Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Lut 2023 12:23 

Loty: 364
Kilometry: 834 302
srebrny
Zgadzam się z @Yvonne - dla mnie to też był przystanek, a nie cel sam w sobie. Moorea jest ładna, jak ktoś nie widział innych egzotycznych/rajskich zakątków świata, to na pewno się spodoba. Po prostu relatywnie, porównując do innych miejsc na Ziemi ("rajskość") i biorąc pod uwagę koszt wizyty tam (cena całościowa = loty+hotele+jedzenie+atrakcje), to ten stosunek nie jest zbyt korzystny. Gdyby loty kosztowały z PL 2k, a tańsze hotele na miejscu były po 300zl, to na pewno warto :)
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#22 PostWysłany: 03 Lut 2023 21:48 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
srebrny
Jestem tego samego zdania, zresztą nie tylko o Polinezji ale także o Hawajach. Bora Bora to mit stworzony przez amerykanów dla amerykanów stało się popularne bo była tam amerykańska baza wojskowa. Ale oczywiście jak wszytko co amerykańskie dotarł te do nas. Nie ma tam nic specjalnego. Oni mają tam tylko 10h lotu, to chyba bliżej niż na Malediwy więc latają tam, przy okazji wmawiając całemu światu że to raj, z Europejskie perspektywy mamy dużo bliższe i tańsze wyspy z ładną plażą i niebieska wodą. Dokładnie tak samo jest z Hawajami nie ma tam nic niezwykłego według mnie ale jako że są Amerykańskie to mają świetną reklamę więc pewnie prawie każdy Polak o nich marzy. Pomimo tego ze biorąc pod uwagę absurdalne ceny hoteli ilość stref czasowych które trzeba zmienić, i długość lotu jako miejsce na urlop nie mają żadnego sensu. A takie same widoczki ma człowiek na Maderze po 5h lotu i za 1/5 ceny noclegu.

A przy okazji oddając pewną sprawiedliwość @Yvonne i jej gustowi to kierowałem się częściowo jej wskazówkami na Moreai.

Postaram się dopisać w weekend dalsze części z Bora Bora, Tahithi i Moreai, ale narazie wrzucam filmik żeby pokazać że w tym raju nie wszytko jest do końca rajskie i działające.

6 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 03 Lut 2023 23:06 

Kilka lat temu przez 2 tygodnie włóczyłem się po Polinezji Francuskiej i to była jedna z najwspanialszych podróży w życiu, a trochę już świata widziałem :)
Porównywanie Polinezji do Malediwów, czy Zanzibaru to nieporozumienie.
Przy czym, ja nie szukałem plaż, tylko przygody i dzikiej przyrody oraz ciekawostek związanych z miejscową kulturą.
I takowe znalazłem, oczywiście nie na Tahiti (to tylko punkt przesiadkowy) ani nie na Bora Bora czy Moorei (choć wyspy piękne), tylko na Markizach (Hiva Oa i Nuku Hiva) - tydzień tam spędzony będę pamiętał do końca życia.

Paweł
https://sites.google.com/site/traveller ... haus-pawel
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 03 Mar 2023 23:50 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 88 684
Właśnie zastanawiam się nad Polinezją i jak zazwyczaj rozumiem, że zdania mogą być podzielone, to tutaj jestem aż zaskoczona ilością neutralnych komentarzy odnośnie Polinezji.
Wielokrotnie odnosicie się do piękniejszych, europejskich zakątków - jeśli Polinezja to nie raj na ziemi, to gdzie on w takim razie jest :p??

@PawelSz chociaż jeden pozytywny - co ciekawego zobaczyłeś i doświadczyłeś na Markizach? Czy jest łatwo tam się dostać (tylko samolot - pewnie droga opcja, czy też prom - jako tańsza alternatywa?).

Pozdrawiam i czekam na dalszą relację :) - chciałam polecieć na Polinezję w czerwcu, ale teraz sama już nie wiem ;)
 Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 04 Mar 2023 00:48 

Loty: 324
Kilometry: 596 778
niebieski
Bubu69 napisał(a):
Pozdrawiam i czekam na dalszą relację :) - chciałam polecieć na Polinezję w czerwcu, ale teraz sama już nie wiem ;)

jedź i się nie zastanawiaj :D
ja wróciłem z Polinezji (między innymi) jakieś 3 tygodnie temu i jestem zachwycony. Zbieram się do relacji, którą napiszę na tym forum a w tym wątku czekam na dalszy ciąg.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

[ 25 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości