Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Kwi 2018 02:07 

Cześć Wam,
Nie znalazłem tematu (a szukałem!) dotyczącego skutków praktycznych wprowadzenia podatku wylotowego ze szwedzkich lotnisk. Zdarza mi się dość często korzystać z lotów transatlantyckich SASu i jestem ciekawy jakie odczuwalne zmiany dla pasażerów przynosi ten wredny wymysł. Biorąc pod uwagę ceny np. Francy czy Landryny ze Skavsty to po biletach nie widać jakichkolwiek zmian, problemem może być fakt, że w aplikacji SASu na mój lot we wrześniu ARN-NYC pojawia się informacja, że będę (!) przy bramce musiał uiścić ten podatek - nie za bardzo mi się to uśmiecha, ponieważ to jest około 165 zł. Czy jest to rzeczywiście nieuniknione i do zapłącenia dopiero przy bramce? A co w sytuacji kiedy zwyczajnie dany pasażer nie posiada odpowiedniej kwoty na koncie? Albo (co mi się 2 razy zdarzyło) bank ma przerwę/awarię obsługi kart płatniczych?
A tak poza głównym tematem - jak słynny Szefuncio FR O'Leary zareagował na ten podatek? Przecież dla tanich linii to prawie jak zabójstwo...

EDIT: Dokopałem się do warunków przewozu SASu i tam jak byk stoi, że podana cena za bilet jest ostateczna i zawiera wszelkie podatki ;-)

Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛 Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛
Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕ Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕
#2 PostWysłany: 29 Kwi 2018 06:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Uwielbiam te teksty „ nie mam pieniędzy i co mi pan zrobi”
Wtedy sie takiego delikwenta wraca z adnotacja ze cel podróży „ niezgodny z deklarowanym”

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Kwi 2018 08:02 
Awatar użytkownika

Loty: 724
Kilometry: 1 182 386
srebrny
Nie wiedziałem @becek, że Ty teraz przy bramce wylotowej robisz. Tak poważnie - wyjątkowo wkurzające, że się z dnia na dzień taką opłatę wprowadza. Nie w Trzecim Świecie a we Szwecji. Chyba, że...?
Mnie by się wydawało uczciwe, że jak władze ogłaszają nową daninę, to od tego momentu każdy zakupiony bilet ją zawiera. A kupione wcześnie, przed ogłoszeniem opłaty, nie muszą jej zawierać, bo tych psasażerów ona po prostu nie dotyczy.
Mnie się zdarzyło, jedyny raz do tej pory, dopłacać do niby zawartej w bilecie opłaty wylotowej na lotnisku wylotowym, o czym powiedziano mi przy odprawie dopiero. Ale nie winię Lufthansy, bo to była Wenezuela!
 Profil Relacje PM off
apadlo lubi ten post.
lukste9 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 29 Kwi 2018 08:19 
Awatar użytkownika

srebrny
oplata jest od konkretnej daty i już
w wielu krajach muszę uiścić opłatę przy wyjeździe, przykre ale daje się z tym żyć
tak że spokoloko

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Kwi 2018 08:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak jest. Ta informacja powinna być przekazana w momencie zakupu biletu, chyba że mówimy o Wenezueli.
Ciekawi mnie też, czemu opłaty nie można uiścić kartą kredytową innej osoby. O cóż może chodzić? Wiadomo, że Szwecja ma plan rezygnacji z obrotu gotówkowego za kilka lat.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Kwi 2018 09:00 
Awatar użytkownika

srebrny
chyba ze mówimy o Szwecji;D
z netu wynika ze o tym się mówi i pisze od lat, wiec nie wiem skąd te zdziwko :roll:
takie coś odkopałem
http://www.airliners.net/forum/viewtopic.php?t=370771

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Kwi 2018 09:41 

becek napisał(a):
oplata jest od konkretnej daty i już
w wielu krajach muszę uiścić opłatę przy wyjeździe, przykre ale daje się z tym żyć
tak że spokoloko

Świerzb, biegunka, trąd? Przykre, ale w wielu krajach tak jest i da się z tym żyć.

Poza tym ochrona praw nabytych i zasada nieretroaktywności są fundamentami każdego państwa prawa. Jeśli chcą zabijać ruch turystyczny to niech to robią, ale nie może to dotyczyć osób które nabyły bilet na starych zasadach.

Przypomina to sytuację, gdy kupujesz książkę z odbiorem osobistym 20 kwietnia, płacisz, idziesz po odbiór osobisty 25 kwietnia i dowiadujesz się, że musisz jeszcze dopłacić dwa razy tyle, bo 22 kwietnia państwo wpadło na pomysł nowej dojarki. No nie może tak być, nawet jeśli "gdzieś indziej tak jest i nikomu to nie przeszkadza".
sko1czek lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 29 Kwi 2018 10:06 
Awatar użytkownika

srebrny
fajnie i się zgodzę ale biorąc pod uwagę ze mieszkamy w Polsce gdzie co chwila się coś wprowadza po fakcie....
ja bym tak po Szwecji nie jeździł ;)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Kwi 2018 10:54 
Awatar użytkownika

niebieski
akcja: Szwecja
decyzja: z 21 stycznia 2018 o opłatach przy odbiorze paczek spoza UE (czyt. z Chin)
wejście (smoka): od 1.03.2018
wysokość: 125 SEK + 25% VAT (około 16 EUR) na każdą paczkę.
ilość paczek przed wprowadzeniem opłaty w grudniu: 150.000 dziennie
szacowany zysk: spadek ilości paczek do 120 tys. ale pomnożone przez 125SEK
wstępny bilans: Poczta szwedzka będzie musiała zwrócić około 400 000 listów i paczek z krajów spoza UE po wprowadzeniu opłaty administracyjnej za importowane towary.

pytanie: czy doczekamy tego w PL?

#10 PostWysłany: 29 Kwi 2018 11:13 
Awatar użytkownika

srebrny
becek napisał(a):
fajnie i się zgodzę ale biorąc pod uwagę ze mieszkamy w Polsce gdzie co chwila się coś wprowadza po fakcie....
ja bym tak po Szwecji nie jeździł ;)

A ja bym pojeździł.
Zasada niedziałania prawa wstecz nie dotyczy jednak Szwecji i Wenezueli...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Kwi 2018 11:39 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
@Elmo Reserve
Cytuj:
Poza tym ochrona praw nabytych i zasada nieretroaktywności są fundamentami każdego państwa prawa.

O jakich prawach nabytych piszesz?
Ta zmiana nie działa wstecz - nikt nie musi dopłacać, jeśli wcześniej kiedyś wyleciał ze Szwecji.
Ta opłata to podatek i obowiązuje od daty wejścia w życie. I nie ma w tym nic dziwnego.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 29 Kwi 2018 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Mam tylko małą prośbę - nie mieszajmy pojęć, w tej sprawie nie mamy doczynienia z retroaktywnością tylko z retrospektywnością i można mieć tylko zastrzeżenia czy w tym konkretnym przypadku zastosowano odpowiednie vacatio legis, czy też właśnie nie powinno się ograniczyć retrospektywności (co do zasady retrospektywność stosuje się do stosunków prawnych o charakterze ciągłym)

#13 PostWysłany: 30 Kwi 2018 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 436
Kilometry: 496 738
srebrny
Nikt już nie pamięta, że niemal identyczna sytuacja była dwa lata temu w Norwegii? :) Od 1 czerwca 2016 wprowadzono dodatkowy podatek przy wylocie w wysokości 80 NOK. Niektóre linie nie kazały dopłacać, np. Wizzair, a niektóre z kolei tak, jak np. Norwegian. Tylko, że nie kazali płacić na lotnisku, a przysyłali na maila ponaglenie ze specjalnym adresem strony, na którym można było te ok. 40 zł dopłacić. I kazali płacić w lipcu za lot wykonany w czerwcu.

Minęły dwa lata i nadal Wizzem do Norwegii mozna regularnie latać za 39 zł, a Norwegianem za 99 zł, więc to taka jednorazowa akcja była.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości