Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2012 14:29 

Leciałem 9-12 marca na trasie KTW-MAD-KTW.
Pierwsza ciekawostka jest taka, że ani razu na całej trasie, ani w KTW, ani w MAD, nikt nigdy nie chciał ode mnie i nie oglądał mojego dowodu osobistego. Oglądali wydruk biletu i to wszystko. Leciałem tylko z bagażem podręcznym, nie oddawałem bagażu na lotnisku, lecz ani na bramce bezpieczeństwa, ani przy wyjściu do samolotu nie sprawdzano czy nazwisko w dowodzie zgadza się z nazwiskiem na bilecie. Zgaduję, że to raczej efekt ogólnego zamieszania, które panowało przy obydwu odlotach niż stała praktyka.

Druga ciekawostka jest następująca. Lot MAD-KTW był pełen, wszyscy pasażerowie mieli bagaże podręczne, w zdecydowanej większości wymiarami na styk. Obsługa zdecydowała, że nie ma ani czasu ani miejsca w samolocie, aby wszyscy sprawnie zapakowali się z bagażami na pokład i znaleźli miejsce na bagaż. Większość osób, która miała "twarde" walizki pokładowe dostała nakaz oddania bagażu do luku samolotu. Oczywiście było to bezpłatnie, bo bagaż spełniał wymagania bagażu podręcznego, lecz obsługa lotniskowa oklejała ludziom w kolejce "twarde" walizki etykietami bagażu rejestrowanego i kazała zostawiać.
Wniosek jest taki, że gdyby ktoś leciał tylko z bagażem podręcznym i chciał się szybko przesiąść na inny lot, to w skrajnych przypadkach może mieć problem, bo jego bagaż podręczny okaże się bagażem rejestrowanym, do odebrania z taśmy. Oczywiście po wieczornym locie do Katowic nikt się nie przesiada, lecz równie dobrze może się to zdarzyć na innych lotach.
 Profil Relacje PM off  

✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎 ✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎
Poczuj klimat Portugalii ☕😎 Loty i 4 noce w hotelu ibis w Lizbonie za 909 PLN Poczuj klimat Portugalii ☕😎 Loty i 4 noce w hotelu ibis w Lizbonie za 909 PLN
#2 PostWysłany: 13 Mar 2012 14:43 
Awatar użytkownika

niebieski
W KTW juz chyba z dwa razy przeszedlem bez kontroli dokumentu, norma ;)

A co do podrecznego jako rejestrowany - przeciez nikt cie nie zmusi go oddac, wiec spokojnie mozna leciec normalnie i nie miec problemu z przesiadka.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Mar 2012 14:50 
Awatar użytkownika

mm0512 napisał(a):
Pierwsza ciekawostka jest taka, że ani razu na całej trasie, ani w KTW, ani w MAD, nikt nigdy nie chciał ode mnie i nie oglądał mojego dowodu osobistego. (..) Zgaduję, że to raczej efekt ogólnego zamieszania, które panowało przy obydwu odlotach niż stała praktyka.

Źle zgadujesz. To od dawna norma na bardzo wielu lotniskach.

mm0512 napisał(a):
Druga ciekawostka jest następująca. Lot MAD-KTW był pełen, wszyscy pasażerowie mieli bagaże podręczne, w zdecydowanej większości wymiarami na styk. Obsługa zdecydowała, że nie ma ani czasu ani miejsca w samolocie, aby wszyscy sprawnie zapakowali się z bagażami na pokład i znaleźli miejsce na bagaż. Większość osób, która miała "twarde" walizki pokładowe dostała nakaz oddania bagażu do luku samolotu. Oczywiście było to bezpłatnie, bo bagaż spełniał wymagania bagażu podręcznego, lecz obsługa lotniskowa oklejała ludziom w kolejce "twarde" walizki etykietami bagażu rejestrowanego i kazała zostawiać.
Wniosek jest taki, że gdyby ktoś leciał tylko z bagażem podręcznym i chciał się szybko przesiąść na inny lot, to w skrajnych przypadkach może mieć problem, bo jego bagaż podręczny okaże się bagażem rejestrowanym, do odebrania z taśmy. Oczywiście po wieczornym locie do Katowic nikt się nie przesiada, lecz równie dobrze może się to zdarzyć na innych lotach.

Można ten stworzony trochę na siłę problem rozwiązać informując obsługę / personel pokładowy o planowanej przesiadce - zapewniam, że na siłę nikt by Ci bagażu podręcznego nie odebrał.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2012 14:55 
Awatar użytkownika

Jaka norma? Rozumiem, ze nie ma kontroli granicznej - ale maja chyba obowiazek sprawdzic czy na danym bilecie leci wlasciwa osoba? Mysle, ze powinnismy to zglosic (najpewniej na jakas gazeta.pl)

#5 PostWysłany: 13 Mar 2012 14:58 

Uważacie że to dobrze że nie sprawdza tych dokumentów czy wolelibyście by to robili dokładnie?
Powierzam że w KTW jak i w reszcie Europy (raz nawet w Wielkiej Brytani która nie jest w Schengen!) ta praktyka jest stosowana.

Wysłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Mar 2012 15:00 
Awatar użytkownika

xav napisał(a):
Jaka norma? Rozumiem, ze nie ma kontroli granicznej - ale maja chyba obowiazek sprawdzic czy na danym bilecie leci wlasciwa osoba? Mysle, ze powinnismy to zglosic (najpewniej na jakas gazeta.pl)

Norma, to za słownikiem języka polskiego - utrwalona reguła postępowania. Jeszcze nigdy we FRA czy MUC nie zdarzyło mi się, żeby sprawdzano mój dokument tożsamości, od dłuższego czasu nie sprawdza się ich również w Warszawie. Pytanie brzmi - czemu tak Cię to oburza? :>

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Mar 2012 16:22 

1. Skoro linia lotnicza, również wiele tradycyjnych, chociaż dotyczy to głównie LCC, sprzedaje bilety najpierw taniej, później drożej oraz pobiera opłaty za zmianę nazwiska, to w interesie przewoźnika jest aby obsługa lotniskowa (ich podwykonawca) sprawdzał nazwiska w dokumentach. Analogicznie jak sprawdzane są wymiary bagaży przed lotami LCC. Jeśli jest to nagminne, to dziwi mnie brak reakcji przewoźnika wobec firmy obsługi lotniskowej. Mi to oczywiście nie robi żadnego problemu. A w MUC sprawdzano mi za każdym razem dokumenty, chociaż to było 3 i 4 lata temu.

2. Mój bagaż zalicza się do kategorii "miękki i upychalny", nie miałem problemów z wejściem. Również kilka osób z bagażem "twardym" weszło z nim na pokład, lecz musieli się wykłócać z obsługą. Owszem, weszli, lecz niestety, nie wyglądało to tak:
"- Proszę mnie wpuścić z walizką, bo to i to.
- Dobrze",
lecz bardziej w stylu:
"- Wpuście mnie z walizką.
- Nie można.
- Wy chamy, wpuszczać.
- Nie wolno.
- kłótnia i przekleństwa,
5 minut później pojedyncze osoby zostają wpuszczone."
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Mar 2012 21:53 
Awatar użytkownika

niebieski
mm0512 napisał(a):
5 minut później pojedyncze osoby zostają wpuszczone."

Z jednej strony trzeba znac swoje prawa i wiedziec, ze podreczny to podreczny, skoro sie miesci to idzie z toba i nikt nie ma prawa ci odebrac. Z drugiej strony, niestety 90% paxów to osoby, ktore leca raz na ruski rok, do tego nerwy i tak sie to moze skonczyc.. Akurat polacy w klotniach sa dobrzy..

Swoja droga przypominam, ze jesli mamy ze soba laptopa, aparat i inna elektronike - nie daje sie takich rzeczy do bagazu rejestrowanego. Nawet tu na forum chyba z dwa razy byly opisywane sytuacje znikającej (czesci) bagazu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Mar 2012 22:01 

Awerik napisał(a):
Jeszcze nigdy we FRA czy MUC nie zdarzyło mi się, żeby sprawdzano mój dokument tożsamości, od dłuższego czasu nie sprawdza się ich również w Warszawie.

A to nie zależy też od linii lotniczej? Bo mi ostatnio sprawdzali dowód na Okęciu przy boardingu jak leciałem Czech Air.

#10 PostWysłany: 14 Mar 2012 13:25 
Awatar użytkownika

Blackall napisał(a):
Z jednej strony trzeba znac swoje prawa i wiedziec, ze podreczny to podreczny, skoro sie miesci to idzie z toba i nikt nie ma prawa ci odebrac. Z drugiej strony, niestety 90% paxów to osoby, ktore leca raz na ruski rok, do tego nerwy i tak sie to moze skonczyc.. Akurat polacy w klotniach sa dobrzy..

Z czego taki brak uprawnienia miałby wynikać? :> Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie - jeżeli względy bezpieczeństwa tego wymagają to obsługa nie tylko może, ale wręcz powinna zapakować bagaże podręczne do luku. Nie wyobrażam sobie np. wnętrza ATRa po upchaniu do niego wymiarowych bagaży podręcznych wszystkich pasażerów... Zwyczajowo zostawia się je na wózku obok samolotu i odbiera z takiego samego wózka na płycie po przylocie.

Tadex71 napisał(a):
A to nie zależy też od linii lotniczej? Bo mi ostatnio sprawdzali dowód na Okęciu przy boardingu jak leciałem Czech Air.

W takim razie wygląda na to, że tak. :) Przez ostatni rok latałem z Okęcia chyba tylko LOTem i Air Baltic - przy boardingu skanowano tylko kartę pokładową i to wszystko. :) Jak ktoś wcześniej zauważył - sprawdzanie dokumentów leży w interesie linii, jeżeli ta nie widzi niczego złego w pominięciu tej procedury to ja również nie widzę problemu.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Wrz 2012 15:24 
Awatar użytkownika

Awerik napisał(a):
xav napisał(a):

Pytanie brzmi - czemu tak Cię to oburza? :>

Sa osoby objete zakazem podrozowania (np niejaki Jan Maria Rokita na pokladach Lufthansy), przestepcy, terrorysci. Co stoi na przeszkodzie, zeby wykupili bilet na cudze nazwisko i polecieli?
a potem taki bedzie sie awanturowal, ze mu plaszcza nie chca przewiesc biznesklasa.

#12 PostWysłany: 12 Wrz 2012 16:56 

xav napisał(a):
Awerik napisał(a):
xav napisał(a):

Pytanie brzmi - czemu tak Cię to oburza? :>

Sa osoby objete zakazem podrozowania (np niejaki Jan Maria Rokita na pokladach Lufthansy), przestepcy, terrorysci. Co stoi na przeszkodzie, zeby wykupili bilet na cudze nazwisko i polecieli?
a potem taki bedzie sie awanturowal, ze mu plaszcza nie chca przewiesc biznesklasa.

Nie było by też problemem dla takiej osoby wyrobienie sobie fałszywego dowodu osobistego, więc to walka z wiatrakami
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Wrz 2012 11:53 
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):
Nie było by też problemem dla takiej osoby wyrobienie sobie fałszywego dowodu osobistego, więc to walka z wiatrakami

Wyrobienie falszywego dodowu osobistego nie jest problemem? wyrobienie oryginalnego jest problemem. skad masz takie info? poza tym jakby sprawdzali to byliby przeszkoleni, zeby rozpoznac falszywki.

#14 PostWysłany: 13 Wrz 2012 14:00 

niebieski
No nie żartuj. Jak ktoś ma niecne plany to dowód czy paszport sobie załatwi.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości