Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Paź 2012 23:29 

Różnice są marginalne, wyjątek stanowią dedykowane aparaty na dany kraj np. Canon KISS X5 i X6(Japan), będący odpowiednikiem Canona 550D i 600D, który był ponad pół tysiąca tańszy niż w Polsce do tego wszystkie możliwe dodatki w cenie, także wychodziło z 800zł po doliczeniu dodatkowej karty, torby etc. Zakupy robiłem w Pantip Plaza w Bangkoku.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 26 Paź 2012 22:28 

16000BHT a za drugi cos kolo 20k bahtów. Oczywiscie wersja KIT z obiektywem, kupowane niespelna pol roku temu.

#3 PostWysłany: 12 Lis 2012 23:08 

niebieski
A znasz może cenę Sony RX100? Zastanawiam się czy kupić tu czy już w trakcie wycieczki...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lis 2012 17:41 

a wie ktoś może w jakich krajach najbardziej opłaca się kupywać sprzęt ??

#5 PostWysłany: 26 Lis 2012 20:53 
Awatar użytkownika

Z moich doświadczeń wynika, że bardzo opłaca się kupować sprzęt na Ukrainie. Kurs hrywny do złotego jest korzystny, 100.00PLN = 257.49UAH. Ale w Polsce też można znaleźć atrakcyjne oferty. Wszystkim tym, którzy w najbliższym czasie nie wybierają się do naszych wschodnich sąsiadów, polecam stronkę http://www.komputronik.pl/category/5501/Lustrzanki.html.

#6 PostWysłany: 26 Lis 2012 21:04 

@Myszata, mieszkam we Lwowie i z moich doświadczeń wynika, że na Ukrainie najbardziej opłaca się kupować piwo :twisted: .
Ceny elektroniki na Ukrainie są wysokie a można je sprawdzić w najtańszym sklepie internetowym: www.rozetka.com.ua (bezpieczny, korzystałem, dowożą do chaty)
Jeśli ktoś jedzie do Singapuru to mogę podać adres sklepu z absolutnie najniższymi cenami w Singapurze (ceny wywieszone, żadnego targowania, żadnego naciągania jak w Sim Lim Square).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Lis 2012 17:28 

jacek69 napisał(a):
Ja jade i chetnie odwiedze ten sklep,o ile rzeczywiscie, sa spore roznice w cenie

Nie przesadzasz ? Nie wiem co uważasz za sporą różnicę; jeśli oczekujesz 50 % różnicy to nie jedź do Azji.
W każdym razie podaję adres sklepu:
Naranjan Electronics Pte., Ltd.
158 Race Course Road, 218601, Singapore
( to niedaleko od Mustafa Centre, który jest dużo droższy i ceny ma na poziomie Sim Lim )

To klika niedużych sklepików, płatność tylko gotówką, żadnych podróbek i wałków; kupowałem tam niejednokrotnie. Sklep prowadzony przez Hindusów, otwarty do 12 w nocy; uwaga - cały czas jest tam tłum ludzi !
Szczególnie opłaca się kupić telefony komórkowe (sam kupiłem tam miesiąc temu smartfony HTC jakieś 35% taniej niż w PL), tablety, kompaktowe aparaty - cen lustrzanek nie sprawdzałem ale sądzę, że też są niskie.
Taniej, drobnej elektroniki nie znajdziesz nigdzie w Singapurze ani w Azji; chyba, że wtulą Ci jakąś podróbę.
Konkurencja pisze o nich tak: "He is a mother fucker, doing a Cheating in SG. Can't the SG government take action"

Masz zdjęcie ( z Google Street View ), będzi Ci łatwiej znaleźć:

Załączniki:
Sing sklep.jpg
Sing sklep.jpg [ 100.15 KiB | Obejrzany 2433 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Lis 2012 17:56 

Admin ! Wkleiłem tu informację dla Jacka i po paru sekundach zniknęła.
Przyznać się, kto mi zaj .... post :evil:
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lis 2012 18:44 

złoty
Hej,

kilka lat temu kupiłem cyfrową lustrzankę w Singapurze i:

- gwarancja: na niektóre modele można otrzymać gwarancję worldwide , ale koniecznie trzeba o to się dopytać (ja kupowałem olympusa i z niej później skorzystałem)
- często ceny są podawane netto , jak chcesz paragon (a do gwarancji potrzebny) to doliczą ci podatek
- na lotnisku można skorzystać z tax refund ale nie stanowił 100% sumy podatku
- zakup aparatu zajął mi cały dzień , którego nie wspominam najlepiej ; trzeba się targować, sprzedawcy podają niższe ceny najpopularniejszych modeli , jak się decyduję, to "tego akurat nie ma , ale jest identyczny canon (nazwa przypadkowa) w tej samej cenie" (choć faktycznie jest on o 20% tańszy)

Ogólnie na zakupie zaoszczędziłem kilka stów w stosunku do średniej ceny z allegro, ale straciłem dużo nerwów (do singapuru poleciałem bez aparatu z zamiarem kupienia , a dzień później zaczynałem miesięczny trip po Indonezji) i dzień w Singapurze (bezcenne). Dlatego uważam , że lepiej szukać w Polsce okazji (mój obecny kupiłem w MM bez vat czy jakoś tak i cena wyszła mi pewnie zbliżona do tej jaką zapłaciłbym w Singapurze).

Pozdr
Jasiu
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Lis 2012 19:19 

Napiszę to jeszcze raz bo mnie krew zaleje.

@jasiub, nie trzeba się szarpać tylko wiedzieć gdzie jechać. Jeśli do paragonu doliczyli Ci podatek, to zwyczajnie Cię wydymali; pewnie byłeś w Sim Lim Square.

@jacek69
Sklep nazywa się Naranjan Electronics, 158 Race Course Road, 218601, Singapore
To kilka niedużych sklepików w jednym budynku; otwarte do 12 w nocy i nieustanny tłok.
Sklep prowadzą Hindusi, żadnych wałków, podróbek itp. Płatność tylko gotówką.

Nie znajdziesz w Azji tańszego sklepu z elektroniką. Ceny wywieszone, żadnego targowania.
Kupowałem tam różne rzeczy kilkukrotnie, bo jestem w Singu parę razy w roku i szczerze polecam.
Możesz dla porównania wejść do Sim Lim albo pobliskiego Mustafa Centre - będzie dużo drożej.

Masz tu zdjęcie, żebyś wiedział jak to wygląda; znajdziesz sobie dojazd na Google Street View:

Załączniki:
Narajan 2.jpg
Narajan 2.jpg [ 84.91 KiB | Obejrzany 2445 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Lis 2012 23:10 

Nie mam Cię za idiotę, źle to odebrałeś :D
Żebyś nie marnował dużo czasu na przepychanki w innych sklepach podałem Ci adres, gdzie możesz jechać w ciemno. To bardzo przyzwoity sklep i naprawdę najtańszy, a wiem o czym piszę.
Jeśli nie kupisz aparatu to znajdziesz tam całą masę naprawdę tanich elektronicznych drobiazgów.
Nastroju sobie nie popsujesz bo ceny są wypisane na produktach; oni się nie targują - ceny mają hurtowe i zaopatrują się tam właściciele innych sklepów.
Telefonów tańszych nie znajdziesz nigdzie, chyba, że podróby u Chińczyków w Kuala Lumpur.
Jeśli nie masz dużo czasu w Singu to po prostu pojedź od razu do tych Hindusów; obok masz ciekawe Little India więc tak czy inaczej warto podjechać.

Przyjemnych wakacji.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Lis 2012 12:05 

złoty
@Trurl
O ile pamietam faktycznie kupowałem w Sim Lin. Podany przez Ciebie namiar bardzo jest bardzo ciekawy i właśnie sobie go zanotowałem (a nuż się przyda). Mój opis dotyczył moich doświadczeń ... i faktycznie czułem się trochę wydymany.
Mam jeszcze pytanie co do podatku ... napisałeś, że się nie dolicza : o ile pamiętam bez podatku dają taki świstek do gwarancji u nich , a mówili , że paragon fiskalny (wydrukowany) musi mieć podatek ; czy tak jest faktycznie? Pytam bo to może być ważne przy gwarancji worldwide ... gdy oddawałem aparat kupiony w Singapurze do naprawy w Polsce to sprawdzali paragon (a nawet skserowali) i wątpie , że uznaliby mi świstek z ręcznie wypisaną kwotą zakupu.

Pozdr.
J.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Lis 2012 12:39 

@jasiub
W Sim Lim nie trzeba nic kupować, to najbardziej znane miejsce więc każdy tam jedzie.
Mam tam kumpla - właściciela sklepiku w Sim Lim więc wiem co i jak :twisted:
Z paragonem to zwykły wałek; sprzedawca ma obowiązek dać ci ten papierek i gwarancję a jeśli chcesz - także fakturę tax-free; jeśli go nie dostaniesz to on nie księguje sprzedaży i swojego obrotu; nie płaci podatku (przy wystawieniu tax-free i tak rozlicza tj. odejmuje sobie podatek VAT czyli po"ichniemu" GST, więc podniesienie ceny za wydrukowanie paragonu to zwykły kant).
O różnych wałkach i naciąganiu w Sim Lim piszą na forach nawet Singapurczycy, a znają się na rzeczy wszak "shopping" to ich sport narodowy.

Toż niedawno sam chciałem tam kupić twardy dysk (kilka sztuk) i jakiś cymbał najpierw chciał tylko gotówkę a za płatność kartą podał mi cenę o 4 % wyższą; dowiedział się więc co może sobie zrobić z tymi dyskami oraz co to znaczy "łachmyta"; pojechałem do tych Hindusów, o których pisałem i kupiłem zdecydowanie taniej i "bez bólu".
Prawdę powiedziawszy w dupie mam te 4% akurat zależało mi na czasie ale nie znoszę takiego naciągactwa "w żywe oczy" więc olałem zakupy w Sim Lim nie po raz pierwszy.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Lis 2012 14:09 
Awatar użytkownika

srebrny
jacek69 napisał(a):
Panasonic, dla mnie nie istnieje, jako producent sprzętu fotograficznego ;)

świadczy to tylko o Twojej ignorancji
panasonic stworzył w segmencie kompaktów coś czego mogą mu wszyscy pozazdrościć (LX), no może poza samsungiem (EX)
poza tym optykę do panasonika często daje leica, ale leica też pewnie nie istnieje w Twoich oczach jako producent sprzętu foto ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Lis 2012 18:25 
Awatar użytkownika

srebrny
tak się znasz na aparatach, że nie potrafisz odmienić leica
wiem, że chodzi o lustro,
ale pisanie, że panasonic nie istnieje jako firma fotograficzna to szczyt ignorancji
mówienie, że kompaktowy panasonic LX to zabawka to kolejny przejaw nieznajomości tematu
możesz już się przestać kompromitować i poniżać zarazem

widzisz, ja mogę zrobić przyjemną fotę nawet obscurą a Tobie jak znam życie nawet ff hasselblad by nie pomógł, skoro twierdzisz, ze kompakt to zabawka
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Lis 2012 19:05 
Awatar użytkownika

srebrny
kup Pan aparat i rób zdjęcia
peace
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Gru 2012 16:48 
Awatar użytkownika

ktoś wie w jakiej cenie moge kupic w sinagpurze nikona d3100 z podstawowym obiektywem? w polsce do zlapania jest za 1500zl , faktycznie tam mozna go kupic 30% taniej??

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości