Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Praca jako stewardessa
#1 PostWysłany: 14 Lis 2012 13:24 

niebieski
Witam.

Jak zacząć pracę jako stewardessa? Jakie są Wasze opinie? Ile można zarobić? Gdzie najlepiej składać CV? Jakie warunki? Może są na forum jakieś stewardessy?

Jeśli jest już taki temat proszę o link, a moderatora o zablokowanie tego.
 Profil Relacje PM off  

Kilka dni pod palmami 🇪🇸🌴 Przedłużony weekend w słonecznym Alicante za 649 PLN 😎 Kilka dni pod palmami 🇪🇸🌴 Przedłużony weekend w słonecznym Alicante za 649 PLN 😎
Wyspy Kanaryjskie w wydaniu all inclusive 🍹🍉 Tydzień na Lanzarote za 2469 PLN 🌞🏝️ Wyspy Kanaryjskie w wydaniu all inclusive 🍹🍉 Tydzień na Lanzarote za 2469 PLN 🌞🏝️
#2 PostWysłany: 14 Lis 2012 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Musisz poczytać, dużo jest w necie informacji na ten temat, również od ludzi pracujących w twj branży. Aktualnie RyanAir rekrutuje. Poniżej link do ofery:

http://www.logart.com.pl/index.php/loga ... _w_liniach

#3 PostWysłany: 14 Lis 2012 14:46 

niebieski
O Ryanairze czytałem i w sumie same negatywne opinie. Przeraża mnie konieczność płacenia za szkolenie. Liczę na opinie w tym temacie o innych liniach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lis 2012 15:37 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Nie idź do Ryana. Te kobiety przecież przez cały lot chodzą ze zdrapkami, papierosami, kalendarzami, perfumami i innymi bułkami. Żenada.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Praca jako stewardessa
#5 PostWysłany: 14 Lis 2012 15:40 

niebieski
Tylko ze nie tak łatwo pojsc np. do Qatar bez doświadczenia.

Ryan robił kiedys szkolenia we Wrocławiu. Trzeba było miec wyższe wykształcenie (dowolne) i zdać język angielski (mocno nastawiony na lotnictwo i obsługę). Na start było 1600 EURO.

Nie wiem jak jest teraz.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Lis 2012 17:02 

Może do Wizza???
http://wizzair.com/en-GB/career/cabin_crew
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Lis 2012 17:28 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Kiedyś trochę doczytywałam o tym, bo sama rozważałam taką opcję jak jakiś czas nie miałam pracy. Na Ryana wszyscy się skarżą - że limity wylatanych godzin są przekraczane, że warunki słabe, że płacą kiepsko itp. Szkolenie z tego co pamiętam w Wizzie też jest wymagane, w podobnej cenie. Wiem, że można było rozłożyć płatność na raty lub dogadać się, żeby ratami potrącali sumę z wypłat.
Do 'poważniejszych' linii lotniczych bez wcześniejszego doświadczenia raczej nie ma się co pchać, i wymagania są wyższe - zazwyczaj dwa języki obce płynnie to minimum. Przeważnie inne są też wymogi jeśli chodzi o wzrost/ogólną prezentację'. Starczy pogooglać i znajdzie się trochę informacji:
http://www.stewardessa.pl/pages/zakladki/faq
http://praca.wp.pl/title,Jak-zostac-ste ... u-nas.html
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lis 2012 17:56 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Do jutra jest czas na aplikację do Qatar Airways :)

http://careers.qatarairways.com/qatarai ... 0000001104
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Lis 2012 21:32 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Z tego co słyszałem to w tych standardowych liniach wymagania fizyczne są bardziej wyśrubowane, odpowiedni zasięg ramion, oprócz tego zdecydowanie więcej niż jeden język.
EDIT: Dopiero teraz zauważyłem post Niva ;)

#10 PostWysłany: 15 Lis 2012 00:45 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Ostatnio widziałem stewardessę z LOT-u która miała takie gabaryty że sporego prosiaka spokojnie pod pachą mogła by sama nieść. Dostać od takiej w zęby to człowiek zapomniał by jak się nazywa więc z tą prezencją bym nie przesadzał.
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#11 PostWysłany: 15 Lis 2012 01:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no i musisz nieźle pływać :)

#12 PostWysłany: 15 Lis 2012 11:36 
Awatar użytkownika

srebrny
hania napisał(a):
Do jutra jest czas na aplikację do Qatar Airways :)

http://careers.qatarairways.com/qatarai ... 0000001104

Chyba jednak czas na aplikacje był do wczoraj... a szkoda, bo z ciekawości bym wysłał ;)

#13 PostWysłany: 16 Mar 2014 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Pracowałem w kilku liniach. Moja rada: zacznij od Wizzair, wylataj rok i poszukaj gdzie indziej. Po wylatanym roku w niektórych liniach istnieje możliwość tzw. fast track awansu na szefową pokładu, a wtedy praca przyjemna i pieniądze lepsze. W Easy Jest na tym stanowisku miałem 1800-1900 funtów miesięcznie, netto. Minusem była konieczność stacjonowania w Luton, ale teraz jest więcej możliwości, np. praca w ich bazie w Berlinie. Dobra praca na 2-3 lata, potem odbija się na zdrowiu.

I omijaj linie typu LOT, British Airways, Emirates itp, chyba, że chcesz czekać 8-10 lat na awans i pracować wśród ludzi w wieku swoich rodziców.

Przeczytaj też Air Babylon, w wersji angielskiej (jeśli będzie za trudna, to znaczy, że musisz podszkolić angielski przed rozmową o pracę).

Ostatnio edytowany przez BusinessClass, 17 Mar 2014 14:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Mar 2014 13:59 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
anka1989 napisał(a):
Wyznanie stewardessy, plusy i minusy pracy w tym zawodzie, historia "jak i skąd" oraz wolna refleksja nad tematem... to wszystko znajdziecie w najnowszym numerze kwartalnika Zupełnie Inny Świat! Znajdziecie nas w Empikach w całej Polsce! Do przeczytania ;-)

A ja polecam książkę T. Zakrzewskiego "Stewardessa Justyna" o wspominkach stewardessy PLL LOT, głównie z zamierzchłych czasów ale kilka tematów nadal aktualnych. Jak tylko dostałem to przeczytałem na raz. Dostępna w większości księgarń.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Mar 2014 14:14 

Moja kolezanka pracowala w Berlinie w easy jet i nie chwalila sobie zbytnio...nie placisz za szkolenie, ale oplaty za uniform u nich obowiazuja...austrian i regionalne niemieckie linie szukaja ( w Lufie bez bieglego niemieckiego nie masz czego szukac). Wiec jak znasz niemiecki i angielski vardzo dobrze, jestes charyzmatyczna i bezkonfliktowa osoba to polady samolotow stoja przed Toba otworem :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 17 Mar 2014 16:08 

Mój ziomek właśnie się dostał ro Ryanaira. Ogólnie póki co bardzo mu się podoba.

Nie powiem Ci ile ma na godzinę dokładnie, ale wcale nie-mało (strzelam że chyba 16 funtów na godzinę). Jest limit godzin w tygodniu które może wylatać, ale to chyba coś koło 35h. Bazę losowo Ci przydzielają. Najlepiej tam gdzie jest dużo lotów - się opłaca. Opłaty za szkolenia mają mu potrącić z pensji, więc moim zdaniem też z tym nie ma lipy.

Gość zna angielski i niemiecki bardzo dobrze, ale jak to sam określił - dość pobieżnie sprawdzali umiejętności językowe. Z tego co mówił to w ciągu roku ma sporo wolnego, kilka tygodni bodajże. Bilety na połączenia Ryana też ma jakoś po taniości, więc kolejny plus.

Z tego co widziałem z jego zdjęć to miał na szkoleniu samych młodych ludzi, do 25 lat tak na oko. On chce porobić ze dwa lata i się przenieść np. do Wizza bo podobno przydzielają bazę tam gdzie mieszkasz.

Nie wiem czy wszystko dobrze zapamiętałem, ale ten mój kolega mówił że wiedzę czerpał z http://cabincrew24.com/

#17 PostWysłany: 17 Mar 2014 17:59 

Gdyby ryanair placil stewardom 16£ za godzine to .... :):):) dokonczcie
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Mar 2014 22:42 

Wróć, 16 euro oczywiście ;)

#19 PostWysłany: 17 Mar 2014 22:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Skiper napisał(a):
Wróć, 16 euro oczywiście ;)

był taki program, że te 35 godzin ni-jak się maja do realnego czasu pracy.

#20 PostWysłany: 17 Mar 2014 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Prawo UE mówi, że można max 900 godzin rocznie wylatać. Czyli w EasyJet miałem prawie 25 funtów na godzinę netto. Godzinę czystego lotu, bo czas przed lotem, sprzątanie samolotów i dyżury na lotnisku robiłem niejako gratis. Plusem Easyjet była możliwość pracy na 3/4, 1/2 a nawet na ćwierć etatu oraz dla chętnych do 3 miesięcy urlopu bezpłatnego podczas low season. Pod względem ilości wolnego czasu i możliwości spędzania go (staff travel) praca jest atrakcyjna.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bigosm oraz 12 gości