Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: EKUZ i EWUŚ
#1 PostWysłany: 21 Maj 2013 15:24 

Zbanowany
niebieski
Wyrabial ktos ostatnio z Was EKUZ? Czy w dalszym ciagu potrzebny jest druk RMUA, czy po przyjeciu systemu EWUŚ jest on juz zbedny? Tak chyba byloby logicznie, ale ciekawy jestem jak to wyglada w praktyce.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
 Temat postu: Re: EKUZ i EWUŚ
#2 PostWysłany: 21 Maj 2013 15:33 

Najważniejszy jest dokument z peselem. Sam druk RMUA raczej nadal jest potrzebny, gdyż w systemie nie zawsze składki zdrowotne uzupełniane są na bieżącą, wtedy bez druku RMUA kartę EKUZ otrzymasz z okresem ważności tylko na 2-miesiące zamiast na 6 (wyrabiałem w kwietniu śląskie NFZ).

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 21 Maj 2013 15:37, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#3 PostWysłany: 21 Maj 2013 15:40 
Awatar użytkownika

srebrny
No niestety to co wydaje się być oczywiste nie jest i przy wyrabianiu EKUZ z samym dowodem nic nie załatwimy. Wyrabiałem kartę EKUZ niecały miesiąc temu przed weekendem majowym. Też myślałem, że skoro mamy eWUŚ to wszystko załatwię na dowód. Jednak nie, ja jestem ubezpieczony z DG jako członek rodziny i zawsze potrzebowałem tylko potwierdzenie ostatniego przelewu składki zdrowotnej. No to przyszedłem z tym potwierdzeniem i i tak znaleźli mi w systemie, że to niby od 3 lat nie jestem ubezpieczony ;] Co ciekawe od 3 lat co roku w kwietniu wyrabiałem tą kartę w tym samym oddziale i nigdy problemu nie robili, a teraz, że nagle od 2009 roku nie byłem ubezpieczony :D Sprawę wyjaśnił ojciec w ZUSie w mojej rodzinnej miejscowości i tym razem udałem się z wszystkimi możliwymi dokumentami, dowód, potwierdzenie wpłaty ZUS, druk z tego co pamiętam nazywały się ZUS ZCNA itp., ale podałem tylko dowód i potwierdzenie przelewu i o nic więcej nie pytali....

To mój przypadek, ale oficjalnie jeśli ma się z ubezpieczenie z DG to wystarczy dowód osobisty i potwierdzenie ostatniej wpłaty do ZUS, jednak z doświadczenia radzę, bierz wszystko co masz, bo są tam niezłe jaja. Na 3 razy kiedy tam byłem w kwietniu, za każdym razem kolejka 5-10osób i za każdym razem ponad połowa osób odsyłana z kwitkiem...

#4 PostWysłany: 21 Maj 2013 15:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
[...] wtedy bez druku RMUA kartę EKUZ otrzymasz z okresem ważności tylko na 2-miesiące zamiast na 6 (wyrabiałem w kwietniu śląskie NFZ).

Naprawdę w Polsce wydaje się EKUZ na 2 lub 6 miesięcy?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Maj 2013 15:49 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Wyrabiałam EKUZ w kwietniu. Wysłałam emailem jedynie wniosek (bez RMUA) i karta przyszła poczta do 2 tygodni. Ważna jak zwykle przez 6 miesięcy.

#6 PostWysłany: 21 Maj 2013 15:53 

koncentrator napisał(a):
Anonymous napisał(a):
[...] wtedy bez druku RMUA kartę EKUZ otrzymasz z okresem ważności tylko na 2-miesiące zamiast na 6 (wyrabiałem w kwietniu śląskie NFZ).

Ja takie otrzymałem, moja i syna na okres 2-miesięcy, żony na okres 6 (10.04-10.10.2013r.) otrzymane od razu w oddziale NFZ po wypełnieniu druku i weryfikacji danych co do ubezpieczenia w systemie
 PM off  

#7 PostWysłany: 21 Maj 2013 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
koncentrator napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Jak potwierdzisz że potrzebujesz na dłużej, to przyznają na dłużej. Ja na studia za granicą dostałem na rok.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Maj 2013 16:02 
Awatar użytkownika

srebrny
OK, pytam ponieważ ja mam taką kartę, ale wyrobioną w UK i tam bez pytania dają na 5 lat. Trochę słabo jak miałbym wyrabiać kartę co dwa miesiące.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Maj 2013 16:07 

Wszystko zależy co im wyskoczy w systemie, być może studenci, uczniowie otrzymują karty EKUZ z dłuższymi okresami ważności, mi przekazano, że osoby na umowę o pracę mogą otrzymać maksymalnie na okres 6-miesięcy (informacja uzyskana osobiście w śląskim NFZ, generalnie nie wnikałem czy tak jest rzeczywiście, mam blisko a całe wyrabianie z wypełnieniem wniosku zajęło 20-mniut)
 PM off  

#10 PostWysłany: 21 Maj 2013 18:36 

Loty: 15
Kilometry: 18 896
witam dziś byłam w NFZ wyrobić sobie kartę i tylko wystarczył dowód osobisty z peselem;-) (Łódź)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Maj 2013 19:03 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Cytuj:
mi w systemie, że to niby od 3 lat nie jestem ubezpieczony ;]

W związku z wdrożeniem EWUŚ wprowadzono zmiany w zakresie danych przekazywanych przez ZUS, KRUS itd. dodatkowo system NFZ został zasilony danymi czyszczącymi, więc dla NFZ byłeś ubezpieczony bo NFZ nie dostał informacji o wyrejestrowaniu, która doszła po trzech latach (możliwe że wyrejestrowanie było wynikiem błędu w systemach ZUS, które wyjaśnił Twój ojciec).

Wdrożenie EWUŚ spowodowało że nie możesz takich rzeczy bezpośrednio wyjaśniać w NFZ tylko za pośrednictwem ZUS.

A jeżeli chodzi o EKUZ i przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego to polecam:
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/

#12 PostWysłany: 21 Maj 2013 21:56 

Hello :)

Więc, ja i dziś byłem w NFZ. Miałem problem, ponieważ wychodziło, że od 2 lat nie jestem ubezpieczony, jako, że wyrejestrowany i składki nie były opłacane, ale po interwencji w ZUSie wszystko jak najbardziej OK, chociaż trochę papierów NFZ potrzebował.

Kartę dostałem do daty ważności legitymacji szkolnej. Jako, że technikum skonczyłem w tym roku, więc legitka jest do 31.09, do tej daty mam EKUZ... niestety, zachodu trochę z tym było. Generalnie, dalej potrzebne jest zaświadczenie, że składki są regularnie opłacane jeśli coś u nich w systemie jest nie tak, a czekałem w dość sporej kolejce i kilka osób miało ten sam problem co ja
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Maj 2013 13:54 

Zbanowany
niebieski
Po dzisiejszej wizycie w NFZ we Wroclawiu odpowiem sam sobie i potomnum.
Jezeli jestes ubezpieczony przez pracodawce to nie potrzebujesz zadnych zaswiadczen - wszystko maja w komputerze. EKUZ wystawiaja na 6 miesiecy max.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Maj 2013 14:03 

chyba, że chwilowo system się sypnie albo zus ma opóźnienie w przesyłaniu danych. Mogłam dostać na pół roku, ale niestety w dniu kiedy byłam coś się zacięło i dostałam na krócej. Gdybym miała rmua nie byłoby problemu, więc na wszelki wypadek jak ktoś może to niech bierze.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google Adsense [Bot] oraz 9 gości