Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Maj 2023 10:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Są kraje, gdzie na wjeździe wymaga się okazania biletu powrotnego. Rozumiem ideę, aczkolwiek to nie ma sensu według mnie. Bo fakt posiadania biletu powrotnego nie implikuje tego, że na 100% w tym dniu ktoś wyleci z tego kraju. Taki bilet można przecież anulować. Więc o co chodzi? Już abstrahując od konsekwencji przebywania w danym kraju za długo.
 Profil Relacje PM off  

Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN
Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
#2 PostWysłany: 15 Maj 2023 11:04 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Chodzi o to, że taki ustanowili przepis.
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Maj 2023 11:05 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Zmniejszają szansę, że nie wylecisz. Bo skoro już masz bilet, to nie przepijesz pieniędzy na powrót, nie jesteś też biedakiem z biletem w jedną stronę ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Maj 2023 15:20 
Awatar użytkownika

srebrny
bzdura, zwłaszcza że w czasach GDPR i innych tego typu regulacji urzędnicy na granicy i tak nie są w stanie sprawdzić, kto ma faktyczny bilet powrotny a kto wygenerowanego fake'a / nieopłaconą rezerwację etc. nawet jeśli kraj wymaga posiadania biletu powrotnego

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 20 Maj 2023 12:58, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Maj 2023 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 731 317
niebieski
Jeden z głupszych przepisów na świecie, o czym ostatnio przekonałem się kilka razy :oops:

Image
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Maj 2023 14:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Głupsze to są te kontrole bezpieczeństwa. Co z tego, że na pokład nie wniesiesz nożna itp, skoro zaraz za bramkami w bezcłowej kupisz alkohol w szklanej butelce, z której bez problemu każdy zrobi tzw. tulipan :lol:
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#7 PostWysłany: 22 Maj 2023 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
rw30 napisał(a):
bzdura, zwłaszcza że w czasach GDPR i innych tego typu regulacji urzędnicy na granicy i tak nie są w stanie sprawdzić, kto ma faktyczny bilet powrotny a kto wygenerowanego fake'a / nieopłaconą rezerwację etc. nawet jeśli kraj wymaga posiadania biletu powrotnego

W wielu krajach idea GDPR nie istnieje. A jak lecialam z Hong Kongu na Tajwan to mialam problem z odprawa, bo mialam dwa bilety oddzielne, a nie jeden powrotny. Musialam isc do punktu obslugi i pokazac posiadany bilet powrotny, sprawdzali numer rezerwacji. Oczywiscie moglam go potem anulowac, bo byl za mile. Nie raz byly tu dyskusje o kupnie najtanszego biletu na wylot z kraju, tylko po to, zeby spelnic wymagania wjazdu.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Maj 2023 14:49 

niebieski
Aż mi się przypomniał wymóg posiadania biletu na wylot z naszego kraju aby nie wpaść w kwarantannę. Musiałem kupić jakiś najtańszy do Londynu, z byle jakiego lotniska, gdzie i tak nie byłem w stanie dotrzeć na czas. Sztuka się liczy. xd
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Maj 2023 15:46 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 22 Maj 2023 15:45 --

Aga_podrozniczka napisał(a):
W wielu krajach idea GDPR nie istnieje.

....więc pewnie tym bardziej firma z kraju, gdzie GDPR czy jego odpowiedniki istnieją (czyli większość pierwszego świata, gdzie zarejestrowana jest większość lini lotniczych którymi latamy) nie udostępnia danych osobowych jednostkom administracji publicznej z krajów, gdzie jakieś dziwne wymagania są, o ile nie ma podejrzenia popełnienia przestępstwa bądź czegoś w tym stylu.

-- 22 Maj 2023 15:46 --

rw30 napisał(a):

sprawdzali numer rezerwacji

tzn co faktycznie robili? (pytam, nie wiem, po prostu wątpię że mieli listę rezerwacji + imię i nazwisko przypisane do tych rezerwacji).

Poza tym warto jeszcze rozróżnić kraje / miejsca, w których przepis istnieje od tych, gdzie faktycznie jest egzekwowany.

Ostatnio edytowany przez rw30, 22 Maj 2023 15:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Maj 2023 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 518
Kilometry: 1 246 312
niebieski
Cathay Pacific sprawdzal u siebie w systemie numer rezerwacji, bilety mialam u nich w obie strony, ale kupione oddzielnie. Nie mogli wydac mi karty pokladowej bez sprawdzenia.

#11 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Cathay Pacific sprawdzal u siebie w systemie numer rezerwacji, bilety mialam u nich w obie strony, ale kupione oddzielnie. Nie mogli wydac mi karty pokladowej bez sprawdzenia.

aha, ok. Dość ekstremalna sytuacja (podróż między dwoma(?) krajami między którymi konflikt zbrojny wisi w powietrzu) a i tak widzimy, że widocznie przepisy skonstruowane są tak, że to linia lotnicza dba o sprawdzenie danych (w tym przypadku w momencie wydawania karty pokładowej), by nie trzeba było ich wysyłać zewnętrznym organom.

Oczywiście to ostatnie to trochę domysł + sytuacja jak pisałem extremalna, ale zdaje się potwierdzać to, o czym wcześniej pisałem, że wcale nie jest takie proste sprawdzenie przez służby graniczne czy bilet, który im się pokazuje jest autentyczny czy nie (gdyby było, to pogranicznicy mogli by to sprawdzić, niekoniecznie pracownicy Cathaya).

Ostatnio edytowany przez puhacz, 23 Maj 2023 15:45, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Maj 2023 16:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@rw30 Na normalnej kontroli nikt Ci niczego nie będzie wnikliwie sprawdzał, ale jeżeli już zostaniesz dany na secondary to sprawdzą wszystko.
Jeżeli jest obowiązek posiadania biletu na wylot z danego kraju, to sprawdzenie tego spoczywa na linii i to ona ponosi konsekwencje finansowe w przypadku niewpuszczenia osoby do danego kraju (przy np. braku tego biletu podczas dokładniejszej kontroli).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 22 Maj 2023 17:08 
Awatar użytkownika

srebrny
billabong napisał(a):
Jeżeli jest obowiązek posiadania biletu na wylot z danego kraju, to sprawdzenie tego spoczywa na linii i to ona ponosi konsekwencje finansowe w przypadku niewpuszczenia osoby do danego kraju

bardzo możliwe, tylko że znowu, poza możliwościami prawnymi i technicznymi sprawdzania tego typu rzeczy dochodzi jeszcze kwestia weryfikacji & egzekwowania tego, czy przez służby graniczne oraz czy linie lotnicze.

Jakieś 2 miesiące temu byłem 4 tyg w Egipcie, gdzie przepis ponoć mówi, że nie mozna wlecieć do kraju nie posiadając biletu powrotnego tymi samymi liniami z tego samego lotniska na które się przyleciało, ale, tak w moim przypadku jak w wielu innych (do sprawdzenia w odpowiednim wątku na forum f4f) nikt się tym nie przejął, a linie lotnicze bez problemu sprzedają bilet w jedną stronę, czyli albo a) biorą na siebie ryzyko poniesienia konsekwencji o których mówisz albo b) wiedzą, że to martwy przepis. I znowu, wcale nie sugeruję czy a czy b jest bardziej prawdopodobne, nie mam pojęcia i w sumie mnie to nie interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Maj 2023 17:57 

niebieski
To w ramach ciekawostki wtrącę, że kiedyś chciałem lecieć z Australii na Fiji i wrócić statkiem. Miałem kupiony bilet OW, a statku chciałem poszukać na miejscu. Dosłownie wymuszono na mnie zakup biletu podczas check in... z polskim paszportem nie było możliwości lecieć OW.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości