Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:15 
Awatar użytkownika

Witam,

szukam informacji na temat obecnych przepisów celnych..
w czerwcu lecę z Seulu do Wiednia z przesiadką w Rzymie chciałbym zabrać ze sobą trochę ich koreańskiego alkoholu w bagażu podręcznym, oczywiście wszystko będzie zapakowane w tą ich plastikową torbę ze strefy duty free, w Rzymie mam ponad 12 godzin oczekiwania na następny lot więc pojadę do hotelu poza lotniskiem. przeczytałem na forum że alkohol zostanie mi odebrany podczas kontroli bezpieczeństwa przed odlotem do VIE,ponieważ jest spoza UE, był to jednak post z 2007 roku.
Moje pytanie- jak w tej chwili wyglądają przepisy celne w UE? czy nie można zabrać ze sobą na pokład samolotu alkoholu zapakowanego w plastikową torbę z paragonem w Korei jeśli opuści się strefę tranzytową i trzeba ponownie przejść kontrolę bezpieczeństwa.?
 Profil Relacje PM off  

Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN Egipski raj all inclusive w 5* hotelu 🌴🏊‍♂️ Tydzień w Hurghadzie z 7 miast za 2183 PLN
Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️ Wakacje w Andaluzji 🇪🇸 Loty Lufthansą do Sewilli z 6 miast od 582 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie przejdzie. Będziesz musiał ją wyrzucić na FCO
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:20 

http://ec.europa.eu/transport/modes/air ... ags_en.htm
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:22 

Nie miałem z tym problemu w Norwegii, alkohol kupiłem w WMI leciałem do Rygge tam maiłem kilunastogodzinną przesiadkę i z Oslo-Gardermoen leciałem do Tromso.
Alkohol oglądali, paragon i zafoliowanie bez problemu
Kolega z kiełbasą z Polski miał wiecej problemów niż jak z alkoholem
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Ja leciałam z Korei w 2012 roku i wtedy w Seulu w sklepie na lotnisku mi powiedzieli, że w Europie na przesiadce alkohol zabiorą. Potem doczytałam, że rzeczywiscie są takie przepisy, że płynów spoza Unii Europejskiej wwieźć nie mozna. Wyjątkiem było parę lotnisk, ale Seul do nich nie należał. Niestety nie wiem jak jest teraz, bo obiło mi się o uszy, że te przepisy mają zostać rozluźnione. Wydaje mi się, że było to dyskutowane też tu na forum. Na pewno był taki temat, ale nie wiem na ile są tam aktualne informacje.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:28 

Wystarczy rzucić okiem na stronę, do której link podałam powyżej. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Maj 2015 18:43 

Co Ty chcesz wieść buteleczki z samolotu do Polski jaki gifty ?? Bo w duty free aż tak tanio alkohol nie jest, nie lepiej kupić go wcześniej i wpakować do bagażu głównego. Po drugie jak myślisz o Soju to lepiej spróbuj wcześniej, bo mało komu przypadnie taki specyfik do gustu. I lepiej kupować go jako ciekawostkę, czyli w małych buteleczkach.

btw. też mam podobną przesiadkę nie myślałaś o zwiedzaniu Rzymu?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Maj 2015 19:35 

Skoro wychodzisz z lotniska możesz wziąć odebrać bagaż i przepakować.

Jak wracałem ze Sri Lanki (luty 2014) miałem lot przez LHR a kupiłem na lotnisku arak, ale nie wrzucili rachunku do torby więc musiałem go nadać do bagażu dużego. Miałem około 3h na przesiadkę i więc było krucho z czasem ale się udało i załadowałem do dużego plecaka i nadałem ponownie.

Ale jakby był rachunek to mi babka mówiła, że normalnie nie ma problemu z tranzytem tylko musi być zapakowane zgodnie z wymaganiami, a że CMB nie leży w żadnym z krajów z linka co @Kara wymieniła to znaczy, że wystarczy odpowiednio zapakowane i nie kontrolują skąd się przyleciało.
A przecież Angole na LHR potrafią się przyczepić do bzdur (np. kula śniegowa też musiała lecieć do nadawanego bo nie miała napisane ile ma pojemności;))
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Maj 2015 20:10 

Loty: 452
Kilometry: 640 852
Leciałem ICN-FRA-WAW w 08/2013 i alkohol zakupiony w ICN w duty free został zakwestionowany na security check we FRA przed lotem FRA-WAW
W 2013 Seoul wciąż nie był na liście do której link podał kol.Kara tak więc zgodnie z przepisami EU nie można takiego zakupu zabrać na pokład.
Ja szybko wróciłem do check-in i nadałem butelkę w dodatkowym plecaku korzystając z przywileju bagażowego statusu FT w M&M. To jedyne rozwiązanie po przylocie do kraju EU z ICN
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Maj 2015 20:32 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Powyższy link jest do starych zasad, od zeszłego roku obowiązują nowe.

Obecnie można przewozić tranzytem alkohol kupiony w wolnocłówce gdziekolwiek na świecie. Warunkiem jest odpowiednie zapakowanie i w momencie przechodzenia przez kontrolę nie może minąć więcej niż 24 godziny od momentu zakupu:

Cytuj:
Duty free liquids purchased from any airport or airline may be carried as hand luggage as long as the item and the receipt remain sealed inside the security bag (with a red border) provided at the time of purchase. You may not open the security bag until arrival at your final destination. However, security officers may need to open the bag and the bottles for screening. If this happens, and you have a connecting flight at another airport, tell the security officer so the liquids can be re-sealed in a new security bag

http://europa.eu/youreurope/citizens/tr ... dex_en.htm
olus uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 06 Maj 2015 20:53 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Tak mi się właśnie wydawało, że tamte przepisy są już nieaktualne.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Maj 2015 20:56 

Loty: 11
Kilometry: 36 075
ważne jest dopilnowanie sprzedawcy, żeby w szczelnie zamkniętej torbie znalazł się paragon...ćwiczyłem międzylądowanie we frankfurcie - niedopilnowałem i musialem nadawac jako bagaż...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Maj 2015 21:15 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Jakoś rok temu wracałem z Bogoty. Jako, że zostało nam trochę lokalnej waluty to zakupiliśmy w wolnocłowym flaszkę lokalnej wódki. W Madrycie mieliśmy przesiadkę i Pan na security był zdecydowanie na nie jeśli chodzi o przepuszczenie jej dalej. Jako że mieliśmy ponad 5h przesiadki więc zamiast dyskutować po prostu zawartość owej butelki wypiliśmy ;)
Moim zdaniem możesz próbować bo tak jak wszędzie, najwięcej zależy od czynnika ludzkiego. Istnieje jednak pewne prawdopodobieństwo, że butelka nie przejdzie. Chcesz mieć pewność? Nadaj alko do bagażu głównego, zwłaszcza że masz 12h przesiadki.

#14 PostWysłany: 06 Maj 2015 21:17 

Mea culpa. Zobaczyłam Singapur na liście i myślałam, że to już po zmianach.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Maj 2015 23:35 

A wie ktoś jak wygląda sprawa w DXB?

Bo jak rodzice wracali z Tokio przez Dubaj to od razu na Naricie powiedzieli, że nie zapakują na tranzyt a w Dubaju i tak nie przejdzie.

Czy coś się zmieniło w tej kwestii?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 18 gości