Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 15 Mar 2016 10:49 

Djorkaeff napisał(a):
Nie uwazam ze to jest jakos specjalnie fajne, raczej zwykle. Nie wypilas nigdy w samolocie nawet lampki wina? Alkohol to dla Ciebie tylko smrod i pijanstwo?

Na kilkadziesiąt lotów raz jeden jedyny (na długim locie) wypiłam "aż" 2 lampki wina, podobnie jak osoba siedząca obok mnie.
Nie mam potrzeby picia alkoholu lecąc 2-4h, natomiast nie jest niczym nowym, że na lotnisku o g.4 rano widzę panów pijących piwo i to nie jedno przed krótkim lotem 2h po Europie, co normalne nie jest. O pijaństwie w czarterach nawet nie piszę.
I tłumaczenie, że ktoś na trzeźwo nie poleci jakoś mnie nie przekonuje.

I powtarzam: nie jestem abstynentką, wszystko jest dla ludzi w granicy rozsądku ale kultura picia alkoholu w kraju nad Wisłą jest niestety tragiczna, jeśli tego nie widzisz to widocznie mieszkamy w dwóch różnych krajach.

P.s. Rozróżniasz picie max 2lampek wina do obiadu a picie 2-4-6 piw? Wątpię.
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

City break w Maladze za 839 PLN 🏙️🌞 Loty z Warszawy i hotel w centrum City break w Maladze za 839 PLN 🏙️🌞 Loty z Warszawy i hotel w centrum
Urlop na Cyprze za 639 PLN 😍 Loty i noclegi w centrum Ajia Napa 😎 Urlop na Cyprze za 639 PLN 😍 Loty i noclegi w centrum Ajia Napa 😎
#142 PostWysłany: 15 Mar 2016 10:50 

pemat napisał(a):
takie wypowiedzi najlepiej pokazują, jak dużo jest jeszcze do zrobienia w dziedzinie edukacji obywatelskiej i znajomości polskiego prawa

Nieporównywalnie więcej jest do zrobienia w zakresie rozpoznawania ironii w czyiś wypowiedziach ;)
 PM off
5 ludzi lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 15 Mar 2016 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 436
Kilometry: 496 738
srebrny
singielka_1976 napisał(a):
P.s. Rozróżniasz picie max 2lampek wina do obiadu a picie 2-4-6 piw? Wątpię.

Cztery porcje alkoholu to: 2 półlitrowe piwa, 2 kieliszki wina (12%) o pojemności 200ml

Masz cos jeszcze ciekawego do dodania? A moze jedno piwo wypite w polskiej kulturze picia to siedem porcji alkoholu?
2 ludzi lubi ten post.

#144 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Typowy zwolennik picia wina to, niestety, nie to samo co typowy fan piwa.
Ludzie pijacy piwo przed czymkolwiek "a dlaczego by nie?" zwykle śmierdzą nie tylko piwskiem, zachowują się jak by ludzi dookoła nie było i w ogóle sam bym takich eliminował ze wszelkich środków transportu.
A tym co "preferują mocniejsze alkohole" i muszom sobie golnąć przed podróżą to bym polecił jakiegoś lekarza ale, niestety, nie miałem potrzeby szukać.
Pijak to pijak, po co kombinować?! Jak się tego wstydzisz to nie rób!
5 ludzi lubi ten post.

#145 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:22 

@Djorkaeff no i...? Naprawdę nie rozumiesz, że każdy może inaczej reagować na identyczną porcję %? Podziwiam za naiwność.

W takim razie tylko pozazdrościć, że masz same pozytywne doświadczenia ze spożywaniem % w podróży czy to autokarowej czy samolotowej ale przypuszczam, że raczej jesteś w mniejszości.

P.S. Jeśli chodzi o polską (nie)kulturę picia to niestety uważam, że to u nas na poziomie tragicznym i daleko szukać nie trzeba.
 PM off  

#146 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:23 

dlatego zrezygnowalem z pociagow Intercity z Wiednia do PL przez Czechy...co chwile wchodza Pepiki z reklamowka piwa...
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:27 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Ten temat o zachowaniach w środkach komunikacji należy wkleić do tego popularnego tematu hehe jedzie-pociag-z-daleka,1550,90160&start=20
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#148 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:40 

niebieski
Wcale mnie nie dziwi postawa PB w kwestii nietrzeźwych pasażerów, popieram.
Nie chciałabym siedzieć koło takiego nawet tylko po dwóch piwach, żadna przyjemność wdychać jego wyziewy procentowe.

Nic przyjemnego, ale jeszcze gorsze jest siedzenie obok na pani mocno wyperfumowanej tanimi, duszącymi perfumami.
A może by tak jednak trochę tolerancji dla innych?
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:41 
Awatar użytkownika

srebrny
namteH napisał(a):
Ludzie pijacy piwo przed czymkolwiek "a dlaczego by nie?" zwykle śmierdzą nie tylko piwskiem, zachowują się jak by ludzi dookoła nie było i w ogóle sam bym takich eliminował ze wszelkich środków transportu.

Czyli wszystko splycasz do bycia "typowym"? Nie liczy sie czy ktos sie chwieje na nogach i belkocze, tylko rodzaj alkoholu ktory wypil, rewelacja.

@Djorkaeff no i...? Naprawdę nie rozumiesz, że każdy może inaczej reagować na identyczną porcję %? Podziwiam za naiwność.

Jesli chodzi o reakcje organizmu na alkohol, ktora nie pozwala wspolpasazerom spokojnie podrozowac, uwazam ze powinien to byc powod do wyproszenia ze srodka transportu. Sam fakt wypicia nie powinien, koniec, kropka. Zreszta sama przyznalas, ze tez tak uwazasz.

W takim razie tylko pozazdrościć, że masz same pozytywne doświadczenia ze spożywaniem % w podróży czy to autokarowej czy samolotowej ale przypuszczam, że raczej jesteś w mniejszości.

Mam sporo zlych, ale zadna z nich nie byla zwiazana ze zwyklym kolesiem, ktory chce wsiasc do autobusu po 2-3 piwach wypitych WCZESNIEJ.

Nie widzicie absurdalnosci tych wypowiedzi? Wedlug Was nie powinno sie wpuszczac faceta po dwoch piwach, dlatego ze ktos kiedys gdzies zrobil rozrobe bedac kompletnie pijanym.
3 ludzi lubi ten post.

#150 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Djorkaeff napisał(a):
namteH napisał(a):

Czyli wszystko splycasz do bycia "typowym"? Nie liczy sie czy ktos sie chwieje na nogach i belkocze, tylko rodzaj alkoholu ktory wypil, rewelacja.
...

możesz usunąć słowo "typowy", nie na ono wiekszego znaczenia i nie zmienia sensu.

Pijaczynka (piwosz :D ) po prostu śmierdzi, jedzie od niego.
Jak mi powiesz, że po 2 lampkach wina jest to samo to będziemy musieli zdefiniować co nazywasz winem...
2 ludzi lubi ten post.

#151 PostWysłany: 15 Mar 2016 11:58 

Loty: 485
Kilometry: 834 069
niebieski
No ale ten nieszczęsny pasażer PB musiał jakoś zwrócić uwagę innych swoim zachowaniem, skoro go nie wpuścili do autokaru. Zazwyczaj człowiek się nie upija 2 piwami, ale miałem kiedyś sąsiada, którego 2 piwa nokautowały (po takiej dawce robił się bezwładny i sikał pod siebie :) )
Jeśli ten pasażer zachowywał się dziwnie, to moim zdaniem kierowca postąpił słusznie.

Co do picia piwa - sam często piję przed lotem 1 lub 2. Zazwyczaj jestem na lotnisku sporo przed czasem i zabijam czas, oczywiście nie afiszując się wszystkim z puszką/butelką.
Przed przejściem przez security idę jeszcze do toalety umyć zęby, żeby nie było ode mnie czuć alko w trakcie lotu :)

#152 PostWysłany: 15 Mar 2016 12:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@Djorkaeff po tym, jak spędziłam 4 godziny na pogotowiu z gościem, który mało jadł w podróży, za to wypił rzekomo tylko 2 piwa typu mocny full i zaliczył spektakularny atak padaczki na oczach witającego go znajomego, tudzież moich, jestem zdania, że nawet 2 piwka mogą się okazać groźne dla zdrowia i życia. Ten człowiek nawet nie wiedział, że ma jakiś problem natury medycznej - jedynie że kilka lat wcześniej nieźle dostał w... głowę.

Pogadaj też z dowolnym anestezjologiem nt tego, czego nie można podać pacjentowi z różnymi poziomami alkoholu we krwi.

PS Też nie jestem abstynentką, ale nie eksperymentuję. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 15 Mar 2016 12:12 
Awatar użytkownika

srebrny
wydawało mi sie ze rozmawiamy o sytuacji w której klient jest zawiany a nie wypił rano 50 i śladu po nim nie widać
mówimy o typach którzy swoim zachowaniem naruszają porządek
jeśli wypije dwa wina i będzie się zataczał to tez nie pojedzie ,proste

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 15 Mar 2016 12:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam wrazenie, ze zadalem inne pytanie, a Wy zamiast do niego sie odniesc, to przescigacie sie w podawaniu skrajnych przykladow.

PB napisal na swoim profilu w pewnym portalu, ze pasazerow pod wplywem alkoholu na poklad nie wpusci. Trzech piwach, jednej lampce wina, czymkolwiek.

Dla mnie taka deklaracja jest cokolwiek zaskakujaca, bo sadzilem, ze wiele osob podrozuje PB wlasnie np. po spotkaniu ze znajomymi na ktorym wypije sie 2-3 piwa i nie wiedzialem ze jest tylu oponentow takiego zachowania. Co wiecej, nawet jeden forumowicz napisal, ze pije sie w domu - chyba musze nad tym popracowac, bo slabo mi idzie.

Runo-88 napisał(a):
No ale ten nieszczęsny pasażer PB musiał jakoś zwrócić uwagę innych swoim zachowaniem, skoro go nie wpuścili do autokaru.

Poszukaj, o co chodzilo w tej historii. Tam wystapil dosc specyficzny "overbooking" :)
2 ludzi lubi ten post.

#155 PostWysłany: 15 Mar 2016 12:23 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 182 386
srebrny
pemat napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Dla mnie to mogą nie wpuszczać również rudych, łysych lub kulawych, tylko niech to zapiszą w Regulaminie
takie wypowiedzi najlepiej pokazują, jak dużo jest jeszcze do zrobienia w dziedzinie edukacji obywatelskiej i znajomości polskiego prawa
Wyciąg z przepisów prawa dotyczących zakazu dyskryminacji
Karta Praw Podstawowych z dnia 14 grudnia 2007 r. (Dz. U. UE. C. z 2007, Nr 304, poz. 1) (...) Karta Praw Podstawowych, jako akt prawnie wiążący, zakazuje wszelkiej dyskryminacji, w szczególności zaś ze względu na płeć, rasę, kolor skóry, pochodzenie etniczne lub społeczne, przynależność państwową, cechy genetyczne, język, religię lub przekonania, poglądy polityczne lub wszelkie inne poglądy, przynależność do mniejszości narodowej, majątek, urodzenie, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną.

Piszesz poważnie???
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#156 PostWysłany: 15 Mar 2016 12:25 

To max rygorystycznie i hipotetycznie: mnie nie będzie przeszkadzała ani godziła w moją wolność przymusowa kontrola alkomatem przed wejściem na pokład samolotu, autokaru czy promu. Również nie będzie mnie bolała prohibicja w samolocie.
Dziwne? Może i tak ale mnie to lotto :D .
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#157 PostWysłany: 15 Mar 2016 12:35 
Awatar użytkownika

srebrny
2.3 Przewoźnik ma prawo nie dopuścić do przewozu lub odmówić dalszego przewozu, w przypadku, gdy Pasażer:

a) nie przestrzega warunków Umowy Przewozu i Regulaminu;
,

b) znajduje się w stanie lub zachowuje się w sposób, który mógłby negatywnie wpływać na bezpieczeństwo lub komfort podróży współpasażerów; w szczególności Przewoźnik może nie dopuścić do przewozu lub odmówić dalszego przewozu Pasażera, który poprzez swoje zachowanie zakłóca porządek publiczny, zachowuje się napastliwie, obelżywie lub agresywnie;

100% zgoda

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 15 Mar 2016 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 182 386
srebrny
Ja proponowałbym do listy @singielka_1976 dodać jeszcze:
taksówkę- nie wolno zabierać osób pod wpływem alko czyli należy wszystkich przed wejściem do taxi skontrolować alkomatem;
spacer pieszy poza własną posesją: nie wolno przecież zakłócać porządku w miejscu publicznym.

Dozwolona będzie tylko przemieszczanie się w pojeżdzie policyjnym w kierunku Izby Wytrzeźwień.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#159 PostWysłany: 15 Mar 2016 13:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Ostatnio pismaki urządziły nagonkę na Stena Line, że wymagają podpisania oświadczenia przed wejściem na pokład i elegancko zmanipulowali, że Polaków dyskryminują.
http://www.gospodarkamorska.pl/Porty,Tr ... ralni.html\
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Osw ... 99519.html

A tu oficjalne stanowisko Stena Line
http://www.stenaline.pl/o-stena-line/dla-prasy

A tak wygląda oświadczenie
"boombox" :mrgreen:

Załączniki:
oświadczenie.jpg
oświadczenie.jpg [ 160.55 KiB | Obejrzany 434 razy ]
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#160 PostWysłany: 15 Mar 2016 13:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
cypel napisał(a):
... i elegancko zmanipulowali, że Polaków dyskryminują.
...

takie oświadczenia pewnie mają tylko po polsku ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości