Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 112 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Gru 2023 14:06 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
SPLDER napisał(a):

W Iphone i Samsungach da się z drobnymi kombinacjami uruchomić "WIFI calling" bez dostępu do WIFI, w oparciu o internet z drugiej karty SIM. Wykorzystuje się funkcjonalność która nie jest do tego przeznaczona, więc raczej jest to metoda dla osób które wiedzą co robią , bo błąd może być kosztowny.

Rozwiń proszę. Co prawda w Samsungu pojawia się to w sytuacji gdy na jednej karcie nie mam zasięgu ale na drugiej jest ale czy to się daje wymusić?
 Profil Relacje PM off  

Malta na weekend za 629 PLN 🔥 Loty z Warszawy (wylot rano, powrót wieczorem) 3* hotel 😎 Malta na weekend za 629 PLN 🔥 Loty z Warszawy (wylot rano, powrót wieczorem) 3* hotel 😎
Wizz Air szykuje duże zmiany w swojej flocie. 5 rzeczy, które musisz wiedzieć – jedna z nich może być świetna dla twojego portfela Wizz Air szykuje duże zmiany w swojej flocie. 5 rzeczy, które musisz wiedzieć – jedna z nich może być świetna dla twojego portfela
#22 PostWysłany: 11 Gru 2023 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 199 226
niebieski
Chupacabra napisał(a):
SPLDER napisał(a):
lukket napisał(a):
No właśnie ja odkryłem ostatnio, że do WiFi call w IPhone nie musi być sygnału GSM, wystarczy tryb samolotowy i stabilne WiFi. Nie ma ryzyka że coś się naliczy. Co ciekawe wówczas bez problemu odbieram też połączenia przychodzące.

W Iphone i Samsungach da się z drobnymi kombinacjami uruchomić "WIFI calling" bez dostępu do WIFI, w oparciu o internet z drugiej karty SIM. Wykorzystuje się funkcjonalność która nie jest do tego przeznaczona, więc raczej jest to metoda dla osób które wiedzą co robią , bo błąd może być kosztowny.

Czy możesz zdradzić jak to wykonać? Próbowałem to zrobić i nie widzę takiej możliwości.

A tu nie chodzi raczej o voLTE, korzystając z drugiego sima?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Gru 2023 14:24 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
@Adrian.jg nie da się wykorzystać VoLTE z drugiego sima bo do APN IMS żaden operator innego ruchu nie wpuści, wtedy to idzie po gołym Internecie.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Gru 2023 14:31 

srebrny
@chupacabra @seal @Adrian. jg

Wrzucę później screeny z, ale w skrócie w Samsungach uruchamiamy funkcje "Data switching".
Jest to funkcja powalająca na korzystanie z internetu z drugiej karty SIM jeśli pierwsza nie ma zasięgu sieci. Przy tej funkcjonalności działa też VoWIFI z karty SIM która utraciła zasięg.

Aby to działało nasza podstawowa karta SIM nie może być połączona do sieci komórkowej. Niestety ani Samsung ani Iphone nie pozwalają włączyć selektywne wyłącznie dla jednej karty SIM trybu samolotowego, ale możemy to wymusić na co najmniej 2 sposoby:
1. mniej bezpiecznie - włączamy ręczny wybór sieci i wybieramy operatora z którym nie mamy roamingu,
2. bezpieczniej, ale bardziej kłopotliwe - wyłączamy roaming na naszej karcie o ile jest to możliwe w aplikacji lub na stronie WWW. Niemniej w sytuacji awaryjnej będziemy potrzebowali dostępu do internetu aby go ponownie uruchomić, a może to też wymagać potwierdzenia kodem z SMS.

ImageImage

Ostatnio edytowany przez SPLDER 11 Gru 2023 15:32, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
seal uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 11 Gru 2023 14:35 

W USA udało mi się na iPhone w następujący sposób:

Jedna karta z Polski, druga z USA. W ustawieniach polskiej karty wymusiłem połączenie z siecią która mnie nie wpuści - lokalnie służby ratunkowe miały swoją własną sieć. Po jakimś czasie polska karta wówczas przełączała się w tryb Wi-Fi Calling over Cellular z drugiej karty. Przypuszczam jednak, że prowadziło to do większego zużycia baterii, bo telefon co jakiś czas próbuje się połączyć. Polecam też wzmożoną ostrożność i sprawdzanie statusu przed dłuższymi rozmowami telefonicznymi, bo napewno kilka razy mimo wszystko przełączył się na zwykłą sieć - przypuszczam, że po update iOS.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Gru 2023 16:20 

Co do Orange, to tylko klienci abonamentowi mogą korzystać z darmowego WIFI calling poza granicą kraju, plus Orange Flex czy Nju abonament.
Oferta Orange na kartę działają tylko w Polsce jeśli chodzi o darmowy Wifi calling.
 PM off
piotrkr uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 11 Gru 2023 17:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Warto sprawdzić listę telefonów które obsługują Wi-Fi calling w danej sieci.
Np. tutaj lista telefonów w sieci Orange: https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2c/inne/wykorzystaj-siec/Telefony_VoLTE_Wificalling.pdf
 Profil Relacje PM off

#28 PostWysłany: 11 Gru 2023 19:07 

srebrny
Odnośnie BHP przy korzystaniu z opisanej powyżej metody WIFI calling w oparciu od drugą kartę SIM z danymi.
Na Samsungu korzystając z tej metody nie miałem nigdy problemu z opłatami, ale trzeba zachować ostrożność i jest to metoda dla osób które wiedzą co robią.

Najbezpieczniejszą metodą jest wyłączenie roamingu na głównej karcie. Nie ma wtedy żadnego ryzyka że zostaniemy obciążeni opłatami. Ta metoda może być jednak kłopotliwa, bo aby ponownie włączyć roaming może być konieczne otrzymanie SMS z kodem. Aby go otrzymać bez roamingu musimy podłączyć się do sieci po VoWIFI i liczyć że SMS dojdzie, co nie jest takie pewne.
Na pewno obsługę SMS po VoWIFI ma w Polsce prawidłowo zaimplementowany Tmobile. Pozostali operatorzy mieli problemy, nie sprawdzałem czy zostały rozwiązane.

Druga metoda którą można zastosować tylko jeśli posiadamy lokalną kartę SIM (a nie korzystamy z globalnej karty SIM w roamingu) - można wtedy zablokować w telefonie transmisję danych w roamingu. Zabezpieczy to nas przed przypadkowym połączeniem do Internetu, nadal musimy uważać przed wykonaniem/odbieraniem połączeń czy nasza podstawowa karta nie jest zalogowana do sieci.

Do tego w ramach bezpieczeństwa warto ustawić limit połączeń w roamingu.

Oddzielną sprawą jest sama implementacja samego VoWIFI u operatorów, oraz zasady ich rozliczania . bo nie zawsze są traktowane jak połączenia krajowe.
- Tmobile nie ma problemów ani z rozmowami ani z SMS,
- Orange bardzo dobrze obsługiwał połączenia głosowe, ale dawniej miał problemy z SMS, które nie wiem czy są rozwiązane. Chyba tylko w abo połączenia VoWIFI są traktowane jako wykonane w kraju na całym świecie.
- Play miał dawniej duże problemy z bilingiem takich połączeń , zdaje się że dobrze rozliczał same połączenia, ale przy obliczaniu limitów w ramach Fair Use Policy traktował je jako połączenia wykonane za granicą,
- Plus bardzo późno uruchomił VoWIFI nie wiem jak działa.
Wirtualni operatorzy to ruletka.
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 11 Gru 2023 19:23 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ja polecam modem zewnętrzny za kilkadziesiąt złotych. Wada jest to że trzeba mieć sim do internetu (zamiast np. esim).
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 11 Gru 2023 21:24 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ten WiFi Calling to zdaje się być świetne rozwiązanie jeśli chodzi o dzwonienie na numery w Polsce.

---

Jeśli dzwonimy z kraju UE do innego kraju UE, to chyba wyjdzie taniej w roamingu? Bo przez WiFi Calling to będzie jakbyśmy dzwonili z Polsku za granicę, co podpada pod "rozmowy międzynarodowe".

Np. w Orange Flex rozmowy w roamingu UE są nielimitowane (w planie / "bezpłatne"), a rozmowy z Polski do kraju UE kosztują np. 10 minut - 5 zł, 100 minut - 15 zł (trzeba kupić pakiet), SMSy i MMSy też są płatne - 10 SMS to 5 zł itp.

Podobnie w Nju na abonament za połączenia w roamingu UE jest podobnie jak w Orange Flex (w abonamencie) a rozmowy z Polski do UE płaci się 1 zł / minutę, SMS to 0,31 zł (i nie jest to w abonamencie)

---

Natomiast jeśli rozmawiamy z numerami spoza UE, to chyba Skype czy Viber wyjdą między "trochę taniej" do "dużo taniej". Warto sprawdzić też swój plan, bo różnice między operatorami dla danego kraju mogą być ogromne - patrz przykład Indii i Nju vs Orange Flex.

Porównanie przy założeniu skorzystania z WiFi Calling, czyli jak dla rozmów międzynarodowych z Polski:

Indie:
* Viber: 0.11 zł / minutę
* Orange Flex (Strefa Standard): 1.5 zł/ minutę (pakiet 15 zł / 10 minut) lub 1 zł / minutę (pakiet 100 zł / 100 minut), SMS i MMS 1 zł
* Nju: 7.88 zł / minutę !!, SMS 0.5 zł

Tunezja:
* Viber: między 3.91 - 4 zł / minutę
* Orange Flex (strefa Egzotyczna): 5 zł / minutę (pakiet 50 zł/10 min), 3.5 zł / minutę (pakiet 175 zł/50 zł), SMS kosztuje tyle co 1 minuta, naliczanie sekundowe
* Nju: 2.49 zł / minutę, naliczanie minutowe

---

Źródła danych:
https://flex.orange.pl/uslugi/roaming
https://flex.orange.pl/dokumenty/Cennik ... a9435b.pdf
https://www.njumobile.pl/roaming
https://www.njumobile.pl/obsluga/uslugi,roaming-w-ue
https://www.njumobile.pl/b/articles/faq ... dowych.pdf

Dodam, że jest to według mojego najlepszego rozumienia, ale zasady, ilość wariantów jest ogromna i czasami trudno się zorientować (np. Nju ma to znacznie bardziej zagmatwane niż Orange Flex), więc mogę się gdzieś mylić.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 11 Gru 2023 22:03 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Mnie bardziej interesuje "normalne" łączenie się bez debilnych stawek, gdy będę np. w Afryce.
Kilka zł przeboleję za połączenie za minutę. 100 zł/10 giga także. Reszta to lichwa operatorów.
Po co bujać się z lokalnymi kartami SIM?
Rozumny człowiek kupi kartę, zrobi na polskim numerze komunikat na polskiej poczcie głosowej aby telefonowano na Skype czy inne badziewie.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 11 Gru 2023 22:22 

złoty
Wydaje mi się, że Orange na abonament z WiFi calling za darmo, jest bardzo ok.
Dla abonamentów firmowych można sobie dokupić za 30PLN +VAT Multipak XXL. Polecam.
W skrócie:
Kod:
nielimitowane min/sms/mms międzynarodowe do wykorzystania na połączenia, smsy lub mmsy z Polski do krajów Strefy 1: UE, oraz USA i Kanady. Usługę 200 min/sms/mms roaming do wymiennego wykorzystania (w stosunku 1:1) na połączenia, smsy lub mmsy w roamingu w wybranych krajach: Białoruś, Chiny, Izrael, Kanada, Rosja, Serbia, Szwajcaria, Turcja, Ukraina, USA, a także z tych krajów do Polski. Abonament miesięczny za Multipak XXL wynosi 30 zł netto.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 11 Gru 2023 22:48 

srebrny
@Chupacabra to są głównie kraje UE, to wszędzie jest w miarę tanie
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 11 Gru 2023 22:53 

złoty
Poza EU jest Białoruś, Chiny, Izrael, Kanada, Rosja, Serbia, Szwajcaria, Turcja, Ukraina, USA
Fakt, że na dziś cztery z tych państw nie nadaje się na podróż, ale zawsze można sobie pogadać z rosyjskiej sieci, będąc przy granicy z Kaliningradem, tfu, Królewcem.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 11 Gru 2023 23:14 

Loty: 144
Kilometry: 175 402
niebieski
Nie wierzę, że nikt jeszcze nie wspomniał o Whatsappie, który jest najwygodniejszy do codziennej komunikacji :) (nie mówię o infoliniach itd.) Przy dual sim i lokalnej karcie z netem nie trzeba nic kombinować w ustawieniach.

#36 PostWysłany: 11 Gru 2023 23:29 

złoty
@Qba85 bo akurat w tym wątku nie chodzi o rozmowy komunikator - komunikator, których oczywiście używamy pewnie wszyscy, tylko o rozmowy na numer stacjonarny lub komórkowy w jakimkolwiek kraju gdy mamy potrzebę na takowy zadzwonić.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 12 Gru 2023 02:53 

niebieski
Ja przed wyjazdem robię przekierowanie na nr z https://getpriv.com/ i używam lokalnej karty lub wi-fi. Posiłkuję się także VoWiFi, ale żeby się nie pokićkało, to jednocześnie tylko jedna karta aktywna, przy czym polska w trybie samolotowym.
 Profil Relacje PM off

#38 PostWysłany: 12 Gru 2023 08:17 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Qba85 napisał(a):
Nie wierzę, że nikt jeszcze nie wspomniał o Whatsappie, który jest najwygodniejszy do codziennej komunikacji :) (nie mówię o infoliniach itd.) Przy dual sim i lokalnej karcie z netem nie trzeba nic kombinować w ustawieniach.

Nie każdy używa a do niego musisz mieć net, więc i obcą kartę. Pomijam punkty z wifi.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Gru 2023 10:31 

srebrny
niedzwiecki.pl napisał(a):
Ja przed wyjazdem robię przekierowanie na nr z https://getpriv.com/ i używam lokalnej karty lub wi-fi. Posiłkuję się także VoWiFi, ale żeby się nie pokićkało, to jednocześnie tylko jedna karta aktywna, przy czym polska w trybie samolotowym.

Fajny pomysł, coś takiego można zrobić chyba też że Skype
https://www.skype.com/pl/features/online-number/

Ale jak rozumiem minus taki, że jak nie masz internetu to nie da się dzwonić/odbierać - nie da się szybko/tymczasowo wyłączyć przekierowania, albo po prostu użyć zwykłego telefonu do rozmowy?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Gru 2023 12:15 

niebieski
FUX napisał(a):
Mnie bardziej interesuje "normalne" łączenie się bez debilnych stawek, gdy będę np. w Afryce.
Kilka zł przeboleję za połączenie za minutę. 100 zł/10 giga także. Reszta to lichwa operatorów.
Po co bujać się z lokalnymi kartami SIM?
Rozumny człowiek kupi kartę, zrobi na polskim numerze komunikat na polskiej poczcie głosowej aby telefonowano na Skype czy inne badziewie.
Ja do tego uzywam taniego nr z Halonet oraz aplikacji Zoiper. Tak samo jak potrzebuje zadzwonić do PL to używam Zoiper.
Poza tym plus ma własną aplikacje do wifi callingu której też używam dla karty z Plus'a
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 112 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość