Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lis 2011 20:02 

Pomocy! Dokonałam rezerwacji hotelu za pośrednictwem booking.com Jednak tak jak wielu klientów z Polski mam problem z preautoryzacją karty (posiadam kartę kredytową MasterCard z wypukłym drukiem). W placówce banku, w której mam konto dowiedziałam się, że Alior Bank nie prowadzi takiej usługi dla ww. kart - więc hotel nie ma możliwości zablokowania środków na rachunku karty kredytowej.
Proszę pomóżcie - jakie karty kredytowe przechodzą pomyślnie tego rodzaju transakcje? Czy faktycznie wyłącznie karty preczartowe - american express? Ew. jaki bank w Polce wydaje karty z usługą preautoryzacji?

Liczę na podpowiedź kogoś kto już ten koszmar ma za sobą ...

Desperados :oops:
 Profil Relacje PM off  

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#2 PostWysłany: 17 Lis 2011 20:13 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Renata napisał(a):
Pomocy! Dokonałam rezerwacji hotelu za pośrednictwem booking.com Jednak tak jak wielu klientów z Polski mam problem z preautoryzacją karty (posiadam kartę kredytową MasterCard z wypukłym drukiem). W placówce banku, w której mam konto dowiedziałam się, że Alior Bank nie prowadzi takiej usługi dla ww. kart - więc hotel nie ma możliwości zablokowania środków na rachunku karty kredytowej.
Proszę pomóżcie - jakie karty kredytowe przechodzą pomyślnie tego rodzaju transakcje? Czy faktycznie wyłącznie karty preczartowe - american express? Ew. jaki bank w Polce wydaje karty z usługą preautoryzacji?

Rezerwowalem kilkukrotnie z uzyciem kredytowek Visa i nigdy nie bylo problemow.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Lis 2011 20:15 

Jezeli chodzi o preautoryzacje karty to bezproblemu przeszła nam np.karta MasterCard z Millenium
część hotei nie robi preautoryzacji wtedy jest możliwość zapłaty np. zwykłą kartą debetową Visa...
Niektórzy na forum używają również karty MasterCard Prepaid jedank na niej nie ma możliwość preautoryzacji...

#4 PostWysłany: 17 Lis 2011 21:15 

Dziękuję za info - w bookingu powiedziano mi, że przy dokonywaniu rezerwacji należy wskazać wyłącznie kartę kredytową (nie debetową) oraz, że każdorazowo rezerwacja poddawana jest preautoryzacji j jeśli nie przebiegnie pozytywnie jest ona anulowana.

... a ja po prostu chciałabym skorzystać z formy nieodpłatnego anulowania rezerwacji i nie dokonywać od razu zapłaty w ramach transakcji z karty kredytowej (którą posiadam ;) ) lub w formie przelewu, ponieważ moje wakacje zaplanowałam dopiero na maj 2012 r.

Z doświadczenia osób korespondujących na forach wynika, że użyczają oni kart od znajomych (dla mnie mocno kontrowersyjne ... ) - czy po okresie zablokowania środków na karcie klienta (podobno od 7 do 14 dni) zakładane są kolejne blokady do czasu przyjazdu i dokonania zapłaty za hotel? czy jest to transkacja jednorazowa?

P.S. Nawiasem mówiąc preautoryzacja karty na 1-2 tygodni przed planowanym przyjazdem jest zrozumiała, ale pół roku - rok to dla mnie nie ma sensu - zwłaszcza przy ofercie bezpłatnego anulowania rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Lis 2011 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Renata napisał(a):
Dziękuję za info - w bookingu powiedziano mi, że przy dokonywaniu rezerwacji należy wskazać wyłącznie kartę kredytową (nie debetową) oraz, że każdorazowo rezerwacja poddawana jest preautoryzacji j jeśli nie przebiegnie pozytywnie jest ona anulowana.

... a ja po prostu chciałabym skorzystać z formy nieodpłatnego anulowania rezerwacji i nie dokonywać od razu zapłaty w ramach transakcji z karty kredytowej (którą posiadam ;) ) lub w formie przelewu, ponieważ moje wakacje zaplanowałam dopiero na maj 2012 r.

Z doświadczenia osób korespondujących na forach wynika, że użyczają oni kart od znajomych (dla mnie mocno kontrowersyjne ... ) - czy po okresie zablokowania środków na karcie klienta (podobno od 7 do 14 dni) zakładane są kolejne blokady do czasu przyjazdu i dokonania zapłaty za hotel? czy jest to transkacja jednorazowa?

P.S. Nawiasem mówiąc preautoryzacja karty na 1-2 tygodni przed planowanym przyjazdem jest zrozumiała, ale pół roku - rok to dla mnie nie ma sensu - zwłaszcza przy ofercie bezpłatnego anulowania rezerwacji.

Przypomnialem sobie, ze kiedys hotel anulowal mi rezerwacje (z opcja bezplatnego anulowania) gdy podalem nr kredytowki na ktorej nie bylo wystarczajacego limitu. Na drugi dzien wplacilem na konto karty kilkaset zl i dokonalem rezerwacji, ktora zostala zaakceptowana, ale zadna blokada nie zostala zalozona.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lis 2011 18:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Renata napisał(a):

tez mam kartę w Aliorbanku i nie było żadnego problemu tez Mastercard - jeden z hoteli dokonał preautoryzacji ściągając 1 eur , które potem wróciło na konto - zero problemów :D

#7 PostWysłany: 18 Lis 2011 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
niebieski
przynajamniej 10 hoteli juz zabookowałam przez ten portal, nigdy nie zablokowali mi pełnej kwoty.
najczęściej preautoryzacja była rzędu 1€, tak raczej by sprawdzić chyba czy karta działa ;)

największą blokadę(preautoryzację) to mi kiedyś jakiś wynajem samochodu zafundował w ramach gwarancji ubezpieczenia, jak bym rozbiła samochód ;)
chyba 1200 czy 1500€... od razu z mojego banku był telefon w ciągu 10 min czy wszystko ok, i czy kartę mam dalej przy sobie ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lis 2011 00:40 

karty bzwbk sa preautoryzowane bez problemu - kredytowe, walutowe, plaskie, wypukle etc.

#9 PostWysłany: 19 Lis 2011 09:10 

mam karte citi i jeden jedyny raz preautoryzacje robil polski hotel, mimo, ze mam bezplatne anulowanie na tydzien przed pobytem/rezerwowalalam styczen we wrzesniu, ale zadnych blokad, po prostu preautoryzacja i wynikl problem z data waznosci bo karta byla do konca roku, a nikt normalny nie wydaje jej we wrzesniu nowej. musialam uzyc innej, visa mbank obie kredytowe oczywiscie, sprawdziles z booking, ze to nie wina limitu?mozesz napisac do hotelu moze nie bedzie problemu, bo mi wtedy odpisali, ze to zalezne od hotelu, podalam nowy nr i bylo ok
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Gru 2011 17:40 

Mam pytanie odnośnie rezerwacji za pośrednictwem booking.com.
1 grudnia zarezerwowałem nocleg na booking.com w opcji non refundable co oznaczało - zgodnie z podanymi warunkami, iż hotel ściągnie całą należność w dniu rezerwacji.
Tak też się stało moja karta została obciążona kwotą należności. Jednakże po kilkunastu dniach otrzymałem zwrot na rachunek karty przy czym była to kwota ok. 15 złotych mniej.
Napisałem do booking o wyjaśnienie i odpowiedzieli mi, że hotel dokonał tylko preatoryzacji a kwota zostanie pobrana z mojej karty w dniu przyjazdu do hotelu.
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale chyba coś jest nie tak. Nie była to chyba zwykła preautoryzacja skoro kasa najpierw została ściągnięta (nastąpiło zaksięgowanie obciążenia) a następnie kasa została zwrócona, przy czym w wyniku tej "niby preautoryzacji" jestem de fatco stratny 15 zł ponieważ hotel pobrał kasę w równowartości euro (waluta hotelu) a następnie zwrócił po innym niższym kursie. Czy ktoś ma doświadczenie jak to prawidłowo powinno działać?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:11 

Nie spotkałem się z taką sytuacją, a rezerwowałem wielokrotnie hotele w booking.com zarówno w wariancie bezzwrotnym jak i standardowym. W wariancie bezzwrotnym zawsze byłem obciążany całą kwotą od razu i to wszystko, żadnych więcej operacji na karcie nie było. Jednak booking.com nie obciąża karty, zawsze to robi hotel, więc jest to indywidualna sprawa każdego hotelu. Sama autoryzacja to nie jest obciążenie, jeśli u Ciebie pojawiło się obciążenie karty a następnie zwrot to albo ktoś się w hotelu pomylił, albo ktoś z obsługi hotelu nie jest zbyt biegły w operacjach karcianych i zrobili najpierw obciążenie a potem zwrot na kartę. Jeśli tak było to faktycznie obie te operacje były w walucie kraju hotelu, były rozliczone w różne dni i przeliczone na złote po różnym kursie. W takim wypadku mogłeś zyskać i mogłeś stracić. Niestety, dużo nie zrobisz w takiej sytuacji. Jeśli nie było nigdzie napisane, że wg hotelu procedura będzie tak wyglądać (obciążenie, zwrot, drugie obciążenie już na miejscu) to możesz pisać do hotelu, że straciłeś przez nich i ich nietypową procedurę ok. 15 zł czyli tyle a tyle ich waluty i żądasz obniżenia ceny o tyle. Po pobycie w hotelu możesz też ich objechać w swojej opinii na booking.com.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:17 

dziwna sytuacja. stawiam, ze sie ktos pomylil i po fakcie zrobili zwrot na Twoja karte.

prawidlowa autoryzacja wyglada na poczatku tak jak normalna transakcja, tyle ze nie powinna zostac zaksiegowana na koncie, a samoistnie zniknac po danym okresie czasu (tydzien, dwa, miesiac, roznie to bywa). nie ma mozliwosci, aby stracic jakiekolwiek srodki ze wzgledu na przeprowadzona preautoryzacje.

zadzwon/napisz do booking.com (maja polska infolinie), ze hotel zamiast preautoryzowac dokonal transakcji, a nastepnie zwrotu i z powodu roznic kursowych jestes stratny.

mm - hotel dzialal bez zadnych podstaw. ma on prawo do preautoryzacji, a nie obciazenia i zwrotu srodkow na karte.

#13 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:20 

HON fly4free
tak jak pisze mm0512 : to prawdopodobnie roznica wynikajaca z roznych kursow i przewalutowan bankowych; kontakt z booking.com i hoteleem powinien wyjasnic sytuacje. Zwroc jednak uwage, że z tego co piszesz , hotel MIAL PODSTAWĘ do obciazenia karty skoro rezerwacja jest non-ref (a zatem hotel może, choc w cale nie musi, od razu obciazyc karte za zarezerowany pobyt).
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:26 

gwzd napisał(a):
mm - hotel dzialal bez zadnych podstaw. ma on prawo do preautoryzacji, a nie obciazenia i zwrotu srodkow na karte.

Całkowicie się z tym zgadzam, twórca wątku poniósł stratę, która najprawdopodobniej wynika z błędu pracownika hotelu. Formalnie to trzeba zażądać naprawienia poniesionej straty, np. poprzez obniżenie ceny końcowej noclegu, a jeśli hotel odmówi to podać ich do sądu. Może hotel okaże się porządny i obniży cenę. W przeciwnym razie to tylko pozostaje obsmarować ich na booking.com, bo o 15 zł nikt się nie będzie procesował.
marek2011 napisał(a):
hotel MIAL PODSTAWĘ do obciazenia karty skoro rezerwacja jest non-ref

Zgadza się, hotel miał podstawę obciążyć kartę, ale raz, albo od razu, albo przy płatności na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:35 

Dzięki za wszystkie wyjaśnienia.
Zgadzam się, że hotel mógł dokonać obciążenia w dowolnym terminie, ale raz a nie dwa razy.
W zasadzie mógłbym to wszystko zbagatelizować, gdyby nie fakt, że w moim subiektywnym odczuciu cena hotelu była bardzo atrakcyjna i po mojej rezerwacji podskoczyła z 80 do 220 euro za nocleg. Obawiam się jedynie, że to jest jakieś zagranie ze strony hotelu żebym ostatecznie zapłacił więcej, chociaż oczywiście nie ma żadnych do tego podstaw.
Do booking już pisałem i dość szczegółowo im wszystko opisałem. Trochę w odpowiedzi spłycili problem bo odpisali, że hotel jedynie preautoryzował kartę a należność pobierze w dniu przyjazdu - co jak piszecie nie jest zgodne z prawdą, a dodatkowo pomija fakt, iż straciłem 15 złotych.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:38 

HON fly4free
Jeśli dostałes zwrot kwoty pobranej przez hotel, nie ma z pkt prawnego, zadnego naruszenia zasad. Niestety ryzyko korzystania z instrumentow platniczych, a takze oferty okreslonego banku , ponosi klient . Hotel nawet jesli zrobil jakis blad, oddał to co pobrał. Poprosty skontaktuj sie z hotelem i zwroc uwage ze takia praktyka moze prowadzic do pewnych niekorzystnych dla klientow z calego swiata skutkow (przewalutowania). Gdybym po stronie hotelu zajmowal sie toą sprawą, udzielibym ci rabatu o te kwotę, a moze i dał voucher na darmowego drinka, ale pomyslał co to za upierdliwiec :) to tak zartobliwie.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:41 

Raczej nie jestem typem upierdliwca ale pomysł z darmowym drinkiem spróbuje wykorzystać;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 27 Gru 2011 18:57 

marek - a wiesz co ja mysle o hotelu, ktorego pracownicy nie potrafia nawet dokonac poprawnej preautoryzacji? ;)

pablo - oni nic na tym manewrze nie zyskuja, poniewaz zaplate otrzymuja w euro. w kazdym terminie dostana tyle samo tej waluty, niezaleznie od kursu wzgledem zlotowki. nie bawilbym sie w teorie spiskowe :)

#19 PostWysłany: 28 Gru 2011 07:42 

Jeżeli miałeś zwrot na kartę z kursem z innego dnia, zareklamuj operację w banku, powinni zwrócić Ci różnicę. Jak za pierwszym razem oleją, złóż reklamację rozwiązania. W przypadku rozliczeń taka reklamacja długo trwa ale zwrócą Ci.

#20 PostWysłany: 01 Sty 2012 22:55 

Sprawa ma ciąg dalszy.
Postanowiłem pociągnąć dalej sprawę. Napisałem kolejnego maila do booking z prośbą o wyjaśnienie. Zależało mi po prostu na ustaleniu czy zawinił hotel czy może z moim Bankiem coś jest nie tak, bo skoro hotel twierdzi (jak mi początkowo napisał booking) że nie obciążał mojej karty to być może to jest jakiś błąd Banku. Booking obiecał że to wyjaśni. Dzisiaj dostałem maila od booking, z którego wynika, iż hotel w którym zamówiłem nocleg prosi o zmodyfikowanie danych mojej karty kredytowej ponieważ podana przeze mnie jest nieważna i mam to zrobić w ciągu 24 godzin. Przyznam, że dotychczas podchodziłem do sprawy spokojnie ale teraz to mnie już wkurz...
Moja karta oczywiście jest ważna, wszystkie dane są poprawne, o czym świadczy fakt, że przecież już raz z sukcesem tą kartę obciążyli! Poszedł kolejny mail, kolejna prośba o wyjaśnienie. O co im chodzi?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości