Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Wrz 2025 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Poprzednim razem, kiedy byłem w tym hotelu (doubletree Pudong)
wyższa wieża była w remoncie. Tym razem już się naprawiła.

Miałem możliwość wyboru już upgradowanego pokoju online. Nie było 2137, więc zdecydowałem się na najwyższy 3903 (zapamiętajcie), bo ma bardzo ładną fototapetę w łazience

Image

W pokojach (to suita) jest też dobrze

Image

Image

To w ogóle bardzo ciekawy budynek - muszę sprawdzić czy ostatnie piętro jest czynne

Image

Oprócz głupiego nietrafienia na właściwą stację kolejową, dostałem dziś dobra wiadomość transportową. Trip.com udało się zaktualizować nr mojego paszportu w rezerwacji air china, co oznacza, że nie będę musiał wcześniej przychodzić na mój lot za kilka dni.

Jeszcze uwaga praktyczna dotycząca map online. O ile Google maps są bardzo umiarkowanie przydatne to apple maps działają wyśmienicie, łącznie z pokazywaniem tras dojazdu komunikacją publiczną

Na koniec jeszcze wieczorne zdjęcie z okna. Myślałem, że będzie bardziej walić światłem, a jednak nie ma dramatu

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 17 Wrz 2025 05:02 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak się jakoś złożyło, że dopiero dziś pierwszy raz byłem w hali odlotów na PVG i ... jestem zachwycony. Tyle rur!

Image

Wczoraj zapomniałem wrzucić jeszcze jednego zdjęcia pokazującego co w Szanghaju robią jeśli rowery nie mieszczą się w wyznaczonym miejscu.

W PL z podobnymi problemami można spotkać się na bulwarach w Warszawie, ale nie widziałem rowerów układanych w górę

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 17 Wrz 2025 05:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Rowery w Chinach....commoditized good
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 17 Wrz 2025 16:18 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
5A to już najwyższy poziom zabytkowości/ważności. Co ciekawe te literki nie są dane raz na zawsze i może partia uznać, że coś stało się mniej ważne
pabien lubi ten post.

#25 PostWysłany: 17 Wrz 2025 16:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziś doleciałem do pierwszego z celów mojej podróży, wcześniejsze przystanki były jedynie drogą.

Dolatuwanie byłoby całkiem przyjemne bo trzema siekierami China Airlines, przy wypełnieniu mniej niż 50%. To był mój najkrótszy lot grubaskem. Ale zdążono zaserwować całkiem poprawne jedzenie i to podając metalowe sztućce.

Byłby, bo lot opóźnił się ponad godzinę.

Mogę zdecydowanie polecić przyjeżdżanie na Tajwan z wcześniejszym pobytem w Chinach. To niezwykle ciekawe doznanie.

Kiedy byłem pierwszy raz w dalekiej Azji do Chin wjechałem z Hong Kongu. To był tak wielki szok, że po chwili uciekłem, na Filipiny - niepotrzebnie, bo jednak się przyzwyczaiłem.

Teraz Chiny są w mojej opinii jeszcze bardziej nieludzkie.

Podróż w drugą stronę to powrót do takiego trochę innego, ale naszego świata

Na razie Chiny i Tajwan różnią się dla mnie skrajnie. Choć mieszkają tu ci sami Chińczycy.

Tu ludzie się uśmiechają, zachowują swobodnie na ulicy, ubierają się inaczej. Widać dużo starych ludzi. Można się z nimi porozumieć - to ważne

Również przestrzeń jest inna. Mniej wertykalna, i dużo bardziej zużyta i używana.

Jest ciasno i głośno (ale nie przeraźliwie i choć dominują pojazdy spalinowe nie ma smrodu z innych miast Azjo).

Nie widać wszechobecnych kamer (pewnie i tak są, tylko nie wystawione w celu przekazania informacji: widzimy cię), nie widac daleko posuniętych środków bezpieczeństwa - kontroli skanerów. Poza tym nie widać policji.

Ale, wiadomo, że Tajwan znajduje się w stanie nieustannego zagrożenia inwazja ze strony Chin ludowych - są oznaczenia, gdzie znajdują się schrony.

Próbowałem lucky draw po przylocie, noc nie wygrałem.

Ilustracje są dziś słabe, bo chodziłem po ciemku i nie dużo, zwiedzanie będzie w kolejne dni.

Namzdkecoac zużyte uliczki, fajna klatkowska, intensywna zieleń wyspy (to miło, że pociąg z lotniska jedzie głównie nad ziemią) oraz znak braku wiary w umiejętności przybysza - w ludowych takie rzeczy tylko w drogich hotelach, tu w taniej knajpce, ale jedzenie było zdecydowanie więcej niż poprawne (jak widać), a ten żółty arbuz był najlepszy jakiego w życiu jadłem

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 17 Wrz 2025 17:48 
Awatar użytkownika

platynowy
jaco027 napisał(a):
Rowery w Chinach....commoditized good

To ciekawy temat, bo to właśnie na rowerach Chińczycy wchodzili w nowoczesność. potem przyszły motorowery, auta, później się to zelektryfikowano, a rowery są głównie w formie "nowoczesnej" czyli sharingowej
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#27 PostWysłany: 18 Wrz 2025 09:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Pisałem, że Chiny ludowe są niefotogeniczne, z Tajwanem to zupełnie inna historia. Oni tu potrafią w żywe miasto, a i przyroda potrafi ładnie w nie wpełzać.

Ale jednak są barbarzyńcami. Dziś pojechałem obejrzeć piękne futurystyczne domki, a zastałem zgliszcza. Szkoda. Zdjęcia będą później.

A przy okazji napiszę o jednej rzeczy, o której wczoraj zapomniałem. W ludowych aplikacja Pekao odmówiła współpracy - nie dało się do niej zalogować. Muszą mieć jakąś blokadę, bo na Tajwanie wszystko OK. Dotyczy to tylko aplikacji, bo karta działała
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Wrz 2025 14:07 
Awatar użytkownika

platynowy
A chodzi o osiedle domków będących kopiami Futuro houses i Venturo houses oryginalnie zaprojektowanymi przez Matti Suuronena

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Domy są w stanie jak widać, choć kilka Venturów jest zamieszkałych, jeden Futuro na sprzedaż,

Miałem też okazję wykąpać się w oceanie (który tu akurat nazywa się morzem), to zawsze przyjemność, zwłaszcza że jakieś tam fale były.

W Tajpei też jest co oglądać. Nawet ten Taipei 101 jest całkiem w porządku, zwłaszcza z daleka, gdy nie widać tych dekoracyjnych elementów (wiem one mają uzasadnienie, ale moim zdaniem lepiej byłoby je pominąć.

Bardzo ciekawy jest budynek liceum, a już całkiem wspaniałe Centrum Kongresowe (pod T101).

Poszczególne budynki też bywają niczego sobie, zwłaszcza.

ImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 19 Wrz 2025 15:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Pisałem o problemach z odzyskaniem kasy za wymieniony bilet na pociąg. Rozpocząłem procedurę cashbacku, bo mi Chińczycy odpowiadali, że się nie da.

Okazało się że to był chyba głównie problem komunikacyjny, ponieważ dziś 80% zapłaconej kwoty wpłynęło na mój rachunek.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#30 PostWysłany: 19 Wrz 2025 16:23 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziś był dzień czilautu, trochę przypadkiem, bo okazało się, że miałem hotel zarezerwowany w Taoyuan nie w Tajpei i na dodatek nie chcieli mnie zameldować wcześniej niż o 15. Na dworze było gorąco (niby 34 ale odczuwalne 10 więcej), trochę się przeszedłem, wstąpiłem na taniego krafta do Family Mart, wróciłem do hotelu i ... zasnąłem

Obudziłem się akurat tak, żeby pójść na pobliski nocny market - do odwrotność naszych nocnych marketów - znaczy jest tłoczono, ale i tanio

Moja produkcja zdjęciowa była ograniczona. Jeśli chodzi o architekturę to mam dwie rzeczy, małą i dużą

Image

Image

Domek ładny a blok crazy

Trzy rzeczy uliczne

Image

Image

Image

To od latania jest sklepem z kaskami motocyklowymi, ładne ale nie rozumiem

Owocowe coś - fajowe, a bocian jest na moście, w rzece poniżej widać sporo długonogich ptaków

Image

Jakby co to w Family Market można nie tylko wypić piwo, ale również uciąć sobie drzemkę

Image

Kierowcy BMW - wszędzie tacy sami (jakby co to nie są kierunkowskazy, tylko światła awaryjne)
naImage

A różowe karabinki dla najmłodszych to kiedyś byłaby perwersja, teraz świat się mocno zmienił, więc może to jest uzasadnione ćwiczenie przyszlych niezbędnych umiejętności
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 20 Wrz 2025 15:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Bardzo mi się podoba na Tajwanie. Szkoda, że nie zaplanowałem tu dłuższego pobytu. Może jednak będzie jeszcze okazja, żeby tu się wybrać.

Zwiedzanie Taipei bardzo przypomina zwiedzanie jakiegoś europejskiego czy południowoamerykańskiego miasta (moje zwiedzanie). Co chwila znajduje się tu coś miłego.

Na dodatek wszędzie jest dobre i najczęściej niedrogie jedzenie.

A dzisiaj się nawet na festiwal jazzowy załapałem. Chiński zespół początkowo zdawał się nie kumać jazzu, ale kiedy się rozgrzali było już lepiej.

Poza tym znalazłem kilka ciekawych budynków, jedno blokowisko i mozaiki. To był bardzo dobrze spędzony dzień

Image

Na pierwszą mozaikę natrafiłem na stacji kolejowej (znaczy po drodze też widziałem dużą i dość brzydką)

Potem zostawiłem rzeczy w hotelu (oni tu mają zameldowanie o późnych porach, a w ramach oszczędności nie korzystam z sieciowek w których mam statusy) i pojechałem zobaczyć filharmonię.

Przy hotelu była ładna dekoracja na bloku, a na docelowej stacji metra były samoobsługowe pieczątki pamiątkowe

Image

Okazało się, że tam jest kilka muzycznych instytucje starszych i nowszych, można zobaczyć rzeczy jak poniżej Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Jeszcze w tamtych okolicach można znaleźć pozostałości po fabryce oleju słonecznikowego :)

Image

Potem pojechałem do Muzeum Sztuki Nowoczesnej (być może jednego z - niestety wystawę otwierają we wtorek), ale budynek jest przyjemny

Image

Image

Wracając zobaczyłem budynek, który z daleka wydawał się być pięknym tarasowcem. Nie był, ale po drodze znalazłem kilka innych ciekawych rzeczy.

Na początek wegański bufet. Jedzenie przepyszne

Image

Ten zestaw kosztował jakieś 12,50 i każdy jego element był wspaniały

Potem była kolejna mozaika, blokowisko (no właśnie niby wygląda na zdegradowane, ale w przyziemiu dzieci urządziły sobie tor do jazdy na rolkach, starsi jakieś chińskie gimnastyki robili, więc życie jest tam spokojne. Tylko klosze potłuczone.

Tapatalk zbiesil się o chyba muszę dalsze zdjęcia w kolejnym wpisie wrzucić
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 20 Wrz 2025 16:04 
Awatar użytkownika

platynowy
O, tak działa.

Osiedle:
Image

Image

Image

Image

Budynek z fajną antenką

Image

Mauzoleum Czang Kaj-Szeka - to grzyb co nie?

Image

Wieczorem poszedłem na koncert przy okazji odkrywając kilka ciekawych rzeczy. Koncert był w miejscu, które już wcześniej znalazłem - taka przestrzeń kulturalno - kulinarno - rozrywkowa w dawnej fabryce papierosów

Image

Image

Image

Image

Image

A na koniec polonikum (co prawda największy akcjonariusz jest ze Szwajcarii)

Image

Jeszcze jednego zapomniałem. Tu jest bardzo gorąco, Chińczycy często używają wentylatorków. Ten (a w zasadzie te dwa, bo drugi po drugiej stronie) były najbardziej niezwykłe, zasilane słońcem

Image
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość