Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 09 Cze 2025 14:35 

Loty: 99
Kilometry: 206 550
niebieski
Doloty do ARN żadne wyzwanie , nie to co do FRA. Już się ludzie zaczęli szykować , kupować, organizować . Dobrze etixy nie doszły a już wątek i inne facebooki do czerwonosci rozgrzane.
 Profil Relacje PM off  

Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣 Podróż do USA 🦅🤩 Nowy Jork i Miami w jednej podróży za 2519 PLN 🌤️👙👣
Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍 Odwiedź włoskie wyspy 🇮🇹 Zbiór lotów na Sycylię i Sardynię od 164 PLN 😍
#62 PostWysłany: 09 Cze 2025 14:35 

HON fly4free
mucha napisał(a):
benedetti napisał(a):
opo napisał(a):
Proponuję tradycyjne podejście jak zawsze - pozew zbiorowy.

Kol. @mucha

Haha zrobiłeś mi dzień. Dla osób które nie kojarzą o co chodzi: klik

Tego lotu do BKK nie kupowałem ale gdybym kupił to z pewnością pozew by poszedł. I polecam to każdemu, nie pozwólmy sobie aby pluli nam w twarz.

Jakiś regulator też mógłby się za to wziąć, UE zamiast zajmować się krzywizną bananów to mogłoby ustalić coś w tym temacie.

UE to na razie zajmuje się tym jak zepsuć i skomplikować 261 8-)

A co do pozwu - jasne, że można, tylko jest jeszcze coś takiego jak ekonomia własnego czasu. W zależności jak sobie sami wyceniamy ten nasz własny czas może się okazać, że zamiast na ściganie WY po zagranicznych sądach o bilet w plebsie do BKK za 1200 zeta z dolotem za kolejne kilkaset zdecydowanie lepiej poświęcić go na... hodowlę róż ;)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 09 Cze 2025 14:52 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Ja miałem ze 2 razy 5 paxów w koszyczku tak na ferie małopolskie ideolo
No raz z bagażem rejestrowanym raz nie
Ale odpuściłem, mimo przetartej ścieżki z dilem na Meksyk, zaprzyjażnionym mieszkankiem 15 minuto od lotniska.. mają w świadomości 24h (12+12) extra w samochodzie nawet w połowie darmowa benzynka nie zasłoniła mi ślepi.
W sumie to dobrze sie stało.
Gadekk lubi ten post.

#64 PostWysłany: 09 Cze 2025 15:51 

srebrny
A jest meczet, w którym można by się na leżąco napić?
Zeus napisał(a):
Wypraszam w WY jest alko :)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 09 Cze 2025 15:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@jacek96 jeszcze jak: https://g.co/kgs/px9K2tG
 Profil Relacje PM off
jacek96 uważa post za pomocny.

#66 PostWysłany: 09 Cze 2025 15:57 

srebrny
Miałem na myśli latający, podniebny za kotarką 😉
Bo w Muscacie, to cudo widziałem
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:01 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
@mucha
Przywołujesz swoją sprawę, ale nadal nie pochwaliłeś się, co osiągnąłeś pozwem, poza zwrotem kosztów sądowych. Jaki jest na tę chwilę wymierny dla ciebie efekt tej batalii sądowej?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:05 

srebrny
@marek2011 gdyby można było złożyć, jak w łameryce pozew zbiorowy, w imieniu wszystkich pokrzywdzonych, to byłaby to wymierna korzyść i linie by się opamiętały, tak jak ma to miejsce w us. W obecnym stanie prawnym- pyrrusowe zwycięstwa
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:18 

platynowy
@boots dla mnie ten pozew, o czym pisałem w którymś wątku, był bardziej dla samego faktu korzystnego dla mnie wyroku i przetarcia ścieżki na przyszłość. Osiągnąłem przyznanie mi racji i było to dla mnie wystarczające, ponieważ na przyszłość wiem że zakup biletu i potwierdzenie to skutecznie zawarta umowa. I mam na to papier a nie niezobowiązującą opinię prawną. W przypadku takiego Oman Air albo innego bardziej 'wartościowego' biletu niż W6 na Maderę, kupiłbym lot alternatywny na ten sam termin (może nawet na te same loty przez Muskat) i sądownie bym dochodził zwrotu różnicy. Tym bardziej że wylot z UE, łatwo znaleźć kancelarię która to ogarnie. Jak mi ANA anulowała bilet z Indonezji a kupiony w wietniamskich dongach to olałem sprawę bo jednak ciężko się w Azji sądzić mieszkając w PL.
2 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:29 

niebieski
Zeus napisał(a):
Wypraszam w WY jest alko :)

Mają oryginalne Bacardi w malutkich butelkach. (Butelki trzeba pytać, bo inaczej lądują w śmieciach). Zmieszane z ich sokiem z mango, to jest...prawdopodobnie jedyna pozytywna rzecz w tej linii lotniczej :-)
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:34 

srebrny
@mucha
Niestety, nie masz żadnych powodów do radości, bo to był wyrok zaoczny.
Dla jasności, cytując najprostsze wytłumaczenie:
Cytuj:
Wyrok zaoczny to orzeczenie sądowe wydane pod nieobecność pozwanego na podstawie jego bierności w procesie, czyli niezłożenia odpowiedzi na pozew lub niewystępowania na rozprawę. Sąd przyjmuje wtedy za prawdziwe twierdzenia powoda bez dogłębnej ich analizy i nadaje wyrokowi zaocznemu rygor natychmiastowej wykonalności, co oznacza, że można go natychmiast egzekwować

Szczegółowe przepisy masz w kpc art.339 i następne.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:47 

Właśnie dostałem maila cytuję:

Cytuj:
Blablabla... human error... blablabla

We therefore herewith rescind the contract of carriage concluded on 04June 2025 to the effect that the contract is void. As a precaution, we also withdraw from the contract. We will therefore cancel your booking with the reference ....

blablabla... As a gesture of goodwill, we would like to offer you a €50 EUR travel voucher

Nie będę opisywał jak bardzo jestem wk...ny gdyż zakupiłem już bilet z Wrocławia do Frankfurtu w 2 strony za ponad 700 zł / osobę... i że tych biletów mam na 3 osoby...

Co mogę zrobić poza opcją szukania w tym czasie innych lotów z Franfurtu?

50 Euro niech sobie Oman Air wsadzi w ... bo nie mam zamiaru już nigdy tymi liniami latać.
 Profil Relacje PM off
moizes lubi ten post.

#73 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:49 

rozumiem, ze wiekszosc z Was, ktora dostala anulacje, odpuszcza temat i grzecznie czeka na zwrot kasy, tak?
czy wiecie ile maja dni na to?
ja wystapilam do nich z wnioskiem o brak anulacji jako niezgodne z prawem. szczegolnie ze anulowanie wyslali mi dopiero po 5 dniach, wiec moim zdaniem mieli wystarczajaco duzo czasu.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 334
Kilometry: 646 129
niebieski
boots napisał(a):
@mucha
Cytuj:
Wyrok zaoczny to orzeczenie sądowe wydane pod nieobecność pozwanego na podstawie jego bierności w procesie, czyli niezłożenia odpowiedzi na pozew lub niewystępowania na rozprawę. Sąd przyjmuje wtedy za prawdziwe twierdzenia powoda bez dogłębnej ich analizy i nadaje wyrokowi zaocznemu rygor natychmiastowej wykonalności, co oznacza, że można go natychmiast egzekwować

A co to ma za znaczenie ze wyrok zaoczny, wyrok to wyrok. Jest prawomocny i z wyrokiem zaocznym czy nie możesz zrobic dokladnie to samo.
Pytanie czy @mucha to skutecznie wyegzekwowal

#75 PostWysłany: 09 Cze 2025 16:55 

srebrny
Ma ogromne znaczenie w kontekście sensu twierdzenia:
Cytuj:
Osiągnąłem przyznanie mi racji i było to dla mnie wystarczające, ponieważ na przyszłość wiem że zakup biletu i potwierdzenie to skutecznie zawarta umowa. I mam na to papier a nie niezobowiązującą opinię prawną

Tak, skutecznie wyegzekwował zwrot kosztów sądowych.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 09 Cze 2025 17:00 

srebrny
Pewnie nie mieści się to w Twojej głowie, ale równie skutecznie wyegzekwowałby poniesione koszty na alternatywny przelot, gdyby takie poniósł.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 09 Cze 2025 17:01 

srebrny
O, witam jasnowidza. :)
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 09 Cze 2025 17:04 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
Robaku napisał(a):
boots napisał(a):
@mucha
Cytuj:

A co to ma za znaczenie ze wyrok zaoczny, wyrok to wyrok. Jest prawomocny i z wyrokiem zaocznym czy nie możesz zrobic dokladnie to samo.
Pytanie czy @mucha to skutecznie wyegzekwowal

Taki wyrok nie jest precedensem (pomijajac nawet precedens w prawie EU) do rozstrzygania w podobnych sprawach. W "normalnej" rozprawie może zapaść inny wyrok.
Nie jestem prawnikiem ale to chyba oczywiste.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#79 PostWysłany: 09 Cze 2025 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 334
Kilometry: 646 129
niebieski
boots napisał(a):
Ma ogromne znaczenie w kontekście sensu twierdzenia:
Cytuj:
Osiągnąłem przyznanie mi racji i było to dla mnie wystarczające, ponieważ na przyszłość wiem że zakup biletu i potwierdzenie to skutecznie zawarta umowa. I mam na to papier a nie niezobowiązującą opinię prawną

Tak, skutecznie wyegzekwował zwrot kosztów sądowych.

Ale zasadniczo tak jest. Bo sad uznaje, ze brak aktywnosci drugiej strony oznacza przyznanie stanowiska drugiej strony. Gdyby Mucha wniosl o uzasadnienie wyroku to zapewne sad by tak napisal, ze na skutek biernosci drugiej strony, sad podzielil stanowisko drugiej strony.

#80 PostWysłany: 09 Cze 2025 17:34 

niebieski
Co mogę zrobić poza opcją szukania w tym czasie innych lotów z Franfurtu?

Spędzić urlop we Frankfurcie.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
becek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 137 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości