolumbia + ew Panama
* Peru + Boliwia
* Argentyna

i wstępnie najbardziej przekonuje mnie opcja z Peru i Boliwią, w następnej kolejności z Kolumbią i Panamą

Interesuje mnie przede wszystkim zobaczenie naturalnej strony i widoków, wolalbym, żeby ceny na miejscu nie były kosmiczne (tzn jak już za coś dużo płacę, to niech to będzie rzeczywiście tego warte). Nie nastawiam się szczególnie na zwiedzanie miast.

Pomyślałem, żeby lecieć na ok. 2 tygodnie, (jak zwykle) samemu. Największa dotychczasowa egzotyka to Indonezja+Malezja 2 lata temu, Tajwan rok temu i Azja Centralna pół roku temu - czułem się tam bardzo bezpiecznie. Z racji, że byłaby to pierwsza wycieczka w te rejony, nie nastawiam się na nie wiadomo jak nieturystyczne miejsca - jeśli byłoby to Peru, to raczej Nazca, Machu Picchu, Titicaca i te sprawy.

Czy ktoś byłby w stanie doradzić, czy te pomysły mają w ogóle sens?

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#42 PostWysłany: 13 Kwi 2026 20:36 

niebieski
Moim zdaniem każda z opcji jest ok, ale jak już miałbym wybrać jedną to mój głos chyba na Peru + Boliwia. Choć jeśli 2 tyg to pytanie czy nie samo Peru (analogicznie z Kolumbią), żeby nie przeginać z zagonieniem..? Aczkolwiek Salar wart grzechu, tyle że wtedy Peru po macoszemu trochę.
Taniej (i bardziej hmm... przewidywalnie?) niż Argentyna, bezpieczniej niż Kolumbia/Panama, turystyczne klasyki dobrze opisane i rozkminione.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Szymon2020 uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 13 Kwi 2026 20:48 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
@Szymon2020 Peru i Boliwia to moim zdaniem dobry kierunek. Sam te kraje odwiedziłem jako 2 i 3 podróż po Ameryce Południowej. Za to zdecydowanie nie polecam Brazylii jako start.
Ceny w Peru od 2021 roku na pewno zmieniły się, ale sam kraj i podróżowanie po nim nie było drogie. Na pewno Machu Picchu będzie jednym z większych wydatków, ale niestety atrakcje z listy cudów świata nie należą do najtańszych. W Nazca jeśli zdecydujesz się na lot, to koszt również nie będzie mały + zobaczymy jak w najbliższej przyszłości będzie wyglądał rynek paliwa.
Do tych dwóch krajów warto też znać chociaż podstawy języka hiszpańskiego, bo angielski poza lotniskiem rzadko się przydaje.

Argentyna (zwłaszcza Patagonia) + połączona z Chile na południu, to również dobra opcja na początek (zwłaszcza jeśli ktoś lubi naturę). Niestety po zmianach władzy w Argentynie kraj stał się drogi turystycznie i wprowadzono dodatkowe opłaty, których kiedyś nie było (np. wstęp do Fitz Roy) + przelicznik dla Blue Dollar nie jest już tak korzystny jak kiedyś.

Co do czasu, to na tak dalekie podróże warto przeznaczyć min. 2 tyg., a jeśli ktoś może sobie pozwolić, to 3. Koszt biletów lotniczych, to najprawdopodobniej będzie duża część całego wyjazdu, więc warto na miejscu zobaczyć jak najwięcej. A naprawdę jest co tam zwiedzać :)
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#44 PostWysłany: 13 Kwi 2026 20:56 
Awatar użytkownika

złoty
Wydaje mi się, że z podanych opcja Peru/Boliwia jest najsensowniejsza. Właściwie sam Gringo Trail spokojnie wystarczyłby na dwa tygodnie. Na Boliwię (w sensie Titicaca, Tiwanaku, La Paz) warto by było dołożyć parę dni, by się nie śpieszyć. Ale też da się pewnie w dwa tygodnie.

Panama i Argentyna statystycznie pewnie byłyby droższe, Kolumbia - niebezpieczniejsza.

Edyta: ha, w międzyczasie już są dwie inne odpowiedzi - podpisuję się pod nimi 😂
2 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 13 Kwi 2026 21:15 
Awatar użytkownika

platynowy
@tetr1s na Machu Picchu mi nie szkoda tych kilkudziesięciu dolców. Jak na atrakcję turystyczną owszem drogie, ale takie coś jest jedno na świecie. To samo zresztą z Nazca. Szkoda mi za to na luksusowe hotele ;)

Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#46 PostWysłany: 13 Kwi 2026 21:21 

złoty
Ja właśnie wróciłem z Chile jako pierwszego kraju w Ameryce Południowej i zdecydowanie mogę polecić. Zarówno jeśli chodzi o bezpieczeństwo, jak i stosunek cena/jakość/różnorodność. Da się podróżować dosyć budżetowo i całkiem komfortowo nawet bez hiszpańskiego.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 13 Kwi 2026 21:41 

złoty
@Szymon2020 jak nie lubisz wydawać na luksusowe hotele, to polubisz ten kontynent. Jedyne co, to w wielu krajach Ameryki Południowej i Środkowej przy podróżach budżetowych ciepła woda to luksus, który zdarza się raz na 3-4 dni :) Ale do tego też się idzie przyzwyczaić, zwłaszcza jak na zewnątrz jest 25-30 stopni :)

@terrop to dopisz jeszcze info, w której części byłeś. Chile to wydłużony kraj + jeszcze Wyspa Wielkanocna, gdzie są miejsca, w których można zostawić niemałą ilość $$$.
 Profil Relacje PM off

#48 PostWysłany: 13 Kwi 2026 21:59 

złoty
@tetr1s byłem w Patagonii, Atacamie i Santiago + Valparaiso więc myślę że mój opis to w miarę przekrojowe spojrzenie na ten kraj, poza właśnie Wyspą Wielkanocną, gdzie o budżetowe podróżowanie może być znacznie trudniej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 13 Kwi 2026 22:09 
Awatar użytkownika

platynowy
terrop napisał(a):
poza właśnie Wyspą Wielkanocną, gdzie o budżetowe podróżowanie może być znacznie trudniej.

Wyspa Wielkanocna to też ta kategoria, na którą kasy nie szkoda (tzn mi) :D

Btw - w nawiązaniu do Boliwii, dostałem taką wiadomosc, ze pomiedzy miastami tylko samoloty - bo w autobusach kradną, napady z bronią w ręku są praktycznie codziennością i można się łatwo pożegnać z życiem - czy faktycznie jest taka masakra? Głównie chodzi mi o zachodnią część (La Paz - Salar i La Paz - Titicaca) - raczej nie myślałem o wybieraniu się na wschód. Chyba że akurat lot np. La Paz - Lima (myślałem o polowaniu na loty do Limy) byłby w kosmicznej cenie, ale jednocześnie np. La Paz - Cochabamba - Santa Cruz - Lima kosztowałoby podobnie ;) (szukając na szybko, znalazłem coś takiego - w Cocha i Santa Cruz było po ok. 24h, jedna i druga opcja po ok 1000zł OW)

A, i w kwestii terminu - myślałem wstępnie nad wybraniem się w maju/czerwcu '27 (żeby było po porze deszczowej, ale jeszcze zielono i względnie bez tłumów) - lustra na Salarze zapewne już się nie uda zobaczyć, ale przynajmniej (w miarę) nie będzie błocka ;)

Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#50 PostWysłany: 13 Kwi 2026 22:42 
Awatar użytkownika

złoty
Wszędzie tam jeździłem busami i żyję 😂

#51 PostWysłany: 13 Kwi 2026 23:15 

złoty
@Szymon2020 w samej Boliwii spędziłem 3 tyg. przemierzając kraj tylko autobusami (zarówno za dnia jak i w nocy). Nic z tego co opisałeś nie doświadczyłem, a byłem zarówno w miejscach turystycznych, miejscach poza utartym szlakiem jak i w mieście, które nie ma najlepszej opinii (Santa Cruz de la Sierra).
Popełniłem nawet relację z tego kraju na forum (wszystkie-kolory-boliwii,212,178529) :)
Przy dwóch tygodniach, o których pisałeś pewnie odwiedzisz La Paz i Salar de Uyuni, które przy zachowaniu zdrowego rozsądku da się bez wyżej opisanych sytuacji odwiedzić.
 Profil Relacje PM off

#52 PostWysłany: 14 Kwi 2026 13:59 

Moim zdaniem jeśli 2 tygodnie to raczej samo Peru. Mi tyle wyszło, więc Boliwię + Pn. Chile zostawiłem sobie na osobny 2-tygodniowy wyjazd.
 Profil Relacje PM off

#53 PostWysłany: 14 Kwi 2026 16:57 

Loty: 420
Kilometry: 859 479
Czasem są blokady dróg związane z różnymi protestami, mogące trwać kilka(naście) dni, wtedy samolot zdecydowanie lepszy.
Właśnie z powodu takiej blokady nie dało się pojechać nad Titicaca.
tetr1s lubi ten post.

#54 PostWysłany: 14 Kwi 2026 20:16 

niebieski
kameander napisał(a):
Wszędzie tam jeździłem busami i żyję 😂

jw
Co nie znaczy że rabunki nigdy się nie zdarzają, natomiast z moich wymian doświadczeń z ludźmi jeżdżącymi po AmS jawi się obraz jakby "straszenie" tym w necie było trochę wyolbrzymione. Nie jest to RPA...

Fakt że w Boliwii potrafią się zdarzyć blokady drogowe w ramach protestów i warto mieć to na uwadze planując plan "na żyletki". Natomiast mają one charakter politycznych protestów.

Moja sugestia jeśli faktycznie będziesz chciał dorzucić Boliwię do Peru w tych 2 tyg, a nie masz pewności że wrócisz w tamte rejony - nie trać czasu na Titicacę (to bez dwóch zdań wyjątkowe miejsce, ale nie aż tak jak Salar) etc i ciśnij Salar. I to nie samo solnisko, a całą tę "wycieczkę" 3d2n. Jeśli uda Ci się znaleźć loty w akceptowalnej dla Ciebie cenie to warto, ale nawet jeśli nie to nocny bus z/do La Paz nie jest złą opcją. Dojeżdzasz przed startem wycieczki, wyjeżdżasz po powrocie, nie tracisz dnia, noc trochę zarwana nawet jeśli umiesz spać w środkach lokomocji, ale w ogólnym rozrachunku i tak wychodzi nieźle.

Ja jak nie lubię spędzać czasu w miastach na urlopie tak La Paz ma solidne miejsce w moim sercu + jeśli będziesz zaaklimatyzowany i kręcą Cię takie klimaty to w 3 dni (skrajnie nawet w 2) można wejść na najłatwiejszy chyba do zdobycia 6-tysięcznik, Huayna Potosi. No ale tu znów wracamy do wątku 2 tygodni...

Z Peru to Nazca spoko jeśli planujesz polatać nad nią, choć nawet w takim wypadku ja bym wolał (SALAR - tak, wiem że jestem monotonny ;) ) mając ograniczony czas chyba pokręcić się przy Cusco i poza Machu zrobić w tamtej okolicy Humantay Lake i Rainbow Mountain - to ostatnie koniecznie z zajrzeniem do Red Valley. No ale ja to górkolubny jestem
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 14 Kwi 2026 20:36 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
niebieski
Z zainteresowaniem czytam Wasze porady, bo Am Pd mam słabo odwiedzoną. Byłem w Brazylii - ale to akurat nie polecam na pierwszy raz, w Panamie - to głównie Kanał ale na to wystarczy jeden dzień. W tym roku na jesień zastanawiałem się czy Peru + Boliwia ale ostatecznie wybrałem Ekwador (+ Galapagos) i parę dni w Bogocie. A Chile + W. Wielkanocna - chyba też warto.. albo Argentyna.. ?
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#56 PostWysłany: 14 Kwi 2026 21:02 

złoty
-- 14 Kwi 2026 20:52 --

@DMW i z tego co opisałeś robi się 3 tygodnie miesiące 🤣 Jeśli ktoś może sobie pozwolić na dłuższy wyjazd, to bardzo polecam, bo jest co zwiedzać na tym kontynencie :) A jak jeszcze ktoś dorzuci z południa rejs na Antarktydę, to już w ogóle :P Tylko kosztowo, to nie będzie tanio :P

-- 14 Kwi 2026 21:02 --

rogus napisał(a):
Czasem są blokady dróg związane z różnymi protestami, mogące trwać kilka(naście) dni, wtedy samolot zdecydowanie lepszy.
Właśnie z powodu takiej blokady nie dało się pojechać nad Titicaca.

@rogus jak najbardziej te blokady się zdarzają i czasem firmy transportowe podstawiają busy z jednej i drugiej strony. Dojeżdżasz do blokady, przechodzisz przez protest pieszo i wsiadasz w busa z drugiej strony. Jedyne co, to jak się wykupi wycieczkę na daną atrakcję, to może się okazać, że trzeba zmienić plany. Takie uroki Ameryki Południowej i Centralnej :)
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#57 PostWysłany: 14 Kwi 2026 21:44 

niebieski
DMW napisał(a):
ostatecznie wybrałem Ekwador (+ Galapagos)

Słusznie, bo IMO Galapagos to światowa topka ;) Kontynentalny Ekwador też spoko (zresztą umówmy się, każdym z tamtych krajów można się zachwycić), Cotopaxi piękne, trzeba uważać na zasady jeżdżenia samochodem po Quito, Chimborazo potrafi dać w kość, natomiast jak ktoś z obawą podchodzi do kontynentu i z hiszpańskim umiarkowanie za pan brat, to Peru chyba wydaje się być lepszym strzałem "na przełamanie"...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość