Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Czy chętnie pisał/a byś ciekawe artykuły ze zdjęciami w zamian za uczestnictwo w kosztach podróży?
Tak 62%  62%  [ 28 ]
Nie 38%  38%  [ 17 ]
Razem głosów : 45
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 26 Sty 2014 13:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
problem w tym ze bardzo wielu nie potrafi niczego
co wymagaloby czegos wiecej poza siłą ramion.

z wlasnego podworka znajdz specjaliste do projektów unijnych
podkreslam specjalistow nie "pania Bozenke" która kserowala dokumenty
by przyszedl robic cokolwiek za pol darmo.

Wielu znajomych szukalo ostatnio fachowców do np. zamowien publicznych
przychodzila masa CV i co z tego jak nie ma z czego wybierac.

NIc nikomu nie ujmujac ale z wlasnej obserwacji absolwenci ze swiezym dyplomem uczelni
reprezentuja najwiekszy przerost formy nad trescia. Przykre ale rok bezrobocia weryfikuje ich mniemanie o sobie dosc skutecznie.
Kariera zawodowa zaczyna sie od opanowania "a moze frytki do tego" i takich ludzi cenie. Zapierniczaja ale maja poszanowanie do pracy wlasnej, innych i pieniadza. POzostali siedza na forach i wylewaja zale na caly swiat ktory winny jest ich neiszczesciu.

Fachowcy cenili sie, cenią i bedą cenic.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#62 PostWysłany: 26 Sty 2014 13:19 

HON fly4free
BusinessClass napisał(a):
Niestety masz rację, i to jest nasz narodowy problem. Zawsze znajdzie się ktoś, kto przyjdzie i powie "ja to zrobię taniej". I przez to większość Narodu zarabia tak, jak zarabia... Dobrze, że w UK jest płaca minimalna, bo Rodacy by się wygryzali sprzedając się po 2 funty za godzinę. Sorry za OT.

to chyba nie tylko nasza specjalność...
zresztą nie sądzą, żeby autor kogoś zatrudniał w oparciu o kodeks pracy, więc sytuacji na rynku to raczej nie zmieni...

Pisząc o 2000zł miałem na myśli np. szczegółową relację z Antarktydy, Chile czy Indonezji a nie z Charleroi ;)
(...)
Nad swoją stroną o podróżach myślę, tylko czasu mi brakuje, jak powstanie to chętnie wrzucę link.

;)
relacji z Antarktydy gratuluję, a wyjazdu zazdroszczę... (oczywiście w pozytywnym znaczeniu)
chętnie poczytałbym o innych twoich podróżach, dlatego trzymam kciuki za realizację planu własnej strony

Na koniec dobra rada od tego, komu się udało - zamiast za darmo lub za grosze robić coś dla kogoś - lepiej realizować własny projekt. Potem kolejny. W końcu się uda.

nic dodać, nic ująć
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 26 Sty 2014 13:28 

za pare dni wybieramy się w podróż do azji południowo-wschodniej (Malezja-Singapur-Filipiny).
Prosze o kontakt na PW.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 26 Sty 2014 14:27 

Tak jak przypuszczałem, że wspomnienie o pieniądzach to ryzykowny krok, tak teraz twierdzę, że to był koszmarny pomysł, od 2 - 3 stron nie rozmawiamy o niczym innym niż o wynagrodzeniu.

Ktoś tu bardzo niegrzecznie przytknął o benzynie i reklamach na samochodzie, kolego, zapłać mi za paliwo, a umieszczę Twoją reklamę na swoim samochodzie, zaoszczędzę pieniądze dla prawdziwych twórców, którzy by chcieli stworzyć coś fajnego

2000zł za relację z podróży, ok, nie ma problemu, ale sprowadź mi na stronę swoją relacją ponad 7000 unikalnych użytkowników to możemy gadać

Czy lepiej pracować nad swoim projektem, tak, czy większa szansa wybić się tworząc coś wspólnie, zdecydowanie dużo większa! Jeśli już coś powstanie to nie będzie to drugi blog na bloggerze, ale coś gdzie warto umieścić parę tekstów, dla rozpoznawalności chociaż

To powinno być oczywiste, że nie będzie to oferta dla zawodowych fotografów, zawodowych podróżników, pisarzy etc, oni sobie doskonale poradzą sami, a w tym projekcie by tylko obniżali rentowność prowadząc do upadłości, nie mam pieniędzy z podatków, nie biorę dotacji, biorę kredyt i dla wszystkich którzy tak bardzo prześcigają się z coraz wyższą ceną... kredyt trzeba spłacać, tak robią uczciwi ludzie ;)

Napisałem, że jestem otwarty na negatywne opinie i to się nie zmienia, ale co mi po opinii typu "nie, bo nie", masz lepszy pomysł, napisz, inaczej nie zaśmiecaj wątku

Strona nie będzie sprzedawana nikomu, nie mam zamiaru się na nikim dorabiać nie dając nic od siebie, a wydaje mi się, że początkującym twórcom będą miał sporo ciekawych rzeczy do zaoferowania
namteH napisał(a):
przecież to nie ma być sponsorowanie twoich wyjazdów! raczej dodatek do nich...
wydaje mi się, że kwestie materialne zaczynają przesłaniać istotę podróżowania i robi się jakaś niezdrowa licytacja.
trochę mi to przypomina rozmowy kwalifikacyjne z ludźmi świeżo po szkole, którzy też swój czas wyceniają trochę na wyrost żądając stawek z kosmosu.
ginger napisał(a):
a tak ogólnie - wydaje mi się, że dyskusja idzie w złą stronę - pieniędzy. mam wrażenie, że wiele osób już wyobraża sobie, że trafiło na żyłę złota i ktoś będzie im sponsorował wycieczki w zamian za parę słów, czy fotek, na zasadzie zlecenia. pewnie na palcach jednej ręki można by policzyć takie przypadki na forum, jeśli w ogóle.
dobrze przeczytać parę słów ludzi, którzy zrozumieli cel projektu
ginger napisał(a):
ja rozumiem ideę inaczej - jedziesz gdzieś, przy okazji (oraz odrobinie szczęścia i talentu) możesz swoją relacją zainteresować autora wątku. nie przesadzajmy z oczekiwaniami. proponuję trochę dystansu do samego siebie, większość z nas nie jest i nie będzie Cejrowskim czy Pawlikowską i nie będzie mogła żyć ze swojego hobby. a dla budżetowych podróżników-amatorów (ile to na forum jest porad, aby oszczędzić dosłownie parę zł?) pokrycie nawet dojazdu do Oslo, czy Sztokholmu powinno/może być atrakcyjne.
nie bez powodu zwróciłem się o opinię do tej społeczności, gdybym miał budżet na zatrudnianie profesjonalistów, pisał bym w innym miejscu

ze swojej strony dołożę wszelkich starań żeby zapłacić możliwie jak najwięcej, ale zrozumcie też i mnie, przez pierwszy rok, może nawet 2 lata ten projekt będzie dla mnie tylko kosztem, równie dobrze mógłbym obniżyć ceny w sklepie i męczyć się o wyższą sprzedaż, mógłbym też, jak już ktoś słusznie zauważył, pójść do agencji, kupić reklamę i wszystko by się doskonale kręciło... ale zamiast tego postanowiłem zrobić coś dla innych, z mało spotykanym podejściem uczciwego płacenia twórcom, to jest powód żeby na pomyśle psy wieszać, bo nie będę mógł płacić po 2000 zł za relację, jaki budżet by musiał być przy takich stawkach, nie wiem czy 500 000 zł by starczyło?

Jeśli dyskusja dalej ma się toczyć wokół wynagrodzenia to nie ma sensu dyskutowanie w ogóle, bo mijamy się z prawdziwym powodem założenia tego wątku, czyli zebranie opinii, wątpliwości, pomysłów... ukształtowanie pomysłu tak żeby mógł służyć twórcom, a jednocześnie był zyskowny dla firmy... znalezienie doskonale zapowiadających się, początkujących twórców...

To jest również dla mnie oczywiste, że z czasem z początkujących, jakaś część stanie się zawodowymi i nie będzie tym zainteresowane, ale wtedy będę mógł zaproponować coś co również ich zadowoli ;)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 26 Sty 2014 14:31 

dszmaj napisał(a):

Jeśli dyskusja dalej ma się toczyć wokół wynagrodzenia to nie ma sensu dyskutowanie w ogóle, bo mijamy się z prawdziwym powodem założenia tego wątku, czyli zebranie opinii, wątpliwości, pomysłów...

to chyba będzie najlepsze wyjście, zawsze z entuzjastami można kontynuować poprzez "pw"
 PM off
dszmaj lubi ten post.

#66 PostWysłany: 26 Sty 2014 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Ja już się wypowiadałem, ale raz jeszcze napiszę.

Jeżeli oferujesz "dołożenie się" to nie możesz oczekiwać artykułu i zdjęć na wyłączność. Ta propozycja jest jak dla mnie nie fair.
Mar77 lubi ten post.

#67 PostWysłany: 26 Sty 2014 14:54 

niebieski
Taki internetowy sklep z kawą i herbatą to w ogóle opłacalny biznes? Przepraszam za naiwne być może pytanie, ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby kawę lub herbatę kupować w Internecie ;-)
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 26 Sty 2014 14:56 

niebieski
Wybacz dszmaj, ale akurat branże reklamy internetowej znam lepiej niż 99.9% korzystających z niej. Do tego branże prasową znam zapewne lepiej niż wiekszosc wypowiadających sie tutaj.
Widze tez Twoj styl wypowiedzi gdzie duzo jest mącenia i obraz mam klarowny.
Nie boje sie napisac, zwyczajnie szukasz jeleni, którzy będą tańsi od kupowania/kierowania ruchem itd. Licząc na tania inwestycje, ktora zwróci sie od razu dzieki wejściem na Twoja komercyjna strone, dodatkowo bedziesz miał możliwość odsprzedania strony pozniej bez problemu i dodatkowy zarobek.

To ze znajda sie chętni to oczywiste. Watpię, aby ktos dostał wiecej niz 50 zł za wyjazd np. do Bangkoku. Bo za tyle to mozna sobie kupic taki artykuł spokojnie ze zdjęciami. Tylko ze na nich nie rozwinie sie az takiego ruchu co na ludziach którzy sami beda promować swoja twórczość.

Wydając na wyjazd (pojedynczy, o rodzinach nie wspomnę) do Bangkoku powiedzmy 3500 zł (co jest ani tanio ani drogo) i dostając zwrot 50 zł w zamian za poświęcenie ok 8 godzin czas po powrocie oraz straty kilku godzin na miejscu na zdjecia i zastanowienia sie o czym napisac zamiast cieszeniem sie z urlopu, to wyjdzie ze mozna było pójść na dniowke do Maca i zarobić wiecej i szybciej,zachowując przy tym swoja godność.

No ale jak ludzie zamawiają po 2 apteczki warte 9 zł i przeznaczone dla brytyjskich Żydów to i tutaj chętnie sie wykażą.

W biznesie zatem zycze powodzenia, bo jak widac wiesz gdzie sie szuka taniej siły roboczej :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#69 PostWysłany: 26 Sty 2014 14:58 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Poza tym w jaki sposób pomysłodawca ma zamiar oceniać zdolności literackie i fotograficzne zleceniobiorcy? Nie każdy jest Kapuścińskim, albo Tomaszewskim. Jak ocenić jakość relacji? Umowa i ew. partycypacja w kosztach dopiero po powrocie i ocenie relacji?

#70 PostWysłany: 26 Sty 2014 14:59 

niebieski
Moze przez ilośc uniquow. W takim razie nie bedzie nawet 50 zł przez długi czas...
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 26 Sty 2014 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 160 859
a ja mógłbym pisać gratis - jeśli byłoby jakieś fajne wsparcie z drugiej strony - w paru miejscach byłem, dużo się szykuje - tylko mobilizacji brak do pisania... może taki układ by mnie zmobilizował....

Ostatnio edytowany przez walen78, 26 Sty 2014 15:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 26 Sty 2014 15:12 

Anonymous napisał(a):
dszmaj napisał(a):

Jeśli dyskusja dalej ma się toczyć wokół wynagrodzenia to nie ma sensu dyskutowanie w ogóle, bo mijamy się z prawdziwym powodem założenia tego wątku, czyli zebranie opinii, wątpliwości, pomysłów...

to chyba będzie najlepsze wyjście, zawsze z entuzjastami można kontynuować poprzez "pw"

Czytam wątek z zainteresowaniem i mam też kilka swoich spostrzeżeń.
Zamysł może i fajny, faktycznie może komuś parę groszy wpadnie, ale nie możesz puentować, że dyskusja toczy się wokół wynagrodzenia - za pracę należy się płaca. Sam jak widać za bardzo nie masz pojęcia jak to wycenić i trochę błądzisz we mgle - jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu. Dodatkowo oczekujesz na opinie, wątpliwości i co najważniejsze pomysły - sorry nie rób tutaj drenażu mózgów i nie oczekuj że nie będzie dyskusji o kasie. Górnolotnie coś tam obiecujesz - jak dla mnie ,to być może to jest innowacyjne, ale nie wiesz jak ugryźć temat. Najwięcej tutaj warte będą pomysły, dlatego zastanówcie się zanim coś napiszecie. Słyszałem już o wielu przypadkach wykorzystania cudzych koncepcji... niestety życie jest brutalne.

jak sobie sam zepniesz biznesplan to wróć i zaproponuj konkrety.
 Profil Relacje PM off
pawi lubi ten post.

#73 PostWysłany: 26 Sty 2014 15:17 

bartek. napisał(a):
No ale jak ludzie zamawiają po 2 apteczki warte 9 zł i przeznaczone dla brytyjskich Żydów to i tutaj chętnie sie wykażą.

W biznesie zatem zycze powodzenia, bo jak widac wiesz gdzie sie szuka taniej siły roboczej :)

Hahaha kurde ale mnie to rozbawiło... no ale niestety taka jest prawda. Lubię zajrzeć na to forum w poszukiwaniu jakichś ciekawych okazji ale z tymi apteczkami to już była przesada. Wpis na tym forum daje gwarancję, że 90% z nich trafi niespodziewanie do Polski :lol:
Ludzie tutaj są strasznie naiwni i zawsze biorą to co im dają, wymagań - brak. A później wielkie zdziwienie, że pensja cały czas stoi w miejscu. Nie podoba się to do widzenia a na twoje miejsce czeka już 200 osób, które zrobią to jeszcze taniej. Nawet Chińczyki przy nas nie dadzą rady. Mam nadzieję, że to się w końcu zmieni...
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 26 Sty 2014 15:25 

pawi napisał(a):
Ja już się wypowiadałem, ale raz jeszcze napiszę.

Jeżeli oferujesz "dołożenie się" to nie możesz oczekiwać artykułu i zdjęć na wyłączność. Ta propozycja jest jak dla mnie nie fair.
a co by było fair, w praktyce wysyłać kogoś na darmowe wakacje? na taki status trzeba sobie zapracować, jeśli Twoje artykuły będą ściągały dużo ludzi, ba, będą powodem, dla którego ktoś przychodzi na stronę, będę się godził na Twoje warunki, ale do tego czasu trzeba zaakceptować moje, bo to ja tutaj ryzykuję ciężko zarobione pieniądze, Ty co najwyżej stracone parę godzin czasu, dysproporcja nieporównywalna, zgodziłbyś się na moim miejscu na taki układ, że ja piszę parę artykułów dla Ciebie za np 500zł (czyli tanio jak dla niektórych tu na forum) i mogę tą treść publikować gdzie chcę, jak chcę etc, a Tobie musi ten wydatek wygenerować klientów, którzy pokryją te 500zł i to jeszcze z dużą nawiązką żeby nie ryzykować upadłości, serio?

nie rozumiem w ogóle tej obawy o wyłączność... mam płacić za treść, a później znajdować ją na innych stronach i narażać się na duplicate content w google? to jest internet, a nie wydawnictwo, w wydawnictwie podaż jest mocno ograniczona i płatna, w internecie jest niczym nieograniczona i bezpłatna, jak Wy chcecie te 2 media porównywać? poza tym pisanie jest dla kogoś tak trudne, że nie napisze szybko podobnego tekstu i nie zrobi zamiast 1, 2 zdjęcia żeby mieć dla siebie, więc boi się o wyłączność? ehh... nie powinienem tego nawet komentować, ale to świadczy o tym, że ostatnie opowiadanie to się pisało chyba w liceum

zejdźcie na ziemię ze swoimi oczekiwaniami i zamiast brać, najpierw oferujcie coś w zamian, EOT z mojej strony jeśli chodzi o finanse, jeśli komuś pomysł się wydaje interesujący, ale zmieniłby to czy tamto zanim podejmie współpracę, proszę pisać tutaj na forum, na pw lub na prywatnego maila dszmaj@gmail.com (co by mnie nikt nie posądzał o reklamę)

bartek. napisał(a):
Wybacz dszmaj, ale akurat branże reklamy internetowej znam lepiej niż 99.9% korzystających z niej. Do tego branże prasową znam zapewne lepiej niż wiekszosc wypowiadających sie tutaj.
Widze tez Twoj styl wypowiedzi gdzie duzo jest mącenia i obraz mam klarowny.
Nie boje sie napisac, zwyczajnie szukasz jeleni, którzy będą tańsi od kupowania/kierowania ruchem itd. Licząc na tania inwestycje, ktora zwróci sie od razu dzieki wejściem na Twoja komercyjna strone, dodatkowo bedziesz miał możliwość odsprzedania strony pozniej bez problemu i dodatkowy zarobek.
gratuluję rozeznania, niestety po 6 latach w reklamie stwierdzam, że należy mieć dużo pokory do tego czego się jeszcze nie umie, bo zawsze jest wiele do nauki, tak więc chętnie bym się od Ciebie uczył jeśli nie mówisz bezpodstawnie... rozumiem też, że znając się na reklamie, wiesz, że koszt odsłony wyższy niż 2 - 3 gr to już jest drogo :)

O celach projektu mówiłem już nie raz, otwarcie, nie mam niczego do ukrycia, nie mam pojęcia, w którym momencie zacząłem "mącić", oświeć mnie proszę, albo nie rób tego

kolejnego argumentu komentował nie będę, ale dziękuję, uśmiałem się przednio :) to wg Ciebie mam być Matka Teresa, wydać oszczędności i kredyt spłacać latami, ale płacić więcej niż wydam na reklamę nie patrząc na opłacalność? już sam pomysł płacenia porównywalnie do reklamy jest bardzo dobry dla twórców, bo nikt więcej nie zapłaci, nie wspomnę o otwartości względem celu bloga, to nazywasz mąceniem? obyś tylko spotykał tak otwarte firmy na swojej drodze...

tak jak mówiłem EOT, zainteresowanych pomocą w wybiciu się zapraszam na pw lub dszmaj@gmail.com, rozumiem, że nie wszystkie elementy na tym etapie mogą do siebie pasować, ale po to jest rozmowa
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 26 Sty 2014 15:31 

przygus napisał(a):
Anonymous napisał(a):
dszmaj napisał(a):

Czytam wątek z zainteresowaniem i mam też kilka swoich spostrzeżeń.
Zamysł może i fajny, faktycznie może komuś parę groszy wpadnie, ale nie możesz puentować, że dyskusja toczy się wokół wynagrodzenia - za pracę należy się płaca. Sam jak widać za bardzo nie masz pojęcia jak to wycenić i trochę błądzisz we mgle - jeśli się mylę to wyprowadź mnie z błędu. Dodatkowo oczekujesz na opinie, wątpliwości i co najważniejsze pomysły - sorry nie rób tutaj drenażu mózgów i nie oczekuj że nie będzie dyskusji o kasie. Górnolotnie coś tam obiecujesz - jak dla mnie ,to być może to jest innowacyjne, ale nie wiesz jak ugryźć temat. Najwięcej tutaj warte będą pomysły, dlatego zastanówcie się zanim coś napiszecie. Słyszałem już o wielu przypadkach wykorzystania cudzych koncepcji... niestety życie jest brutalne.

jak sobie sam zepniesz biznesplan to wróć i zaproponuj konkrety.
szkoda słów nawet... rób coś dla ludzi, otwarcie i bądź posądzany o niewiadomo co...

więcej się w tym wątku nie wypowiem, bo został zdominowany przez osoby, których zdanie z oczywistych względów w niczym nie pomaga

projekt prawdopodobnie będzie się posuwał do przodu, mimo wszystko wiele osób trafnie odczytało intencje, dlatego proszę o kontakt
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 26 Sty 2014 15:36 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Zrobił się tu niezły bajzel. Macie kontakt do autora wątku mailowy, podany wyżej. Kto jest zainteresowany, ma wprowadzenie i możliwość kontaktu. Temat zamykam. Jeśli autor wątku ma jeszcze coś do przekazania publicznie i chce otworzyć wątek, proszę o PW.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości