Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Mar 2013 02:59 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Zbanowany
Jako że wiele osób tu zagląda, to może mi ktoś doradzi ;)
Wykupiłem OC w Link4. Płaciłem ok 800 zł za rok. Po jakoś półtora miesiąca dostałem list że składka została rekalkulowana i podnieśli mi składkę z 800 zł na 1300 zł.
Szkoda podobno była jakoś 3/4 lata temu, inne auto, OC na ojca, ojciec miał jakąś stłuczkę (ale auto zarejestrowane na mnie).
Jako że 500 zł to dużo kasy, a Link4 zachowali się jak pospolici złodzieje, to chcę coś z tym zrobić. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to "sprzedaż" auta znajomemu, rezygnacja z ubezpieczenia (wtedy zwracają proporcjonalnie niewykorzystana kwotę) i OC na inną osobę.
Co polecacie ? Może są tu jacyś znawcy ?

Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
Tydzień all inclusive w słonecznej Albanii 🏖️ 4* hotel przy plaży za 2589 PLN 😍 Tydzień all inclusive w słonecznej Albanii 🏖️ 4* hotel przy plaży za 2589 PLN 😍
#2 PostWysłany: 04 Mar 2013 08:09 

niebieski
Niestety - jak sam zauważyłeś - to inne auto (którym jeździ ojciec i miało szkodę) jest zarejestrowane na Ciebie (nie jest ważne czy jesteś głównym czy współwłaścicielem) i w związku z tym zbierasz zniżki ale i zwyżki w razie szkody - niezależnie kto z Was "spowoduje" szkodę. Nic więc nie wywalczysz...
Dlatego "najzdrowsze" jest mieć wszystko na siebie a nie fikcyjnie na kogoś innego (pewnie po to byłeś dopisany w tamtym dowodzie rejestracyjnym żeby właśnie wypracować zniżki). Tak samo nie polecam sprzedaży i rejestracji na kogoś innego. Nie ma co go uszczęśliwiać (jeśli ma inne auto i wypracowane zniżki to możesz narobić mu dużo krzywdy - zadziała efekt domina) a poza tym przy sprzedaży zapłacisz za nową rejestrację w urzędzie i 2% PCC od wartości pojazdu.

Nie jestem przedstawicielem żadnego ubezpieczyciela i też nie podobają mi się często ich zagrania ale nazywanie kogokolwiek złodziejami (nawet w przenośni) jest przesadzone - tak samo oni mogą Ciebie nazwać bo wykupując ubezpieczenie zadeklarowałeś określoną zniżkę (chcąc "ukraść" = otrzymać niższą składkę), do której nie miałeś prawa - tak to wygląda w świetle prawa.

#3 PostWysłany: 04 Mar 2013 11:29 

O ile pamiętam to przy zwieraniu umowy z LINK przedstawili ci formułke że moga zmienić stawke jeśli okaże się że dane które im podałes sa nieprawdziwe (a nie byly) Nie masz więc się co wygłupiac tylko ciesz sie że nie masz jeszcze dodatkowej kary za próbe zaniżenia stawki i na przyszlosc lepiej pamiętaj że oni teraz moga dosyc łatwo sprawdzic kto ma jakie znizki.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Mar 2013 11:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Dodam tylko że o stłuczce nic nie wiedziałem, dopiero link4 mnie o tym fakcie poinformował.
A re-kalkulację zrobili po czasie kiedy mogłem wypowiedzieć umowę - dlaczego tego od razu nie sprawdzili ?

#5 PostWysłany: 04 Mar 2013 11:46 

No bo to działa na tej zasadzie że Ty chciałes oszukac ich (możliwie że nieświadomie ale szczerze mowiąc to powinieneś wiedzieć czy masz zniżkę czy nie a nie w ciemno zakladac bezszkodowośc) ale w tym wypadku oni okazali się cwańsi. Trudno, naprawde trzeba sie z tym pogodzic i za rok szukac takiego ubezpieczyciela gdzie nawet z mniejsza zniżka cena i tak wyjdzie przyzwoita.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Mar 2013 11:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Jak pisałem wcześniej, szkoda miała miejsce podobno w 2009. W 2010 miałem swoje auto zarejestrowane i nie naliczyli mi żadnych zwyżek (wtedy też nie wiedziałem o żadnej stłuczce).

#7 PostWysłany: 04 Mar 2013 12:21 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
wntl napisał(a):
Dodam tylko że o stłuczce nic nie wiedziałem, dopiero link4 mnie o tym fakcie poinformował.
A re-kalkulację zrobili po czasie kiedy mogłem wypowiedzieć umowę - dlaczego tego od razu nie sprawdzili ?

W grudniu kupowalem w Generali Direct, na infolinii pytalem jak obliczaja znizki, w odpowiedzi uslyszalem ze ja podaje ile lat bez szkody a oni moga to sprawdzic w funduszu. Dla swietego spokoju poprosilem od razu o sprawdzenie, trwalo to moze 5 minut.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Mar 2013 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 456 536
niebieski
To ja teraz od strony ubezpieczyciela (co prawda nie link 4) ale ogólnie, zatajenie lub podanie nie właściwej wysokości zniżek może skutkowa wezwanie do dopłaty różnicy. (w umowie lub na infolinii zostałeś poinformowany ze to ty oświadczasz ile masz zniżek towarzystwo może ale nie musi tego sprawdzać). Więc do obowiązującej polisy dopłata niestety się należy.

Dlaczego dopiero teraz? najprawdopodobniej ktoś się pokusił o sprawdzenie twojej historii, powiem więcej rok temu w historii mogło nie być śladu o szkodzie poniewaz towarzystwa do tej pory nie miały obowiązku o nich informować, w chwili kiedy zrezygnowałeś z danej firmy ona mogła "w odwecie" za stratę klienta dopiero ujawnić szkodę sprzed kilku lat. (praktyka często stosowana w "gorszych" towarzystwach tak samo jak ta dopłata o którą pytasz)

Nawet jak sprzedaż auto to link 4 może na drodze sądowej domagać się dopłaty.

#9 PostWysłany: 05 Mar 2013 11:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
ale jakbym sprzedał auto i wypowiedział umowę, to chyba zwracają za niewykorzystany okres OC (oczywiście kwota pełnej podwyższonej składki) ?

#10 PostWysłany: 05 Mar 2013 11:51 

wntl napisał(a):
ale jakbym sprzedał auto i wypowiedział umowę, to chyba zwracają za niewykorzystany okres OC (oczywiście kwota pełnej podwyższonej składki) ?

Nie do końca. Sprzedający nie może wypowiedzieć umowy, a jedynie ma obowiązek powiadomić w ciągu 14 dni ubezpieczyciela komu sprzedał pojazd. Natomiast nowy nabywca może ale nie musi wypowiedzieć umowę która przeszła na niego w momencie kupna pojazdu. Jedyne wyjście to dogadanie się z kupującym, żeby wymówił umowę OC. Jednak dla kupującego może być to nieopłacalne w przypadku kiedy ubezpieczyciel przepisze na niego polisę bez rekalkulacji.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Mar 2013 11:58 

HON fly4free
Tak jak ktoś już wspomniał, towarzystwa ubezpieczeniowe dopiero w tamtym roku uzyskały narzędzia do pełnej weryfikacji historii wł. samochodów - stąd dopiero teraz takie rzeczy wypływają.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Mar 2013 14:24 
Awatar użytkownika

Loty: 284
Kilometry: 456 536
niebieski
Dodatkowa kwestia ile pozostało ci okresu ubezpieczenia na tej polisie? Jeżeli poniżej 6msc to moim zdaniem gra nie warta świeczki z "fikcyjna" sprzedażą mianowicie załóżmy dzisiaj sprzedajesz pojazd, i zgłaszasz do link 4 (oni odlicza okres 30 dni który przysługuje kupującemu, dodatkowo pomniejsza zwrot o wartość zaokrąglona do pełnych miesięcy czyli od tak naprawdę zwrócą za cały okres od kwietnia do końca ubezpieczenia. Ale dodatkowo kupujący musi zapłacić 2% od wzbogacenia przy zakupie pojazdu (i jeżeli to nie jest stare auto to wartości rynkowej nie tej z umowy) dodatkowo dochodzą koszt przerejestrowania.

Ponadto tak jak wspomniałem wcześniej Link4 i tak do ciebie te 500zl może wyszarpać nawet po sprzedaży poniewaz obowiązek uiszczenia dopłaty powstał przed sprzedażą. wiec najprawdopodobniej od zwrotu składki odjęli by to co im "wisisz"

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości