Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Paź 2015 13:51 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
niebieski
Będąc ostatnio w Sofii niefortunnie w pokoju hotelowym zostawiłem dowód osobisty. Po przylocie zgłosiłem zagubienie dowodu i napisałem do hotelu maila z pytaniem czy dowód się znalazł - dostałem odpowiedź, że tak i poprosili o adres do wysyłki. Wysłałem i teraz po 5 dniach dostaję maila z recepcji, że wysyłka będzie kosztować 64 eur i jeżeli się zgadzam to proszą o wysłanie pieniędzy.

I tak się zastanawiam co teraz ? Kwota 64 eur wydaje mi się być absurdalną - dodam, że dowód jeszcze przed podróżą stracił ważność i lada chwila będę odbierał nowy. Czy hotel w takim wypadku nie ma obowiązku przekazania dokumentu najbliższej ambasadzie/konsulowi RP ew lokalnej policji?
Z tego co czytałem podobne tematy to raczej zwykłym listem/ew przez kogoś nie można przesyłać dokumentów.

City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
#2 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:02 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Cytuj:
I tak się zastanawiam co teraz ?

Teraz albo się zgadzasz, albo nie.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:04 

Daj sobie spokój z przesyłką a podczas odbioru nowego dowodu dostarcz świstek o zagubieniu starego.
 PM off  

#4 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:08 

Anonymous napisał(a):
dostarcz świstek o zagubieniu starego.

- nie ma czegoś takiego, bo i nikt takiego "kwitka" nie wystawi

- starając się o nowy dowód osobisty wypełnia wniosek w polu przyczyna wpisuje np. zagubienie na terenie Bułgarii
 PM off  

#5 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Wniosek o dowód został już wypełniony jeszcze przed podróżą. Zależy mi na starym dowodzie bo mam pod niego podpięte uprawnienia przydatne w pracy.

#6 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 526
Kilometry: 1 259 184
niebieski
Bilet na samolot nie bedzie tanszy? Skoczyc w weekend i odebrac? Pewnie chca wyslac kurierem, ktory jest upowazniony do transportu dokumentow/paszportow.

#7 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:15 
Awatar użytkownika

niebieski
problem w tym, że nie mam wolnego weekendu do 1.11 a na urlop nie mogę sobie pozwolić.
ew moze poprosić ich o zniszczenie i wysłanie zdjecia pociętego dokumentu?
póki co napisałem, żeby przekazali ambasadzie zobaczymy co odpiszą

#8 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Po co Ci stary, nieważny dowód ?
Zapomnij o temacie a za 64 EUR kup sobie jakiś bilet.

edit
nie doczytałem o tych uprawnieniach
 Profil Relacje PM off
error000 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:21 

zapytaj, z czego wynika tak wysoka opłata, ze społeczności nawet jeśli ktoś jedzie do Sofii i tak nikt nie pomoże, bo przepisy z tego co tu pisano nie za bardzo zezwalają przewozić czyjeś dokumenty (art. 275 paragraf 2 Kodeksu Karnego)
może korespondencja z polską ambasadą w Bułgarii (choć po wyrobieniu nowego i tak stary dokument niezwłocznie trzeba zdać)
 PM off  

#10 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:28 

Loty: 524
Kilometry: 1 162 601
srebrny
ale przecież jak wyrobi nowy dowód to uprawnienia tez pewnie będzie musiał zaktualizować? to po co zawracać sobie głowę starym?

#11 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Starego dokumentu nie trzeba zdawać, ucinają róg i można z nim robić co się chce.
Nie widzę tu żadnego problemu. Stary zgubiony, zgłoszono, że zgubiony w dodatku z nieaktualnym terminem ważności.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:34 

srebrny
Zapytaj w hotelu czy mogą poszukać innego, tańszego kuriera.

Kiedyś zgubiłem dowód na lotnisku we FRA, szczęśliwie znalazł się w Lost&Found, koszt przesyłki był niewielki + kilka euro opłaty manipulacyjnej, nie pamiętam już teraz ale pewnie w sumie coś koło 10e.

Tak, więc skoro z Niemiec można taniej taki dowód wysłać, to zapewne z Bułgarii również.

Nie wiem o jakie uprawnienia w pracy chodzi ale może mogą przeciąć dowód na pół i wysłać czymkolwiek (w końcu taki dowód jest już chyba nieważny), a Tobie może wystarczy w pracy dowód sklejony na taśmę ;)
 Profil Relacje PM off
error000 uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@maxima tak i wszystkie kwestie formalne załatwię po otrzymaniu nowego dokumentu ale wolałbym, żeby moje dane nie były przekazane dalej - takie zwykłe bezpieczeństwo
@gorny77 ta cena wynika z cennika DHL

#14 PostWysłany: 09 Paź 2015 14:55 

Loty: 524
Kilometry: 1 162 601
srebrny
wg mnie powinieneś zastrzec dowód w bankach itp (wystarczy w jednym, a oni już to wbijają w system) i korzystać na razie z paszportu.
IMO szkoda fatygi - paczka będzie pewnie szła z 4-7dni, a skoro złożyłeś we wrześniu wniosek, to pewnie lada dzień nowy dowód będzie.
Pewnie teraz wszelkie dokumenty obywateli UE są w cenie, póki jest w hotelu to teoretycznie bezpieczny. Potem poproś hotel, żeby go zniszczyli.

I tak stary dowód poużywałbyś go góra 2 tygodnie? szkoda zachodu
error000 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości