Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Chorwacja samochodem
#1 PostWysłany: 22 Mar 2015 14:27 

Szukam towarzystwa na wspólny wyjazd do Chorwacji/Czarnogóry/Albanii na przełomie kwiecień/maj
 Profil Relacje PM off  

Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦 Lato na wypasie 🌤️😎 Urlop w hotelu z parkiem wodnym i all inclusive za 1735 PLN 👙🌊💦
Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
#2 PostWysłany: 22 Mar 2015 14:45 

Kobieta samochodem do Albanii, trochę ryzykowne. W męskim towarzystwie bezpieczniej.
Natomiast sama Chorwacja to tyle pięknych miejsc do obejrzenia, że wystarczy i na trzy tygodnie.

Jeśli ma być oryginalnie i nietuzinkowo to polecam zwiedzić Varażdin i Zagrzeb - wspaniałe miejsca zwykle pomijane przez turystów pędzących na wybrzeże.
Zgubić się na chwilę w wąskich uliczkach Sibenika też bardzo przyjemnie, a mało kto znajduje czas aby zahaczyć choćby na kawę w tym portowym mieście.

I koniecznie odbić z autostrady na Knin aby starą drogą przejechać przez majestatyczne górskie krajobrazy i 250 metrowe wiadukty, mijając lazurowe górskie morze czyli jezioro Perucko :)
Polecam! A współtowarzyszy cromaniaków najłatwiej łowić na cro.pl ;)
 Profil Relacje PM off
Trefl_bc lubi ten post.

#3 PostWysłany: 22 Mar 2015 14:57 

Uważasz że nie jest bezpiecznie?

Ostatnio edytowany przez K magda, 22 Mar 2015 22:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Mar 2015 19:58 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 260 313
niebieski
bez przesady... Albania jest bardzo bezpieczna, nie miałam nigdy tam żadnych problemów, nawet chodząc w pojedynkę, to nie Kosovo. Nie straszcie bez sensu.
 Profil Relacje PM off
K magda uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 22 Mar 2015 22:26 

Jechać na 2 tygodnie chcemy.
(41; 58)Wiek znaczenia nie ma. Konieczny i wystarczający warunek - optymista ciekawy świata:)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Mar 2015 22:40 

Jakiś czas temu wrzucałem podobny plan, tyle ze mamy konkretne widełki czasowe na podróż 1-10 maj, jest nas dwójka, mamy transport i z grubsza plan. W razie czego pisz PW albo na dankuMALPAtlen.pl
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Mar 2015 00:08 

Trentine napisał(a):
bez przesady... Albania jest bardzo bezpieczna, nie miałam nigdy tam żadnych problemów, nawet chodząc w pojedynkę, to nie Kosovo. Nie straszcie bez sensu.

Dlaczego zaraz straszyć? Warto mieć na uwadze, że to kraj muzułmański, a w pewnej części to chyba najdzikszy kawałek Europy. Zwłaszcza na północy są rejony gdzie nie poleca się rekreacji właśnie z uwagi na bezpieczeństwo. Bliżej wybrzeża i tam gdzie więcej turystów, zwykle jest znacznie bezpieczniej. Poza tym zwyczajowe prawo mówi o tym aby dobrze traktować cudzoziemców. Sporo osób z Polski zapuszcza się w te rejony w ostatnich latach. Ceny są odpowiednio niższe ale taka Chorwacja to inna liga jeśli chodzi o jakość usług i infrastrukturę. Wracając jednak do Albanii, mimo wszystko polecam zabrać ze sobą towarzysza bo muzułmanie jakoś z natury poważniej traktują facetów. Natomiast co do podróży samochodem, to warto zwrócić uwagę na sporą dozę samowolki w ruchu drogowym i kiepski stan wielu dróg. Wymuszenia, jazda po zmroku bez świateł, brak odpowiednich oznaczeń czy otwarte studzienki i ignorowanie czerwonego to dosyć pospolite przykłady. Choć pono w obszarach o większym ruchu turystycznym sporo się tu zmienia. Na pewno też nie warto afiszować się z grubym portfelem, dobytkiem i ekskluzywnym samochodem.

http://www.world-adventure.net/krajeswi ... =42&trid=5
http://www.koniecswiata.net/europa/alba ... co-uwazac/
 Profil Relacje PM off
K magda uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 23 Mar 2015 06:31 

Do polaj turisto - cenne wskazówki. Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Mar 2015 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 115
Kilometry: 260 313
niebieski
polaj turisto napisał(a):
Trentine napisał(a):

Dlaczego zaraz straszyć? Warto mieć na uwadze, że to kraj muzułmański, a w pewnej części to chyba najdzikszy kawałek Europy. Zwłaszcza na północy są rejony gdzie nie poleca się rekreacji właśnie z uwagi na bezpieczeństwo. Bliżej wybrzeża i tam gdzie więcej turystów, zwykle jest znacznie bezpieczniej. Poza tym zwyczajowe prawo mówi o tym aby dobrze traktować cudzoziemców. Sporo osób z Polski zapuszcza się w te rejony w ostatnich latach. Ceny są odpowiednio niższe ale taka Chorwacja to inna liga jeśli chodzi o jakość usług i infrastrukturę. Wracając jednak do Albanii, mimo wszystko polecam zabrać ze sobą towarzysza bo muzułmanie jakoś z natury poważniej traktują facetów. Natomiast co do podróży samochodem, to warto zwrócić uwagę na sporą dozę samowolki w ruchu drogowym i kiepski stan wielu dróg. Wymuszenia, jazda po zmroku bez świateł, brak odpowiednich oznaczeń czy otwarte studzienki i ignorowanie czerwonego to dosyć pospolite przykłady. Choć pono w obszarach o większym ruchu turystycznym sporo się tu zmienia. Na pewno też nie warto afiszować się z grubym portfelem, dobytkiem i ekskluzywnym samochodem.

http://www.world-adventure.net/krajeswi ... =42&trid=5
http://www.koniecswiata.net/europa/alba ... co-uwazac/

Albania była przez wiele lat krajem ateistycznym (ze względu na reżim) dlatego nie wygląda jak typowo muzułmański kraj. Mnóstwo kobiet, szczególnie młodych prowadzi życie bardziej przypominające zachodnią Europę niż jakikolwiek inny kraj muzułmański. Albańczycy są bardzo przyjaźni i na każdym kroku spotykałam się z ich chęcią pomocy i ciekawością. Objechałam całą Albanię, łącznie z górami na północy i wszędzie czułam się bezpiecznie. Są oczywiście pewne zasady, których należy przestrzegać, jak wszędzie, ale nie demonizowałabym tego miejsca.
Jeśli chodzi o stan dróg to potwierdzam, jest słabo, ale da się dojechać w najciekawsze miejsca. Warto uważać na innych w ruchu drogowym, bo oprócz tego co pisze @polaj turisto nie stosują się też do zasad jazdy na rondzie i masowo jeżdżą pod prąd. Pytałam mojego znajomego, Albańczyka, który mieszka na emigracji o to dlaczego tak się dzieje. Odpowiedział, że lata reżimu i zakazów (w Albanii nie można było mieć własnego samochodu) sprawiły, że teraz chcą od zakazów odpocząć. To kwestia jeszcze kilku lat zanim tam się wszystko unormuje, ale idzie ku dobremu. Do tego warto tam pojechać właśnie teraz i wrócić za 10 lat żeby zobaczyć różnice. Do tego prawdziwe jedzenie - proste ale naturalne... próżno w Europie szukać tak nieskażonych chemicznie produktów jak tam (brak przemysłu).
 Profil Relacje PM off
polaj turisto lubi ten post.

#10 PostWysłany: 23 Mar 2015 13:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Potwierdzam powyższe. Jeździ się ... ciekawie i rejony turystyczne tutaj nic nie pomagają. Nie wiem czy należy się obawiać o drogie samochody i kobiety samodzielnie bo ja w Albanii np. taki obrazek zrobiłem na autostradzie:
Załącznik:
MB_Ocynk1.jpg
MB_Ocynk1.jpg [ 210.83 KiB | Obejrzany 1727 razy ]

I w czasie jazdy:
Załącznik:
MB_Ocynk2.jpg
MB_Ocynk2.jpg [ 200.11 KiB | Obejrzany 1727 razy ]

W tym drugim przypadku kierowca naszego busa przyspieszył do 150 żeby wyprzedzić, zatrąbić, zagwizdać i pomachać. A potem jechał z głową z oknem żeby się napatrzeć, robiać przy powyższej prędkości zygzaki po pasach na autostradzie...

A co do jedzenia to również prawda, naturalne i nieskażone. W dobrej restauracji potrafią serwować pędzony domowym sposobem bimber (nie podawać amerykanom... ;-)
Trentine lubi ten post.

#11 PostWysłany: 23 Mar 2015 19:51 

Prawie całe chorwackie wybrzeże, a zwłaszcza poniżej Splitu, jest pozbawione większych ośrodków przemysłowych. Zarówno woda jak i jedzenie (zwłaszcza owoce morza i winko) są wyjątkowej jakości i to właśnie przyciąga tam tylu makaroniarzy. Kobiety też ładniejsze niż Włoszki ;)

Natomiast co do zdjęć to widok wypasionego mercedesa nie jest tu dobrym przykładem na niewielką liczbę kradzieży samochodów w Albanii, a wręcz nawet odwrotnie ;)
Nie chcę demonizować ale nie bez powodu kiedyś Albanię nazywano potocznie Krajem mercedesów :D
Tabuny samochodów tej marki można było spotkać na kiepskiej jakości drogach.
Wyglądało to czasem naprawdę komicznie ale faktycznie mieć merola znaczy być ;)

http://natemat.pl/70703,albania-kraj-me ... -chorwacji
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 25 Mar 2015 23:45 

Akurat dziś widziałem zapowiedź, myślę że warto obejrzeć :)
http://www.telemagazyn.pl/aktualnosci/w ... ,id,t.html
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Mar 2015 00:10 

niebieski
W Chorwacji byłem w zeszłym roku, było tak wspaniale, że w tym roku chyba znowu się tam wybiorę na tydzień. Ja byłem w Makarskiej i dla mnie wtedy było idealnie, bo imprezowe miasto. Polaków mnóstwo, dj na imprezach puszczał polskie piosenki, a na plaży też co chwilę kogoś się spotykało z naszych rodaków.

Pojechaliśmy w ciemno, znaleźliśmy lokum może nie najtańsze (chyba 13 euro za dobę od osoby, ale zapłaciliśmy z własnej woli po 14 euro :D), może nie luksusowe (bez klimy), ale znakomite ze względu na właściciela. Lukas to wspaniały człowiek, który świetnie się z nami dogadywal. Każdego dnia po powrocie z plaży i ogarnięciu się, schodziliśmy na dół do kuchni i takiej jakby jadalni na świeżym powietrzu. Wtedy prawie zawsze (chyba tylko raz się to nie zdarzyło) przychodził właściciel i się dosiadał. Akurat w mojej grupie tylko ja i jeden kumpel ogarnialiśmy angielski, więc na moich barkach było prowadzenie rozmów, ale gadaliśmy naprawdę o wszystkim. Okazało się, że Lukas robi swoje własne alkohole właściwie ze wszystkiego, sporo miejscowych go odwiedzało i kupowało 3 litrowe baniaczki. Częstował nas mega obficie, więc de facto codziennie mieliśmy "before" za darmo. Zdarzało się nam wypić za dużo, tak że niektórzy zostawali w pokoju zamiast ruszać w miasto, ale nikt z tego nie robił problemów, bo właściciel też miała fazę.

W czasie tych naszych cowieczornych posiadówek wpadali też znajomi Lukasa, poznaliśmy przewodnika górskiego, z takiego chorwackiego odpowiednika GOPR, śpiewaliśmy jakieś ludowe piosenki, no po prostu było świetnie. Jednego wieczoru Lukas zrobił nam grilla, nakupił dużo rybek, my przynieśliśmy mięsko, Lukas dał alkohol :D Z kolei innego popołudnia pojechaliśmy w góry wraz z naszym gospodarzem i tym ratownikiem górskim, weszliśmy na szczyt Vosac, skąd był wspaniały widok na wybrzeże. Oczywiście gospodarz nas tam zawiózł za darmo (jechaliśmy na 2 samochody, jeden nasz i jeden jego), załatwił darmowe wejście do Parku Narodowego Biokovo, a nawet kupił browary na drogę i włożył do lodówki turystycznej :D

Na koniec pobytu mogliśmy sobie u niego kupić alkohol domowej roboty, którym raczyliśmy się cały pobyt. W efekcie w jednym aucie mieliśmy 16 litrów trunków bez banderoli :D

Jak ktoś chce namiary to mogę podać na priv, niestety Lukas ma tak popularne nazwisko w Chorwacji, że nie umiałem go znaleźć na facebooku, a na maila nie odpisał, ale jak już ustalimy z ekipą kiedy bierzemy urlopy to zadzwonię i może znowu uda się nam tam trafić, bo Lukas ma mnóstwo kolejnych atrakcji dla nas.

CHORWACJĘ POLECAM GORĄCO, szczególnie osobom z południa Polski, bo niewiele dalej jak nad Bałtyk ;)

#14 PostWysłany: 26 Mar 2015 09:00 

Oglądałem wczoraj program Sekielskiego nie wiem po jaką cholerę robi scenariusz grozy.
Jadę z dziećmi w te wakacje i tylko nie potrzebnie wodę z mózgu robi.
Taki kraj w Gruzji też jak się pokłócą to leją się z liścia a za chwilę czacze piją razem.

#15 PostWysłany: 26 Mar 2015 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
Jakby ktoś wybierał sie autem na LPG to polecam stronę z zaznaczonymi stacjami po drodze. Sam korzystałem i wszystko było ok: http://www.mylpg.eu/

#16 PostWysłany: 26 Mar 2015 22:05 

jacoby76 napisał(a):
Oglądałem wczoraj program Sekielskiego nie wiem po jaką cholerę robi scenariusz grozy.

Myślę, że warto znać obyczaje zanim odwiedzi się obce kraje :idea:

Programu nie widziałem więc nie odniosę się bezpośrednio, natomiast Sekielski jest dla mnie raczej rzetelny dziennikarsko.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość