Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Skimming
#21 PostWysłany: 26 Wrz 2013 11:40 

Zbanowany
Cytuj:
Nie mogło dojść do skopiowania mojej karty inaczej aniżeli przez zakup internetowy

Absolutnie nikt i nigdy nie miął nawet na dwie sekundy Twojej karty w ręku?
 Profil Relacje PM off  

Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
#22 PostWysłany: 26 Wrz 2013 11:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Płacenie online od jakiegoś czasu (tak przynajmniej jest z moimi kartami) objęte jest systemem 3D Secure (lub Verified by Visa) - poczytajcie o tym. Generalnie polega to na dodatkowej weryfikacji przy tego typu płatnościach w postaci przekierowania na strone banku i hasła sms.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 26 Wrz 2013 12:18 

niebieski
Kilkukrotnie oczywiście że płaciłem za zakupy w sklepach jednak zawsze miałem kartę na oku. Był kontakt wzrokowy. Co do 3D oczywiście, że i moja karta miała taką możliwość i prawie zawsze przychodził sms. Jednak np. Color Line ściąga kasę bez weryfikacji 3D.
Mam teraz też inny problem. Powiązany. Kupując hotel na Malcie w Travel Republic zapłaciłem rezerwację w kwocie 10 euro. Pozostała część kwoty ma być ściągnięta z karty w dniu 02.10. Jednak ja już tej karty nie mam. Nowej nie podałem. Kolega dzwonił do nich i nie ma możliwości zapłaty na miejscu w hotelu. Pani mówi, że trzeba podać nowy numer karty i CVV. Można to chyba zrobić przez ich stronę zmieniając dane konkretnej rezerwacji. Nie wiem co robić ale zależy mi na tym hotelu i terminie/samoloty/. Pozdrawiam

#24 PostWysłany: 26 Wrz 2013 12:31 

Hubuus napisał(a):
Płacenie online od jakiegoś czasu (tak przynajmniej jest z moimi kartami) objęte jest systemem 3D Secure (lub Verified by Visa) - poczytajcie o tym. Generalnie polega to na dodatkowej weryfikacji przy tego typu płatnościach w postaci przekierowania na strone banku i hasła sms.

Niestety działa to tylko przy płatnościach przez internet w Polsce, płacąc np. za hotel, bilety lotnicze i np. na mecz w Hiszpanii płatność kartą kredytową z 3 D secury przechodziła bez zatwierdzenia płatności kodem na nr. telefonu w formie sms - to i brak kontaktu ze strony banku po dziwnych powtarzających się jedna po drugiej płatnościach jest powodem problemu poruszanego w tym temacie

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 26 Wrz 2013 14:32, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#25 PostWysłany: 26 Wrz 2013 12:40 

niebieski
Tu poruszyłeś wątek który i ja poruszałem w rozmowie z pracownikami banku. Dlaczego nikt się nie kontaktował ze mną kiedy przez dwa dni czyszczono mi kartę ze strony jak to określono o podwyższonym ryzyku a w tej chwili znajdującej się już na czarnej liście banku. Rozbawiła mnie odpowiedz.....Pan wielokrotnie dokonywałem zakupów w rożnych portalach internetowych. To prawda ale nigdy nie dokonywałem operacji jedna za drugą i w dodatku z tego samego portalu. Ale cóż. Pozdrawiam

#26 PostWysłany: 26 Wrz 2013 14:21 

niebieski
Podepnę się z pytaniem. Sprawa mniej poważna, sprzed kilku tygodni, nic mi z konta nie zniknęło i dopiero teraz sobie o tym przypomniałem. Przy płaceniu kartą za bilet autobusowy w Nykoping kierowca powiedział mi, że została mi tylko jedna próba PIN, potem karta zostanie zablokowana. Numer wprowadziłem, transakcja przeszła bez problemu, ale przyznam że mocno minie to zaniepokoiło. Nie miałem dostępu do internetu i obawiałem się tego, co spotkało orfik11. Dodam jeszcze, że poprzedniego dnia rano płaciłem kartą za hotel w Barcelonie i już wieczorem w Nykoping za autobus z lotniska. PIN wprowadzony poprawnie za pierwszym razem. Karta to zwykła debetówka z Aliora. Spotkał się ktoś z Was z taką sytuacją, może jednorazowa próba to jest jakaś forma zabezpieczenia o której nic nie wiem?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 26 Wrz 2013 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Moim zdaniem nie masz się czym martwić. Często weryfikacja PINu odbywa się offline, bez łączenia się z bankiem, a jedynie porównuje z PINem zapisanym na karcie i wtedy masz tylko jedną próbę. Po błędnym wpisaniu PINu następna próba nastąpi już online i terminal porówna z PINem zapisanym w banku. Ot takie ułatwienie w przypadku braku łączności i wtedy transakcja idzie trochę szybciej.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 26 Wrz 2013 14:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Moja koleżanka miała taka sytuacje przez jakieś 2 miesiące, na karcie debetowej z WBK. Za każdym razem jak płaciła to wyskakiwał ten komunikat, że ostatnia próba PIN. Nawet jak płaciła 2x po kilku sekundach, więc nie była to próba okradania jej a raczej błąd banku albo terminala.

#29 PostWysłany: 26 Wrz 2013 14:30 
Awatar użytkownika

niebieski
To akurat się zdarza, nie jest to nic nadzwyczajnego.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 26 Wrz 2013 14:31 

niebieski
OK, dzięki za odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Wrz 2013 19:53 

No to mnie uspokoiliście, bo miałam ciągłe żądania pinu
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Wrz 2013 23:37 

mnie to spotkalo w brazylii a dokladniej w rio de janeiro. przypuszczam, ze stalo sie to w banku hsbc na copacabanie podczas pobierania pieniedzy z bankomatu. w jeden dzien sczyscili mi konto do zera, przekraczajac dzienny limit dla obcokrajowcow w brazylii. cale szczescie bank mi oddal pieniadze w jeden dzien.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 27 Wrz 2013 00:27 

niebieski
Witam. W jeden dzień? Jaki bank? Ja ciągle w plecy. Mam żal, że dział analiz nie skontaktował się ze mną. Pozdrawiam

#34 PostWysłany: 27 Wrz 2013 08:12 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 278 766
niebieski
orfik11 napisał(a):
Witam. No cóż. I mnie to spotkało. Wracam 15.09. z Majorki i loguję się na konto ma tam ...6 operacji po 328,16 zł każda z jakiegoś google kingtale. Nawet nie wiem co to jest. Karty za granicą nie używałem. Pieniędzy nie wypłacałem. Bardzo często płacę nią za loty, hotele i transfery. Przed wyjazdem na Majorkę kupiłem pierwszy raz hotel na TravelRepubic uk. i transfer na Malcie. To są jakieś moje podejrzenia. Teraz reklamacje itp. Masakra. Aż się boję używać nowej karty. Pozdrawiam

Podobna sytuacja i u mnie. 3 obciążenia w dniach 13-14 września z opisem GOOGLE *KINGTALE GOOGLE.COM/CHUS. Każde na kwotę 330,69 (99,99$ zgodnie z informacją uzyskaną na infolinii). Karta wizz z citibanku. Z karty często korzystam. I w sklepach, jak i w internecie, więc ciężko przewidzieć kiedy ktoś się do niej dobrał.
Kartę zastrzegłem, transakcje reklamowałem. Co ciekawe, nową kartą nie mogę zapłacić w internecie, bo nie przychodzi smsem kod 3D secure. Wysyłany jest na numer telefonu z inną końcówką. Interwencja na infolini citi nic nie pomogła. Nie mam już siły kolejny raz wisieć na słuchawce i czekać na połączenie.
Albo mam pecha i dzwonię kiedy dzwoni dużo osób, albo na citiphone zwiększył się ruch bo coś się z tymi kartami dzieje. Wcześniej zawsze bez problemu można się było do nich dodzwonić.

#35 PostWysłany: 27 Wrz 2013 11:16 

niebieski
Witam. Kolego. Dokładnie to samo co ja. Te same dni czyli 13 i 14.09.2013 r. ten sam portal, też karta Citi Wizz Air. O co tu chodzi? Bądź ze mną proszę w kontakcie. Ja też złożyłem reklamację, złożyłem zawiadomienie na Policji. Ale kasa ciągle wisi jako moje zobowiązanie. Piszę do Ciebie na priv. Pozdrawiam

#36 PostWysłany: 27 Wrz 2013 11:18 

niebieski
czy dobrze rozumuje, że uruchomiona usługa 3DSecure uniemożliwia skimming?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 27 Wrz 2013 11:47 

bronek40 napisał(a):
czy dobrze rozumuje, że uruchomiona usługa 3DSecure uniemożliwia skimming?

Niestety tylko w ograniczonym zakresie tj. tylko przy płatności internetowej w Polsce. Jak już wcześniej pisałem zabezpieczenie 3D secury nie zabezpiecza przed skimmingiem w przypadku płatności internetowych za granicą, gdyż wtedy w większości przypadków kod sms do płatności 3 D secury nie jest generowany i właściciel karty kredytowej o płatności/płatnościach dowiaduje się po czasie.
 PM off  

#38 PostWysłany: 27 Wrz 2013 12:04 
Awatar użytkownika

niebieski
luki napisał(a):
Co ciekawe, nową kartą nie mogę zapłacić w internecie, bo nie przychodzi smsem kod 3D secure. Wysyłany jest na numer telefonu z inną końcówką. Interwencja na infolini citi nic nie pomogła. Nie mam już siły kolejny raz wisieć na słuchawce i czekać na połączenie.
Albo mam pecha i dzwonię kiedy dzwoni dużo osób, albo na citiphone zwiększył się ruch bo coś się z tymi kartami dzieje. Wcześniej zawsze bez problemu można się było do nich dodzwonić.

Też tak kiedyś miałem, że wymieniałem kartę z Citi (podejrzenie skimmingu po płatnościach w miejscach potencjalnie ryzykowanych) i po dostaniu nowej mieli inny nr telefonu w bazie zapisany i nie dochodziły smsy. Ale jeden telefon na infolinię i bez problemu zmieniłem. I kilka razy już dzwoniłem na citiphone i zawsze połączenie w kilka sekund (oczywiście licząc od momentu jak skończyłem się przebijać przez menu wyboru tematu rozmowy.

A odnośnie całego tematu to... staram się unikać płatności kredytówką jeśli nie muszę. Staram się używać debetówki z inteligo wszędzie. A że można nią płacić jak kredytówką to prawie wszędzie się sprawdza. Ryzyku skimmingu (w formie spisania danych chociażby) mniejsze bo karta nie perforowana, więc mniej ściąga uwagę.

A druga sprawa to limity kontrolowane przez stronę. Mam poustawiane bardzo niskie limity (zarówno na jedną transakcję jak i na cały dzień) i świetnie się to sprawdza. Nawet jak padnę ofiarą skimmingu to złodziej nie zgarnie więcej niż 300 zł/dziennie, a więcej niż jeden dzień kraść nie będzie bo dostaję smsy o każdej transakcji:) A jak sam potrzebuję to sobie z komórki zwiększam limit, a po transakcji z powrotem zmniejszam. Bardzo wygodne rozwiązanie, polecam. Grunt to ustawić sobie limit na takim poziomie, żeby w codziennych zakupach go nie przekraczać bo wtedy robi się to irytujące.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 27 Wrz 2013 12:12 

niebieski
a jakie to sa karty, gdzie 3d działa też za granicą?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 27 Wrz 2013 13:04 

orfik11 napisał(a):
Witam. W jeden dzień? Jaki bank? Ja ciągle w plecy. Mam żal, że dział analiz nie skontaktował się ze mną. Pozdrawiam

la caixa (mieszkam w hiszpanii). musialam pojsc na policje zlozyc zawiadomienie o przestepstwie i z policyjnym raportem wrocic do banku. dalam im raport a oni przelali mi kase na konto. bylam w szoku, ze tak szybko. wprawdzie powiedzieli, ze jeszcze mi ta kase moga zabrac no ale nic takiego sie nie stalo bo to bylo oczywiste, ze to nie ja te pieniadze wyjelam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości