Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sty 2016 03:30 

Szukam walizki kabinowej o sensownej jakości, "na lata". Zależy mi na dobrej relacji waga/pojemność, skoro jedna kabinówka ma 30l, a druga 40, to dlaczego ograniczać się do 30? ;)

Zrobiłem taką tabelkę, może komuś się przyda ;)
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0
Wybierałem raczej niemateriałowe, wiadomo, że to tylko ułamek procenta rynku, ale można sortować! ;)

Wyszło mi z niej, że interesują mnie 3 walizki:
Kod:
Firma   Model   wymiary   Materiał   Pojemność   Waga   Cena   gwarancja (lat)   Przykładowy link
Caribee   Lite Series   55x38x22   PET   41   2.5   199   2   http://equip.pl/product-pol-18646-Walizka-kabinowa-Caribee-Lite-Series.html
Puccini   PC 005   55x38x20   polikarbonat   40   2.4   332   2   http://equip.pl/product-pol-21328-Walizka-kabinowa-Puccini-PC-005.html
March   Koh-i-Noor   55x38x20   poliwęglan   40   2.3   419   5   http://allegro.pl/16-march-koh-i-noor-mala-walizka-kabinowa-lekka-i5642031028.html
March   Vision   55x38x20   poliwęglan   40   2.2   424   5   http://allegro.pl/walizka-march-vision-kabinowa-4kola-40l-i5436198835.html

Caribee - nie znam firmy
Puccini - markę znam, lubię, portfel nosiłem 8 lat ;)
March - parametry, pojemność, waga i gwarancja najlepsze. Warto? Musiałbym tylko upewnić się, że w wymiary są wliczone kółka, ale chyba tak.

Są jakieś firmy/modele na które powinienem zwrócić uwagę?
Macie jakieś opinie czy doświadczenie z tymi modelami?

Oraz, w sumie to z uwagi (190cm) na wzrost zależy mi na długiej rączce, ale żaden producent się nie chwali niestety.
 Profil Relacje PM off  

Szarm el-Szejk z aquaparkiem i strefą spa 💦🌴 Tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2719 PLN Szarm el-Szejk z aquaparkiem i strefą spa 💦🌴 Tydzień z all inclusive w 4* hotelu za 2719 PLN
Ryga okołoweekendowo za 511 PLN 😍🏰 Wakacyjny city break (loty + hotel ze śniadaniami) ✈️☕ Ryga okołoweekendowo za 511 PLN 😍🏰 Wakacyjny city break (loty + hotel ze śniadaniami) ✈️☕
#2 PostWysłany: 14 Sty 2016 07:36 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Ja mogę polecić Samsonite z serii Cosmolite. Faktycznie, jest to trochę z wyżeszej półki ~1000 pln, ale skoro to ma być "na lata" to może przemyślisz sprawe. Walizka jest super lekka <2kg, ale ze względu na materiał z którego jest wykonana - bardzo wytrzymała. Pojemność wg. producenta to 36L. Ja swoją mam już ponad 4 lata i oprócz tego, że jest trochę porysowana (nadawałem ją do luku pare razy i handling jej nie szczędził...) to bardzo dobrze mi służy. Sam mam prawie 190 cm wzrostu i na długość rączki nie narzekam.

Pewnie jak poszukasz jakiś promocji, kuponów itp. to dasz radę kupić taniej. Rozejrzyj się też na np. niemieckim Amazon, bo często można kupić taniej niż w PL, a z przesyłka nie ma większych problemów. Np. tutaj wychodzi mniej więcej 830 pln + przesyłka.

Samsonite i American Tourister mają przeważnie solidne walizki, więc za tymi firmami również możesz się rozglądać.

#3 PostWysłany: 14 Sty 2016 08:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak dla mnie wszystkie te 4 walizeczki są bezużyteczne ze względu na malutkie 4 kółeczka. Nadają się jedynie do ciągania po terminalu lotniskowym albo pałacowych marmurach.
Kolejna rzecz, która je dyskwalifikuje to brak kieszeni.
Mówię tu o swoich preferencjach oczywiście ;)

Samsonite i American Tourister należą do tego samego koncernu, jako firmy szczerze mogę polecić.
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 14 Sty 2016 09:52 

Puccini nie polecam. Mam większy model ale zupełnie nie jestem z niego zadowolony. Głowna wada to kółka - ciężko się ją prowadzi, walizka ciągle skręca na boki. Co do wyglądu to muszę przyznać, że na poczatku wyglądała bardzo ładnie, ale tylko do pierwszej podrózy. Wszelkie rysy są bardzo widoczne i chociaż używałem jej tylko kilka razy wygląda na bardzo zużytą.
Może to cecha mojego modelu ale ogólnie jestem rozczarowany jakością.
Pozważnie myslę o kupnie Samsonite.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Sty 2016 12:51 

LKay, cypel, zuchu1, ok, widocznie z latami przesadziłem.. ;)
Normalnie rozważyłbym samsonite, ale obecnie mam za dużo innych wydatków. I mogę podbić budżet z 200zł do 400zł, ale ok 1000zł to już za dużo..
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Sty 2016 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Za 300 kupisz porządną walizkę American Tourister. Ja kupiłem Pasadenę, mam już chyba drugi rok i jej nie oszczędzam. Ciąganie po kocich łbach, kilometry po chodnikach i krawężnikach, nadawanie do luku. Po roku takiego używania stwierdziłem że już się zwróciła (policzyłem 20 zł amortyzacji na każdym wyjeździe ;)) i teraz kompletnie mi jej nie szkoda. A żyje dalej.
Trochę sie kółka wygięły tylko - są na jednej ośce, a nie każde na osobnym widelcu jakby. Ale jeździ :)
Wysłano z Lumia 735 za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Sty 2016 13:14 
Awatar użytkownika

srebrny
@zbyhu, ale rozumiem, ze masz wersję na 2 dużych kółkach ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Sty 2016 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Tak. Cztery kolka sa fajne, ale tylko w opcji dom-taksowka-lotnisko-taksowka-hotel. Polecam do duzych walizek do rejestrowanego - nie trzeba 23 kilo pochylac przy przesuwaniu sie do okienka w check-inie.

Jesli chodzi o podreczny, to chyba zadnej firmie bym chyba nie zaufal na tyle zeby ciagac taka walizke przez pol miasta :) Plus wydaje mi sie ze przebiec przez terminal tez jest szybciej z dwoma kolkami.
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#9 PostWysłany: 14 Sty 2016 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Dlatego napisałem, że 4 kółka moim zdaniem to szmelc.

Z firm mogę jeszcze polecić mandarina duck i eastpak - doskonała jakość.
Z mandarina duck mam walizkę, co prawda nie skorupa, ale żyje długo i dostaje nieźle w kość. Z eastpaka ostatnio zakupiłem, co prawda plecak miejski provider, ale jakość wykonania genialna. Zastanawiam się teraz nad walizką z eastpaka.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Sty 2016 15:06 

Loty: 80
Kilometry: 142 920
Od roku mam Puccini ABS 01 i jestem z niej bardzo zadowolona. Jest bardzo pakowna, a podszewka łatwa do wyczyszczenia, jak coś się rozleje.

Ciągle gdzieś się z nią wybieram, kółka nie hałasują na bruku i kamieniach. Teraz przez tydzień turlałam ją w deszczu, po błocie i kamieniach w Portugalii. Nic nie przeciekło ani nie pękło.

Też jestem wysoka i długość rączki w sam raz, ale pewnie najlepiej upewnić się w sklepie stacjonarnym przed zamówieniem.
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#11 PostWysłany: 14 Sty 2016 15:21 

niebieski
Z naprawdę pojemnych walizek "podręcznych" masz jeszcze kilka modeli do rozpatrzenia:

Tańsze, około 200zł +/-
Travelite Portofino V Max kabinowa
Travelite Madeira 2.0 kabinowa

^ Obydwie testowałem i nie ma się do czego przyczepić.

Droższe, około 600zł:
Samsonite Spark- tutaj podaję link, bo ciężko konkretnie ten model odnaaleźć po nazwie- powyższe znajdziesz bezproblemowo ( http://www.samsonite.pl/spark-wozek-z-p ... color=1247 )

Samsonite jedynie widziałem w sklepie- robi wrażenie jakością a także tym, że się ładnie poszerza (jeśli akurat szerokość nie jest parametrem istotnym, to pojemność walizki rośnie do 55l !), ale pytanie, czy warto aż tyle płacić.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Sty 2016 15:30 

Loty: 25
Kilometry: 55 735
Ja posiadam Puccini PP003. Zakupiłam ją 2lata temu i nie spodziewałam się, że przetrwa tyle krawężników i nierówności ;)
Bardzo lekko się ją prowadzi, nie przewraca się.
Materiał całkiem elastyczny przez co dużo więcej do niej się zmieści niż się wydaje.
Minusem jest brak bocznego uchwytu. Mimo to szczerze mogę polecić.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Sty 2016 16:54 

Ja właśnie dzisiaj zakupiłam walizkę Puccini. Mam nadzieję, że będziemy z niej zadowoleni. Trafiłam na styczniową wyprzedaż i cena 169 zł miło mnie zaskoczyła . Taniej niż Auchan`owskie :P Dzięki za wątek i Wasze rady :-)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Lut 2016 14:58 

niebieski
Jeden z moich niskobudżetowych Dunlopów się rozleciał i przymierzam się do nowego podręcznego (głównie na ryanair). A że do poniedziałku muszę pozbyć się pejbeków to rozważam zamianę punktów na walizkę. Do wyboru są trzy modele:
1. American Tourister, Spring Hill, 50x40x20, 35L, 2.20kg http://sklep.payback.pl/nagrody/walizka-kabinowa-american-tourister-1?wariant=czarny
2. American Tourister, San Francissco, 50x40x20, 34L, 2,6kg http://sklep.payback.pl/nagrody/walizka-american-tourister?wariant=podstawowy
3. Brugi 55x35x22, 2,9 kg http://sklep.payback.pl/nagrody/walizka-kabinowa-z51a-brugi?wariant=podstawowy

Ma ktoś może którąś z tych walizek i może się wypowiedzieć? Nr 3 raczej odpuszczę, bo marka chyba nie za ciekawa i walizka zdaje się być za szeroka. American tourister znam i bardzo sobie cenię. Rejestrowany tej marki towarzyszył mi już kilka lat a wciąż wygląda jak nowy. Może ma ktoś nr 1 lub nr 2 i coś podpowie. Nie wiem czy uda mi się osobiście porównać te walizki przed decyzją.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości