Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Maj 2013 16:27 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Pewnie do części z was dotarły w ostatnim czasie listy/maile od operatorów usług telekomunikacyjnych o zmianach w ustawie i umowach. Ja dostałem ulotkę od Orange i maila od UPC. Jest tam napisane: "W przypadku braku akceptacji zmian przysługuje państwu prawo do wypowiedzenia umowy do 20 czerwca 2013r." Jest też wzmianka, że w przypadku rozwiązania umowy operatorowi przysługuje uprawnienie do żądania zwrotu ulgi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania.

Dzwoniłem do Orange, twierdzą, że nie mam podstaw do rozwiązania umowy. Stąd moje pytania, co znaczy końcowy zapis o żądaniu zwrotu ulgi oraz co o tym sądzicie, mogę wypowiedzieć im umowę lub uzyskać jakieś dodatkowe profity/zmniejszenie abonamentu?
 Profil Relacje PM off  

City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎 City break na Sycylii 🌋🍝 Przedłużony weekend w 4⭐️ hotelu nad morzem za 859 PLN 😎
Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
#2 PostWysłany: 06 Maj 2013 17:06 

Zbanowany
Nie masz podstaw prawnych do wypowiedzenia umowy bez ponoszenia konsekwencji w niej opisanych. Przeczytaj umowe - z niej bedzie wynikalo, ile bedziesz musial zaplacic operatorowi, jesli wypowiesz umowe przed jej koncem - zakladam, ze masz umowe terminowa.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Maj 2013 17:22 

jeśli zmiana byłaby tylko "pomysłem" operatora albo wynikała z naprawiania ich błędu, to mógłbyś "bezkarnie" zrezygnować z umowy - jednak gdy wynika z przepisów prawa (właśnie np. zmiana ustawy) i operator musi je wprowadzić - takiej możliwości nie ma
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Maj 2013 17:22 

niebieski
Jak wyżej. To są jakieś zmiany ustawowe, niezależne od operatorów, dlatego nie można zerwać umowy bez konsekwencji.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Maj 2013 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Szkoda... Dziwię się tylko czemu piszą o możliwości zerwania umowy skoro realnie bez konsekwencji nie ma takiej szansy.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Maj 2013 16:06 

niebieski
Kański napisał(a):
Szkoda... Dziwię się tylko czemu piszą o możliwości zerwania umowy skoro realnie bez konsekwencji nie ma takiej szansy.

Piszą o możliwości rozwiązania umowy w przypadku braku akceptacji zmian - taki jest obowiązek. Ponieważ zmiany wynikają ze zmian prawa rozwiązanie umowy skutkuje wyegzekwowaniem zwrotu nienależnej zniżki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 13 gości