Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 285 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 17 Lis 2016 15:39 

niebieski
Jest to zdecydowanie osłabienie złotówki. PLN traci nawet do takich walut jak RUB czy UAH.
d-t-x lubi ten post.

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#262 PostWysłany: 17 Lis 2016 15:47 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Złoty traci niestety do wszystkich walut w regionie: nie tylko RUB i UAH także CZK, HUF, RON, HRK czy nawet MDL. Oczywiście też do BGN, który jest sztywno powiązany z EUR
d-t-x lubi ten post.

#263 PostWysłany: 17 Lis 2016 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Na szczęście zapasy USD na zimowe wakacje zrobiłem w wakacyjnym dołku 3,8 :D

#264 PostWysłany: 17 Lis 2016 16:15 

srebrny
jak podniosa stopy procentowe w przyszlym roku, to moze PLN sie umocni...
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 18 Lis 2016 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 214 984
To jakiś dramat. Jeszcze tydzien temu USD mogłem kupić po 3,8 a dziś kupiłem po 4,2 i nie wiem czy kupić już teraz resztę czy czekać do stycznia ?!

#266 PostWysłany: 18 Lis 2016 12:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

MaPS napisał(a):
Na szczęście zapasy USD na zimowe wakacje zrobiłem w wakacyjnym dołku 3,8 :D

fju fju, robisz zapasy zimowe na dolary? zazdraszczam pomysłu, ja nie umiem robić zimowych zapasów :(

#267 PostWysłany: 18 Lis 2016 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 182 386
srebrny
@‌Japonka76‌
A kto bogatej zabroni nie robić zapasów, jak dolar ma doła? ;)
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#268 PostWysłany: 18 Lis 2016 12:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie robię zapasów, bo się odchudzam :P
2 ludzi lubi ten post.

#269 PostWysłany: 18 Lis 2016 13:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
pawelekwch napisał(a):
To jakiś dramat. Jeszcze tydzien temu USD mogłem kupić po 3,8 a dziś kupiłem po 4,2 i nie wiem czy kupić już teraz resztę czy czekać do stycznia ?!

Załącznik:
aa.JPG
aa.JPG [ 21.3 KiB | Obejrzany 1407 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#270 PostWysłany: 18 Lis 2016 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Japonka76 napisał(a):
fju fju, robisz zapasy zimowe na dolary? zazdraszczam pomysłu, ja nie umiem robić zimowych zapasów :(

Ostatnio zrobiłem się straszny "skoperdziacha" Nie wydaje prawie na nic, oprócz jedzenia, picia i podróży.
Więc jak mam za co, to z walutą robię jak z biletami - jeśli cena jest do zaakceptowania to kupuję.
A w ogóle jakiś czas temu stwierdziłem, że 1/3 powinno się trzymać w zetach, 1/3 w dolcach i resztę w erło ;)

-- 18 Lis 2016 15:13 --

pawelekwch napisał(a):

Ogólnie to od jakiegoś czasu przed końcem roku wszyscy grają na osłabienie złotówki, ale kiedyś trzeba zrealizować zyski.
Coś czuję, że będzie korekta. Następny tydzień pokaże ;)

#271 PostWysłany: 18 Lis 2016 16:27 

srebrny
jesli cos gwaltownie rosnie, to musi byc korekta, pytanie kiedy i w jakiej skali...

za stooq.pl:

Perspektywy złotego.

Co tej sytuacji ze złotym? Polska waluta jest w ostatnich dniach jedną z najsłabszych na świecie. Rynek niechętnie spogląda na sytuację polityczną w kraju, ustawę obniżającą wiek emerytalny i słabe odczyty makro, nawet jeśli tylko przejściowo. Stąd, ucieczka od aktywów krajów rozwijających się zbiera tak wielkie żniwo na polskiej walucie, większe niż na notowaniach dewiz państw ościennych. Według zapowiedzi członków Rady Polityki Pieniężnej stopy procentowe pozostaną na niezmienionych poziomach jeszcze przez wiele miesięcy, natomiast dywergencja pomiędzy polityką pieniężną USA i Europy powinna dalej prowadzić eurodolara w stronę równowagi. Wobec tego złoty pozostanie słaby, co było zresztą celem obecnego rządu, aby wspierać polski eksport. Czy ekstremalne prognozy, mówiące o zrównaniu cen głównych walut do 4,5 PLN okażą się po części prawdziwe?
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 18 Lis 2016 16:55 

niebieski
Na euro poniżej 4,30 możemy już postawić krzyżyk.
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 18 Lis 2016 17:43 
Awatar użytkownika

srebrny
ale na co my liczymy?
rozdawnictwo w pełni a wpływów brak
to i nas łoją

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#274 PostWysłany: 18 Lis 2016 18:03 

@‌becek‌
Fakty są zupełnie inne , niż podajesz powyżej. Deficyt budżetowy jest niższy nie tylko od zapisanego w ustawie, ale również od ubiegłorocznego. Kiedy jeszcze rządziła "prawidłowa" opcja.

http://www.rp.pl/Budzet-i-Podatki/311159865-Deficyt-budzetu-ciagle-w-ryzach.html

Pakiet paliwowy [ działa dopiero od sierpnia] przynosi już dodatkowe miliardy do budżetu. Tylko mafia paliwowa traci . Martwi Cię to ? Bo mnie nie. Od nowego roku wejdzie w życie tzw odwrócony VAT. Co najmniej kilkanaście dodatkowych miliardów w budżecie, kosztem mafiosów w białych kołnierzykach, wyłudzających VAT.
Dla mnie lepiej , że te pieniądze trafią do normalnych rodzin np w programie 500 + niż na tajne konta w rajach podatkowych.
I jak widać po sondażach, tak myśli większość. Dla Ciebie to ciemniaki. Dla mnie akurat odwrotnie.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#275 PostWysłany: 18 Lis 2016 18:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Cytuj:
Były one o aż o 12,4 proc. wyższe niż rok wcześniej. Tak wysoka dynamika wynika głównie z silnego wzmocnienia źródeł niepodatkowych, które dzięki wpływom z aukcji LTE i z zysku NBP są o ok. 58 proc. wyższe niż rok temu.

niestety mój drogi LTE można sprzedać tylko raz, tak że ten
gdy odejmiesz LTE jest dziura ale nie dziura tylko dziuuuuuuuuuuuuuura
mafia paliwowa być może traci ale to się nie przekłada na przychody
gdy łapiesz złodzieja to tylko mniej tracisz a nie więcej zarabiasz

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 18 Lis 2016 18:21 

Wybierasz tylko to co Ci pasuje ?
Ok
Wpływy z każdego rodzaju podatków wzrosły o ok 6-10 %. Z VAT, CIT, PIT. Mam Ci wyszukać taki sam artykuł , ale z Wyborczej czy Onetu ,żeby to było dla Ciebie wiarygodne ? :mrgreen:

PS Z mafią paliwową też się mylisz. Sprzedaż legalnego paliwa wzrosła o 14 % . Więc wpływy z podatków również. Bo auta przecież jeżdżą jak jeżdziły.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#277 PostWysłany: 18 Lis 2016 18:28 

niebieski
To prosze podaj te artykuły. I konkretne kwoty.
I nie zapomnij, że z samego 500+ w tym roku doszło ponad 15mld PLN do obiegu.
A zatem wzrost na VAT nie powinien dziwic, posrednio na CIT tez nie.

Dla zwykłego obywatela podatki nie spadły ani grosza.
A nawet w pewnym sensie wzrosły bo kto wziął kredyt hipoteczny to zasponsorował bankom podatek bankowy.
Marża na hipotecznych chyba dobrze to pokazuje ...
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 18 Lis 2016 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Z ciekawych lektur polecam najnowszą opinię NBP (wisi tu: http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/polityka ... udzet.html). Urzekło mnie tym razem cyzelowanie. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 18 Lis 2016 18:37 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja mysle, ze to oslabianie sie zlotego, moze byc rozmyslnym dzialaniem rzadu.
Import nie jest nam potrzebny, bo mamy rolnictwo i wegiel.
Po co Polacy maja sie krecic za granica, skoro moga wydawac PLN w Polsce, wspierajac nasza gospodarke. Zreszta, jestesmy bardzo konkurencyjni, wiec nasze hity eksportowe jak autobusy czy jablka beda po prostu tansze.
Polski rzad nie chce zle dla Polakow, stara sie lekko utemperowac opcje kosmopolitow, ktorym sie w dupach poprzestawialo i ktorzy moga miec popieprzone pomysly, jak napic sie kawy na Unter den Linden, zamiast pic ja w ojczyznie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#280 PostWysłany: 18 Lis 2016 18:39 

niebieski
Nie dzieje się nic niezwykłego. Po prostu zagraniczny kapitał opuszcza Polskę wyminiając złotówki na dolary, euro i.t.p.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 285 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości