Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Mar 2013 12:13 

Zbanowany
Witam

Na początek przyznam się, że nie leciałem jeszcze tanimi liniami lotniczymi.
Dobre ceny dobrymi cenami ale czy w przypadku połaczeń składanych nie jest to ryzykowne rozwiązanie.
Załóżmy ze wybieramy się z rodziną na Kanary - tam mamy tylko połączenia łączone.
Chciałem zapytać jak to jest w praktyce w tanich liniach kiedy pierwszy lot zostaje przełożony/ opóźniony i nie zdąrzymy na drugi lot albo odwrotnie kiedy drugi lot zostaje odwołany a hotel w miejscu przeznaczenia jest zarezerwowany. Zanosi się na nie mały stersik...
Zdarzyć się może także ,że w czasie urlopu lot zostaje odwołany co prawda można powalczyć o odszkodowanie - ale jakoś trzeba przecież wrócić do domu a z tego co wiem tanie linie nie dają takiej odpowiedzialnosci jak tradycyjne na jednym bilecie.
Jak sobie poradziliście z takimi sytuacjami.

Pozdrawiam

Jaśko
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN Luksusowy wypoczynek na Krecie 🌴🏨 5* resort ze strefą wellness za 1849 PLN
✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎 ✨ Egzotyczny reset w luksusie ✨🏝️ Loty na Mauritius i apartament z jacuzzi na dachu za 3767 PLN 😎
#2 PostWysłany: 11 Mar 2013 12:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Trzeba podejsc zdroworozsądkowo i tak dobierac kolejne odcinki podróży aby miec zapas czasu na przesiadke i ewentualne opoznienia. Problem jest jezeli wyskoczy coś co nie bierze sie pod uwage np, ze samolot, który miał Cie zabrac nie wyladuje z powodu warunków atmosferycznych i został gdzies tam przekierowany i wtedy nastepny lot Ci ucieka. Niestety to jest wpisane w tanie linie, latasz odcinkami.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Mar 2013 14:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Andi napisał(a):
Trzeba podejsc zdroworozsądkowo i tak dobierac kolejne odcinki podróży aby miec zapas czasu na przesiadke i ewentualne opoznienia. Problem jest jezeli wyskoczy coś co nie bierze sie pod uwage np, ze samolot, który miał Cie zabrac nie wyladuje z powodu warunków atmosferycznych i został gdzies tam przekierowany i wtedy nastepny lot Ci ucieka. Niestety to jest wpisane w tanie linie, latasz odcinkami.

Ostatnio złożyłem wydawać by się mogło przesiadkę idealną. Poranny lot, wylot o 6 rano (samolot więc nocował na lotnisku, z którego mam wylatywać i ryzyko opóźnień dodatkowo się zmniejszyło). Odstęp pomiędzy lotami wynosił 4 godziny, także nawet w przypadku spóźnienia nie byłoby problemu ze zdążeniem na kolejny lot. Po czym parę dni po zarezerwowaniu wszystkich lotów dowiedziałem się, że linia lotnicza zmieniła godziny lotu z 6 rano na 17 i nijak mi już przesiadki nie grają. Takie sytuacje zdarzają się dosyć często, szczególnie gdy wykupuje się bilety z dłuższym niż miesiąc wyprzedzeniem. Naturalnie w przypadku takiej zmiany mogę żądać zwrotu pieniędzy za jeden bilet (z miejsca A do B), ale drugi na drugim jestem już stratny (z miejsca B do C, gdzie nie było żadnych zmian, a w moim przypadku był on kilkukrotnie droższy), do tego dochodzi bilet powrotny.

Rozwiązaniem jest rozłożyć przesiadkę na dwa dni. Wtedy dochodzi koszt hotelu lub spanie na lotnisku. W takiej sytuacji ja starałem się, a od teraz zawsze będę stosować zasadę, aby przesiadkę robić w miejscach ciekawych i traktować je jako element dłuższej podróży, a nie tylko punkt przesiadkowy, nawet jeśli przesiadka w takiej konfiguracji jest nieco droższa, niż inna mniej ciekawa lokalizacja.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Mar 2013 20:36 

A zwiała komuś przesiadka w trakcie lotu łączonego ? Co wtedy ? :) oprócz szukania na szybko innego samolotu i szukania drukarki na lotnisku :|
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Mar 2013 20:48 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
miałem 11h na przesiadkę w BVA i nie zdążyłem :D zdarza się niestety :(

#6 PostWysłany: 11 Mar 2013 21:01 

Loty: 41
Kilometry: 48 991
niebieski
wntl napisał(a):
miałem 11h na przesiadkę w BVA i nie zdążyłem :D zdarza się niestety :(

No właśnie :)
Skądś to znam :)

#7 PostWysłany: 17 Mar 2013 21:30 

Zbanowany
Wychodzi na to, że można narazić się na duże koszty. Z drugiej strony jak przeczytać forum to i tak często korzystacie z połączeń składanych.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości