Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 463 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:06 
Awatar użytkownika

srebrny
panrobo napisał(a):
panprofesor82 napisał(a):
1) BGY - CIA czyli Mediolan - Rzym
Około 600km, pociąg jedzie około 3h, odległość z Mediolanu na lotnisko BGY to około 50km, ceny lotów od 15e, 3 loty dziennie mimo, iż podróż pociągiem jest o wiele szybsza.

To polaczenie znika od wiosny.

2) MAD - SDR, pociąg jedzie 4,5h, a dojazd do lotniska z MAD (podróż 3 liniami metra) zajmuje około 50 min, a lotnisko też do najmniejszych nie należy; 11 lotów tygodniowo, ceny 16e.

3 linie metra w MAD? To chyba zalezy skad jedziesz, ale do centrum dojeżdzasz w 30min z jedna przesiadka.. Lotnisko duze, ale mozna sie bardzo szybko poruszac, jak sie je zna.

Przede wszystkim w PL jest inna sytuacja, pociagi sa tansze. Pociag z Rzymu do Mediolanu jedzie 3h, ale kosztuje 80eur, więc samolotem nie oszczędzasz czasu, ale kupę hajsu. To nie jest zadne porowanie.

80EUR? Bilet na Frecciarosę zaczyna się od 19 EUR a kupując z minimalnym wyprzedzeniem spokojnie można kupić bilety za 29/39 EUR.

Co do MAD to dojazd na SOL będzie kosztować jakieś 40-50 minut.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#102 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:17 

Większość narzeka na krajówki WMI - GDA lub WMI-WRO, to za drogo, za daleko od miast, niewygodnie, że to nie będzie opłacało się, że LOT jest tańszy, że krajówki Ryanaira nie utrzymają się długo bo połączenia nie są konkurencyjne, itd. Zalecam popatrzeć na krajówki FR w innych krajach. Oto dwa przykłady:
1) BGY - CIA czyli Mediolan - Rzym
Około 600km, pociąg jedzie około 3h, odległość z Mediolanu na lotnisko BGY to około 50km, ceny lotów od 15e, 3 loty dziennie mimo, iż podróż pociągiem jest o wiele szybsza.
2) MAD - SDR, pociąg jedzie 4,5h, a dojazd do lotniska z MAD (podróż 3 liniami metra) zajmuje około 50 min, a lotnisko też do najmniejszych nie należy; 11 lotów tygodniowo, ceny 16e.

Ale to są ceny przynajmniej konkurencyjne względem pociągów, nie mówiąc już o tym jak dalece lepiej skomunikowane są tamtejsze porty z centrami miast. Nie wspominając już o tym, w jakich godzinach są te rayanairowe rejsy. W przypadku WMI - WRO te godziny są boleśnie nieatrakcyjne, ani dla biznesu ani dla turystów. Niech ustawią na 7.00 albo 20.00 to wtedy można rozmawiać i rozważać telepanie się do Modlina. Dla mnie pomysł Ryanaira był szansą na uniknięcie PKP (PB nie używam bo mam 190 cm wzrostu i tam się po prostu męczę), ale w tej sytuacje nadal będę korzystał z LOT w połączeniu z opcjami na tanie krajówki lub kupony edreams.
Nawet jeśli znajdę bilet za 99 PLN OW, do tego dołożę 2 x 9 PLN za ModlinBusa to muszę brać 1 dzień urlopu. Popatrz na poniższe obliczenia:
Załącznik:
frr.JPG
frr.JPG [ 37.85 KiB | Obejrzany 1315 razy ]

z których przy założeniu posługiwania się miarami przeciętnymi z rozkładu cen FR i ModlinBusa obraz atrakcyjności całego projektu przedstawia się słabo. Kosztu 1 dnia urlopu nie doliczam bo każdy ma różny. W najlepszym scenariuszu koszt RT to 216 PLN łącznie z ceną autobusu na i z WMI ale średnia to już 339 PLN. Porównując to z ogólnie łatwo dostępna 380 PLN w przypadku LOT, z wylotem i powrotem na Okęcie, z elastyczna częstotliwością połączeń wnioski nasuwają się same. (sorry za pomyłkę MAX z MIN) :)
 PM off  

#103 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:30 

Jesli już to nie dodawałbym Modlinbusa za 41 zl RT ale bilet lotniskowy czyli 30 zł RT. Koleją się dojedzie do miasta szybciej a dodatkowo w cenie biletu można sie jeszcze poruszac przez godzine komunikacja miejska w Warszawie.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:33 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
Hubuus napisał(a):
80EUR? Bilet na Frecciarosę zaczyna się od 19 EUR a kupując z minimalnym wyprzedzeniem spokojnie można kupić bilety za 29/39 EUR.

Taki, 80. Przyklad na za tydzien. Wiem, ze sie zaczynaja od 19eur, ale z BARDZO duzym wyprzedzeniem i ma to ZADNE odniesienie do systempu sprzedazy krajowek przez FR...

Po co jechac na SOL? Jaki to jest odnosnik? To tak, jakbys napisal, ze dojazd z Okecia na Plac Piłsudksiego wynosi 35min, gdy ktos sie pyta, w ile dojedzie do centrum...

#105 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:37 

Maciek25 napisał(a):
Jesli już to nie dodawałbym Modlinbusa za 41 zl RT ale bilet lotniskowy czyli 30 zł RT. Koleją się dojedzie do miasta szybciej a dodatkowo w cenie biletu można sie jeszcze poruszac przez godzine komunikacja miejska w Warszawie.

I to Twoim zdaniem przechyli szalę w stronę Ryana? Bo moim, do zasadniczej zmiany wniosków i tak nie doprowadzi. Ryanair wprowadził opcję dla studentów, emerytów oraz ludzi, którym sporadycznie takie godziny podpasują. Jedyną szansą dla tego pomysłu jest:
- zmiana godzin
- obniżka cen
wiązałem wielkie nadzieje z tym projektem, ale dostałem g... opakowane w głośno szeleszczący papier bo już nawet na wp.pl o tym napisano.
 PM off  

#106 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:48 
Awatar użytkownika

srebrny
panrobo napisał(a):
Hubuus napisał(a):

Taki, 80. Przyklad na za tydzien. Wiem, ze sie zaczynaja od 19eur, ale z BARDZO duzym wyprzedzeniem i ma to ZADNE odniesienie do systempu sprzedazy krajowek przez FR...

Po co jechac na SOL? Jaki to jest odnosnik? To tak, jakbys napisal, ze dojazd z Okecia na Plac Piłsudksiego wynosi 35min, gdy ktos sie pyta, w ile dojedzie do centrum...

A.D 1. Pofatygowałem się na stronę FR i sprawdziłem jak kształtują się ceny BGY- CIA na następny tydzień identycznie jak Ty to uczyniłeś dla Trenitali - Znalazłem najtańsze bilety bilety za 40 EUR (większość za 47 EUR). Włącznie z dojazdem z Mediolanu jest to faktycznie "ogromna" oszczędność pieniędzy. Zadałem sobie również trud sprawdzenia biletów na pociąg - w minutę znalazłem bilety na następny tydzień za 39/49 EUR. A jednak ludzie latają :)

A.D 2. Więszkość turystów kieruje się na SOL bo to jest faktyczne centrum (mogę się mylić, byłem w Madrycie tylko 4 razy). Rozwijając Twoją demagogię można powiedzieć, że lotnisko w Madrycie jest cacy i blisko bo z Mar de Cristal można dojechać w 10 minut a co do Okęcia to też jest przecież blisko bo wsiadasz w 175 na przystanku Pomnik Lotnika i jesteś w ciągu 15 minut.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 05 Gru 2013 16:55 
Awatar użytkownika

niebieski
@panrobo
Ja obstawiam, że BGY-CIA będzie realizowane, tylko jeszcze nie wrzucono wiosennego rozkładu (podobnie jak na wielu innych trasach).
Główną stacją metra w centrum MAD jest SOL. Bardzo proszę o wskazanie mi dojazdu metrem z Barajas do SOL z jedną przesiadką. Ja nadal twierdzę, że trzeba jechać 3 liniami i poświęcić na to około 50 minut. Pociąg z PKP Modlin do Warszawy Centralnej też jedzie niecałe 50 min.
Tak jak Hubuus napisał bilety na koleje włoskie można nabyć w bardzo atrakcyjnych cenach.

@Don_Bartoss
MAD jest dobrze skomunikowany z centrum miasta ale nie rewelacyjnie jak np BCN, gdzie bez żadnych przesiadek w centrum jesteś po 25 minutach. Nawet w WAW dojazd do centrum miasta zajmuje połowę tego co w MAD.
O jakich nieatrakcyjnych godzinach piszesz ? Latałem o podobnych godzinach LO i zazwyczaj było prawie pełne obłożenie, a co najmniej połowa pasażerów podróżowała P2P z samym podręcznym. Wniosek z tego, że klient znajdzie się na każdą godzinę, a w dodatku 300-400 tys mieszkańców aglomeracji warszawskiej ma lepszy dojazd do WMI niż do WAW. O ceny tez się nie bój, bo jak dobrze powinieneś wiedzieć Ryanair zawsze obniża ceny lotów na około 1-2 miesiące przed lotem, więc krajową podróż RT z dojazdami do WMI spokojnie zrobisz za 150zł :) W dodatku spodziewaj się obniżki cen w LO :)
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 05 Gru 2013 17:03 

@Don_Bartoss
O jakich nieatrakcyjnych godzinach piszesz ?

No tutaj dość łatwo zidentyfikować, jakie godziny mam na myśli ... ;)
Latałem o podobnych godzinach LO i zazwyczaj było prawie pełne obłożenie, a co najmniej połowa pasażerów podróżowała P2P z samym podręcznym. Wniosek z tego, że klient znajdzie się na każdą godzinę, a w dodatku 300-400 tys mieszkańców aglomeracji warszawskiej ma lepszy dojazd do WMI niż do WAW. O ceny tez się nie bój, bo jak dobrze powinieneś wiedzieć Ryanair zawsze obniża ceny lotów na około 1-2 miesiące przed lotem, więc krajową podróż RT z dojazdami do WMI spokojnie zrobisz za 150zł :) W dodatku spodziewaj się obniżki cen w LO :)

Ale ja odnoszę się do cen, które widzę w systemie obecnie. Owszem, może później ceny będą niższe, może godziny będą lepsze oraz może zwiększeniu ulegnie częstotliwość lotów. Bardzo bym tego chciał. Nie zmienia to faktu, że obecnie oferta jest średnia z zabarwieniem w kierunku "słaba". I chciałbym żebyś miał rację z tym, że LOT obniży ceny. Serio!
 PM off  

#109 PostWysłany: 05 Gru 2013 17:05 

niebieski
@panrobo
Ja obstawiam, że BGY-CIA będzie realizowane, tylko jeszcze nie wrzucono wiosennego rozkładu (podobnie jak na wielu innych trasach).
Główną stacją metra w centrum MAD jest SOL. Bardzo proszę o wskazanie mi dojazdu metrem z Barajas do SOL z jedną przesiadką. Ja nadal twierdzę, że trzeba jechać 3 liniami i poświęcić na to około 50 minut. Pociąg z PKP Modlin do Warszawy Centralnej też jedzie niecałe 50 min.
Tak jak Hubuus napisał bilety na koleje włoskie można nabyć w bardzo atrakcyjnych cenach.

BGY-CIA na pewno nie bedzie realizowe. Jezeli juz, to BGY-FCO, ale z info Ryana wynika, ze tez nie.

Napisze trzeci raz i ostatni - SOL nie jest zadnym odnosnikiem dla dojazdu z Barajas do Madrytu. Potwierdzam, nie da sie dojechac z 1 przesiadka. Moze i jest glowna stacja metra, ale nie jest wyznacznikiem tego, skad ludzie dojezdzają na lotnisko, tak jak w przykladzie Placu Pilsudskiego w Warszawie. Dlatego twierdzę, że 50 min jest przesadzone i juz. Moje subiektywne zdanie.

Poiciagi w IT - super, znajdz mi najblizsze polaczenie za 19eur i znajdz najblizsze Ryana za 15eur, moze wtedy zrozumiecie, co mam na mysli.

#110 PostWysłany: 05 Gru 2013 17:11 

Loty: 518
Kilometry: 1 138 555
srebrny
Anonymous napisał(a):
wiązałem wielkie nadzieje z tym projektem, ale dostałem g... opakowane w głośno szeleszczący papier bo już nawet na wp.pl o tym napisano.

+1 :x

#111 PostWysłany: 05 Gru 2013 17:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie ma co się pieklić. Popyt na transport Warszawa-Wrocław to kilkanaście tysięcy (?) osób dziennie. Pojemność samolotu Ryana to 189 miejsc, a więc realizuje jakiś 1% popytu. Tyle "zawsze" się znajdzie osób nie myślących do końca racjonalnie/fetyszystów lotnictwa/mieszkańców okolic Nowego Dworu/Ciechanowa/ciekawych, jak wygląda podróż samolotem/milion innych powodów. 1% potoku pasażerskiego to wartość oscylująca wokół błędu statystycznego i póki tych połączeń nie będzie kilka dziennie, nie ma co kruszyć kopii. 150-160 osób dziennie, którym akurat będzie po drodze Ryanem, powinno się znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 05 Gru 2013 20:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
...
...

tylko skąd ten pociąg jedzie? z lotniska? nie! trzeba się telepać autobusem na stację.
i tam przyjeżdżasz i co, masz podstawiony pociąg? nie! trzeba stać na mrozie/słońcu/deszczu. co tu w ogóle porównywać...

niestety, ale muszę dać sam sobie rózgę bo właśnie jestem świeżo po podróży do/z modlina i cały przejazd trwa max 1 godzinę. autobusy jeżdżą co 20 minut a pociągi trochę rzadziej.

Ostatnio edytowany przez namteH, 09 Gru 2013 22:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 07 Gru 2013 14:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja bym tak bardzo nie wieszał psów na Ryanair, bo nie wydaje mi się, aby była to oferta dla fanów lowcostowych podróży, a bardziej w kierunku klienta biznesowego i wykorzystanie b. dużego popyt na loty do Wawy.

Może ciężko sobie z tego poskładać lot RT, bo po co lecieć do Wawy czy Wro na wieczór, jak można z rana bez noclegu za niewiele więcej, ale już OW jak najbardziej. Zazwyczaj jak jestem w Warszawie to o 14 mam już wszystko pozałatwiane, więc mogę skorzystać, podobnie w przeciwnym kierunku. Zresztą ostatecznie nawet RT może być sensowne, bardzo dużo firm ma mieszkania służbowe w Warszawie, więc nocleg nic nie kosztuje, ale sporo osób dużo jeżdżących pracuje tam gdzie ma laptopa, więc co za różnica czy w samolocie, mieszkaniu służbowym czy w na miejscu w biurze. Także takim taka oferta może wydać się nawet atrakcyjna, szczególnie jak często na miejscu korzystają i tak z taryfy/pożyczonego auta to już Modlin nie jest taki zły.

Także dla podróżnika oferta mało korzystna, bez wielkiej oszczędności czasu (całość z centrum do centrum to jakieś 4h, a pB 6h), a sporo drożej. Więc w celach podróżniczych zdecydowanie PB nie ruszą, ale na tej trasie to chyba nie będzie ich target, bo samolot i tak się zapełni.

W celach podróżniczych to jako connecting flight może się przydać, szczególnie jak/jeśli poszerzy się oferta lotów międzynarodowych z Modlina.

A wiadomo coś o GDA-WRO? Są jakieś plany? Bo taką trasę za 99zł OW to bym brał bez zastanowienia ;)
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 07 Gru 2013 14:34 

kiew, o ile Eurolot nie zdecyduje się wrócić na trasę WRO-GDN-WRO to moim zdaniem jest ogromna szansa na tą trasę od zimy 2014 lub wiosny 2015. Mówi się, że Ryan nie może dublować istniejących tras krajowych, stąd nie będzie latał na główne lotnisko Warszawy, a także np. na trasie KRK-GDN-KRK. ZTCW brane są pod uwagę okoliczne lotniska i połączenie KTW-GDN-KTW.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 08 Gru 2013 16:45 

correos napisał(a):
Nie tak dawno wielu forumowiczow bylo przekonanych ze nie ma szans na krajowki Ryanem,
cos sie w temacie ruszylo i dobrze. Ja nadal licze na trasy z poludnia kraju nad Baltyk w cenach lotow Porto-Faro tj 10 euro

Nie Ty jeden na to czekasz. W każdym razie loty GDA - Modlin to już coś jeśli chodzi o RY. Mam nadzieję, że to dopiero otwarcie i polecimy dalej ;).
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 08 Gru 2013 17:08 

niebieski
maciejwroclaw napisał(a):
kiew Mówi się, że Ryan nie może dublować istniejących tras krajowych,

Mozesz to rozwinąć? Bo jeżeli chodzi ci tylko o politykę firmy, to tutaj na pewno nie ma to zastosowania, bo FR nawet nie wie, co to jest K2...

#117 PostWysłany: 12 Gru 2013 14:42 

Ryanair właśnie kombinuje w swoim systemie z cenami na polskich krajówkach. W wyniku tego podrożały wszystkie loty PL<->PL.

panrobo, są to nieoficjalne informacje wymieniane w kręgu osób z branży.

Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 20 Gru 2013 14:50 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
Eurolot nie może dublować istniejących tras krajówych, czyli zgodnie z ustaleniami nie może mieć lotów z/do WAW. Ale Ryanair? Kto niby im zabroni? :D
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 23 Sty 2014 16:44 

Duże zmiany, na plus! Zmieniono diametralnie rozkłady połączeń krajowych:
Wrocław – Warszawa Modlin 17:55 → 18:55
Warszawa Modlin – Gdańsk 19:20 → 20:05
Gdańsk – Warszawa Modlin 20:30 → 21:20
Warszawa Modlin – Wrocław 21:45 → 22:40

Tym samym wiadomo skąd te cięcia lotów, m.in. do Paryża i Brukseli - połączenia krajowe będzie obsługiwać samolot zbazowany we Wrocławiu. :-)

Profil Relacje PM off
bartek. lubi ten post.

#120 PostWysłany: 23 Sty 2014 16:53 

W końcu! Teraz jeszcze niech obniża ceny i zacznę traktować te połączenia poważnie.
 PM off
maxima lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 463 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: airgreenland oraz 1 gość