Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 27 Wrz 2025 06:37 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Wczoraj przyleciałem z Hong Kongu do Delhi. Leciałem Airindią, choć podstawiono samolot Vistary - jedna Tata, w każdym razie.

Na lotnisku w Hong Kongu odnotowalem zestaw wiaderek potajfunowych

To był długi lot cieniaskiem (A320 neo). Z wszelkich mitów na temat lotu indyjskimi liniami prawdziwy okazał się ten, że karmią dobrze - zamówiłem sobie danie wegańskie.

A Delhi to szaleństwo - zgodnie zresztą z oczekiwaniami. Gorąco, chaotyczny ruch nieprzerwaną falą wszystkiego co się na ulicy zmieści - od ludzi do ciężarówek i klaksony.

Co ciekawe mimo, iż pojazdy są zazwyczaj nie pierwszej młodości, głośne, w ogóle nie czuć smrodu spalin - co było dla mnie szczególnie męczące w Harare. Zdaje się, że tu wszystko co się porusza ulicą i nie jest napędzane człowiekiem spala gaz, stąd brak zapachu spalanej benzyny.

https://www.instagram.com/reel/DPF6YkPk ... hpNzhiYXZh

Szybko spotkałem pierwsza krowę (zapomniałem o świętych krowach), potem jeszcze małpę, która zachowywała się jakby była równie święta. W trakcie randomowego spaceru znalazłem naprawdę dużo świetnej architektury.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Po raz pierwszy zjadłem indyjskie jedzenie w Indiach. Slyszawszy, że poziom ostrości tutejszych dań jest znacząco wyższy niż w Europie, zamówiłem palaak butter masala - ser był świetny, nawet to danie było odrobinę ostre.

Dziś czas na zwiedzanie, ale trochę boję się wyjść z pokoju. A propos - korzystając ze statusu poprosiłem o cichy pokój. Dostałem to o co prosiłem. To pokój bez okna - nie ma innych cichych

Na koniec le big mac

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

✨Na jarmark do stolicy Włoch 🎄🍕Przedłużony weekend Rzymie za 779 PLN 🥰 ✨Na jarmark do stolicy Włoch 🎄🍕Przedłużony weekend Rzymie za 779 PLN 🥰
Wypad all inclusive na Fuerteventurę 🏝️🏌️‍♂️ 4* hotel przy polu golfowym za 2645 PLN Wypad all inclusive na Fuerteventurę 🏝️🏌️‍♂️ 4* hotel przy polu golfowym za 2645 PLN
#42 PostWysłany: 27 Wrz 2025 17:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Polubiłem Delhi. Oprócz tego, że można sobie iść i trąbić, jest tu dużo interesujących mnie obiektów.

Przygotowałem sobie listę i po analizie uznałem, że najlepiej będzie zaplanować trasę metrem.

Bilet dzienny nielimitowany kosztuje 200 rupii (8 z groszami), w tym zdaje się 50 refundowane za kartę.

Podróżowanie metrem ma wadę, że się nie widzi tego co po drodze, ale też duże plusy. Jest cicho i chłodno.

Poniżej krótki przegląd części tego co zobaczyłem.

Nie udało mi się tylko obejrzeć budynku politechniki - jest za wysokim murem, a do środka mnie nie wpuścili.

Nie widziałem też wnętrza Instytutu Polskiego przy ambasadzie, bo sobota. Myślę, że w dzień powszedni by wpuścili. Tak przy okazji ta monumentalna budowla jest jednym z najlepszych przykładów modernizmu w Delhi. Powstał w 1978 roku, architektami byli Witold Cęckiewicz i Stanisław Deńko.

Ambasada sąsiaduje z ogrodem różanym przyjaźni Bricksowej.

Image
To wspomniana powyżej budowla

Image

Image

Image

Obok jest wspaniały opuszczony hotel Agbar

Image

Tibet House

Image

A po drodze jeszcze Uniwersytet, na teren którego wpuszczają bez problemu

Image

Image

To siedziba instytutucji zarządzającej projektami mieszkaniowymi. Niestety była bardzo pod słońce, stróżówka lepiej się fotografowała

Image

A z Politechniki mam tylko dekorację na ścianie stacji metra

Jeszcze mam dwa filmiki

Dzienna porcja trąbienia oraz hotel Imperial View

https://www.instagram.com/reel/DPG1VOHi ... ZvaXJkdg==

https://www.instagram.com/reel/DPG1Plvi ... Q5eTg5eQ==
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 28 Wrz 2025 19:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Jutro będzie dzień techniczny przeznaczony na relokację. Właśnie się dowiedziałem, że w biznesie w trzech siekierkach, którymi jutro lecę, oprócz konfiguracji 2-3-2 jeszcze siedzenia nie do końca się rozkładają. Na szczęście to dzienny lot.

A dzisiaj ciąg dalszy zwiedzania przy temperaturze odczuwalnej na poziomie czterdzieści i cztery stopnie.

Trochę to męczące, ale plan został zrealizowany.

Oprócz architektury małpki i health ATM, znaczy to zadanie dla wyobraźni. Water ATM załączam.

Niestety ze względu na niedzielę nie mogłem pójść obejrzeć wydawacza zdrowia

Image

Image

To nie była zwyczajna przychodnia, lecz przychodnia masońska, jakby co.

Image

Zanim będą małpki jeszcze dzienna, świąteczna dawka klaksonów

https://www.instagram.com/reel/DPJyeFhC ... IzcTAydjE5

a także dźwięki z miejsca pod którym te klaksony sobie trąbią

https://www.instagram.com/reel/DPJyrTii ... M0Y2wxeDlo

No i małpki

Image

A poniżej bohaterowie dnia

Image

Image

Budynek targów zmieniony w muzeum z dinozaurami - zdaje się niedawno przestał istnieć inny - znacznie ciekawszy

Image

Teatr

Image

Siedziba jakiejś organizacji

Image

Image

Budynki ratusza

Oraz bohaterowie bonusowi, znalezieni przy okazji (w części nie gorsi)

Image

Image

Budynki o roboczej nazwie cieniowce - nie moja nazwa, ale kupuję

Image

ASP

Image

Firma energetyczna

Image

Image

A na koniec blokowisko.

Polecam Delhi i innym i sobie na przyszłość.

Sama interakcja z Hindusami jest ciekawa

(Tu mi się przypomniało, że widziałem jednego Hindustana Ambasadora - znaczy dziś jednego, pod Tybet House, ale daleko stał drugi, co ciekawe więcej widziałem nowych Rola Royceów.

Image.

Oni zachowują się jak cwaniacy, ale robią to bardzo nieporadnie i w chwili kiedy im się to delikatnie przekaże zaczynają się śmiać.

Na koniec mam zagadkę. Znaczy ja nie znam jej rozwiązania. A pytanie brzmi "o co kaman?"

Bo na początku to pióro skojarzyło mi się ze spasionym kleszczem, który wypija krew ze studentów

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 28 Wrz 2025 19:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Nasi absolwenci wznoszą się wysoko! ©

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#45 PostWysłany: 29 Wrz 2025 04:59 
Awatar użytkownika

platynowy
Inaczej: są nadęci jak balony :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 29 Wrz 2025 05:09 
Awatar użytkownika

platynowy
Dojazd na lotnisko przebiegł dość sprawnie, acz nie bez niespodzianek.

Po.yslalem, że wezmę sobie tuktuka z hotelu do metra, dowiedziałem się jaka powinna być cena, potem nawet w recepcji poproszono ochroniarza, aby ją na 100% ustalił z kierowcą.

I rzeczywiście zapłaciłem tyle co ustalone, tylko zostałem zawieziony pod dworzec a nie pod wyjście nr3 z metra.

Nie wiem czy tam jest oficjalne przejście, ale o dziwo mnie wpuścili przez "no entry" potem były jakieś wykopy i trafiłem na stację metra, a tam tłum dziki, kilkusetosobowe kolejki po bilety, jeszcze dłuższa do security pomyślałem: pięknie k. pięknie, a potem pomyślałem jeszcze raz, że to nie może być tłum do lotniskowego metra. Zapytałem jak się tam dostać i za chwilę miałem bilet.

Ethiopian wydał mi mobilną kartę pokładową, jakoś wątpiłem czy będzie działała, ale poszedłem do kontroli paszportowej, gdzie uśmiechnięty pogranicznik powiedział mi: przecież muszę pieczątkę postawić. Ale uzyskanie karty pokładowej to było zadanie na 5 min, więc żaden problem. Teraz siedzę sobie w salonie Eclam Prive, który nie jest zbyt kameralny, ale naprawdę przyzwoity jeśli chodzi o jakość. Robią takie pyszne naleśniki. I nawet lody mają. Zresztą w zasadzie to mają wszystko Image

A, jeszcze jedno Kiedy byłem mały myslalem, że w Indiach wszyscy mówią po angielsku, oczywiście z tym ich akcentem. Tymczasem okazało się, że ten język nie jest jakoś szczególnie popularny. Znaczy poszczególne słowa znają wszyscy - to nie jest tak jak w Chinach, ale żeby porozmawiać, to już trudniejsza sprawa. Natomiast ci, którzy mówią, robią to bez indyjskiego akcentu. Tak wynikało z moich badań na małej, niereprezentatywnej grupie.

Tymczasem dziś, idąc przez dworzec (przez który miałem nie przechodzić, gdyby rikszarz podwiózł mnie tam, gdzie miau, Pani zapowiadającą pociągi mówiła z absolutnie idealnym indyjskim akcentem
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#47 PostWysłany: 29 Wrz 2025 06:00 
Awatar użytkownika

platynowy
Jednak dali B787, więc się siedzenie rozłoży na płaskoImage

W C podróżuję tylko ja i Ethiopianowa pilotkaImage
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 29 Wrz 2025 06:54 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Ten salon jest świetny. Podczas mojej przesiadki obiecałem sobie,że nic nie zjem by nie zepsuć sobie pierwszego dnia urlopu w SIN. Cola ewentualnie drink o 5 rano to był plan. Jak zobaczyłem te kilka stacji live cooking to przepadłem. Wspaniałe rzeczy tam gotują i jeszcze jako zwiedzacz Mcdonaldów ( jem tylko rzeczy niedostępne w PL)zaliczyłem paneer cheese wrapa. Zero konsekwencji.
pabien lubi ten post.

#49 PostWysłany: 29 Wrz 2025 12:41 
Awatar użytkownika

platynowy
No ja nie wiem, dla mnie trudniejsze było jedzenie chińskie (znaczy ludowe) niż hinduskie.

A w ADD dziś moja premiera lepszego salonu. Obok cudnej tablicy odlotów (w zwykłym salonie jest taka sama), stoi pianino

Image

W samolocie mają ciekawe instrukcje

Image

A jeśli chodzi o lot, to fajowy. Obsługa przemiła, jedzenie bardzo spoko.

Image

Image

Image

Owocki przepyszne Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość