Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lut 2014 11:33 

niebieski
Nie widziałem podobnego wątku, więc zakładam temat tu. Do ew. przesunięcia przez moderatorów.

Mianowicie wydaje mi się być przydatna lista europejskich/światowych wypożyczalni samochodów, które nie wymagają podawania danych JAKICHKOLWIEK kart (kredytowych, debetowych, prepaid).
Ja np. nie chcę ew. wykłócać się przy oddawaniu samochodu, że na samochodzie jest jakaś tam nowa rysa, której nie było itd. itp.

Ja nic od siebie nie podam bo nie mam doświadczenia w tym temacie, ale myślę, że jakaś taka lista z podziałem na kraje, nazwami, linkami itd. byłaby pomocna społeczności forum.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 19 Lut 2014 11:43 

ja juz troche nawypozyczalem auto z wypozyczalni i jeszcze nie zdarzylo sie, zeby obciazyli mnie za wine, ktorej nie dokonalem....Baaa jedyny przypadek zarysowania ktory mial z mojej winy wypozyczalnie nie obarczyla mnie zadnymi kosztami naprawy...

Twoje obawy sa troche przesadzone.
Jezeli auto wypozyczasz w EU to w zdecydowanej wiekszosci zadaja od Ciebie przedlozenia karty.
Ja osobiscie znam jedna np. W Austrii Wypozyczalnia 'FunCar'
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lut 2014 11:50 
Site Admin

Ale to nic nie rozwiaze bo nadal jak nie dajesz karty to excess Cie obowiazuje.. no chyba ze wykupisz dodatkowe ubezpieczenie, to i karte mozesz dac

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#4 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:05 

dzieki Washington zapomnialem dodac ze gwarancje zawsze musisz dac jak nie w postaci karty to np. w postaci gotowki...placilem raz kaucji w wys 500€
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:13 

niebieski
A nie ma takich, że wykupujesz np. dodatkowe ubezpieczenie, i wtedy nie zadaja ani karty, ani gotowki i nawet jak spowodujesz szkode to jest ona pokrywana z tego dodatkowego ubezpieczenia?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:25 

cheesy napisał(a):
A nie ma takich, że wykupujesz np. dodatkowe ubezpieczenie, i wtedy nie zadaja ani karty, ani gotowki i nawet jak spowodujesz szkode to jest ona pokrywana z tego dodatkowego ubezpieczenia?

Kiedys jak bardzo czesto wypozyczalam samochod mialam wykupione roczne ubezpieczenie AC na samochody z wypozyczalni, kosztowalo wtedy okolo 100£ i bardzo mi sie przydalo na waskich, kretych drozkach wygrodzonych kamiennymi murkami i przy ruchu lewostronnym ;)

Generalnie warto jest obejrzec samochod, jaki odbieramy z wypozyczalni, bywa to trudne w praktyce w ciemnych garazach. No i nalezy byc przy zdaniu samochodu, moje dosiadczenia sa takie, ze nawet przy jakis rysach nikt sie nie bedzie klocic do upadlego i moga wpisac np. wygiecie tablicy rejestracyjnej - to element wymienny i nic nie kosztuje. wazne, zeby podpisac protokol zwrotu pojazdu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:35 

niebieski
Kori napisał(a):
cheesy napisał(a):

Kiedys jak bardzo czesto wypozyczalam samochod mialam wykupione roczne ubezpieczenie AC na samochody z wypozyczalni, kosztowalo wtedy okolo 100£ i bardzo mi sie przydalo na waskich, kretych drozkach wygrodzonych kamiennymi murkami i przy ruchu lewostronnym ;)

Generalnie warto jest obejrzec samochod, jaki odbieramy z wypozyczalni, bywa to trudne w praktyce w ciemnych garazach. No i nalezy byc przy zdaniu samochodu, moje dosiadczenia sa takie, ze nawet przy jakis rysach nikt sie nie bedzie klocic do upadlego i moga wpisac np. wygiecie tablicy rejestracyjnej - to element wymienny i nic nie kosztuje. wazne, zeby podpisac protokol zwrotu pojazdu.

Właśnie. A czasami jak czytam na forum ludzie zostawiają samochód na parkingu, a kluczyki wrzucają do skrzynki pocztowej. Inna kwestia to odbiór samochodu w ciemnym garażu (jak zauważyłeś), albo w środku nocy na parkingu.

Dlatego rozgladam sie za wypozyczalniami takimi jak opisalem w pierwszym poscie :-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lut 2014 12:49 

Loty: 32
Kilometry: 53 302
ja moge smialo polecic Cabrera Medina na kanarach, platnosc debetowka lub gotowka, zadnych kaucji i blokad, oddawalem z pustym bakiem kluczyki do skrzynki, nawet dawali mapy
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lut 2014 13:22 

Właśnie. A czasami jak czytam na forum ludzie zostawiają samochód na parkingu, a kluczyki wrzucają do skrzynki pocztowej. Inna kwestia to odbiór samochodu w ciemnym garażu (jak zauważyłeś), albo w środku nocy na parkingu.

Dlatego rozgladam sie za wypozyczalniami takimi jak opisalem w pierwszym poscie :-)[/quote]

Niestety nie znam takich wypozyczalni. Chcialam tylko powiedziec, ze na warunki, w jakich odbieramy samochod nie zawsze mamy wplyw. To, kiedy i jak oddajemy samochod mozna probowac zaplanowac - nawet na tak duzym lotnisku jak MUC, gdzie zwracane sa setki samochodow w ciagu godziny w szczycie grudniowym nigdy nie czekalam na odbierajacego samochod wiecej niz 10min, a co najmniej polowa klientow wokol mnie zabierala bagaze, zostawiala kluczyki w stacyjce i szla do samolotow. W malych miastach mozna probowac zaplanowac zwrot samochodu w godzinach pracy biura - wtedy cala procedura moze skonczyc sie na dwoch pytaniach - wszystko w porzadku? Zatankowany? Protokol i do widzenia.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Lut 2014 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 999 626
złoty
A w jaki sposób według ciebie wypożyczalnia ma się zabezpieczyć przed złodziejami? Pokażesz lewy dowód, wpłacisz kilkadziesiąt euro i odjedziesz autem w siną dal...

#11 PostWysłany: 20 Lut 2014 14:47 

Na pewno brałem samochód bez podawania karty i bez kaucji - bez obciążania karty i kaucji w pieniądzach - na Krecie (ale z 3 lata temu), w Turcji, na Maderze kilka lat temu i chyba też na Majorce. Oraz całkiem niedawno w takich krajach jak Macedonia (Ohryd), Bośnia (Mostar), Bułgaria (Sinemorec), Mołdawia. Wszędzie, oprócz Krety i Turcji bez uprzedniej rezerwacji.
W w/w destynacjach nie pobierali też za foteli za dziecko. Ale też i samochody bez porównania gorsze niż we Włoszech, czy w Hiszpanii.
Najbardziej rygorystyczna wypożyczalnia była na lotnisku w Zadarze - tyle różnych dokumentów, także przy zwrocie i takiego długiego oglądania autka nigdzie nie miałem.
No jeszcze z żadnym samochodem nie uciekłem :D
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Lut 2014 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
cheesy napisał(a):

Ja wypożyczałam samochód bez podawania danych karty, bez kaucji w Faro http://www.farocar.com/booking.htm i na Kanarach w Cabrera Medina.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Lut 2014 22:32 

Mi się jeszcze nie zdarzyło nigdzie podawać danych z karty.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości