Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Paź 2025 08:44 

platynowy
W dzisiejszych czasach appki są coraz bardziej niezbędne.

Podróżując zauważyłem że mnóstwo aplikacji w Google Play store ma blokady do ściągania poza krajem pochodzenia appki. Słynny error "This app isn't available on Google Play in your country" przy próbie pobrania z google play store. Jest to niesamowicie frustrujące dla podróżników.

Jak sobie z tym radzicie?

Z informacji w internecie wynika, że google pozwala zmieniać swoje państwo w profilu google maksymalnie raz na rok. No i teoretycznie trzeba posiadać metodę płatności z danego państwa. Zawsze bałem się tego użyć podczas podróży, żeby przypadkiem nie zablokować sobie możliwości pobierania polskich appek po powrocie lub/i nie zmienić sobie przypadkiem cen swoich aktywnych abonamentów w google play (np. Youtube Premium).

Do tej pory w miarę działało ściąganie appek z któregoś third party app store. Jak korzystałem z apkpure. Nigdy do końca nie byłem pewien, na ile to jest w ogóle bezpieczne. Ale działało. Aż do niedawna, kiedy dwie appki pobrane z apkpure podały mi taki error:

Załącznik:
Komentarz do pliku: Aplikacja pobrana z apkpure
SCR-20251030-hilv.png
SCR-20251030-hilv.png [ 46.82 KiB | Obejrzany 593 razy ]

Jestem ciekaw, jak wy podchodzicie do tematu / czy są jeszcze jakieś tricki żeby te geoblokady obejść. Szukanie w googlu i pytanie AI niestety daje mnóstwo błędnych odpowiedzi typu "użyj VPN".
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

Zobacz jarmark w Wilnie 🏰❄️ Okołoweekendowy city break za 719 PLN Zobacz jarmark w Wilnie 🏰❄️ Okołoweekendowy city break za 719 PLN
Rafa koralowa na wyciągnięcie ręki 🐠🌊 All inclusive w Egipcie za 1877 PLN Rafa koralowa na wyciągnięcie ręki 🐠🌊 All inclusive w Egipcie za 1877 PLN
#2 PostWysłany: 30 Paź 2025 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Raz na lotnisku w Australii założyłem na szybko nowe konto na jakiś losowy adres, dzięki czemu mogłem ściągnąć aplikację wraz z esim dużo taniej niż gdybym kupował normalnie.

#3 PostWysłany: 30 Paź 2025 10:23 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
niebieski
Geoblokade to tylko przez dodanie konta G z innego kraju możesz obejść.
Co do apkpure to ja to stosuję i jest git. Nie bardzo rozumiem problem, u mnie wszystkie aplikacje z apkpure nie są widoczne przez sklep i trzeba je aktualizować ręcznie przez pobranie nowej wersji z apkpure.
NBE322 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 30 Paź 2025 10:56 

platynowy
marrak napisał(a):
Nie bardzo rozumiem problem
Powyżej załączyłem screenshot problemu.
Appki pobrane z apkpure same orientują się, że pochodzą z innego źródła niż Google Play Store, i nie uruchomiają się. Dwie różne appki już z takim czymś mi wyskoczyły.
(Screenshot jest z aplikacji którą próbowałem odpalić, nie z Google Play Store)

marrak napisał(a):
Geoblokade to tylko przez dodanie konta G z innego kraju możesz obejść.
Czyli zakładać multikonta Google, i przelogowywać się w ustawieniach Androida za każdym razem jak będę potrzebował pobrać jakąś geoblokowaną appkę z Google Play Store?
No i co definiuje państwo (nowo zakładanego) konta google? Adres IP? Bo podczas rejestrowania gmaila nie podaje się przecież kraju.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Paź 2025 11:12 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Polecam Aurora Store, gdzie można zarówno podać inny kraj jak również emulować inne urządzenie niż w rzeczywistości. No i sam soft jest open source więc szansa na malware jest niska.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Paź 2025 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Ja używam APKmirror Installer do aplikacji pobranych z APKmirror.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Paź 2025 14:27 

niebieski
Zobacz, czy masz włączone skanowanie Google Play Protect, jeśli tak to wyłącz i wtedy spróbuj odpalić apkę ściągniętą z apkpure.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Lis 2025 15:37 

platynowy
@hank mam wyłączone, i nadal to samo...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Lis 2025 16:21 
Awatar użytkownika

srebrny
ja tez polecam APKmirror lub APK pure

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość