Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:23 

Loty: 27
Kilometry: 34 393
Zarezerwowałem dzisiaj dwuosobowy pokój na 3 noce za 270 zł na booking.com. Była tam informacja o bezzwrotnym anulowaniu rezerwacji i dodatkowej opłacie za odbiór kluczy po godzinie 22 (ja będę mógł odebrać je po 23). Przy rezerwowaniu pokoju podałem numer karty debetowej. Dopiero w potwierdzającym mailu została podana informacja, że tą dodatkową kwotą jest 60 zł. Nie ukrywam, że zaskoczyła mnie wysokość dopłaty. Myślałem też, że podając numer karty debetowej, a nie kredytowej, nie zostaną z niej ściągnięte żadne pieniądze. Tutaj też się zdziwiłem.. Teraz pytanie.. czy brak informacji o wysokości dopłaty jest wystarczającą podstawą do anulowania rezerwacji i zwrotu pieniędzy? Czy gdyby zamiast 60 zł, kwota wynosiłaby 500, to też byłoby to dopuszczalne?
 Profil Relacje PM off  

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#2 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:27 

srebrny
Należało wcześniej zapytać o tą kwotę, jeśli to dla Ciebie jest istotne.
Cytuj:
czy brak informacji o wysokości dopłaty jest wystarczającą podstawą do anulowania rezerwacji i zwrotu pieniędzy?

Nie.
Cytuj:
Czy gdyby zamiast 60 zł, kwota wynosiłaby 500, to też byłoby to dopuszczalne?

Tak.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Napisz do bookinga używając odpowiedniego formularza do kontaktu i już. Powiedz, że 60zł to dla Ciebie za dużo i że nie było takiej informacji na stronie( :idea: czasem nie ma w jednej wersji językowej a w innej już jest) i zobaczysz co odpiszą...

#4 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:39 

Zdecydowanie wolałbym tą kwotę przeznaczyć na lepsze warunki w pokoju lub lokalizację. Ale na pewno nie oddam lekką ręką 60 zł za próbę cwaniactwa. 2 razy sprawdzałem. Przy rezerwacji nie było podanej żadnej konkretnej kwoty. Dopiero w mailu potwierdzającym..
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:43 

niebieski
Patryk Szczepańczyk napisał(a):
Zarezerwowałem dzisiaj dwuosobowy pokój na 3 noce za 270 zł na booking.com. Była tam informacja o bezzwrotnym anulowaniu rezerwacji i dodatkowej opłacie za odbiór kluczy po godzinie 22 (ja będę mógł odebrać je po 23).

Wszystko zależy od hotelu,który jak rozumiem pobrał z karty już całą kwotę.Załatwiaj to przez infolinię booking,masz rację,że hotel mógł na stronie podać kwotę a nie sam fakt opłaty ale ty też nie zapytałeś przed zarezerwowaniem, a mogłeś;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:47 

Rezerwowałem o późnej godzinie wieczornej. Z racji tego, że nie posiadają nawet recepcji.. Niemożliwe było skontaktowanie się z nimi. Fakt, mogłem zrobić to następnego dnia, jednak niepodanie żadnej konkretnej kwoty wydaje mi się dziwną rzeczą. Mogli pójść o krok dalej i poinformować mnie o dopłacie przy wykwaterowaniu.. :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Lip 2016 23:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
OK, ale zobacz najpierw czy w innych wersjach językowych jest taka informacja. Ja uważam, że jeśli będzie to powinni anulować bez gadania. A jak nie to na fb im piszesz, że polski klient bookinga jest traktowany gorzej :mrgreen:

#8 PostWysłany: 14 Lip 2016 00:01 

niebieski
Często tak jest,że na stronie piszą o dodatkowej opłacie np,za ręczniki i pościel czy klimatyzację,nie podając konkretnie ile i aby nie być zaskoczonym wystarczy dopytać choćby przez konsultanta bookingu,zawsze udzielają konkretnych informacji.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Lip 2016 01:07 

niebieski
60 z.ł za wydanie kluczy po 22? Akceptowałem już wyższe kwoty, np. 30 euro we Włoszech za zameldowanie po 20. W dodatku na serpentynach Sardyni pasażerce zebrało się na wymioty i wyglądało, że nie dojedziemy o czasie i trzeba będzie zapłacić! Na szczęście jechaliśmy w dwa samochody i jeden dojechał o czasie. Tak więc choć kwota 60 z.ł. w Polsce to nie mało to jednak nie daje chyba podstaw do uznania, że jast jakaś bardzo wygórowana. A ty jakiej maksymalnie się spodziewałeś?

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Lip 2016 02:15 

niebieski
Muszę zabrać głos bo mnie zaraz coś trafi!

@Patryk Szczepańczyk
Nie ważne czy podajesz numer karty kredytowej czy debetowej. Jedną i drugą hotel może obciążyć.

@boots
Nie zgadzam się z Tobą! Ma znaczenie jaka to jest kwota!
50000PLN też byłoby dopuszczalne? Nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne!

@Bruner
Jeśli koszt noclegu wynosi 90PLN za noc to zameldowanie godzinę później za 60PLN to jednak kwota wygórowana!

Widzę to tak. Należy skontaktować się bezpośrednio z hotelem i przedstawić im swoje stanowisko. Na miejscu hotelu, dbając o zadowolenie klienta, odstąpiłbym od pobierania jakiejkolwiek kwoty za późniejszy check-in. I to należałoby docenić przy wystawianiu opinii hotelowi. A informację o kwocie dopłaty za późniejszy check-in zamieściłbym tak, żeby była widoczna przed potwierdzeniem rezerwacji. Jeśli jednak w takiej sytuacji hotel nie będzie chciał przyjąć argumentacji gościa to zapłaciłbym te 60PLN za późniejszy check-in, ale swoje stanowisko ne temat tej sytuacji zamieściłbym w opinii o obiekcie bezpośrednio w serwisie booking.com, w serwisie tripadvisor jak również w portalach społecznościowych (jeśli dany obiekt jest tam również obecny). Zarządzający obiektem musza sobie zdawać sprawę z tego, że w obecnych czasach jedna taka opinia to wymierna strata znacznie wyższa niż te 60PLN. I jak dla mnie to koniec dyskusji w tym temacie!
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 14 Lip 2016 03:11 

niebieski
Nie bardzo rozumiem co te opinie mają zmienić. Albo akceptuję podaną cenę i rezerwuję nocleg albo nie. Trudno też ustalić jednolitą cenę bo gość może pojawić się np. o 3:00 lub zamówić pokój na miesiąc! Ponieważ lubię fly4free, unikam wszelkich produktów, jeśli nie znam ich ceny!

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Lip 2016 07:30 

srebrny
Dokladnie! Nie podaja konkretnej kwoty, gdyz ta jest uzalezniona od godziny check-in'u.Czym pozniej, tym wiecej, gdyz musza zaplacic pracownikowi za kazda nadgodzine.
Poza Polska nie zarabia sie 5zl./h.. Raczej 60zl./h :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Lip 2016 08:23 

Patryk Szczepańczyk napisał(a):
Zarezerwowałem dzisiaj dwuosobowy pokój na 3 noce za 270 zł na booking.com.

Podaj dane hotelu oraz screen strony z opisem, że wysokość opłaty zostanie podana DOPIERO po rezerwacji - w ogóle dyskusja w tym temacie powinna być kontynuowana po podaniu tych danych, wtedy można bazować na faktach, a nie na oburzeniu mało doświadczonej osoby, która się zdziwiła nie wiedząc po opisie tak naprawdę czemu (przyłączę się do zdziwienia po udowodnieniu, że na stronie jasno nie podano, ile dodają po przybyciu po wyznaczonych godzinach pracy)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 14 Lip 2016 08:30, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#14 PostWysłany: 14 Lip 2016 08:28 

Przede wszystkim otwórz sobie stronę hotelu na booking.com i przeczytaj uważnie zasady, obowiązujące w danym hotelu - jest to zakładka "zasady pobytu". Jeżeli tam nie ma informacji o obowiązujących dodatkowych kosztach w przypadku późnego zameldowania, to możesz wszczynać małą awanturkę. Jeżeli zaś hotel uprzedza, że późny check-in jest odpłatny - możesz jedynie grzecznie negocjować.
 PM off  

#15 PostWysłany: 14 Lip 2016 08:33 
Awatar użytkownika

platynowy
@Patryk Szczepańczyk

wklej link do oferty hotelu jesli to nie tajemnica
byc moze podczas rezerwacji nie zerknales okiem na tzw "drobny druk" oferty
Załącznik:
aa.JPG
aa.JPG [ 68.88 KiB | Obejrzany 17566 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości