Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: praca i urlopy
#1 PostWysłany: 10 Sty 2012 20:57 

tak sobie czytam, przegladam te forum widzac, ze wiekszosc osob jest juz w wieku 'produkcyjnym' majac na mysli stala prace. sam zaczynam piersza powazna oraz zwiazana z zawodem od 16 stycznia i jeszcze nie wiem co i jak z urlopami, ale zastanawiam sie - czy bede w stanie gdziekolwiek wyskoczyc poza dlugimi weekendami? gdybym wiedzial juz zarezerowalbym kilka lotow, a tak musze czekac, troche popracowac i wtedy bede sie dowiadywal. poki co jezeli dobrze zrozumialem wiem, ze bede mogl sobie zrobic dzien wolnego i potem odpracowac to we wlasnym zakresie, chociazby w domu.
jak to jest u was? bo widze, ze niektorym 7-14 dni urlopu 3-4x w roku to nie jest problem? bierzecie urlop na zadania, czy odpracowujecie potem? macie swoje firmy? mam nadzieje, ze wywiaze sie jakas dyskusja
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️ Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️
Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨ Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨
 Temat postu: Re: praca i urlopy
#2 PostWysłany: 10 Sty 2012 21:41 
Awatar użytkownika

srebrny
@koziakaka
wroc tu w kwietniu i wtedy pogadamy
poznaj szefa, wspolpracownikow,
ucz sie duzo i chetnie,
a o urlopie poki co za duzo nie mysl i nie gadaj

powodzenia zycze !
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Sty 2012 21:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja to bym się na Twoim miejscu cieszył że masz poważną pracę, bo to co teraz się dzieje to lipa straszna, setki osób aplikuje nawet na bardzo niskie stanowiska wręcz za grosze, po kilkaset CV, coś o tym wiem bo szukałem kiedyś do pracy. Poczekałbym jeszcze te parę dni jak zaczniesz pracować zobaczysz jak to jest dokładnie z wolnym.

Natomiast jeśli chodzi o moje rezerwacje to nigdy nie były to długie terminy z reguły 2-3 dni nie więcej, bo pracuje co 48 godzin i nie jest tak łatwo mi mieć wolnego bo muszę szukać kogoś na moje miejsce, a często to nie jest łatwe.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Sty 2012 21:48 

chyba zle mnie zrozumieliscie (nie wiem dlaczego). nie narzekam na prace, czekam juz na pierwszy dzien chyba od poltora miesiaca i chce w koncu zaczac cos robic, a przede wszystkim zdobywac doswiadczenie w zawodzie. wiem jak trudno jest znalesc, bo sam szukalem sporo czasu ;)
praca jest dla mnie na pierwszym miejscu i jestem zwiazany na minimum dwa lata (chyba, ze mnie wykopia po probnym :P ). niemniej jednak uwazam, ze nie bede mial tak zle. maly i mlody zespol, wzglednie szybko rozwijajaca sie firma, wiec mysle, ze bede mogl sie dogadac od czasu do czasu o dzien-dwa wolnego, ktore potem bede nadrabial w domu :) nie mam zamiaru trzeciego dnia w pracy atakowac pytajac o urlop, po miesiacu na luzie zapytam kobiete z dzialu kadr jak to wyglada, badz pogadam ze wspolpracownikami jak sprawy sie maja.
chcialem poprostu sie dowiedziec jak to wyglada u innych i tez przez ciekawosc - gdy wlasnie widze jak ludzie w wieku 30 lat podrozuja pare razy w roku na inny kontynent zaczyna mnie zastanawiac kwestia urlopu.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Sty 2012 21:58 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
U mnie na początku roku robimy grafik urlopowy na cały rok - z wyłączeniem nż - tak, żeby codziennie ktoś w wydziale był w pracy. Oczywiście w okresie późniejszym zmiany są dozwolone pod warukiem dochowania wspomnianej zasady. Dopiero jak mam grafik, poluję na promocje.

Aha, jeśli to twoja pierwsza praca na umowę o pracę
Cytuj:
Pracownik w roku kalendarzowym, w którym podjął prace po raz pierwszy, z upływem każdego miesiąca pracy nabywa prawo do 1/12 wymiaru przysługującego mu urlopu (czyli 1,66 dnia). Jest to wyjątkowa sytuacja, w której pracodawca nie ma obowiązku zaokrąglania urlopu do pełnego dnia i ma prawo przeliczać go na godziny, a nawet minuty.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Sty 2012 22:04 

niebieski
No my niestety jesteśmy nauczycielami , tzn niestety dla promocji, których wiele nas omija. Wiemy na cały rok z góry, kiedy mamy wolne i tego się trzymamy. Niestety, cenowo nas to ogranicza, ale i tak przy pomocy Fly4Free nie jest źle:))
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sty 2012 22:46 
Awatar użytkownika

Podpisałeś umowę/kontrakt a nie wiesz jakie masz warunki zatrudnienia?

Co do pytania, to też zauważyłem, że dla mnie problemem nie jest już sam wyjazd, a zbyt mało urlopu, więc staram się robić "program" wyjazdu w jak najszybszym czasie. Jeśli to możliwe i sensowne czasowo-logistycznie-finansowo, staram się też łączyć dwa wyjazdy w jeden, czyli przylatuje do punktu A, przemieszczam się do punktu B z którego wracam do domu, po drodze odwiedzając ciekawe miejsca, bez tracenia czasu na jeżdżenie tam i z powrotem. Na przykład będąc ostatnio na Kanarach, przyleciałem na Teneryfę, promem popłynąłem na GC, potem odwiedziłem Fuertę i na sam koniec na Lanzarote, z której wróciłem do domu. W taki sposób spędziłem dwa, a nie osiem dni w samolocie, do tego byłem wręcz zmuszony każdą z wysp przejechać "od początku do końca" ;) . Do tego dochodzi wplatanie weekendów w wyjazd: raz udało mi się pojechać w piątek, dokładnie 2h 15min po pracy, żeby wrócić w poniedziałek nad ranem, równo godzinę przed pójściem do pracy, co zaowocowało dwoma pełnymi dobami "na wczasach" bez tracenia ani jednego dnia urlopu :mrgreen: . Dzięki zaoszczędzonemu w ten sposób urlopowi, mogę sobie pozwolić na 1-3 dodatkowe krótkie wyjazdy w roku. Pamiętaj, że każdy zaoszczędzony dzień, (przy odrobicie szczęścia i kombinacji) oznacza dodatkowy wyjazd na 3 dni (poniedziałek/piątek + weekend) :mrgreen: .

Jest to skuteczne na trasach krótkich, przy dalszych wyjazdach znacznie ciężej zaoszczędzić czas.

#8 PostWysłany: 10 Sty 2012 23:00 

jeszcze nie podpisalem :)
i jak mowilem - interesuje mnie jak maja inni, jak to zalatwiacie i jak to wyglada. mnie w to nie mieszajmy, ja chce tylko sie dowiedziec i ewentualnie wyciagnac wnioski, zeby wiedziec czego sie spodziewac. plus zaspokojenie ciekawosci i merytoryczna dyskusja.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Sty 2012 01:28 

niebieski
Różnie można kombinować. Ja pracuję na pełen etat, a mam w tym roku 41 dni urlopu i na przykład w kwietniu lecę na 5 tygodni do Australii i Tajlandii:) trochę urlopu przeszło mi z zeszłego roku, kilka dni mam z nadgodzin (wolę je odbierać jako wolne dni niż dostawać kasę), pracę mam o tyle elastyczną, że mogę przyjść na przykład w weekend i w ten sposób zarobić kolejny wolny dzień. W zeszłym roku pracowałem na 4/5 etatu, ale często chodziłem do pracy 5 dni w tygodniu i wtedy też zyskiwałem wolne dni do wykorzystania później. Można też oddać krew raz na trzy miesiące, wtedy przysługuje wolny dzień:D

No i urlop bezpłatny. Kilku dni nie odczuwa się tak bardzo w wypłacie, a potrafi to znacznie ułatwić złożenie fajnego wyjazdu.

#10 PostWysłany: 11 Sty 2012 13:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja przy 20 dniach urlopu planowalam to tak: 5 dni na wyjazd zimowy (luty-marzec) co dawalo z weekendami 9 dni wakacji, nastepnie w okolicy czerwca kolejny tydzien (czasami udalo sie zahaczyc o boze cialo), a na koniec sierpnia/wrzesien wyjazd dluzszy, 2tygodniowy. Dodatkowo chetnie przychodzilam tez w soboty dzieki czemu zyskiwalam dodatkowe dni do odbioru (dla mnie tez wazniejsze niz kasa ;) ) ktore wykorzystywalam na dlugie weekendy, wolne okoloswiateczne itp.
Teraz mam 37 dni urlopu i zaczynam sie zastanawiac co zrobic z taka iloscia, istne szalenstwo! :D 2 wypady juz zaplanowane na luty ;)

#11 PostWysłany: 12 Sty 2012 11:22 

niebieski
Ja raczej nie mam problemów z wykorzystaniem moich 26 dni urlopu. Jeżeli nic ważnego się akurat nie dzieje i jeżeli moje sprawy są na bieżąco - mogę brać wolne. Dodatkowo Państwo nagradza mnie dwoma dniami wolnymi za taz opiekę nad dzieckiem ;) a w tym roku czeka mnie extra 14 dni
http://www.urlopojcowski.info/urlop-ojc ... odnie.html
Łącznie więc mam 42 dni urlopu w tym roku, dodając do tego weekendy i dni ustawowo wolne, wyjdzie, że więcej będę poza niż w pracy.
 Profil Relacje PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#12 PostWysłany: 11 Sie 2016 21:40 

Skoro już jesteśmy przy tematach urlopowych-wszak wakacje w pełni a nawet za półmetkiem, to zapytam o taka kwestię:
jak Wasi pracodawcy podchodzą do urlopów dłuższych niż 2-3 tyg. w jednym kawałku?

Czy jak potrzebujecie (wiadomo w jakim celu : P ) urlopu kilkutygodniowego to podpisują Wam wniosek urlopowy bez szemrania czy wręcz przeciwnie i jest kręcenie nosem?
Wiem, że dużo zależy od branży i stanowiska ale po prostu jestem ciekawa.
Póki co u mnie w firmie większego problemu z tym nie ma, jednak przymierzam się do zmiany pracy i tak się zastanawiam jak to jest w innych firmach.

I uprzedzam: nie interesują mnie odpowiedzi w stylu: lewe L4 itd.

P.S. Teksty, że urlop należy się jak psu micha i że na urlopie się nie pracuje proszę zamieszczać tu:
urlop-swiety-czas,18,77488

P.S. 2 Tak jeszcze dla uściślenia dodam: nie chodzi mi o długi urlop pow.3 tyg. w każdym roku :)

Ostatnio edytowany przez singielka_1976, 12 Sie 2016 09:17, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#13 PostWysłany: 11 Sie 2016 21:43 
Awatar użytkownika

srebrny
u mnie nie ma z tym problemu-mogę brac nawet 5 tyg

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Sie 2016 21:45 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ja powiem z drugiej strony (nazwijmy to "szefa") - dłuższych niż 3 tygodnie nie podpisuję. Dłuższe niż 2 tygodnie - tylko w martwym sezonie, czyli lipiec-sierpień.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Sie 2016 21:50 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 592
Kilometry: 1 267 069
W branży turystycznej po sezonie ( Waszym) urlop unlimited w sumie dla osób na śmieciówkach. 3 tygodnie dla osób na umowach, myśle, że dałoby radę z dobry, uzasadnieniem. I nie polecam kombinowania z lewymi zwolnieniami, stres na urlopie niewskazany gdyby naprawdę odpukać coś się stało.

#16 PostWysłany: 11 Sie 2016 21:51 

@krasnal a jak pracownica idzie na macierzyński to co robisz? Albo jak pracownik nie daj Bóg ma długie L4 (prawdziwe, wypadek itd.) tak z 4 miesiące?
Pytam z ciekawości, nie ze złośliwości :P
I rozumiem, że w takim razie sam również nie bierzesz urlopu dłuższego niż 3 tyg.?
 PM off  

#17 PostWysłany: 11 Sie 2016 21:54 
Awatar użytkownika

Loty: 386
Kilometry: 681 222
HON fly4free
Ja bez problemu mogę wziąć pięć tygodni pod rząd. Co z tego, skoro osoba z którą podróżuję już nie ma takiego komfortu. I wciąż toczymy o to boje w domu. Chyba muszę jej znaleźć nową pracę :)
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#18 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
@becek - co to za złota praca ;)
Mi kręcili nosem jak brałam 4 tygodnie urlopu. Ale nie stawiali sprawy na ostrzu noża. Z drugiej strony teraz nie mogę pozwolić sobie na tak długi urlop i sama rozumiem sytuację, że beze mnie "się zawali się".
A sama też jednocześnie podpisuję urlopy i na ogół nie stwarzam problemów. Na ogół, bo w tym roku sytuacja trochę patowa nie tylko dla mnie. Więc zgoda na dłuższy niż dwutygodniowy urlop tylko w wyjątkowych sytuacjach np. fajna podróż bo to rozumiem najlepiej ;)
oskiboski lubi ten post.

#19 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:24 

Z doświadczenia pracownika - u mnie nie ma szans na urlop dłuższy niż 3 tyg. Chociaż nie wiem nawet czy dałoby radę całe 3 tyg :P
pracuję w księgowości, więc co miesiąc - obecność obowiązkowa ;)
a o 5 tyg. urlopu to mogę sobie tylko pomarzyć!
Chcę dożyć chwili kiedy codzienność będzie można nazwać niekończącym się urlopem...
 Profil Relacje PM off
spty13 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 11 Sie 2016 22:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
singielka_1976 napisał(a):
...
I rozumiem, że w takim razie sam również nie bierzesz urlopu dłuższego niż 3 tyg.?

Mi się wydaje, że dla szefa pojęcie urlopu jest trochę wirtualne ale to pewnie też zależy od branży.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 53 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości