Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Gru 2015 20:40 
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 404 908
niebieski
Przeszukałem forum w tą i z powrotem i nie znalazłem takiego tematu, więc mam nadzieje, że za chwilę nie dostanę opier... za to, że już to dyskutowane było.
Zaciekawił mnie temat ubogiej rozrywki pokładowej w j. polskim. Właściwie większość linii (oczywiście poza LOT) nie oferuje nic lub prawie nic po polsku. Językiem polskim posługuje się na świecie chyba ok 60 mln ludzi. Całkiem sporo, jasne duża część z nich zna angielski lub inny popularny język, ale wychodząc z tego założenia, właściwie w samolotach powinna być rozrywka w kilku językach, a często jest w kilkudziesięciu w tym naszego brakuje. Ciekaw jestem gdyby napisać zapytanie do kilku linii lotniczych w tej sprawie, bo jak na mój gust, choć mogę się mylić wgranie 3-4 filmów w kolejnym języku nie jest wielką filozofią ani pewnie ogromnym kosztem. Skoro mamy kilkadziesiąt w hindi lub po mandaryńsku to mini redukcja tam i już 60 mln potencjalnych klientów jest zadowolonych. Nawet tych perfekcyjnie władających angielskim, którzy mogą np lecieć z dziećmi, starszymi rodzicami czy kimkolwiek kto nie włada na tyle językiem obcym aby ze swobodą oglądać filmy. Co o tym myślicie?

Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️ Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️
Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨ Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨
#2 PostWysłany: 10 Gru 2015 20:47 
Awatar użytkownika

srebrny
100% zgoda
i więcej;
-w meni powinien być schabowy,ogórek i wódka do popicia
-skarpetki w kratę do łapci w biznes klasie
-fotel i instrukcje takze powinny byc opisane w jez. polskim a także na każdym pokładzie "tygodnik niedzielny"
- w entertajment powinno być radio Maryja i republika tv
walczmy o swoje

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 10 Gru 2015 20:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Cieszę się @becek że zrozumiałeś moją intencję. Czyli rozumiem, że wg Ciebie w ogóle niech linie oferują tylko angielski, a tam gdzie np występują filmy po holendersku czy włosku niech je zlikwidują. Niech się makaroniarze i tak czują wyróżnieni, w końcu często w menu pokładowym występuje makaron pod różnymi postaciami:)
rw30 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Gru 2015 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 658
Kilometry: 846 831
niebieski
dziabulek napisał(a):
Skoro mamy kilkadziesiąt w hindi lub po mandaryńsku to mini redukcja tam i już 60 mln potencjalnych klientów jest zadowolonych.
A potencjalnie niezadowolonych będzie ponad miliard mówiących po mandaryńsku i prawie pół miliarda mówiących w hindi ;) W systemie rozrywki pokładowej Singapore Airlines trafiłem kiedyś na kilka programów w języku polskim (w tym m.in. "Kobieta na krańcu świata"), aczkolwiek był to najbardziej rozbudowany system rozrywki pokładowej jaki widziałem...

#5 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiadomo, że potencjał języków takich jak mandaryński czy hiszpański jest ogromny. Ale co tu dużo gadać w samolotach jest rozrywka w w wielu językach dużo mniej popularnych niż polski. Wiadomo, że można powiedzieć ok trzeba było się uczyć jak się chce latać:) Tak czy siak wg mnie nie jest to skomplikowana "operacja" zwiększenie bazy rozrywki o kolejne języki dlatego zastanawiam się dlaczego tego się nie robi. Chyba, że ktoś mnie oświeci i powie, że jednak jest to duży koszt/problem i stąd brak rozrywki po polsku.

#6 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:02 

Wydaje mi się, że to czy jest konkretny język zależy od tego jak dużo klientów jest danego języka i jaką mają siłę nabywczą. Prośby zawsze można pisać o włączenie polskiego języka ale linie lotnicze w pierwszym rzędzie kierują się rachunkiem ekonomicznym
 PM off  

#7 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Ciekaw jestem jak wygląda spraw z wgraniem takiej rozrywki do konkretnego samolotu. Bo przecież np Emirates na trasie WAW-DXB wiezie jednak głównie Polaków. Więc chociażby w takim przypadku, w konkretnym samolocie można by zrobić ukłon wobec klientów.

#8 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:06 
Awatar użytkownika

srebrny
ciekawe co na to niemce i france
jest ich więcej, więcej latają a tez muszą w langłidżu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Wielkiego doświadczenia nie mam z tradycyjnymi liniami, ale to które mam i to które jest zasłyszane od osób, które przeleciały sporo km jest takie, że niemce i france mają rozrywkę w swoich językach całkiem dobrą i to nie tylko w lufie czy AF

#10 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:09 

Pamiętam, że nasz minister domagał się polskiej telewizji w hotelu w Berlinie.
 PM off  

#11 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:13 
Awatar użytkownika

srebrny
dziabulek napisał(a):
Wielkiego doświadczenia nie mam z tradycyjnymi liniami, ale to które mam i to które jest zasłyszane od osób, które przeleciały sporo km jest takie, że niemce i france mają rozrywkę w swoich językach całkiem dobrą i to nie tylko w lufie czy AF

a nie uważasz, ze jak sie nie ma o czyms pojecia to moze nie powinno sie w tej kwestii zakładać tematu? co?
bo zielonego pojecia o tym nie masz

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 658
Kilometry: 846 831
niebieski
dziabulek napisał(a):
Ciekaw jestem jak wygląda spraw z wgraniem takiej rozrywki do konkretnego samolotu. Bo przecież np Emirates na trasie WAW-DXB wiezie jednak głównie Polaków. Więc chociażby w takim przypadku, w konkretnym samolocie można by zrobić ukłon wobec klientów.
Wgranie do konkretnego samolotu nie ma sensu ponieważ...

1) Połączenie WAW-DXB obsługują różne samoloty
https://www.flightradar24.com/data/flights/ek179/
2) Samolot, który obsługuje WAW-DXB lata potem po całym świecie
https://www.flightradar24.com/data/airplanes/a6-ebk/
krasnal lubi ten post.

#13 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:14 
Awatar użytkownika

srebrny
@becek - nie przesadzasz? Nie ma pojęcia to zapytał. Ty natomiast nie masz pojęcia i nic do powiedzenia w temacie a trollujesz :/ Wyluzuj, jest wiele innych tematów w których na pewno masz coś ciekawego do powiedzenia.
lukasz666 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:19 

złoty
Nie mogę sobie przypomnieć jaki to był lot, być może emirates na A380, ale w IFE był jakiś polskojęzyczny film i polskie napisy do Zycie Pi. Więc chyba ktoś już petycję napisał i została rozpatrzona pozytywnie :lol:
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#15 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Szymon, on nie pytał tylko raz w życiu leciał normalnymi liniami i filmu nie zrozumiał :lol:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:36 

http://www.wprost.pl/ar/312582/Sikorski ... -Berlinie/
jak czytam "To oczywiście mała rzecz. Ja to robię, żeby dać przykład milionom naszych rodaków, którzy odwiedzają kurorty, hotele, muzea i gdzie czasami są instrukcje obsługi, przewodniki, kanały telewizyjne czy audiobooki czasami w bardzo egzotycznych językach w miejscach, w których Polacy stanowią znaczącą część klienteli"

Ostatnio edytowany przez Anonymous 10 Gru 2015 22:11, edytowano w sumie 2 razy
 PM off  

#17 PostWysłany: 10 Gru 2015 21:48 

Loty: 720
Kilometry: 919 804
niebieski
jasiub napisał(a):
Nie mogę sobie przypomnieć jaki to był lot, być może emirates na A380, ale w IFE był jakiś polskojęzyczny film i polskie napisy do Zycie Pi. Więc chyba ktoś już petycję napisał i została rozpatrzona pozytywnie :lol:

Oglądałem ten film w Emirates
a miesiąc temu lecąc Qatar Airways był jeden film z polskim dubbingiem / beznadziejna komedia bodajże Szpiedzy / oraz chyba z 8 płyt polskich / min. Dawid Podsiadło , Artur Rojek i inne / :P
większy wybór filmów i płyt był np. w języku rosyjskim
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Gru 2015 22:06 

złoty
Biko napisał(a):
jasiub napisał(a):

Oglądałem ten film w Emirates
a miesiąc temu lecąc Qatar Airways był jeden film z polskim dubbingiem / beznadziejna komedia bodajże Szpiedzy / oraz chyba z 8 płyt polskich / min. Dawid Podsiadło , Artur Rojek i inne / :P
większy wybór filmów i płyt był np. w języku rosyjskim
W Emirates też natrafiłem na polską muzykę (m.in. Rojek, Kazadi, Podsiadło), z filmów niestety tylko jeden (wspomniane Życie Pi)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Gru 2015 22:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
scomin napisał(a):
...
1) Połączenie WAW-DXB obsługują różne samoloty
2) Samolot, który obsługuje WAW-DXB lata potem po całym świecie

W dobie dysków za grosze to marne tłumaczenie...
Higflyer napisał(a):
...ale linie lotnicze w pierwszym rzędzie kierują się rachunkiem ekonomicznym

czyli, że...? Rozumiem, że jakieś prawa autorskie itp. Ktoś się orientuje jakiego rzędu to są kwoty?

#20 PostWysłany: 10 Gru 2015 22:16 

W polskich restauracjach nad morzem nie dlatego jest menu w języku niemieckim, że są skargi ale dlatego, że restauratorzy chcą mieć klientów z Niemiec.
To nie jest kwestia kosztów papieru i druku.
Polacy będą bardziej znaczącymi i poszukiwanymi klientami to będzie więcej języka polskiego ale skargi zawsze można pisać.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 10 Gru 2015 22:26, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
rw30 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości