Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:04 

Idiotyczny temat... a Ty 04patryk12 mogłeś wybrać zawód nauczyciela jeśli żal Ci tyłek ściska bo jak widać lubisz zaglądać innym do portfela.

Proponuję założyć adekwatne wątki nt. pensji i świadczeń górników, rolników i katolickiej szarej strefy - zapewniam, że będzie ciekawiej niż głupie przepychanki portfeli w oświacie.
Ja akurat uważam, że nauczyciel powinien zarabiać bardzo dobrze bo to na oświacie spoczywa świadomość tożsamości, jak i poziom wykształcenia całej nacji.
Po mojemu pensje nauczycielskie są gówniane i trzeba się sporo namęczyć aby wskoczyć na przyzwoity poziom, a do tego najlepiej po godzinach kręcić jakąś dodatkową działalność aby żyć na poziomie byle budowlańca dziecioroba bez matury. Jak ktoś ma takie parcie na ukryte kokosy oświaty to niech tam najpierw popracuje, fin
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
#22 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:30 

niebieski
piekny sen.....
Szwajcarzy wykupuja PLN w kantorach z obawy o swoje oszczednosci w CHF
brygady Norwegow wykonuja prace wykonczeniowe w budownictwie od Pomorza po Malopolskę
itd.....

dlugo przyjdzie jeszcze czekac wspominanym nauczycielom czy tez budowlancom by sen sie ziscil
szkoda, ze w tym kraju by godnie zyc tak wielu musi wyjechac
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:33 

Pensje nie są gówniane. Są polskie, ale i tak jeżeli chodzi o budżetówkę nie jest źle, ponieważ dużo wolnego daje (przynajmniej w teorii) możliwość dorobienia.
 PM off  

#24 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:35 

niebieski
Nigdy nie będzie dobrze póki poszczególne grupy zawodowe będą sobie zazdrościć, skakać do gardła i wytykać "przywileje". Dzięki tym podziałom łatwiej nami rządzić ;).
 Profil Relacje PM off
Juve lubi ten post.

#25 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:47 

niebieski
temat powinien zostać zamknięty bo nic nie wnosi do fly4free :D
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:49 

Mieliśmy już wiodącą rządzącą klasę robotniczą oraz system kłamstw, który w założeniu miał wszystkim po równo... i gówno z tego :roll:
A jeśli jakąś grupę zawodową miałbym faworyzować to właśnie wykształciuchów, naukowców, wykładowców i nauczycieli :!:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 20 Mar 2015 20:54 

niebieski
szumny napisał(a):
Kiedyś prowadziliśmy ożywioną dyskusję w gronie znajomych na temat wynagrodzeń nauczycieli. Dyskusja była zażarta do momentu kiedy ktoś wpadł na pomysł że można przecież sprawdzić na jakim poziomie te zarobki są uwzględnaijąc wszelkie dodatki, trzynastki, itp.
Pomysł był banalnie prosty: sprawdziliśmy oświadczenia majątkowe nauczycieli którzy takie muszą skłądać. Tj. oświadczenia nauczycieli będących radnymi w samorządach. Szczęki nam opadły.

mam paru znajomych nauczycieli i też nie narzekają na zarobki :D jeżdżą latem do ciepłych krajów a zimą na narty :P
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 20 Mar 2015 21:02 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
niebieski
Cytuj:
Nie oszukujmy się, najdroższe wakacje są w czasie wolnym od zajęć szkolnych (szkoda mi z tego powodu nauczycieli). Myślę, że dla niektórych rodziców wyjazd w roku szkolnym to jedyna szansa by dzieci w podróż zabrać. Po co im wakacje, podczas których siedzą w domu z powodu braku finansów? Jeśli dziecko jest w stanie nadrobić..niech jedzie, wszak podróże kształcą.

Jako mąż nauczycielki i 2 dzieciaków dodam że ten czas "wakacji" jest skrócony o conajmniej tydzień po ostatnim dzwonku i dwa tygodnie ostatnie sierpnia też- narady itp. także górka cenowa jak nic , to samo ferie zimowe - o ile dyrektor da wolne, w tym roku jeden tydzień kolejny zajęcie w szkole, bo może jakieś dzieci przyjdą ...

Zazdrosnym polecam przekwalifikowanie sie i podjęcie pracy w szkole gdzie uczeń ma same prawa a nauczyciel tylko obowiazki.
A tak temat do kosza bo aż czytać sie nie chce jak tych wywodów pewnej pani co niby oświata sie zajmuje
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 20 Mar 2015 21:50 

Loty: 145
Kilometry: 309 536
niebieski
Wiem , ze luźne gadki itd. , ale tak kretynskiego tematu tu jeszcze nie było .
Sorry Patryk , ale byłes chyba w szkole tępiony przez jakiegoś n-la .
Jak jest tak różowo to droga wolna i zap... z cała zgrają nieuków i płaszcz się przed tępymi rodzicami , którym się wydaje , że się wszystko im należy .
To co teraz jedziemy z górnikami , adwokatami , lekarzami no i Patryk czym się zajmujesz ? bo zahaczymy o Twoja profesje .
Ktos z karabinem nad Wami siedział , że nie zostaliście nauczycielami skoro to taka super profesja ?

PS Przepraszam , ale nie wytrzymałem żeby zazdrościć komus , ze ma to lub tamto - typowe polskie lamenty .
Temat już od samego początku do kosza .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 20 Mar 2015 22:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Panowie, niosący kaganek oświaty trzymajcie fason

Z tego, na razie 2 stronicowego, wątku dowiedziałem się którzy forumowicze są korpolemingami a którzy oświatowcami.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 20 Mar 2015 23:11 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Po pierwsze: temat został wydzielony z innego i nie był specjalnie zakładany

Po drugie: z niektórymi z was ze względu na sposób wypowiedzi, nie będę wchodził w polemikę, sorry nie ten poziom

Po trzecie: jeśli przeczytalibyście dokładnie moje wypowiedzi, zobaczylibyście że nie uważam że nauczycielom się nie należy to co mają, tylko drażni mnie ich narzekanie i współczucie dla nich. I ja niczego im nie zazdroszczę, nauczycielom też nikt nie zabrania spróbować gdzie indziej, skoro w oświacie jest tak źle. Wtedy może zobaczą, że jest wielu ludzi którzy pracują ciężej a mają sytuację dużo gorszą.

To tyle z mojej strony i mówię wszystkim dobranoc, bo jutro muszę wstać przed 3 rano. Weekend w Mediolanie czeka, no ale nauczyciele mają źle bo tylko w weekendy, ferie i wakacje mogą podróżować, a inni to kiedy zechcą....

#32 PostWysłany: 20 Mar 2015 23:27 
Awatar użytkownika

niebieski
namteH napisał(a):
BrunoJ napisał(a):
... Udział w konkursach? Myślisz ze małe dzieci sie same dowiozą? A starsze na olimpiadę do sąsiedniego miasta mam pksem wysłać? Klasy tez pani sama nie dekoruje.
...

lat temu naście (i wątpię żeby teraz nie zdarzali się tacy nauczyciele) moje Pani od chemii wiozła mnie (i nie tylko mnie) sama, busem do sąsiedniego miasta...
a dekoracje to raczej tzw trójka klasowa robiła ale nauczyciel przecież musiał przy tym być.

ale na pewno możesz dodać, że na wszelkich szkolnych imprezach mogą się zachapać za darmo i tego w deklaracji do US nie ma a chyba powinno, nie?

Ja też na swoje konkursy za młodu jeździłem sam. I byłem w trójce klasowej. Dziś nie jest tak że nauczyciel podaje opcje dojazdu z nim, a ewentualnie kto chce to może dojechać samodzielnie. Dziś domyślnie dziecko trzeba zawieść, a przy okazji najlepiej zabrać inne dzieci. Dostęp do samochodu lepszy wiec to dość logiczne. Mi w tym przykładzie chodziło tylko o poświęcony swój własny czas. Kolega wcześniej wymieniał że to jest 'extra' czas który poświęca nauczyciel. Ja nie jestem nauczycielem i też ten czas poświęcam extra. Na każde dziecko osobno.
O szkolnych imprezach nie pisze, na zebrania czy inne wigilie to rodzice robią zrzutę, pieką pierogi czy gotują barszcz. Dekorują salę, kupują do klasy choinkę, ale i rolety do okien, żeby dzieciom nie świeciło słońce w czasie lekcji. Tak, nauczyciel przy tym jest. Ja również. Dla nauczyciela to są jego dodatkowe godziny, i wtedy _czasem_ przekracza 40 tygodniowo. Ja wychodzę od 16 do 18 z biura, żeby pomóc szykować, po to żeby potem wrócić i posiedzieć do 21szej kończąc to co powinienem był zrobić wcześniej. Albo podłączyć się wieczorem i posiedzieć do 2giej w nocy...

-- 20 Mar 2015 23:41 --

polaj turisto napisał(a):
Mieliśmy już wiodącą rządzącą klasę robotniczą oraz system kłamstw, który w założeniu miał wszystkim po równo... i gówno z tego :roll:
A jeśli jakąś grupę zawodową miałbym faworyzować to właśnie wykształciuchów, naukowców, wykładowców i nauczycieli :!:

Mimo że moje wcześniejsze posty mogły być odebrane antynauczycielsko (chociaż nie taka była ich intencja), to tutaj zgadzam się w pełni.
Jak kończyłem studia to dostałem propozycję zostania na asystenta (czyli tak jakby trochę nauczyciel). Tyle że zaproponowali mi mniej niż dostawałem jako student w dorabiając na godziny w korpo. A pierwsza pensja na etacie była wyższa niż pensja mojego profesora. Jest to przykre że u nas tak się to przedstawia. To że nauczyciele mają więcej czasu nie powinno oznaczać że mogą w tym czasie sobie dorobić. To właśnie jest chore. Powinno się tyle zarabiać żeby nie trzeba było dorabiać tylko w wolnym czasie podróżować, dłubać na działce czy grać w golfa. A u nas jak ktoś pracuje w typowym czasie bez możliwości wzięcia nadgodzin, albo jak nauczyciel ma więcej wolnego - to można mu mniej zaplacic, bo przecież może sobie dorobić. Podobnie jak w innych zawodach.
Pozostaje teraz pytanie czy lepiej jest zarabiać mniej i mieć trochę więcej czasu, czy zarabiać więcej i tego czasu nie mieć.
Tylko że potem 2M rodaków siedzi na smutnej wyspie, bo tam za to samo zarobi się więcej.
cypel lubi ten post.

#33 PostWysłany: 21 Mar 2015 00:26 

Idiotyczny temat... a Ty 04patryk12 mogłeś wybrać zawód nauczyciela jeśli żal Ci tyłek ściska bo jak widać lubisz zaglądać innym do portfela.

Proponuję założyć adekwatne wątki nt. pensji i świadczeń górników, rolników i katolickiej szarej strefy - zapewniam, że będzie ciekawiej niż głupie przepychanki portfeli w oświacie.
Ja akurat uważam, że nauczyciel powinien zarabiać bardzo dobrze bo to na oświacie spoczywa świadomość tożsamości, jak i poziom wykształcenia całej nacji.
Po mojemu pensje nauczycielskie są gówniane i trzeba się sporo namęczyć aby wskoczyć na przyzwoity poziom, a do tego najlepiej po godzinach kręcić jakąś dodatkową działalność aby żyć na poziomie byle budowlańca dziecioroba bez matury. Jak ktoś ma takie parcie na ukryte kokosy oświaty to niech tam najpierw popracuje, fin

...no wlasnie, ja probuje sie dostac do szkoly. Zrobilem sobie kurs kwalifikacyjny pedagogiczny, zeby miec uprawnienia pedagogiczne, no i nauczac przedmiotow zawodowych. Ale od kilku lat, mimo, ze staralem sie o prace w kilkudziesieciu szkolach, no i mam studia magisterskie, i dwa kierunki podyplomowe oraz kilkanascie lat praktyki, bogatego doswiadczenia zawodowego, nie moge sie dostac do zadnej szkoly. Moje wyksztalcenie, daje mi kwalifikacje do uczenia kilku przedmiotow zawodowych, ale nawet po znajomosciach nigdzie do zadnej szkoly nie chca mnie przyjac, bo nie ma miejsc.
To jesli jest tak zle, to czemu nikt z nauczycieli nie chce sie zwolnic. Ja chetnie bym sie zamienil z jakis nauczycielem, mi te "bardzo skromne kokosy oswiaty" w zupelnosci wystarcza. Chetnie bym popracowal tylko 507 godzin w ciagu roku, za skromne, pensja zasadnicza wraz z wszelkimi dodatkami i benefitami, 3850 netto.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 21 Mar 2015 00:30 

nie chce zbytnio wchodzić w Waszą rozmowę, ale z ciekawości zapytam na jakim stanowisku zarabiasz to 3850 netto?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Mar 2015 00:36 

wrześniowy napisał(a):
nie chce zbytnio wchodzić w Waszą rozmowę, ale z ciekawości zapytam na jakim stanowisku zarabiasz to 3850 netto?

...tyle, jak sie orientowalem, zarabia srednio nauczyciel przedmiotu zawodowego (wliczone wszelkie dodatki), do ktorego nauczania mam uprawnienia.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 21 Mar 2015 01:12 

danteri napisał(a):
...tyle, jak sie orientowalem, zarabia srednio nauczyciel przedmiotu zawodowego (wliczone wszelkie dodatki), do ktorego nauczania mam uprawnienia.

z takim powołaniem spróbuj przekwalifikować się na klechę

...żyć na poziomie byle budowlańca dziecioroba bez matury...

Ja szanuje kazdego czlowieka. Kazda praca zawodowa, aktywnosc jest wartosciowa. Kazdy czlowiek, mimo, ze gorzej wyksztalcony jest godny uznania.
Ja godnosc czlowieka szanuje w kazdym, bez wyjatku czlowieku. Czy to jest ksiadz, czy pracownik budowlany...
 Profil Relacje PM off
dyzio1 lubi ten post.

#37 PostWysłany: 21 Mar 2015 10:58 

niebieski
Cytuj:
...no wlasnie, ja probuje sie dostac do szkoly. Zrobilem sobie kurs kwalifikacyjny pedagogiczny, zeby miec uprawnienia pedagogiczne, no i nauczac przedmiotow zawodowych. Ale od kilku lat, mimo, ze staralem sie o prace w kilkudziesieciu szkolach, no i mam studia magisterskie, i dwa kierunki podyplomowe oraz kilkanascie lat praktyki, bogatego doswiadczenia zawodowego, nie moge sie dostac do zadnej szkoly. Moje wyksztalcenie, daje mi kwalifikacje do uczenia kilku przedmiotow zawodowych, ale nawet po znajomosciach nigdzie do zadnej szkoly nie chca mnie przyjac, bo nie ma miejsc.
To jesli jest tak zle, to czemu nikt z nauczycieli nie chce sie zwolnic. Ja chetnie bym sie zamienil z jakis nauczycielem, mi te "bardzo skromne kokosy oswiaty" w zupelnosci wystarcza. Chetnie bym popracowal tylko 507 godzin w ciagu roku, za skromne, pensja zasadnicza wraz z wszelkimi dodatkami i benefitami, 3850 netto.

Ktoś Cię wprowadził w błąd z tą przesadzoną pensją. Zostając pierwszy rok nauczycielem będziesz stażystą, z najniższą płacą i nieważne jest Twoje doświadczenie zawodowe w innej pracy. Aby zostać nauczycielem dyplomowanym przyjdzie Ci przy dobrych wiatrach czekać ok. 11 lat a i tak Twoja pensja w zależności od rejonu Polski i samorządu ma duże szanse nie osiągnąć tego pułapu.[/quote]
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 21 Mar 2015 12:54 

danteri napisał(a):
Ja szanuje kazdego czlowieka. Kazda praca zawodowa, aktywnosc jest wartosciowa. Kazdy czlowiek, mimo, ze gorzej wyksztalcony jest godny uznania.
Ja godnosc czlowieka szanuje w kazdym, bez wyjatku czlowieku. Czy to jest ksiadz, czy pracownik budowlany...

I po to zakładasz topic o nauczycielach, ich wakacjach i truskawkach? :roll:
Wybacz ale pachnie mi to hipokrytą, nie wspominając, że zupełnie nie wyczułeś ironii w moich postach.

A moderator zamiast tendencyjnie wycinać tylko niektóre posty, już dawno powinien zareagować na polityczny charakter tego głupiego wątku i zamknąć go, co zresztą postulowało już kilku użytkowników. Widać jednak, że kogoś bawi rozwój tych idiotycznych spekulacji :roll:
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 21 Mar 2015 13:38 
Awatar użytkownika

srebrny
@polaj turisto, wątek nie został założony tylko wydzielony z innej dyskusji.
To są luźne gatki, więc póki nikt rażąco nie łamie regulaminu, nie widzę powodu, aby ucinać dyskusję.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 21 Mar 2015 14:29 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
cypel napisał(a):
Panowie, niosący kaganek oświaty trzymajcie fason

Z tego, na razie 2 stronicowego, wątku dowiedziałem się którzy forumowicze są korpolemingami a którzy oświatowcami.

04patryk12 napisał(a):
Po drugie: z niektórymi z was ze względu na sposób wypowiedzi, nie będę wchodził w polemikę, sorry nie ten poziom

Patrząc na wypowiedzi tych dwóch Panów mamy prawie cały przekrój naszego społeczeństwa. Jeden, który ma pretensję do ludzi pracujących w korporacjach nazywając ich "korpolemingami", a drugi reprezentujący poziom intelektualny Pana z własnego awataru przy okazji uważający, że znajduje się ponad poziomem innych użytkowników.

Mam w rodzinie "oświatowca" i widzę, że nie macie żadnego pojęcia jak wygląda ta praca. Podczas tych "płatnych" wakacji czy ferii muszą mieć dyżury w szkołach (ledwie kilka dni ale i tak potrafi to rozwalić plany). Do tego praca po godzinach czyli układanie sprawdzianów, potem ich sprawdzanie itd. Do tego użeranie się z coraz to bardziej "chorymi" rodzicami, którzy nie umieją wychować swoich dzieci a wymagania mają od całego świata.

Każda praca ma swoją specyfikę, ale jednocześnie porównując nauczycieli i górników, którzy mają kilkukrotnie wyższe pensje (wiadomo, że praca fizyczna dużo cięższa i bardziej niebezpieczna) stawiam na nauczycieli bo bez nich większość dzieci nie byłaby na takim poziomie na jakims jest bo rodzice teraz mają czas na pracę i zabawę często zapominając o dzieciach.

Zamiast wyzywać się nawzajem zajmijmy się sobą i starajmy się, abyśmy mieli więcej a nie inni mniej zazdroszcząc im.

Tyle energii co macie poświęćcie na wyszukiwanie okazji podróżniczych, a wszystkim będzie lepiej :).

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości