Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:20 

niebieski
Chce zrobic rezerwacje noclegow w BKK. Na stronie hotelu jest taka informacja: Credit card will be used for guarantee purposes only. The full amount of the reservation must be paid when checking in. Guests are also required to place a refundable deposit of THB1000 during check-in.
Nie bylem jeszcze w Tajlandii wiec nie znam ich procedur i tylko pomagam rodzinie w tym zakresie. Moze ktos odpowie: czy ta kwota jest blokowana do momentu zaplaty gotowki przy check in, czy osoby dla ktorych bede rezerwacje robil musza te wlasnie karte miec ze soba?

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 29 Sty 2015 13:27, edytowano w sumie 1 raz
przenoszę do działu ogólnego bo to w sumie nie dotyczy tylko Tajlandii
 Profil Relacje PM off  

Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN
City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN
#2 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:22 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
nie jest blokowana, to tylko gwarancja gdybys sie nie zjawil i nie anulowal rezerwacji, wtedy sciagna ci z niej za no show

#3 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
to jest tak jak w większości przypadków na bookingu.
teraz chcą numer karty ale nie zamierzają ani kasy pobierać ani niczego blokować; będzie to po prostu zabezpieczenie na wypadek gdyby się nikt nie pojawił i trzeba by wziąć kasę za zarezerwowany nocleg.
również nie trzeba tej karty mieć ze sobą gdy się tam pojedzie.
nie bylem w tajlandii :)

#4 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Mogą też próbować obciążyć kartę w dniu checkinu czy trochę przed żeby sprawdzić czy nie jesteś jakimś słupem który podał pustą kartę i blokuje miejsce innym. Miałem tak kiedyś że podałem kartę którą zlikwidowałem, hotel był pełny i mieli mi skasować rezerwację - dobrze że przed wylotem puściłem maila że będziemy późnym wieczorem.
 Profil Relacje PM off
subway lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:35 

niebieski
Planowalem posluzyc sie karta prepaidowa, na ktorej jest niewiele grosza. Czy to przejdzie?

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 29 Sty 2015 13:37, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zależy... Na ogół karty nie sprawdzają, ale jeśli to uczynią, to może nie przejść.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Raczej przejdzie. Jak stwierdzą że nie ma pokrycia to się pewnie odezwą - przecież im też zależy na tym żebyś przyjechał/żeby te osoby którym rezerwujesz przyjechały. U mnie w tej sytuacji którą opisałem był problem taki że leciałem samolotem i nie mogli się skontaktować.

Jeżeli rezerwujesz na bookingu to się zawsze odzywają - tam często rezerwuję kartą z minimalnymi środkami i jak nie mogą jej sprawdzić to przychodzi mail żeby podać dane innej karty/uzupełnić środki. Zero problemo.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:45 

Zbanowany
1. uzyj szukaj i poczytaj o kradzieżach z kart po rezerwacjach przez booking.com, wysylaja faksem dane kart do hoteli i pozniej moga byc z tym problemy.
2. jesli dalej chcesz rezerwowac to moga sprobowac zablokowac jakas mala kwote np. 2EUR celem sprawdzenia czy dane karty sa prawdziwe, to jest blokada a nie sciagniecie wiec po 1miesiacu jesli nie wysla zadania zrealizowania tej blokady to ona atomatycznie zostanie zdjeta.
3. w teori dzien przed przybyciem lub w dniu przybycia hotel powinien sciagnac kwote z Twojej karty w kwocie jaka byla rezerwacja na booking.com, zdaza sie ze hotel wezmie kase wczesniej niz to obiecywal. Mozesz wtedy interweniowac w booking.com lub w hotelu ze nie taka byla umowa.
4. W Twoim przypadku w dniu przyjazdu zostanie zalożona blokada na 1000THB na ew, dodatkowe wydatki w hotelu lub zniszczenia (wiec w dniu przybycia musisz miec pokrycie na kwote rezerwacji plus 1000THB). Ta blokada bedzie zdjeta po opuszczeniu hotelu przez recepcje - do 1miesiaca to moze trwac, wszystko zalezy od obslugi hotelu. Najlepiej poprosic podczas wymeldowania aby przy Tobie zwolnila preautoryzacje na terminalu kart platniczych, z kwitka preautoryzacji wpisuje transakcje i anuluje ja.
5. czesto zadarza sie ze pracownik recepcji chce widziec karte ktora bylo rezerwowane i to nie w celu preautoryzacji zabezpieczenia, zawsze mialem ze soba swoje karty wiec nie wiem co w takich przypadkach jesli jej bym nie mial ze soba (patrz Qatar linie lotnicze).

PS. Jest cos takiego jak prepayd karty kredytowe, jest to jakies rozwiazanie na booking.com.

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 29 Sty 2015 13:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Turndown napisał(a):
1. uzyj szukaj i poczytaj o kradzierzach z kart po rezerwacjach przez booking.com,

o bookingu to ja wspomniałem a nie autor wiec być może gdzieś indziej te rezerwacje robi. :)

#10 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Ad 1. Myślę że z tego powodu 01ERES chce bookować kartą z zerem.
Ad 3. piszemy o rezerwacji płatnej na miejscu - może niektóre hotele ściągają sobie niezgodnie z warunkami rezerwacji, ale to jakieś marginalne przypadki - hotel może próbować zablokować kwotę z powodów które pisałem wcześniej. jak zejdzie na wyciągu to mail i prostowanie żeby zwrócili.
Ad 5. chyba dotyczy to tylko linii lotniczych

Ad PS - nie nazywaj kart prepaid kredytowymi

Podsumowując - wiem że chcesz pomóc, ale trochę mieszasz
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Sty 2015 13:55 

niebieski
Bede rezerwowac przez Cleartrip. :D

#12 PostWysłany: 29 Sty 2015 14:03 

Zbanowany
zbyhu napisał(a):
1. Myślę że z tego powodu 01ERES chce bookować kartą z zerem.
3. piszemy o rezerwacji płatnej na miejscu - może niektóre hotele ściągają sobie niezgodnie z warunkami rezerwacji, ale to jakieś marginalne przypadki - hotel może próbować zablokować kwotę z powodów które pisałem wcześniej. jak zejdzie na wyciągu to mail i prostowanie żeby zwrócili.
5. chyba dotyczy to tylko linii lotniczych

Ad. PS - nie nazywaj kart prepaid kredytowymi

Podsumowując - wiem że chcesz pomóc, ale trochę mieszasz

ad.3 - pisze zeby sie nie zdziwil jak taka sytuacja bedzie miala miejsce, marginalne moze ale warto wiedziec co wtedy zrobic i co ci sie nalezy.
ad.5 - nie wiem czy dotyczy Tylko lini lotniczych ale czesto mam sytuacje jak chca widziec karte ktora sie rezerwowalo, nie preautoryzuja jej ale tylko sprawdzaja numer.
ad.PS - z punktu klienta karty prepayd np. VISA plaska ale z numerem kontrolnym na odwrocie jest funkcjonalnie taka sama jak wypukla kredytowa wiec nie widze sensu inaczej jej tutaj nazwac bo to znieksztalca to co chca uslugodawcy np. przy wynajeciu samochodu jest mowa o karcie kredytowej a niektore prepaydy spelniaja te warunki spokojnie oczywiscie jesli maja jakies pokrycie na koncie.

Nie widze tutaj nic co by mieszalo.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Sty 2015 14:43 

Ja na przykład wczoraj rezerwowałem nocleg przez portal hotel.info. Pomimo tego że w opisie rezerwacji było że karta nie zostanie obciążona, a płatność dokonam dopiero w hotelu na karcie zostało zablokowane 104euro (pomimo tego że użyłem kodu -20euro i moja końcowa płatność będzie wynosić 84euro).
Kiedy ta blokada zostanie zdjęta? Dopiero gdy zapłacę w hotelu?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Sty 2015 14:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Możesz napisać do hotelu to zdejmą. Jak nic z nią nie zrobią to do miesiąca zejdzie sama, często już po 2 tygodniach, zależy od banku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość