Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lip 2024 22:02 

Witajcie,
Chciałbym udać się na wakacje samolotem z moją dziewczyną.
Planuje na ten wyjazd przeznaczyć ok 1500zł za osobę. (może być więcej ale chciałbym jak najtaniej)
Wylot i powrót w terminie 16-21 sierpnia.
Zastanawiałem się nad: czarnogórą, Albanią, Turcją, Maltą i cyprem.
Wolałbym nie wypożyczać samochodu(mam 20lat) i jeździć komunikacją miejską, oraz chodzić pieszo.
Zależy mi na ładnej ciepłej plaży, przyzwoitych cenach, bezpieczeństwie oraz ciekawych widoków, atrakcji.
Co byście wybrali na moim miejscu? może powinienem udać się w innym kierunku?
Za wszystkie podpowiedzi dziękuję:)
 Profil Relacje PM off  

Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu
🌴Twój wielki włoski urlop! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝 🌴Twój wielki włoski urlop! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝
#2 PostWysłany: 30 Lip 2024 22:12 

platynowy
guccy napisał(a):
Zastanawiałem się nad: czarnogórą, Albanią, Turcją, Maltą i cyprem.

Podpowiesz jaki czynnik zadecydował o wyborze małej lub wielkiej litery?

Skoro chcesz wylecieć w konkretnym terminie to na twoim miejscu bym zaczął od małego rekonesansu na skyscannerze.

Ostatnio edytowany przez Kothson, 30 Lip 2024 22:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 30 Lip 2024 22:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Budżet na tydzień w sierpniu w kwocie 1500 zł w wybranych przez Ciebie krajach jest mało realny.
Poluj na oferty last minute, może wpadnie coś taniego.
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 30 Lip 2024 22:25 

Planuje pobyt na 4/5 nocy, jedynie w podanym terminie mam czas na wylot, nie zamierzam lecieć od-do:)
Mój błąd, zapomniałem o tym fakcie napisać

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 31 Lip 2024 06:37, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Lip 2024 22:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To odpalasz tematy każdego kraju który podałeś i czytasz co tam warto zobaczyć. Nawet są plany na dni
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 30 Lip 2024 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 436
Kilometry: 496 738
srebrny
Katowice-Tirana Wizzem 560 zł od osoby bez WDC w dniach 16-21.08.

Noclegi w tych datach np. w Durres zaczynają się od 450 zł na Bookingu.

Zostaje 1,5 tysiąca na pozostałe wydatki.
3 ludzi lubi ten post.
marcino123 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 31 Lip 2024 07:06 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 999 626
złoty
guccy napisał(a):
Chciałbym udać się na wakacje samolotem z moją dziewczyną.
(...)
Co byście wybrali na moim miejscu?

Nie pytaj nas. Zapytaj dziewczyny, gdzie chce lecieć. Naprawdę sądzisz, że obcy ludzie będą ci podpowiadać, gdzie masz spędzić wakacje?!
8 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 31 Lip 2024 09:19 

HON fly4free
@guccy
Bułgaria - Burgas z Katowic za 530 zł/os (16-21.08)

e:
elwirka napisał(a):
Nie pytaj nas. Zapytaj dziewczyny, gdzie chce lecieć.

a ja kolegę rozumiem
proponujesz bardzo ryzykowną strategię - zwłaszcza z zakładanym budżetem, ramami czasowymi i innymi warunkami brzegowymi ;)

Ostatnio edytowany przez pemat, 31 Lip 2024 09:23, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Lip 2024 09:21 

Dziewczyna jedynie jest negatywnie nastawiona na Turcje, ponieważ Duży przepływ ludzi tam jest. Poza tym, jest równie pozytywnie nastawiona na reszte kierunków. bardziej mi chodziło o odpowiedzi typu czy w durres serio jest tak brudno itd.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 31 Lip 2024 09:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No to odpal każdy z krajów i znajdziesz odpowiedzi europa,forum,262
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 31 Lip 2024 09:28 

platynowy
Cytuj:

W 2023 roku do Albanii przyjechało 10,1 mln turystów. 

Według najnowszych danych tureckiego Ministerstwa Kultury i Turystyki w 2023 r. Turcję odwiedziło 49,2 mln zagranicznych turystów.

Cytuj:
Albania
Powierzchnia 28 748 km²

Turcja
Powierzchnia 783 356 km2

W szczycie sezonu w Albanii będzie luźniej niż w Turcji?
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 31 Lip 2024 10:04 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 999 626
złoty
guccy napisał(a):
bardziej mi chodziło o odpowiedzi typu czy w durres serio jest tak brudno itd.

W Budvie brzydkie plaże, a w Durres bardzo brudno. W Turcji lokalsi będą się nachalnie gapić na twoją dziewczynę, a do tego będą was brać za Ruskich. Na Malcie hordy uchodźców, a na Cyprze upały grożące udarem. Zostań w domu;-)
Jac lubi ten post.

#13 PostWysłany: 31 Lip 2024 10:17 

Loty: 44
Kilometry: 70 342
niebieski
guccy napisał(a):
Dziewczyna jedynie jest negatywnie nastawiona na Turcje, ponieważ Duży przepływ ludzi tam jest. Poza tym, jest równie pozytywnie nastawiona na resztę kierunków. bardziej mi chodziło o odpowiedzi typu czy w durres serio jest tak brudno itd.
W żadnym z wymienionych kierunków nie będzie luźniej niż w Turcji, przynajmniej w mocno odczuwalny sposób, chyba, że znajdziesz i dojdziesz do jakiejś malutkiej wioski. Albania będzie najtańsza.
Patrzyłabym na oferty z bp do Bułgarii, może coś się trafi w opcji nawet ze śniadaniem.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Lip 2024 10:24 

Loty: 164
Kilometry: 353 053
HON fly4free
Odłożyć pieniądze i lecieć poza sezonem. Po co pchać się w upały (chyba,że lubicie 40stopni w cieniu ;) ) i tłumy skoro nie musicie ?
Będziesz miał większy wybór i niższe ceny.

Opcja nr 2 :
Weekend zakupów w galerii, 3tys - dziewczyna będzie zadowolona ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
jacubus uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 31 Lip 2024 12:22 

W takim razie gdzie wszyscy lecą na wakacje? mam czekać do września i wtedy polecieć np na Cypr? jestem lekko zmieszany mówiąc szczerze. co do budżetu: chodziło mi bardziej o to że nie mam ciśnienia na drogie wyjazdy, ale jeśli trzeba to moge dołożyć i do 2k/osoba lub więcej. Chciałbym po prostu polecieć na fajne wakacje:)
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 31 Lip 2024 12:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Większość ludzi, jak nie muszą lecieć w lecie, to wakacje robią we wrześniu. Ale jak ktoś lubi miliard ludzi, drogie hotele, brak miejsc spokoju i 42 stopnie, to bardzo proszę
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 31 Lip 2024 12:45 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
@guccy

Każdy lubi co innego, zastanów się, jak chciałbyś spędzać wakacje. Ponadto sprawdź pogodę i oceń, czy przy temperaturach 35-37 C z przyjemnością będziesz spędzać cały dzień albo chociaż pół na zwiedzaniu np. Valetty czy Mdiny (skoro rozważasz Maltę), czy jednak stosowniejszym miejscem będzie np. czarnogórski Durmitor (miasto Żabljak lezy na wysokości prawie 1500 m npm) i plaże w tym kraju. Zgadzam się z przedmówcami, że plaża w Budvie jest zupełnie przeciętna czy nawet dość słaba a do tego w sezonie zatłoczona ale plaże na Malcie tez nie są rajskie i bajkowe (poza błękitną laguną na Comino która jest zatłoczona ale za to chociaż wygląda). Poza tym, Budva to nie jedyny kurort z plażami w Czarnogórze, aczkolwiek moim zdaniem - jeśli plaże w tamtym regionie to jednak zdecydowanie Chorwacja a nie Czarnogóra.
Każde z państw, które wymieniłeś jest warte odwiedzenia. A dokąd latają "wszyscy"? Nie wszyscy latają, wielu jedzie samochodem. A z latających to chyba Gracja i Turcja przodują, jeśli chodzi o tzw. basen morza Śródziemnego.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 31 Lip 2024 12:56 

Przy krótkim, budżetowym wyjeździe warto popatrzeć na : 1. godziny lotów - wylot rano, powrót wieczorem - osczędzacie na noclegu, 2. odległość od lotniska, żeby nie wydawać majątku na transport lokalny, 3. ceny na miejscu, można porównać na numbeo, 4. czy jest to UE, odpada koszt karty SIM, można ubezpieczenie zamknąć w karcie ekuz, poza UE bałbym się bez ubezpieczenia. 5. No i pogoda, jeśli możecie, lećcie w II połowie września, będzie luźniej i taniej. Przy porównywalnych cenach dla mnie chyba Grecja (pyszna kuchnia) lub Chorwacja. Albo klasycznie Włochy (oprócz plaż zwiedzanie). Bylliście już w którymś z tych krajów?
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#19 PostWysłany: 31 Lip 2024 13:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

barbo napisał(a):
, można ubezpieczenie zamknąć w karcie ekuz,

BROŃ BOŻE NIE.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 31 Lip 2024 13:29 
Awatar użytkownika

srebrny
guccy napisał(a):

Zastanawiałem się nad: czarnogórą, Albanią, Turcją, Maltą i cyprem [...] jeździć komunikacją miejską [...] Zależy mi na ładnej ciepłej plaży, przyzwoitych cenach, bezpieczeństwie oraz ciekawych widoków, atrakcji. Co byście wybrali na moim miejscu?

Ja bym wybrał Turcję, a konkretnie Antalię.

1. Przylatujesz na lotnisko, z lotniska masz bezpośredni tramwaj do miasta i płacisz za niego w systemie tap&go - po prostu przykładasz kartę płatniczą do bramki (autobusy na terenie miasta też działają w ten sposób). Jedziesz na Konyaalti i masz ładną plażę z fenomenalnym widokiem na góry. Możesz też jechać na Larę - plaża jest piaszczysta, okolica tańsza, a rybki robią w morzu darmowy peeling.
2. Da się dolecieć w rozsądnych pieniądzach.
3. Antalia może nie być wystarczającą atrakcją, ale ma kilka ładniejszych miejsc i atrakcji historycznych, da się więc tam leniwie spędzić kilka dni i będzie fajnie.
4. Sama Turcja ostatnio podrożała (inflacja przegoniła upadek wartości waluty), ale nadal jest przyzwoicie i da się zjeść w rozsądnych pieniądzach. Co najważniejsze - da się zjeść smacznie.
5. Turcja ma świetny transport autobusowy, więc z powodzeniem możesz się wybrać na wycieczkę np. do Pamukkale/Hierapolis, Izmir czy Efez (łatwiej będzie sobie zrobić nocleg w tych okolicach niż rano jechać i wieczorem wracać - Pamukkale da się tak zrobić, ale mniej ryzykownie będzie wziąć jakąś wycieczkę od lokalnego organizatora).
6. Na terenie Turcji można tanio polatać samolotem - trasy krajowe to niekiedy nawet mniej niż 100 zł w jedną stronę.
7. Wyrzuć do kosza uprzedzenia i stereotypy na temat Turcji, większość albo i wszystkie to nieprawda lub dotyczą sytuacji, gdy ludzie jadą w zagłębia resortów hotelowych, które niemal w każdym miejscu na świecie będą karykaturą kraju.

Co do innych państw: Cypr - drożej (chyba, to się potrafi zmieniać) i mniej ciekawie (moim zdaniem), Malta - drożej i gorsze plaże, ale lepszy transport publiczny i większe zagęszczenie atrakcji, Albania - brudne plaże, drożej w sklepach, słaby transport publiczny, Czarnogóra - gorsze plaże, zimna woda, transport też taki sobie.

Dużą różnicę może zrobić kwestia ceny lotów. Czasu już niewiele a to popularne kierunki.

@elwirka , nie strasz, raczej niewiele w tym prawdy. Nigdy tego nie widziałem, czasami panie z Rosji/Ukrainy przesadzają ze swoim ubiorem i też żadnego poruszenia nie wywołują. Będąc z partnerem też będzie miała okazywany większy respekt. W bardziej egzotycznych regionach jaśniejsza skóra czy niemiejscowe rysy twarzy mogą budzić ciekawość, tylko dotyczy to również mężczyzn.

Nie rozumiem też argumentu, że będą ich brać za "ruskich" - coś z tego wynika? W wielu krajach tak jest, a w Turcji przewija się masa turystów z całego świata, więc miejscowi są dość otwarci na zgadywanie kto skąd jest. Rosyjski też jako tako dużo osób zna, więc prędzej niż w innych krajach wyłowią, że Polak mówi jednak w jakimś innym języku.

Ostatnio edytowany przez ghostwriter, 31 Lip 2024 13:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
guccy uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 7 gości