Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 28 Lip 2018 16:34 

tym samym zamast pomóc, to tylko siedzicie i bluzgacie na wszystkie strony.
od pustych, pseudoprawniczych teorii ani domniemanemu przestepcy, ani poszkodowanemu za nic nie; pomozecie.
A szukajac wspolnymi silami moze akurat udalo by sie ustalic wlasciciela.
wasz wybór...
 PM off  

Zbiór lotów Ryanair ✈️😎 Bilety na Sycylię z 5 polskich miast od 192 PLN 🌤️🌊👣 Zbiór lotów Ryanair ✈️😎 Bilety na Sycylię z 5 polskich miast od 192 PLN 🌤️🌊👣
Koniec świata na wyciągnięcie ręki 🌏✈️ Loty do Australii i Nowej Zelandii od 2808 PLN 😍 Koniec świata na wyciągnięcie ręki 🌏✈️ Loty do Australii i Nowej Zelandii od 2808 PLN 😍
#62 PostWysłany: 28 Lip 2018 18:56 
Site Admin

Proszę zakończyć dyskusje prawne, oceniające zachowanie autora i jego motywację. Myślę że dotychczasowa dyskusja w tym wątku wskazała na możliwe zagrożenia związane z takim zachowaniem. Proponuję by pisały teraz w temacie tylko osoby które chcą pomóc autorowi znaleźć właściciela
2 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 28 Lip 2018 20:08 

Loty: 146
Kilometry: 177 693
niebieski
Washington napisał(a):
Proponuję by pisały teraz w temacie tylko osoby które chcą pomóc autorowi znaleźć właściciela

Czyli tylko ja? :D

#64 PostWysłany: 29 Lip 2018 04:22 
Awatar użytkownika

niebieski
BrunoJ napisał(a):
Gość się nie odzywa bo za waszymi radami próbował w domu uruchomić. I wtedy wybuchło...
tak się martwicie ze na lotnisku ślady oroxhu wykryją a w domu każecie uruchamiać gdy dzieci w sąsiednim pokoju?

Argument nietrafiony

Gdyby laptop miał wybuchnąć już dawno by się to stało (a nie po 2 tygodniach).
Po drugie gdy z nim wracał to przeszedł security i nic nie wykryło ;)

Z własnego doświadczenia: jadąc kiedyś autobusem w Warszawie na siedzeniu obok znalazłem telefon komórkowy (jakiś Samsung wysłużony). Zerknąłem że ma 15% baterii więc zadzwoniłem pod wybierany numer "Kasia-Psiapsióła" i wyjaśniłem sytuację umawiając się na oddanie fanta.
Dziewczyny były mi niezmiernie wdzięczne za to, że prawie natychmiast odzyskały telefon. Gdyby bateria się rozładowała pewnie zguba by przepadła (w dodatku był wyciszony, tylko z wibrą)

Tyle z mojej strony GL.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 29 Lip 2018 10:54 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 319 915
Ja trochę rozumiem autora. Miałam podobną sytuację tydzień temu w Bostonie.
Zaczął się boarding na mój lot, ustawiła się kolejka, a że obok była toaleta to szybko postanowiłam jeszcze skorzystać.
w kabinie, na podajniku papieru leżał telefon. Wychodząc wzięłam go go ze sobą,poczekałam chwilkę jednak nikogo innego tam nie było ani nikt po niego nie szedł. Blisko toalety było 4 inne gaty i rozpoczynającymi się boardingami, ludzi full - szukaj właściciela.
Podeszłam prosto do baru który był obok, powiedziałam Pani o co chodzi, poinformowała mnie że ona nie może tego wziąć, bo nie mogą dotykać nic co pasażerów - niech Pani odda security.
Jak na złość nikogo w pobliżu nie było, ale patrze idzie jakiś pracownik lotniska ( wiózł wózek inwalidzki).
Sytuacja podobna - on nie może, on nie wie co z tym zrobić, swoją drogą jego angielski był na poziomie A1 -kali jeść kali pić wiec nie wiem czy w ogóle mnie zrozumiał.
Kolejka do mojego boardingu już dużo zmalała większość już weszła, poszłam do obsługi dałam telefon mówiąc że może to być kogoś z naszego lotu ale przecież obok jest kilka innych... Panie bardzo niechętnie wzięły ten telefon, grymas na twarzy był wielki.
Do czasu aż całkiem wyszłam do rękawa ( myślę ok 5min) nie nadały żadnego komunikatu o znalezieniu telefonu.

Nauczka na przyszłość: Nigdy nic nie dotknę nie swojego, bo człowiek chce komuś pomóc, żeby inny tego po prostu nie ukradł, a tak naprawdę po przeczytaniu tego wątku okazuje się, że naraża się na duże ryzyka.
I uwierzcie mi że mając taką sytuację nie myśli się pierwsze o zagrożeniach ( wybuchy, przemyty i inne scenariusze które tu wkleiliście)
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 29 Lip 2018 11:01 
Awatar użytkownika

srebrny
to jest kwestia asertywności
podchodzisz, kładziesz, mówisz i odchodzisz

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:58 

srebrny
Problem chyba leży w mentalność Polakow i ich wciskania nosa w nieswoje sprawy. Mnie zreszta tez to dotyczy, ale staram sie to u siebie zwalczać. Nie uczono nas, by nie ruszać nieswoich rzeczy (spraw), a nawet uczono, by się nimi zainteresować. Na zachodzie faktycznie sprawy sie maja zgoła inaczej i dotykanie nieswojej rzeczy (na pozór zgubionej) jest traktowane (zgodzę się z @boots) jak kradzież. Tłumaczenie, że chcemy pomóc jest niedorzeczne. Własnie przez zabranie rzeczy, właściciel ich w większości przypadków nie odzyska, a jesli zostawimy, to zawsze moze wrócić w miejsce, gdzie rzecz zostawił i ją odnaleźć. Jesli nikt nie zabierze, to czemu ma zginać?!
Kilka razy spotkałem sie z sytaucją, ze m.in.leżał paszport na deptaku i nikt go nie chciał podnieść, albo plecak stał w drzwiach kolejki która przyjechała na lotnisko w Osace-wszyscy z niej wysiedli omijając go, a,potem jechał sobie spokojnie do miasta i wszyscy omijali go wsiadając i wysiadają na poszczególnych stacjach. Byłem w lekkim szoku, ale to utwierdziło mnie, że to najlepsze rozwiazanie z możliwych. Ale chyba nie dla większości Polakow ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#68 PostWysłany: 29 Lip 2018 12:59 

@becek I za minutę podjeżdża do ciebie security i prosi na słówko. A w Brukseli cały oddział antyterrorystyczny.
 PM off
d-t-x lubi ten post.

#69 PostWysłany: 29 Lip 2018 16:03 

niebieski
jacek96 napisał(a):
Problem chyba leży w mentalność Polakow i ich wciskania nosa w nieswoje sprawy.

W opisywanych przypadkach to się raczej nazywa życzliwość...
Pabloo lubi ten post.

#70 PostWysłany: 29 Lip 2018 16:17 
Awatar użytkownika

srebrny
btw
dawno temu chodziły opowieści, ze w krajach skandynawskich jak zostawisz portfel to na drugi dzień on tam wciąż będzie, jako przykład ich uczciwości
ale nic, kompletnie nic w tych opowieściach nie było o ganiających z cudzymi rzeczami w rekach Skandynawach szukających właściciela

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#71 PostWysłany: 29 Lip 2018 17:25 

niebieski
Różnica polega na tym, że u nas jeśli Ty nie weźmiesz portfela/telefonu/czegoś, by znaleźć właściciela, to zapewne weźmie go ktoś w niecnym celu.

Inna sprawa, że to czasami działa do przesady - kiedyś córka zostawiła misia na ławce, wróciliśmy po godzinie i już go nie było. Okazało się (powiesiliśmy ogłoszenie z numerem kontaktowym), że ktoś go wziął, żeby się nie zgubił i nikt nie ukradł. A w takim wypadku to raczej było jasne, że wkrótce właściciel się zorientuje i raczej nikt nie kradnie misiów, bo i po co ;) Pretensji nie miałem, pani chciała dobrze, ale to też pokazuje inne myślenie i podejrzliwość w naszym społeczeństwie.
kittycate lubi ten post.

#72 PostWysłany: 29 Lip 2018 17:41 

niebieski
Słuchaj, mi kiedyś ukradli znoszone Kuboty z balkonu (na parterze), więc podejrzliwość jest jak najbardziej uzasadniona.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 29 Lip 2018 17:50 

srebrny
Qba85 napisał(a):
jacek96 napisał(a):
Problem chyba leży w mentalność Polakow i ich wciskania nosa w nieswoje sprawy.

W opisywanych przypadkach to się raczej nazywa życzliwość...

Byłem raz świadkiem, współprawcą takiej "życzliwości" na płazy w Gdansku.
Przez dłuższy czas rzeczy leżały bez opieki. W kilka osób postanowiliśmy dokonać ich przeszukania i gdy natrafiliśmy na aparat telefoniczny, to zadzwoniliśmy pod ostatni z wybieranych numerów. Zdziwienie osoby, która odebrała było ogromne, gdy dowiedziała się, gdzie przebywa właściciel telefonu, a właściciela kiedy wrócił po kilkunastu minutach jeszcze większe i było to prźerazenie, a nie wdzięczność za naszą rzekomą "życzliwość", gdy dowiedział się od nas o krokach, ktore juz wykonaliśmy.
Od tego momentu wiem, że życzliwość polega na zupełnie innych uczynkach, wobec drugiej osoby.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#74 PostWysłany: 29 Lip 2018 17:55 

No jedno to co ludzie mówia, inne jakie intencje maja.
Ja nie tak dawno bylem z mlodym chlopakiem na miescie, on na hulajnodze. Potrzebowalismy wejsc do lokalu, zapytac o jedna rzecz. Calosc, doslownie, zajela max. 3 minuty. Wychodzimy, hulajnodze nie ma. Ja patrze, a na koncu ulicy, juz sporo dalej od lokalu, sobie 'spaceruje' starsza Pani. Nie taka z tych troskliwych. Umalowana, modnie ubrana, majaca zapewne wnuczka i oceniam ze z mocno snobistycznym podejsciem. Gonimy za nia, pytam sie jej dlaczego zabrala nie swoja rzecz, a ona "Bo lezala sobie bez opieki". Co zamierzala z nia zrobic, jak odnalezc prawowitego wlasciciela - na te pytania juz nie potrafila odpowiedziec, jeszcze zaczela (bez zadnych uwag z mojej strony, bylem tylko mocno oburzony wtedy) sie obruszac ze jej po rekach nie caluje.

Zgaduje ze poszla by na prezent dla jakiegos wnuczka...
No, a teraz niech ktos spojrzy na Amsterdam i powie Ile rowerow nieprzypietych dzien w dzien stoi na ulicach. Takze roznica jest w porownaniu z Zachodem. Kolosalna. (Tak, w Amsterdamie tez kradna rowery)

@d-t-x :mrgreen: nie smieszne. Przykre.
@jacek96 akurat co do plazy... Naprawde blednie postapiles. Chciales dobrze, spieprzyles. Bo ciezko zeby ktos odszedl bez ciuchow. No ewentualnie mogl utonac. Ale wtedy to wiesz...
 PM off  

#75 PostWysłany: 29 Lip 2018 18:27 

niebieski
@jacek96 znam podobny przypadek, kolega odebrał długo dzwoniący telefon na sąsiednim biurku i zdziwienie rozmówczyni, że męża nie ma w pracy :mrgreen:

ja nie twierdzę, że wszędzie trzeba wszystko "bezpańskie" ruszać i próbować pomóc, ale jeśli np. na chodniku leży telefon albo porfel to lepiej zadziałać, bo znalezienie właściciela jest stosunkowo łatwe, a ryzyko, że ktoś sobie przywłaszczy istnieje ;)
chris0o lubi ten post.

#76 PostWysłany: 29 Lip 2018 19:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Coś w tym jest... Raz zostawiłem portfel na ławce przy plaży - 2 dni później (impreza się przedłużyła) znalazł się na tejże ławce nie ruszony nawet o milimetr.Drugi raz to zgubiony telefon, leżał w trawie i cały cas dzwonił - nike nie skusił się podnieśc i odebrać ale po kilku godzinach znaleziony. Takie to mają poczucie obrzydzenia do cudzej własności...
becek napisał(a):
btw
dawno temu chodziły opowieści, ze w krajach skandynawskich jak zostawisz portfel to na drugi dzień on tam wciąż będzie, jako przykład ich uczciwości
ale nic, kompletnie nic w tych opowieściach nie było o ganiających z cudzymi rzeczami w rekach Skandynawach szukających właściciela
Abcn lubi ten post.

#77 PostWysłany: 09 Sie 2018 13:03 
Awatar użytkownika

niebieski
No i jak tam kolego @kzet ? Bo poza pierwszym wpisem cisza, a wiele osób Cię tu dopingowało!

Udało się zwrócić CUDZĄ WŁASNOŚĆ? Czy wobec niewykrycia właściciela jesteś zmuszony (z niesmakiem :roll:) używać tego laptopa, którego ZABRAŁEŚ ze sobą z lotniska na podróż przez pół Europy? :|

No ale z drugiej strony napisałeś jednego posta po 2 tygodniach na fastnicku na forum fly4free.pl więc jesteś usprawiedliwiony :lol:

A prawda jest niestety taka, że GDYBYŚ CHCIAŁ to dawno znalazłbyś właściciela bez pisania posta który, nie wiadomo czemu miał służyć :?

Jeśli laptop został przywłaszczony to współczuję faktycznemu właścicielowi, dla którego często dane na komputerze są warte 10x tyle co sam sprzęt. Pomyślcie o swoich laptopach i takiej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 09 Sie 2018 14:52 

srebrny
d-t-x napisał(a):
Słuchaj, mi kiedyś ukradli znoszone Kuboty z balkonu (na parterze), więc podejrzliwość jest jak najbardziej uzasadniona.

nie kurde nie wierze kultowe Kuboty :-) :-) :-)
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 09 Sie 2018 15:56 

srebrny
ajmsory, ale to towar jakby luksusowy, handmade, za 2 stowki

https://www.kubotastore.pl/kategoria/kl ... ssic-black
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#80 PostWysłany: 09 Sie 2018 16:22 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jako ze @kzet nie daje znaków życia, to temat idzie pod kłódkę...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości