Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 227
Kilometry: 460 648
srebrny
Po przeczytaniu tego artykułu mam następujące przemyślenia:
Zastanawiam się, ile osób, które kupiły te bilety, miało chwilę refleksji, czy to była faktycznie promocja od Oman Air, czy jednak błąd taryfowy. Ewidentnie Wiktoria należała do pierwszej grupy osób ;-)
Kolejna sprawa, co myśleli redaktorzy F4F publikując tę ofertę na stronie głównej. Mam wrażenie, że kiedyś ewidentne błędy taryfowe trafiały raczej tylko na forum – nie przypominam sobie, żeby słynny „burrito deal” trafił na SG (choć mogę się mylić).
Obecnie jak tylko pojawi się EF, to po chwili wie o nim "pół Polski". Gdyby takie „promocje” nie były wszędzie rozgłaszane, skala byłaby mniejsza, mniej osób by kupiło bilety i być może przewoźnik byłby w stanie udźwignąć błąd i uznać bilety.
3 ludzi lubi ten post.

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#102 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Michal Szyszka napisał(a):
Kolejna sprawa, co myśleli redaktorzy F4F publikując tę ofertę na stronie głównej. Mam wrażenie, że kiedyś ewidentne błędy taryfowe trafiały raczej tylko na forum – nie przypominam sobie, żeby słynny „burrito deal” trafił na SG (choć mogę się mylić).

Opowiem ci co kiedyś mi odpowiedziano na podobne pytanie:

Forum i SG to 2 różne byty.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#103 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:32 

złoty
@Michal Szyszka teraz są inne czasy, zapisałem się do kilku grup na FB (nawet takich z ponad 100k członków) i tam wszędzie się to pojawiło, nie jest tak, że f4f jest tym miejscem z którego się rozpowszechnia (nie chcę sugerować, że nie ma takiej mocy ;) ) ale teraz jest naprawdę dużo miejsc gdzie o takim dealu przeczytają tysiące osób i to np. zainteresowanych lotami do TAJ - na FB są grupy o nazwach "Tajlandia - tanie loty".
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 382
Kilometry: 676 388
HON fly4free
My patrzymy z perspektywy lotniczych wyjadaczy, którzy potrafią odróżnić EF od zwykłej promocji. Dla zdecydowanej większości ludzi spoza forum (a i na forum pewnie też znajdzie się spora grupa ;) ) nie jest to wiedza powszechna. Portale, blogerzy etc. wrzucili ofertę, to kupili też doloty, bo "jak się ludzie rzucą to mogą zdrożeć". Jeśli SG chce publikować takie rzeczy, to tylko z dopiskiem w stylu: taryfa może być wynikiem błędu po stronie linii, radzimy wstrzymać się z kupnem dolotów. Szczęśliwi ci, którzy zajrzeli na forum i przeczytali odpowiednie rady, które ustrzegły ich przed zakupem biletów do FRA. Na blogach, które prowadzą często podróżnicy spod znaku "byłem już w 15 krajach", na próżno szukać takich informacji. Może Zeusowe bingo powinno być obligatoryjnym elementem każdego artykułu o EF.

Ostatnio edytowany przez igore 10 Cze 2025 13:54, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#105 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Az mi się przypomina słynne NIE Lecimy na Goa i ludzi którzy chcieli pozwać "biuro podroży Fly4free" za anulacje

Ostatnio edytowany przez Zeus, 10 Cze 2025 14:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#106 PostWysłany: 10 Cze 2025 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 361
Kilometry: 639 118
niebieski
@igore żyjemy w czasach gdy wyznacznikami kierunków,promocji lotów są influencerzy, którzy dla zasięgów wrzucają co się da nie zwracając uwagi na to, że mogą wprowadzać nieświadomych ludzi w błąd i to czasami nie mały.
Pamiętam, że kiedyś skomentowałem jednej podróżniczej parce pod postem, że proponowana przesiadka na osobnych biletach jest mega ryzykowna przy locie na inny kontynent i może spowodować nie małe problemy w postaci nie zdążenia na lot. Jaka była reakcja? Zostałem zablokowany bo miałem czelność wytknąć błąd w znalezionej dla obserwatorów super ofercie (w ich mniemaniu) więc po tych kontach podróżniczych nie ma co się w większości spodziewać jakiejkolwiek refleksji bo dla nich liczą się tylko zasięgi.
Co do SG to też uważam, że na takim portalu nawet jeśli SG i forum to dwa różne światy to jednak taka informacja powinna być umieszczona. Kojarzę, że czasami się to zdarzało, ale to najwidoczniej zależy od tego kto wrzuca artykuł.
4 ludzi lubi ten post.

#107 PostWysłany: 10 Cze 2025 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 334
Kilometry: 646 129
niebieski
boots napisał(a):
Cytuję to, co powinno być łatwe w zrozumieniu przez większość czytających, również przez ciebie.

problemem jest to, ze oprócz cytowania przeprowadzasz wykładnie, i spoko możesz tylko zaznacz, że to twoja wykładnia,

#108 PostWysłany: 10 Cze 2025 16:13 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
A poczytałeś już kpc, czy nadal twierdzisz, że:
Cytuj:
Gdyby Mucha wniosl o uzasadnienie wyroku to zapewne sad by tak napisal, ze na skutek biernosci drugiej strony, sad podzielil stanowisko drugiej strony
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 10 Cze 2025 17:15 

złoty
Zakładając, że komuś kod się nie przyda - chętnie taki przyjmę na priv, bo potrzebuję do zakupu jednej trasy OW. Mogę się odwdzięczyć na zlocie ;)

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 10 Cze 2025 17:25 
Awatar użytkownika

Loty: 334
Kilometry: 646 129
niebieski
@boots
tak przeczytalem, łacznie z art. 230 kpc
swietnie znac przepisy, jeszcze lepiec wiedziec jak je stosowac.
proponuje ew. pogrzebac w orzecznictwe dot. zaocznych jak brzmią uzasadnienia.
EOT

#111 PostWysłany: 10 Cze 2025 17:36 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
To bardzo dobrze, że przeczytałeś. Teraz proponuje skupić się na zrozumieniu tych przepisów.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 10 Cze 2025 19:31 

niebieski
Legion1 napisał(a):
@igore żyjemy w czasach gdy wyznacznikami kierunków,promocji lotów są influencerzy, którzy dla zasięgów wrzucają co się da nie zwracając uwagi na to, że mogą wprowadzać nieświadomych ludzi w błąd i to czasami nie mały.

Żyjemy w czasach, w których większość ludzi nie rozumie tak naprawdę co to jest internet. Gro jego użytkowników wychowało się w czasach, gdy treści zamieszczane publicznie były rzetelne, bo ich autor ponosił jakąkolwiek za nie odpowiedzialność. Istniało coś takiego jak etyka dziennikarska etc. Podobnie z rzeczami na sprzedaż, włącznie z ofertami podróży. I podświadomie głupio oczekują tego od publikacji internetowych.
Z kolei drugie gro wychowało się w czasach w których niepojęte niemal jest, że za własne czyny ponosi się odpowiedzialność.
Dla nich (+ niemałej rzeszy zwykłych cwaniaków, którzy wykorzystują sytuację) "wszystko za darmo i powszechny dostęp do informacji, dzielenie się treściami", tylko nikt nie ponosi odpowiedzialności za ich prawdziwość, o rzetelności nie wspominając. Jak trzeba zmonetyzować lajki czy inne wyświetlenia to każdy pierwszy, ale ponieść odpowiedzialność..? Co najwyżej zbanować krytyków, ew się obrazić i nakręcić rolkę jak to się jest ofiarą hejtu.
Którykolwiek z fanpejdży "podróżniczych" wrzucających oferty lotów albo "pomagający w organizacji wymarzonych wakacji" jest ewidencjonowany? Czy jak muka to "heheh, to nie moja wina, ja tylko napisałem w internecie, każdy może etc".
Pytanie retoryczne, choć niejeden już w praktyce się przekonał jaka jest na nie odpowiedź...
Chcesz tanio/taniej to musisz za to zapłacić w takiej lub innej formie - albo frycowe jak w tym przypadku, albo swoim czasem poświęconym uprzednio na zrozumienie jakie są mechanizmy tego typu "promocji" oraz ryzyka z nimi związane.
I pozdrówcie tam tego rzecznika przy okazji, skoro już dokładacie mu tony nieuzasadnionej roboty...

[EDIT] i nie, to bynajmniej nie żaden atak na osoby wrzucające "promocję" na to forum.

[EDIT2] a Panowie od KPC mogliby chyba już przejść na priv i zacząć od wyjaśnienia sobie o co się spierają, bo to tam (a nie w orzecznictwie etc) chyba pies pogrzebany
 Profil Relacje PM off
14 ludzi lubi ten post.

#113 PostWysłany: 11 Cze 2025 08:14 

niebieski
vince1500 napisał(a):
Kupowałeś bezpośredni w Oman Air, czy przez jakąś agencję?

Bezpośrednio na Oman Air.

#114 PostWysłany: 11 Cze 2025 11:41 

Loty: 100
Kilometry: 170 683
niebieski
Informacyjnie - wg revolut Oman Air zainicjował zwrot, może potrwać do 5 dni

#115 PostWysłany: 11 Cze 2025 11:48 
Awatar użytkownika

platynowy
QbaqBA napisał(a):
Legion1 napisał(a):

Żyjemy w czasach, w których większość ludzi nie rozumie tak naprawdę co to jest internet. Gro jego użytkowników wychowało się w czasach, gdy treści zamieszczane publicznie były rzetelne, bo ich autor ponosił jakąkolwiek za nie odpowiedzialność. Istniało coś takiego jak etyka dziennikarska etc. Podobnie z rzeczami na sprzedaż, włącznie z ofertami podróży. I podświadomie głupio oczekują tego od publikacji internetowych.
Z kolei drugie gro wychowało się w czasach w których niepojęte niemal jest, że za własne czyny ponosi się odpowiedzialność.
Dla nich (+ niemałej rzeszy zwykłych cwaniaków, którzy wykorzystują sytuację) "wszystko za darmo i powszechny dostęp do informacji, dzielenie się treściami", tylko nikt nie ponosi odpowiedzialności za ich prawdziwość, o rzetelności nie wspominając. Jak trzeba zmonetyzować lajki czy inne wyświetlenia to każdy pierwszy, ale ponieść odpowiedzialność..? Co najwyżej zbanować krytyków, ew się obrazić i nakręcić rolkę jak to się jest ofiarą hejtu.
Którykolwiek z fanpejdży "podróżniczych" wrzucających oferty lotów albo "pomagający w organizacji wymarzonych wakacji" jest ewidencjonowany? Czy jak muka to "heheh, to nie moja wina, ja tylko napisałem w internecie, każdy może etc".
Pytanie retoryczne, choć niejeden już w praktyce się przekonał jaka jest na nie odpowiedź...
Chcesz tanio/taniej to musisz za to zapłacić w takiej lub innej formie - albo frycowe jak w tym przypadku, albo swoim czasem poświęconym uprzednio na zrozumienie jakie są mechanizmy tego typu "promocji" oraz ryzyka z nimi związane.
I pozdrówcie tam tego rzecznika przy okazji, skoro już dokładacie mu tony nieuzasadnionej roboty...

[EDIT] i nie, to bynajmniej nie żaden atak na osoby wrzucające "promocję" na to forum.

[EDIT2] a Panowie od KPC mogliby chyba już przejść na priv i zacząć od wyjaśnienia sobie o co się spierają, bo to tam (a nie w orzecznictwie etc) chyba pies pogrzebany
Jak z @QbaqBa roznie sie (nie)zgadzam na forum, to trudno o sensowniejsze podsumowanie tego lamentu po WY.... az nawet szkoda tak porzadnego wpisu na te pierdy, ktore niektorzy tu wymyslali....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#116 PostWysłany: 11 Cze 2025 12:19 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
Lament, lamentem ale stwierdzenie @QbaqBA, że
"Chcesz tanio/taniej to musisz za to zapłacić w takiej lub innej formie - albo frycowe jak w tym przypadku, albo swoim czasem poświęconym uprzednio na zrozumienie jakie są mechanizmy tego typu "promocji" oraz ryzyka z nimi związane"
należy uzupełnić o określenie "zdecydowanie taniej" czy może nawet "skrajnie tanio" albo coś w tym sensie. W przeciwnym razie każde szukanie tańszego połączenia ("szukam lotu do... i sam znalazłem za 2500 zł) spowoduje, że podpowiedź uczynnych i życzliwych "a linia X ma za 2400 zł" oznacza, że można jak najbardziej zastosować ww konkluzję o zapłacie w innej formie. A stąd już krok do stwierdzenia, że takie prośby są bez sensu albo pociagają za sobą ryzyko

Natomiast niezależnie od ryzyka w przypadku superokazji, zawsze jest ryzyko podczas podróży na dwóch niezależnych rezerwacjach. Jeden z kolegów opisywał na forum, jak długo walczył z Lotem, który anulował mu loty do USA będące częścią większej podróży a chyba nie był to przypadek okazji o znamionach błędu taryfowego a po prostu odwołanie rejsu przez linię. Wtedy zaproponowane alternatywne połączenia nie były satysfakcjonujące , co nie dziwi, jeśli kolidowały z inną rezerwacją.

Podzielam zdanie, że nie zawsze taniej jest lepiej, weźmy chociażby tańsze bilety od pośredników. Za bilety płacimy mniej ale potem ile emocji podczas walk, gdy linia zmieni lot: pośrednik odsyła do linii, linia do pośrednika a posiadacz biletów ma problem, bywa że miota się i pisze na forum. Ale nie ma tego złego, takie nierzadkie przypadki to też element tego forum i one też powodują, że forum nie wymiera. Bo co by to było, gdyby wszyscy latali drogimi taryfami i niczego nie szukali, niczego nie potrzebowali a zagubiony bagaż kwitowali wzruszeniem ramion, bo przecież jest ubezpieczenie nie wspominając o super (złotej/platynowej/czarnej/metalowej) mega hiper karcie kredytowej, za którą da się kupić wszystko, co potrzebne w podróży? Nuda by była.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#117 PostWysłany: 11 Cze 2025 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Dla wszystkich oszukanych, WY wrzucił promkę(?) AMS - MCT za 250 jurków.
Można polecieć i im tam wygarnąć, w tym Omanie.

Załączniki:
amsmct.jpg
amsmct.jpg [ 18 KiB | Obejrzany 1287 razy ]
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#118 PostWysłany: 11 Cze 2025 13:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Wykorzystujac voucher wyjdzie nawet 50e mniej :shock:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Gaszpar uważa post za pomocny.

#119 PostWysłany: 11 Cze 2025 13:23 

Loty: 99
Kilometry: 206 550
niebieski
I można odrazu doloty pokupować by była lepsza zabawa
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#120 PostWysłany: 11 Cze 2025 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Żeby nie marnować tych dolotów do FRA, można flixbusa FRA-AMS za 99.99zł.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości