Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Podobno Polaka można poznać po sandałach noszonych obowiązkowo na białe skarpety :P
Gdyby ktoś chciał podtrzymywać tradycję i godnie nas reprezentować na plaży, to w handlu dostępne są też skarpetki z kieszonką, np. tu:
http://www.pasaz.v10.pl/skarpetki-z-kie ... 85328.html
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#22 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:38 

weź 2 karty - jedną zostawiaj w hotelu, drugą miej ze sobą.

do tego poustawiaj limity na transakcje bezgotówkowe + jasna procedura jak zablokować gdyby zniknęła
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Zakładasz online konta w kantorze Aliora, powiedzmy w Euro i USD, Twój partner robi to samo.
Macie 4 karty/rachunki z możliwością błyskawicznego przesuwania pieniędzy w razie zagubienia/kradzieży którejś z kart
Zastrzeżenia karty można dokonać wygodnie z poziomu serwisu transakcyjnego, nawet nie trzeba nigdzie dzwonić.
Przy okazji tanie przewalutowania, darmowe wypłaty z ATM (1x w miesiącu na kartę) no i wszystko pozostałe tez darmowe.

Moim zdaniem jest to oferta marzenie i tylko oby działało to jak najdłużej.

Ostatnio edytowany przez jobi, 07 Sie 2015 15:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@jobi
jak ktoś jest w stanie zrobić to co napisałeś to sam wynajdzie milion innych sposobów by nie zostać bez kasy... ;)

#25 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Pewnie tak, ale wydawało mi się, że my tu dzielimy się praktycznymi radami z tymi, co jakimś cudem jeszcze na pewne oczywiste oczywistości nie wpadli...
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no właśnie kwestia jest tego co dla kogo jest praktyczne...

#27 PostWysłany: 07 Sie 2015 16:26 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
niebieski
Zawsze można nauczyć się jednej lub dwóch swoich kart płatniczych na pamięć i płacić nimi za noclegi, rezerwując przez neta.
Ja natomiast zawsze z dwoma portfelami:
jeden z niskimi nominałami banknotów (jeśli w ogóle takowe są) + nieaktywne już karty, itp. i tym płacę na bazarkach, w muzeach, przy plaży, drugi w plecaku, schowany umiejętnie, w jednym miejscu dowód, w innym paszport + kserokopie bądź skany na mailu.
W pokoju, gdzie śpię, chowam również cenniejsze rzeczy, jednak unikam zabierania ich na tripy.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 08 Sie 2015 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 999 626
złoty
Kiedyś tak często płaciłam swoją kartą kredytową, że mimowolnie wkułam numer na pamięć i przy zakupach internetowych nie potrzebowałam mieć jej przy sobie. Dobre rozwiązanie, ale nie dotyczy sytuacji, którą tu rozważamy. Czyli co zrobić jak cię okradną, a ty zostajesz sam/z kolegami/z rodziną na drugim końcu świata, ale za to bez kasy?! Bo wtedy naprawdę zaczyna brakować tego kawałka plastiku. Hotele masz porezerwowane, ale nieopłacone. Myślę, że tu spokojnie uprosisz recepcjonistę, aby pozwolił ci zrobić przelew. Ale za co kupić żarcie czy bilety na autobus nie mając ani gotówki ani karty?! Pomysł Jobiego z kasą na czarną godzinę w rurkach plecaka jest bardzo dobry, chociaż nie zda się na nic, gdy ukradną nam właśnie plecak. Ja nigdy nie miałam takiej sytuacji, ale ci z was którzy mieli, mogliby się podzielić doświadczeniami. Przekazy Western Union?!? Grzebanie w śmietnikach za resztkami żarcia?! A może sprzedawaliście własne brudne ciuchy na bazarze, by wrócić do domu?;-)

#29 PostWysłany: 09 Sie 2015 16:39 
Awatar użytkownika

niebieski
A mi kiedys w Turcji zżarło kartę w bankomacie dzien przed wymeldowaniem w hotelu. Szcześliwie okazało sie ze hotel zrobił charge z góry i karta przy wymeldowaniu nie była potrzebna. I co mi po podwójnych wszywanych kieszeniach czy innych trickach antyzlodziejowych?

Dwie rady ogólne - nie dac sie zwariować, jak sie uważa to szanse ze ukradną sa wyraźnie mniejsze. Albowybierać miejsca gdzie mniej kradną. Plaza płazy nierówna. A Rimini nie jest pępkiem swiata ;)
A odnośnie wewnetrznych kieszeni to juz pisałem w podobnym wątku, czyli niektóre rady sie powielają - pytający nie wczytał sie jednak... Bez problemu mozna kupic outdoorowe spodnie na lato i zimę, z odpinanymi nogawkami i inne kombinacje. I tak taka kieszeń na dokumenty/ pieniądze jest fabrycznie wszyta przez producenta (czyli m.in. Impregnowana)

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk
namteH lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości