Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Infolinia Lufthansa: 48 22 512 3917
Poniedziałek - piątek 08:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święto 08:30 - 17:00

Nr niemieckiej infolinii: +49 69 86799799

W przypadku posiadania krótkiej przesiadki na jednej rezerwacji, jak się pierwszy lot opóźni, to drugi samolot poczeka albo przewoźnik przebookuje lot na na inne połączenie na koszt Lufthansy

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3547 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178  Następna
Autor Wiadomość
#3461 PostWysłany: 03 Lip 2025 08:37 

Tak, telefonowałem na warszawski numer podany na górze strony
 Profil Relacje PM off
Harvi lubi ten post.
Harvi uważa post za pomocny.

🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN 🌴 All inclusive na Majorce 🍹 Tydzień w Sol Palmanova blisko plaży za 2222 PLN
Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN Luksusowy wypoczynek w Bahrajnie 🌴🏨 All inclusive w 4* resorcie za 2899 PLN
#3462 PostWysłany: 05 Lip 2025 13:43 

niebieski
Info dla potomnych przy próbie zmiany lotniska po odwołaniu lotu.
1. Kilkanascie prób zmiany lotniska przy przylocie na polskiej infolinii nieskuteczne, finalnie już zbywanie bo porobione notatki na mnie ;d Twierdzą, ze nie ma mozliwosci zmiany lotniska jeśli jest lot alternatywny tego samego dnia. Mi to nie pasowało bo spora różnica godzinowa do Wiednia, nie udałoby mi się wrócić do Krakowa tego samego dnia.
2. Proba zmiany przez live chat niemiecki. Jedna osoba pisze ze sie da, w trakcie czatu przełącza na inną. Nie da się. Kolejny raz chat - info po konsultacji ze nie da się. Finalnie czat po kilku dniach z ewidentnie najbardziej kompetentną osobą której nie trzeba było nic tłumaczyć (poprzednio nie czytali dokładnie wiadomości co były irytujące) - i info, że jak najbardziej przy odwołanym locie zmiana możliwa.
3. Udało się zrobić nawet 2x zmianę lotnisk - zamienić przy wylocie VIE na KTW (po mgłach w KRK wole stąd nie lecieć, kilka razy podróż się posypała), a powrót VIE na KRK. Co ciekawe dało się też polecieć AC a nie tylko dla kodach LH. Piszę o tym, bo finalnie dotarłem do wewnętrznego dokumentu LH nt polityki zmian - https://www.lufthansaexperts.com/shared ... 152012.pdf
Jest on wprawdzie dla travel agents, no ale jest to jakaś wskazówka. Tam m.in info - If no alternative on the original O&D is acceptable for the passenger, upon request of the passenger, a
change of origin or destination to an alternate airport is permitted on involuntary basis (reissue without waiver) when following rules are observed
i tu m.in Alternate airport is within a 250-mile * (402km) radius of the original departure or destination airport, that is in the same or a neighboring country (=a country sharing a land-border) *if available in your reservation system, GCM = Great Circle Miles may be used instead of TPM (Ticketed Point Miles). oraz The segment(s) to/from the new origin or destination must be on LHG flight(s) (LHG flight number(s) and operated by LHG) in same or next higher available RBD within the same compartment.
Miałem się już poddać, bo wg tego Katowice czy Kraków nie wchodzą w grę - warunek radiusa 250 mil spełniony ale kraju graniczącego nie. No ale na reddicie pisali, że jak trafi się na kogoś kto chce, to zmieni. Finalnie trafiłem. Może komuś się przyda.

:D walka trwa nadal. Nowe bilety po zmianie wydrukowane, jest email z potwierdzeniem rezerwacji, screenshot z chata, po zalogowaniu do rezerwacji były loty po zmianach i... 30 min pozniej zniknęło, wpadły zupełnie inne loty (z Wiednia, ale bez mojej akceptacji) :D chat znow twierdzi, ze zmiana niezasadna, polska infolinia to samo. Finalnie zmieniłem na inne loty z VIE (podobno bo kto wie czy znow nie zmienia) i piszę reklamację bo po akceptacji i po zapisaniu sobie .pdf z booking confirmation po zalogowaniu na ich stronie zmieniają sobie na co chcą bez potwierdzenia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3463 PostWysłany: 13 Lip 2025 18:48 

Loty: 29
Kilometry: 46 594
Ma ktoś adres e-mail który pozwoli mi wysłać maila z reklamacją o odszkodowanie za opóźniony lot. Na stronie są tylko te debilne formularze a ja chce mieć ślad w postaci maila
 Profil Relacje PM off  

#3464 PostWysłany: 13 Lip 2025 18:59 

HON fly4free
Nie ma możliwości wysłania na maila. Wypełniasz stosowny formularz - dostaniesz potwierdzenie reklamacji z numerem na maila, który w nim podasz.
 Profil Relacje PM off  

#3465 PostWysłany: 13 Lip 2025 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 350
Kilometry: 567 110
niebieski
po wypełnionym formularzu przychodzi mail z numerem sprawy.
 Profil Relacje PM off  

#3466 PostWysłany: 13 Lip 2025 19:16 

Nie ja robiłem rezerwacje wiec nie mam e-maila który był podany przy rezerwacji a to ewidentnie łamie moje prawo do reklamacji i staram się to obejść
 Profil Relacje PM off  

#3467 PostWysłany: 13 Lip 2025 19:22 

HON fly4free
Ale co łamie?
Możesz podać w formularzu dowolny adres e-mail, na który chcesz otrzymać odpowiedź od LH :roll:
 Profil Relacje PM off  

#3468 PostWysłany: 13 Lip 2025 19:24 

No właśnie problem w tym, że nie mogę bo oni oczekują maila który był użyty podczas rezerwacji co jest absurdem
 Profil Relacje PM off  

#3469 PostWysłany: 13 Lip 2025 19:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@L0R3nz
"Please use the same email address you used in your booking, if possible."
To oznacza, że nie musi być ten sam mail.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3470 PostWysłany: 23 Lip 2025 22:04 

Zbanowany
jak próbuje kupić bilet w C na dany lot, to przy wyborze taryfy przy C basic jest informacja że np. ''pozostało ostatnie 9 miejsc''...a jak przechodzę do wyboru miejsca w samolocie na ten lot, to widzę, że dostępne są tylko 4 fotele. Skąd ta różnica i gdzie jest prawda?
 Profil Relacje PM off  

#3471 PostWysłany: 23 Lip 2025 22:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zawsze dodadzą parę miejsc jakby było potrzebne. I tu nie znaczy jako tako wolnych miejsc siedzeń tylko ilość miejsc w tej taryfie
 Profil Relacje PM off
Maciejev87 uważa post za pomocny.

#3472 PostWysłany: 24 Lip 2025 16:57 

Harvi napisał(a):
Info dla potomnych przy próbie zmiany lotniska po odwołaniu lotu.
1. Kilkanascie prób zmiany lotniska przy przylocie na polskiej infolinii nieskuteczne, finalnie już zbywanie bo porobione notatki na mnie ;d Twierdzą, ze nie ma mozliwosci zmiany lotniska jeśli jest lot alternatywny tego samego dnia. Mi to nie pasowało bo spora różnica godzinowa do Wiednia, nie udałoby mi się wrócić do Krakowa tego samego dnia.
2. Proba zmiany przez live chat niemiecki. Jedna osoba pisze ze sie da, w trakcie czatu przełącza na inną. Nie da się. Kolejny raz chat - info po konsultacji ze nie da się. Finalnie czat po kilku dniach z ewidentnie najbardziej kompetentną osobą której nie trzeba było nic tłumaczyć (poprzednio nie czytali dokładnie wiadomości co były irytujące) - i info, że jak najbardziej przy odwołanym locie zmiana możliwa.
3. Udało się zrobić nawet 2x zmianę lotnisk - zamienić przy wylocie VIE na KTW (po mgłach w KRK wole stąd nie lecieć, kilka razy podróż się posypała), a powrót VIE na KRK. Co ciekawe dało się też polecieć AC a nie tylko dla kodach LH. Piszę o tym, bo finalnie dotarłem do wewnętrznego dokumentu LH nt polityki zmian - https://www.lufthansaexperts.com/shared ... 152012.pdf
Jest on wprawdzie dla travel agents, no ale jest to jakaś wskazówka. Tam m.in info - If no alternative on the original O&D is acceptable for the passenger, upon request of the passenger, a
change of origin or destination to an alternate airport is permitted on involuntary basis (reissue without waiver) when following rules are observed
i tu m.in Alternate airport is within a 250-mile * (402km) radius of the original departure or destination airport, that is in the same or a neighboring country (=a country sharing a land-border) *if available in your reservation system, GCM = Great Circle Miles may be used instead of TPM (Ticketed Point Miles). oraz The segment(s) to/from the new origin or destination must be on LHG flight(s) (LHG flight number(s) and operated by LHG) in same or next higher available RBD within the same compartment.
Miałem się już poddać, bo wg tego Katowice czy Kraków nie wchodzą w grę - warunek radiusa 250 mil spełniony ale kraju graniczącego nie. No ale na reddicie pisali, że jak trafi się na kogoś kto chce, to zmieni. Finalnie trafiłem. Może komuś się przyda.

:D walka trwa nadal. Nowe bilety po zmianie wydrukowane, jest email z potwierdzeniem rezerwacji, screenshot z chata, po zalogowaniu do rezerwacji były loty po zmianach i... 30 min pozniej zniknęło, wpadły zupełnie inne loty (z Wiednia, ale bez mojej akceptacji) :D chat znow twierdzi, ze zmiana niezasadna, polska infolinia to samo. Finalnie zmieniłem na inne loty z VIE (podobno bo kto wie czy znow nie zmienia) i piszę reklamację bo po akceptacji i po zapisaniu sobie .pdf z booking confirmation po zalogowaniu na ich stronie zmieniają sobie na co chcą bez potwierdzenia.

I co ugrałeś coś? Mam podobny problem.
 Profil Relacje PM off  

#3473 PostWysłany: 29 Lip 2025 12:01 

Loty: 345
Kilometry: 694 726
złoty
Wczoraj niespodziewanie żonka dostała upgrade do C na MAD-MUC. Dla mnie tez już wydrukowali kartę pokładową, ale wtedy zorientowali się, że dzieci nie powinny siedzieć w Y same i musiałem z nimi zostać ;)
Mamy tylko FTP.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3474 PostWysłany: 31 Lip 2025 15:23 

Pisałem tutaj, (admin przeniósł na temat FRA-przesiadka), że po zmianach rozkładu zostawało mi 55 min na przesiadkę we Frankfurcie, w podróży KRK-FRA-SIN-MNL. Wydawało mi się to zbyt mało, zwłaszcza dla bagażu. W styczniu sporo mgieł w KRK może jeszcze opóźnić sprawę. Uderzałem na polską infolinię, bez skutku, na niemiecki numer też nie było łatwo. Twierdzili, że ostatnia zmiana rozkładu, o 5 minut to żadna zmiana. Na transfer z lotu Schengen na Non-Schengen i przejście z terminalu B do A, kontrolę paszportową zakładają minimalny czas 45 min, a jak ostatnio leciałem KTW-FRA-Mediolan, po zmianie rozkładu 55 min było dla nich za mało, więc zmiana z Linate na Malpensę i parę prolemów po drodze. Ale do rzeczy, udało się ostatecznie zamienić na wcześniejszy lot KRK-VIE i potem VIE-FRA, żeby mieć 1.35 h na pierwszym i 3h na drugim lotnisku. Proponowałem też zmianę lotniska wylotowego i powrtotnego na WRO (mam tak samo daleko), ale nie zgodzili się.
Podsumowując - warto zadzwonić na numer niemiecki, więcej się załatwi niż na polskiej infolinii.

Ostatnio edytowany przez barbo, 31 Lip 2025 15:25, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#3475 PostWysłany: 31 Lip 2025 15:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Generalnie to przesiadka jest tym lepsza im jest krótsza, a nie dłuższa :roll:
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3476 PostWysłany: 31 Lip 2025 15:28 

Generalnie tak, ale ...
Kolejne bilety kupione, następnego dnia rano lecimy z Manili dalej i dwa dni później jeczcze dalej, nie chciałem szukać bagażu po całych Filipinach .... :) Czasami zamiast siedzieć 4 godziny dłużej w domu i się denerwować, lepiej polatać i poczekać ciut dłużej. Raz mieliśmy 40 minut opóźnienia na półtarogodzinnej przesiadce w Lizbonie (do Salvador) i polecieliśmy 24 godziny później. Co prawda dostaliśmy potem po 600€, ale tutaj wolałbym dotrzeć na czas, i z gratami.

Ostatnio edytowany przez barbo, 31 Lip 2025 15:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3477 PostWysłany: 31 Lip 2025 15:32 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ktoś śledzi/ł zmiany cen na trasach lufy ?, kupiłem loty na maj, znajomy też chce lecieć, ale cena już urosła, czy jak na początku sprzedaży startują z niską ceną to potem tylko cena rośnie czy też są wahania w górę i dół ?
 Profil Relacje PM off  

#3478 PostWysłany: 31 Lip 2025 15:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

I dobrze ze admin przeniósł pytania o bagaż w dedykowanym temacie o przesiadkach...
 Profil Relacje PM off
barbo lubi ten post.

#3479 PostWysłany: 31 Lip 2025 15:37 

@kostek966
Na długich lotach (Azja) raczej ruchu w dół nie widziałem w stosunku do pierwszych cen. Czasami spadnie trochę, ale te pierwsze ceny są raczej najniższe. W Europie się zdarza, choć rzadko, że jakieś 50-100 zł taniej można dostać.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#3480 PostWysłany: 03 Wrz 2025 18:42 

Loty: 143
Kilometry: 301 528
niebieski
Mam pytanie do tych osób,którzy często latają Lufthansą . Planuję w czerwcu 2026 na 10 dni lecieć tymi liniami na Gran Canarie z Wwy. Nie wiem ,czy warto już kupować bilety ? W tej chwili na termin 19-29.06 kosztują 1290 . Ale co ciekawe najtańsze bilety na czerwiec co kilka dni na okres 10 dni ( jest to z reguły jeden dzień w czerwcu) zmieniają się co kilka dni. Parę dni temu najtańsze były 9 czerwca, potem 2 czerwca przedwczoraj 5 czerwca a dziś 19 czerwca . Oczywiście z każdym dniem są coraz tańsze.
Może ktoś doradzi, kto częsta lata tą linią. A może czekać na Black Friday ? Będę wdzięczny za odpowiedź,która rozjaśni mój problem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3547 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości