Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Sty 2014 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Jade niezbyt polskim busem i jedzie tez jakis kolo z netbukiem i rozmawia na gg. Glosniki ma zdrowe i kazdy wers od nadawcy wiadomo kiedy dostaje. Huk niesamowity. Jako, iz jestem niedzielnym polskimbusiarzen chcialem zapytac, o co moze kolesiowi chodzic? Moze tak trzeba w pb? W koncu jest darmowe wifi.

Jakich jeszcze kulturalnych, szarmanckich i z klasa ludzi spotykacie w autobusach, pociagach, samolotach?
Tak mnie ciekawosc dopadla. :-)
 Profil Relacje PM off  

Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️ Bali w sezonie za 3727 PLN❗️❤️ Loty Etihad Airways + 4 ⭐ hotel z basenem 🌊☀️
Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨ Odkryj stolicę Mołdawii za 448 PLN 🇲🇩 Loty i 4* hotel w Kiszyniowie ✈️✨
#2 PostWysłany: 04 Sty 2014 10:46 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Mam na to sprawdzony sposób - nigdy nie podróżuję na trzeźwo...
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 04 Sty 2014 11:42 

niebieski
Wzorce odpowiednich zachowań wynosi się z domu rodzinnego. Proste. Kiedyś nazywano to kindersztubą.
I nie ma tu nic do rzeczy tłumaczenie, że dziś inne czasy, inne środki komunikacji...
Miłych i kulturalnych ludzi wokól życzę :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 04 Sty 2014 12:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 338 273
limaK napisał(a):
Jade niezbyt polskim busem i jedzie tez jakis kolo z netbukiem i rozmawia na gg. Glosniki ma zdrowe i kazdy wers od nadawcy wiadomo kiedy dostaje. Huk niesamowity. Jako, iz jestem niedzielnym polskimbusiarzen chcialem zapytac, o co moze kolesiowi chodzic? Moze tak trzeba w pb? W koncu jest darmowe wifi.

Jakich jeszcze kulturalnych, szarmanckich i z klasa ludzi spotykacie w autobusach, pociagach, samolotach?
Tak mnie ciekawosc dopadla. :-)

Możesz podejść i po prosić o ściszenie bo np chcesz się przespać albo przesiąść się w inną część autobusu.
Ja zawsze w takich miejscach staram się zachowywać bezszelestnie, jak film na słuchawkach oglądam to sprawdzam po wyjęciu z uszu czy za głośno nic nie słychać albo z dziewczyną rozmawiam zwykle szeptem żeby nikomu nie przeszkadzać kto np śpi.
Ale już się przyzwyczaiłem że takie zachowanie w środkach komunikacji takiej jak PB jest w mniejszości ;)
 Profil Relacje PM off
dziabulek lubi ten post.

#5 PostWysłany: 04 Sty 2014 13:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
też miałem podobny przypadek we wloszech, w pociągu regionalnym miedzy milano i como. wagon bezprzedziałowy, ludzi jak na lekarstwo wiec chyba tam nawet sam siedziałem ale, niestety, dwóch dresów uznało, że to dobre miejsce by puścić trochę muzyki... (chyba nie muszę dodawać, że muzyka nie była w moim guście).

i podczas tej samej podroży ale już w samolocie, otoczony młodymi włochami też ciężko było wytrzymać bo jadaczki im się nie zamykały. zwróciłem jednemu uwagę ale stwierdził, że po angielsku nie rozumie wiec mu na migi wytłumaczyłem. on niby pojął a jego kilku kolegów bawiło się w najlepsze już do końca, na szczęście krótkiego, lotu.

pociąg, samolot i teraz autobus. już nie w italii a w hiszpanii. podroż (ponad polowe drogi z plaży, czyli ok 30min) umilał byznesmen z półwyspu indyjskiego lub okolic, nadający przez komórę, siedząc tuż za kierowcą. gdyby spojrzenia miały jakaś siłe sprawcza...

#6 PostWysłany: 04 Sty 2014 15:53 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
BusinessClass napisał(a):

O ile mogę przyjąć że w takim stanie lepiej się zasypia, to grupowo stan nietrzeźwości powoduje zakłócenia w eterze podczas podróży współpasażerów.
Wzrasta zazwyczaj także asertywność pijących ze szkodą dla innych.

Sprawdzone dzisiaj w nocy ;)

Ostatnio edytowany przez mashacra, 04 Sty 2014 15:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Sty 2014 16:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Najwyraźniej nie jest to sposób dla każdego. Ja na przykład lubię napić się nad Francją a obudzić nad Brazylią. Mina stewardessy pod koniec lotu (była 5 czy 6 rano), gdy zapytała mnie - "kawę czy herbatę" a ja ochrypniętym głosem poprosiłem o caipirinhę - bezcenna :)

Najbardziej wkurzają mnie niedomyci pasażerowie. Nie znoszę też podróżowania przy rodzinach z dziećmi. Jak widzę typa chodzącego z brudnym niemowlakiem na ręku, kołyszącego go i gadającego (śpiewającego) coś w jakimś egzotycznym języku, to mam ochotę ich wysadzić. Zwłaszcza jeśli spacerując po samolocie kołysze go tak, że potrąca wszystkich siedzących przy przejściu.

Boli tez nieumiejętność rozmieszczenia bagażu w schowkach nad fotelami.

Z chrapiącymi sobie poradziłem - używam zatyczek do uszu.

Osobnym tematem jest zachowanie w salonikach lotniskowych. Najciekawszą scenę obserwowałem w Sao Paulo. Mają tam fantastyczny lounge, łącznie z murzynem grającym na fortepianie i truskawkami w czekoladzie pod kilkuletnie chilijskie chardonnay. Mają też pyszne, świeże kanapki, które co pewien czas ktoś donosi. Lounge był pełny, towarzystwo biznesowe, byłem jedynym w szortach. Widok kolesi po 50tce, w dobrych garniturach i z rolexami na rękach przepychających się łokciami i niemal walczących o świeżą kanapkę - bezcenny :) W Polsce najbardziej wkurzają mnie Ruscy drący się do swoich tabletów w których niestety zainstalowany jest Skype...

Ostatnio edytowany przez BusinessClass, 04 Sty 2014 23:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Sty 2014 21:11 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
O tak.... smrod. Wysiadalem, to jeden kolo byl tak zgrzany, ze szok. Prawie zemdlalem. Taki stary pot... ale sfterek Chilfigiera mial. Teraz wracam to jakas artystka kibel zatrzasnela i to pol godziny postoju spowodowalo. :-(
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Sty 2014 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 98
Kilometry: 174 732
Ja do Polskiego Busa zawsze zabieram zatyczki do uszu , bo zawsze trafia się w autokarze co najmniej jedna pani, która na cały głos przez 3 godziny rozmawia przez komórkę.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Sty 2014 15:45 

srebrny
Kiedyś jechałem PB o dość wczesnej porze, bo na poranny samolot. Chcieliśmy odespać, a jakiś pajac z przemądrzałym donośnym głosem opowiadał swemu towarzyszowi, co to oni zwiedzą u Ruskich, na której stacji będą babuszki z pierogami itd. Jakaś pani zwróciła mu uwagę, żeby ściszył japę, to siadł zdziwiony i zaczął analizować, że jakby był już taki zblazowany jak ona, to chciałby umrzeć.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Sty 2014 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
obibok napisał(a):
jakby był już taki zblazowany jak ona, to chciałby umrzeć.

Pełna dekadencja w PB. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

#12 PostWysłany: 17 Sty 2014 18:40 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 226 439
niebieski
Cytuj:

dokładnie, najlepszy sposób przy samotnej podróży, człowiek wyspany , nie-zmęczony ;)

#13 PostWysłany: 18 Sty 2014 13:48 
Awatar użytkownika

jeżdżąc polskimbusem byłem świadkiem całej masy cebulackich zachowań, ostatnim hitem jest pan palący w kiblu (na szczęście w Warszawie czekała już na niego policja). O obdzwanianiu połowy rodziny i znajomych, żeby powiedzieć że jedzie się autobusem, czy wielogodzinnych mongolskich dyskusjach przez telefon nawet nie warto wspominać, bo to norma. Swoją drogą samolot jest ostatnim miejscem w którym nie jestem skazany na słuchanie rozmów telefonicznych innych ludzi i nawet to chcą mi odebrać. :(

Image

Moje podróże

Ostatnio edytowany przez Abcn, 18 Sty 2014 21:27, edytowano w sumie 1 raz
wycinam offtop
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 20 Sty 2014 22:22 

podróże bez porządnych słuchawek są nie do przyjęcia :) jak nie plotkary w polskim busie to bebe w samolocie :P
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Sty 2014 23:10 

Pewna zasada, którą się przekazuje ludziom na szkoleniach za duże pieniądze mówi o tym, że bierny żal / gniew nie rozwiązuje ani jednego problemu. Czy wypisanie się na forum pomoże komukolwiek ze stykających się z negatywnymi zachowaniami współpasażerów?

Zgaduję, że większą siłę sprawczą mielibyśmy pisząc masowo do przewoźnika typu PB z sugestią wprowadzenia do regulaminu przewozu określonych przepisów o poszanowaniu ciszy w czasie podróży. Skoro można wprowadzić zakaz palenia tytoniu, to i można wprowadzić zakaz uciążliwych dla otoczenia rozmów przez komórkę / skyp'a etc. Wtedy łatwo by się było odwołać do formalnego regulaminu, zamiast do kultury osobistej.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Sty 2014 23:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
kobieta eM napisał(a):
Pewna zasada, którą się przekazuje ludziom na szkoleniach za duże pieniądze mówi o tym, że bierny żal / gniew nie rozwiązuje ani jednego problemu. Czy wypisanie się na forum pomoże komukolwiek ze stykających się z negatywnymi zachowaniami współpasażerów?

Zgaduję, że większą siłę sprawczą mielibyśmy pisząc masowo do przewoźnika typu PB z sugestią wprowadzenia do regulaminu przewozu określonych przepisów o poszanowaniu ciszy w czasie podróży. Skoro można wprowadzić zakaz palenia tytoniu, to i można wprowadzić zakaz uciążliwych dla otoczenia rozmów przez komórkę / skyp'a etc. Wtedy łatwo by się było odwołać do formalnego regulaminu, zamiast do kultury osobistej.

Mam lepszy sposób - nie korzystam z PB :)

#17 PostWysłany: 20 Sty 2014 23:25 

Ja może na początku dużo korzystałem z Pb jeżdżąc do Wiednia i z powrotem, ale teraz przesiadłem się na Jordana albo na samochód z Sixta, szkoda tylko że loty z Vie nie są tanie :(
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Sty 2014 23:34 

niebieski
Kiedyś pamiętam jak musiałem Ukraince czy Rosjance tłumaczyć, że słuchawki należy zakładać na uszy, a nie na szyję i rozkręcać głośność jak tylko można. Latanie wschodnimi liniami miało swój urok :) i pewnie nadal ma...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Lut 2014 09:40 
Awatar użytkownika

Jadę właśnie PB z Katowic do Wrocławia, wyjazd o 6:50 więc człowiek chciałby się chociaż zdrzemnąć, niestety kilku studenckich śmieci skutecznie to uniemożliwia dzikimi rykami, opowieściami o tym ile się wypiło i wyrzygało i histerycznym śmiechem. :/ Ech. Gdybym chciał pooglądać jak zachowują się małpy w nienaturalnym środowisku to poszedłbym do zoo. :/

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 03 Lut 2014 11:36 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Awerik napisał(a):
kilku studenckich śmieci

Nie wiem co gorsze - osoby niewychowane w PB czy osoby niewychowane w Internecie ;)
Polecam Ci trzymanie się bardzo dobrej zasady: Nie pisz w Internecie czegoś, czego nie odważyłabyś się powiedzieć prosto w twarz.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości